Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑΞΗ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑΞΗ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑΞΗ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
ΘΕΜΑ : ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΧ.ΕΤΟΣ : Β ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ

2 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΚΟΥΜΟΥΝΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ : ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΕΙΡΗΝΗ ΑΡΒΑΝΙΤΗ ΗΡΩ ΓΚΙΩΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΚΕΛΑΤΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ «Η ΚΟΚΚΙΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ»

3 Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
Ως έννοια σχετίζεται με μια μορφή κοινωνίας η οποία λειτουργεί αμεσοδημοκρατικά και αποκεντρωμένα χωρίς κράτος ή διακριτές κοινωνικές τάξεις Στον κουμμουνισμό η ύπαρξη του κράτους είναι περιττή Δεν υφίσταται κοινωνικές τάξεις Η οικονομία οργανώνεται πάνω στην βάση των ελεύθερα συνεταιρισμένων παραγωγών Το χρήμα στον κουμμουνισμό δεν επιτρέπεται να συσσωρεύεται Τα μέσα παραγωγής είναι κοινοτική ιδιοκτησία όχι ατομική

4 ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ
ΜΑΟΪΣΜΟΣ Πολιτικοκοινωνική θεωρία που διαμορφώθηκε και εφαρμόστηκε από τον Μάο Τσε Τούγκ. Απομακρύνθηκε από το υπόλοιπο κουμμουνιστικό κίνημα και ήρθε σε ρήξη με τον Χρουτσόφ. Κεντρικά σημεία στη θεωρία του Μάο : 1) H πολιτική στήριξη στους αγρότες και όχι στη βιομηχανική εργατική τάξη. 2) Η θεώρηση της Σοβιετικής ένωσης ως ρεβιζιονιστικού κράτους και άρα αντισοσιαλιστικού μετά το θάνατο του Στάλιν.

5 ΣΤΑΛΙΝΙΣΜΟΣ Αναφέρεται σε κάθε αυταρχική μέθοδο όταν καταλογίζεται σε κουμμουνιστικές κυβερνήσεις ή κόμματα. Ο σταλινισμός παραπέμπει σε υψηλό συγκεντρωτισμό, με τη διαμόρφωση ενός μικρού και κλειστού κέντρου λήψης αποφάσεων. Αδιάκοπη παρακολούθηση της καθημερινής ζωής των πολιτών από μυστικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό αντιφρονούντων Πολιτική καταστολή στο ιδεολογικό πεδίο. Ποινικοποίηση αντίθετων απόψεων. Έλλειψη διάκρισης εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας Έκτατα δικαστήρια και συγκέντρωση των αντιφρονούντων σε στρατόπεδα εργασίας Προσωπολατρεία του ηγέτη μέσω προπαγανδιστικού μηχανισμού.

6 ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΣ Διατυπώθηκε και εφαρμόστηκε από τον Λένιν.
Η δικτατορία του προλεταριάτου βρίσκεται στην ηγεσία της εργατικής τάξης. Στην Ελλάδα ο βασικός εκφραστής της κομμουνιστικής ιδεολογίας είναι το κομμουνιστικό κόμμα Ελλάδας. Ο Λεννισμός προβλέπει σε πλήρη ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και εστιάζει στη διεθνή εργατική τάξη ως κλειδί της επανάστασης. Ο Λεννισμός προβλέπει σε μια αταξική και ακρατική κοινωνία.

7 ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ Είναι το ενιαίο σύστημα των φιλοσοφικών, οικονομικών και κοινωνικών ιδεών που θεμελιώνεται στα έργα του Καρλ Μαρξ. Η οικονομία και η πάλη των τάξεων αποτελούν για τον μαρξισμό την πραγματική μηχανή της ιστορικής διαδικασίας. Ο Μαρξ θεωρεί τον άνθρωπο ως κοινωνικό άτομο και όχι ως μεμονωμένο άτομο με ελευθερίες και κοινωνική υπόσταση.

8 ΤΡΟΤΣΚΙΣΜΟΣ Είναι η ερμηνεία του μαρξισμού-λενισμού όπως διατυπώθηκε από τον Τρότσκι. Πίστευε στην ανάγκη για διεθνή διαρκή επανάσταση. Στην καταδίκη της γραφειοκρατικής ελίτ. Στην καταδίκη του παραγώμενου πλούτου.

