Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI
Σ’ αυτό το μάθημα θα μάθουμε: Την Ιστορική αναδρομή για τον τρόπο μέτρησης διαφόρων μεγεθών. Πώς καταλήξαμε στο SI, γιατί και πότε καθιερώθηκε. Τι είναι το σύστημα μονάδων SI. Τις υποδιαιρέσεις των μονάδων μέτρησης του SI.

2 Ιστορική αναδρομή Κάθε πολιτισμός, είχε πάντοτε την ανάγκη ενός μετρικού συστήματος για τις συνδιαλλαγές ή τις κατασκευές των κατοίκων. Έτσι χρησιμοποίησαν ξύλα, πέτρες, σπόρους, μέλη του σώματος κ.α.

3 Παραδείγματος χάριν: Μια ίντσα ισοδυναμούσε με το μήκος του αντίχειρα μέχρι την πρώτη κλείδωση. Μια υάρδα, ήταν το μήκος από τη μύτη του βασιλιά μέχρι το μεσαίο δάκτυλο. 1 y

4 Μια οργιά, (6 πόδια), ήταν το μήκος που είχε το άνοιγμα των χεριών ενός Viking.

5 Πώς καταλήξαμε στο SI Για να μην μετρούμε άλλοι σε ίντσες άλλοι σε εκατοστά, σε μίλια σε χιλιόμετρα κ.τ.λ. Για να μην ζυγίζουμε άλλοι σε κιλά και άλλοι σε οκάδες….. Έπρεπε να καθιερωθεί ένα κοινό σύστημα μέτρησης. Αυτό έγινε όπως θα δούμε πάρα κάτω το 1960.

6 Από τα μέσα του 16ου αιώνα πολλοί ευρωπαίοι επιστήμονες ζητούσαν τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου και πιο ομοιόμορφου μετρητικού συστήματος. Ο ίδιος ο βασιλιάς Λουδοβίκος XVI πρότεινε τη δημιουργία ενός δεκαδικού μετρητικού συστήματος.

7 Το 1790 στα μέσα της Γαλλικής Επανάστασης, η εθνική συνέλευση της Γαλλίας ανέθεσε στη Γαλλική Ακαδημία επιστημών να δημιουργήσει αμετάβλητα πρότυπα για όλα τα μέτρα και όλα τα βάρη. Τη φύλαξη των προτύπων και την ανταλλαγή πληροφοριών γύρω από τη χρήση και βελτίωση του μετρικού συστήματος την ανέλαβε το Διεθνές Γραφείο Μέτρων και Σταθμών των Σεβρών στη Γαλλία.

8 Πότε καθιερώθηκε Αν και το μετρικό σύστημα δεν έγινε αρχικά αποδεκτό με ενθουσιασμό, η υιοθέτηση του από άλλα έθνη άρχισε να αυξάνει σταθερά ύστερα από την υποχρεωτική χρήση του στην Γαλλία το 1840. Το 1960 η Γενική Συνέλευση Μέτρων και Σταθμών απλοποίησε το μετρικό σύστημα και το μετονόμασε σε Διεθνές Σύστημα Μονάδων (Système International d'Units - SI) Στην Ελλάδα η πλήρης καθιέρωση του Μετρικού συστήματος SI έγινε την 1η Απριλίου το 1959, οπότε αντικαταστάθηκε η οκά, από το χιλιόγραμμο (κιλό). Η οκά υποδιαιρούνταν σε 400 δράμια, ενώ μία οκά ισοδυναμούσε με 1282 γραμμάρια. Τότε κατηγόρησαν τον Καραμανλή ότι έκανε την οκά 300. Στην Κύπρο το μετρικό σύστημα SI καθιερώθηκε με νόμο το 1974.

9 Τι είναι το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI

10 Πώς υποδιαιρούνται οι μονάδες μέτρησης στο SI
1. Τις βασικές (θεμελιώδεις ) μονάδες 2. Τις Παράγωγες μονάδες 3. Τις Συμπληρωματικές μονάδες

11 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Ιστορική αναδρομή Πόσα και πια τα είδη των μονάδων στο SI ΤΟ S.I Πώς καταλήξαμε στο SI Τι είναι το SI Πότε καθιερώθηκε

12 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ 1. Τι είναι φυσικό μέγεθος; Να δώσετε τέσσερα παραδείγματα. 2. Πότε καθιερώθηκε παγκοσμίως το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI; 3. Πότε άρχισε η εφαρμογή του SI στην Κύπρο; 4. Τι είναι το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI. 5. Από πόσων ειδών και ποιες μονάδες αποτελείτε το Διεθνές Σύστημα Μονάδων SI.


Κατέβασμα ppt "ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google