9 Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΟΥ ΥΠΑΡΚΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ
Οι νοσταλγοί του σοβιετικού μοντέλου υποστηρίζουν ότι η κατάρρευση αυτή οφείλεται στην προδοσία του Γκορμπατσόφ και στην ολέθρια περεστρόικα. Οι περισσότεροι μελετητές θεωρούν ότι ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας οικονομικής και πολιτικής παρακμής της Σοβιετικής Ένωσης. Το μοντέλο που επικρατούσε ήταν της συγκέντρωσης όλων των εξουσιών στα χέρια του κομμουνιστικού κόμματος , και της καταστολής και καταπίεσης όλων των διαφωνούντων αντιπάλων ενώ επικρατούσε ένας αυταρχικός αστυνομικός έλεγχος όλης της κοινωνίας.

10 ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Πολιτικό Σύστημα : Στον κομμουνισμό λαμβάνει μορφή ολοκληρωτισμού ενώ στη Δημοκρατία οι ηγέτες εκλέγονται από το λαό Οικονομικό Σύστημα : Δεν υπάρχει ατομική ιδιοκτησία στον κομμουνισμό και η παραγωγή είναι οργανωμένη για να ικανοποιούνται οι ανάγκες χωρίς χρήση χρωμάτων. Κοινωνική Δομή : Δεν υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον κομμουνισμό, ενώ στη δημοκρατία γίνονται έντονες οι τάξεις κυρίως λόγου του καπιταλισμού. Ελεύθερη Επιλογή : Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το κράτος στον κομουνισμό ενώ στη δημοκρατία ακολουθούνται άλλες διαδικασίες και ιδιωτική πρωτοβουλία. Ιδιωτική Περιουσία : Στον κομμουνισμό δεν υπάρχει ενώ στην δημοκρατία υπάρχει. Διακρίσεις : Στον κομμουνισμό όλα τα μέλη του κράτους θεωρητικά θεωρούνται ίσα . Στη δημοκρατία όλοι οι πολίτες έχουν ίσα δικαιώματα και ελευθερία λόγου, σκέψης και έκφρασης.

11 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΙΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΡΙΛΗ ΑΛΙΜΠΙΝΙΣΗ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ: “ΟΙ ΑΝΤΙΝΑΖΙ”

12 ΟΡΙΣΜΟΣ Ναζισμός ή Εθνικοσοσιαλισμός είναι μορφή φασισμού που ενσωματώνει τον ρατσισμό και τον αντισημιτισμό

13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΖΙΣΜΟ
Ο ναζισμός ήταν η ιδεολογία του κόμματος που επέβαλε τη δικτατορία στη Γερμανία από το 1933 ως το 1945 Αναπτυχθηκε τη δεκαετία του 1920 από τις απόψεις της άκρας δεξιάς και της αντικουμουνιστικής κουλτούρας Φράικορπς μετα τον Ά παγκόσμιο πόλεμο Στόχος η αντικατάσταση της Δημοκρατίας με ένα κόμμα που θα βασιζόταν στην αρχή της «κοινότητας» με την εθνική και βιολογική ενότητα Οι αρχές του Ναζισμού-Εθνοσοσιαλισμού οδήγησαν στον ΄Β Παγκόσμιο Πόλεμο, το Ολοκαύτωμα, τη γενοκτονία των Εβραίων,Ρομά και άλλων εθνοτήτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

14 Χαρακτηριστικά του Γερμανικού Ναζισμού
Το Κράτος όχημα του φυλετισμού Ρατσισμός και κυρίως αντισημιτισμός Συγγένεια με το φασισμό Αντίθεση με τον κουμμουνισμό και καπιταλισμό Απολυταρχισμός-Άρνηση της Δημοκρατίας Εξουσία στις μυστικές υπηρεσίες (Γκεστάπο) Σύστημα Φύρερ-Συγκέντρωση της εξουσίας σε μια ηγετική προσωπικότητα και ανάλογη ιεραρχική συνέχεια προς τα κάτω Μιλιταρισμός Ιδεολογία της εθνικής και βιολογικής ενότητας δίχως κοινωνικό αγώνα Πολιτική ζωτικού χώρου Φιλοσοφικό κίνημα του γερμανικού ιδεαλισμού Λατρεία της Ελληνικής Αρχαιότητας, Ταυτότητα Αρείας φυλής Φυλετικός και κοινωνικός Δαρβινισμός

15 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ:ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΔΑΚΗΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΑΝΑΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΚΟΥΝΤΟΥΦΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΚΟΛΕΤΟΣ ΔΑΡΙΑ ΑΜΟΥΡΣΚΑΪΑ ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ: «ΝΑΖΙ ΚΑΝΕΙΣ Ή ΝΑ ΜΗ ΖΕΙ»

16 ΟΡΙΣΜΟΣ Φασισμός είναι η ριζοσπαστική , αυταρχική και εθνικιστική πολιτική ιδεολογία που έχει στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών και ιστορικών συνθηκών , υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα

17 Η ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ Ο φασισμός γεννήθηκε μετά το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι. Το 1921 ιδρύθηκε το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα και εκλέχθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Την επόμενη χρονιά φασιστικές ομάδες καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια και προκαλούν χάος. Ο Βίκτωρ Εμμανουήλ ο Γ΄ φοβούμενος εμφύλιο πόλεμο παραδίδει την εξουσία στο Μουσολίνι. Το 1926 το Εθνικό Φασιστικό Κόμμα είναι το μόνο νόμιμο κόμμα της Ιταλίας.

18 ΤΑ ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΗ
Το Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ φτάνει το 44% στις εκλογές του Μαρτίου του 1933 και αναλαμβάνει την εξουσία στη Γερμανία. Το Φασιστικό Κόμμα στην Ιταλία αναλαμβάνει την εξουσία το 1926 Στη Γαλλία η ακροδεξιά – Φασιστική Οργάνωση «Σταυροί της Φωτιάς» το 1935 αριθμεί τα μέλη. Η Αμερικάνικη άρχουσα τάξη ανταλλάσσει φιλοφρονήσεις και εμπορικές συμφωνίες με τα φασιστικά κόμματα της Ευρώπης. Η μηχανογραφική οργάνωση των ναζιστικών στρατοπέδων έγινε με τεχνολογία της ΙΒΜ. Η Standard Oil προμήθευε καύσιμα στους Ναζί. Η General Motors κατασκεύαζε αυτοκίνητα και φορτηγά για το στρατό του Χίτλερ.

19 Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ
Η άνοδος του φασισμού στην εξουσία χωρών της Ευρώπης επηρέασε άμεσα όλες τις μορφές της τέχνης. Διανοούμενοι, Ζωγράφοι, Λογοτέχνες, Μουσικοί, κ.λ.π. προσπάθησαν μέσα άπό την τέχνη τους να κάνουν τη δική τους αντίσταση και πράγματι τα κατάφεραν.

20 ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ Η μάνα της Καισαριανής Στιγμές της Άνοιξης
Διατάσσεται να επιζήσεις Τρόμος και Αθλιότητα του Γ΄Ράιχ Η εκδρομή των κοριτσιών που χάθηκαν Η πλατεία των διαμαντιών Κ.λ.π.

21 ΣΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ Ο λαβύρινθος του Πάνα Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση
Ο μεγάλος Δικτάτωρ Το αγόρι με τις ριγέ μπιτζάμες

22 ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ Guernica Μέχρις εσχάτων Αέρα Προέλαση

23 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ
ΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΟΙ : Αλεξάνδρα Βλόντζου Αλέξανδρος Αργυρός Μάριος Γκρινιαζάκης Γιώργος Αντωνόπουλος Αλέξης Αννιτσάκης ΠΟΥ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ : ‘WALL STREET’

24 ΟΡΙΣΜΟΣ Ο καπιταλισμός είναι ένα οικονομικό σύστημα όπου η ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων κατέχονται από ιδιώτες με κυρίαρχο κίνητρο/στόχο το κέρδος

25 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
Το κράτος μπορεί να αποτελεί τον ιδιοκτήτη μέσων παραγωγής η διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών . Η κοινωνική διαστρωμάτωση του καπιταλισμού χαρακτηρίζεται από ταξικά/εκμεταλλευτικά χαρακτηριστικά. Η άρχουσα τάξη είναι η αστική και η εκμεταλλευόμενη τάξη η εργατική . Η σχέση μεταξύ των τάξεων διέπεται από συγκρουσιακά χαρακτηριστικά . Η σχέση αυτή ονομάζεται πάλη των τάξεων. Το κέρδος για τον ιδιώτη παράγεται από την απόσπαση υπεράξιας από τον εργαζόμενο. Αυτό γίνεται είτε με την επιμήκυνση της εργάσιμης ημέρας είτε με την εντατικοποίηση της δουλείας.

26 ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ Είναι μια πολιτική φιλοσοφία θεμελιωμένη στις ιδέες της ατομικής ελευθερίας και ατομικής ιδιοκτησίας. Πρώτη φορά έγινε πολιτική κίνηση στη διάρκεια του Διαφωτισμού. Πατέρας του φιλελευθερισμού θεωρείτε ο Τζον Λοκ ο οποίος πίστευε ότι κά8ε άνθρωπος έχει το φυσικό δικαίωμα στη ζωή, στην ελευθερία και την ιδιοκτησία . Η Αμερικάνικη αλλά και η Γαλλική Επανάσταση χρησιμοποίησαν την φιλελεύθερη φιλοσοφία . Στη διάρκεια του 20ου αιώνα ι φιλελευθερισμός επεβλήθηκε στο φασισμό και τον κουμμουνισμό.

27 ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Ωφελισμός:Υποστηρίζει ότι οι δημόσιες πολιτικές έπρεπε να στοχεύουν στην επίτευξη της περισσότερης δυνατής ευτυχίας για τον περισσότερο δυνατό αριθμό ανθρώπων . Σοσιαλφιλελευθερισμός :Αναπτύχθηκε μετά την αμφισβήτηση του κλασσικού φιλελευθερισμού και την παρατήρηση ότι το ιδανικό αυτοδημιούργητο άτομο που προερχόταν μέσω σκληρής δουλείας και ταλέντου ήταν ανέφικτο. Κευνσιανά Οικονομικά :Υποστήριζαν ότι δημοσιονομικά ελλείμματα ήταν ένα καλό πράγμα, ένα προϊόν ύφεσης.

28 Νεοφιλελευθερισμός: Είναι η φιλελεύθερη ανανέωση του κλασικού φιλελευθερισμού όπου προέχει η ελεύθερη λειτουργία του μηχανισμού τιμών της ελεύθερης ανοιχτής αγοράς , η ελεύθερη επιχειρηματικότητα, ο ελεύθερος ανταγωνισμός και ένα ισχυρό και άτεγκτο Κράτος Δικαίου. Μονεταρισμός:Εφαρμόστηκε στις ΗΠΑ μετά την προεδρία Κάρτερ και στην Αγγλία από τη Θάτσερ και προκάλεσε σοβαρές κοινωνικές αναταράξεις και επιβάλει Ελεύθερη Αγορά και ελεύθερο Ανταγωνισμό.

29 ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ
Οι οικονομία είναι περίπλοκη κάθε κρατική παρέμβαση οδηγεί σε αδιέξοδο. Κρατική παρέμβαση περιορίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και άρα την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να εξαλειφθεί το Κράτος Πρόνοιας. Στράτευση του μεγάλου κεφαλαίου. Διάλυση συνδικάτων. Ιδιωτικοποιήσεις και πλήρη απελευθέρωση της οικονομίας

30 Μειώσει δημόσιων δαπανών και άρα αύξηση της ανεργίας.
Το ΔΝΤ (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), η Παγκόσμια τράπεζα και ο παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου γίνονται σύμμαχοι του νεοφιλελευθερισμού. Ο νεοφιλελευθερισμός αυξάνει τις αντιθέσεις προκαλώντας γενικευμένη αντιπαλότητα. Από το 1989 τον νεοφιλελευθερισμό άρχισαν να τον εφαρμόζουνκαι οι χώρεσ της Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες είχαν ήδη βιώσει τον κρατικό καπιταλισμό.!


Κατέβασμα ppt "ΤΑΞΗ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google