ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ελπιδοφόρα Μηνύματα από την Αναμόρφωση του Τομέα ‘Κοινωνιολογίας, Οικονομίας και Πολιτικής της Εκπαίδευσης και Σπουδών Φύλου’ σχετικά με τη Διάρθρωση Σπουδών.
Advertisements

Το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο ρόλος των Μαθηματικών στο Νέο Γενικό Λύκειο και ΕΠΑ.Λ.
Ειρήνη Κορδερά Ψυχολόγος MSc Υγείας MSc Παιδιών και Εφήβων.
1 ΔΗΜΟΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ Πνευματικό Κέντρο 3 Μαρτίου 2008 “ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ- ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΖΩΗ ” Άννα Καραμάνου τ. ευρωβουλευτής.
ΠΡΑΞΗ: ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΛΗΨΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ.
5ο Εκπαιδευτικό Συνέδριο ΟΕΛΜΕΚ - ΠΟΕΔ – ΟΛΤΕΚ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
O ελεύθερος χρόνος παιδιών σχολικής ηλικίας
Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΩΣ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ (π. Απόστολος)
1 Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Λάουρα Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.
European Commission. 1975: πρώτη δράση της κοινότητας: κινητικότητα φοιτητών Σεπτέμβριος 1980: Δίκτυο Ευρυδίκη Κεντρική Μονάδα & 9 Εθνικές Μονάδες Ανταλλαγή.
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΤΗΣ ΑΓΩΓΗΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ  Αποτελεί ένα από τα τέσσερα τμήματα της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής.  Υπήρξε το πολυπληθέστερο.
Γυναίκες και επιστήμη: μια πρώτη διερεύνηση Dr Λάουρα Mαράτου-Αλιπράντη Κύρια Ερευνήτρια, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, EΚΚΕ.
ΤΟ ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ.
Πληροφόρηση για το επάγγελμα της ερευνητού-επιστήμονος
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΡΑΦΑΕΛΛΑ Β’
ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΜΑΡΙΑ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ.
Ερευνητική εργασία «Φύλα και επαγγέλματα»
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT)
Ισότητα Φύλων Πανταζάκου Χριστίνα.
Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και λοιπές διατάξεις
Διπλωματική εργασία Της Αντωνοπούλου Αθανασίας
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Α΄ΤΕΤΡΑΜΗΝΟ.
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗMΑ
Πόσο Ελεύθερες είναι οι Προσωπικές Επιλογές μας
Προετοιμασία μαθητών για Πανελλαδικές Εξετάσεις Αθανάσιος Κονταξής Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 12 Μηχανολόγος Μηχανικός
Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Επιλογή του τομέα σπουδών της Βιβλιοθηκονομίας – Πληροφόρησης : Μία συστηματική βιβλιογραφική επισκόπηση των πρόσφατων ερευνητικών μελετών Βαλεντίνη Μονιάρου-
Το νέο Γενικό Λύκειο Ν.4186/2013. Το νέο Γενικό Λύκειο σχηματικά Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥΒ΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.
Στερεότυπα φύλου στην επιλογή σπουδών και επαγγελμάτων του Γιώργου Π
Η ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Η πορεία αύξουσας εξειδίκευσης των μαθητών
DEUTSCHE SCHULE ATHEN ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ Λ Υ Κ Ε Ι Ο Αλλαγές στο Λύκειο Πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση Πεδία Προσανατολισμού.
9 ο ΓΕΛ Ιωαννίνων Σχολικό έτος : Γ’ Λυκείου Δομή Ωρολογίου Προγράμματος - Ομάδες Προσανατολισμού – Επιστημονικά Πεδία – Μαθήματα Επιλογής.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ  ΝΟΜΟΣ:4327/2015 (ΦΕΚ 50/Α ́, 14/05/2015), τροποποίηση του Ν. 4186/2013«Επείγοντα μέτρα για την Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ. Για να αποκτήσεις γνώσεις, να εξασκηθείς και να πάρεις πτυχίο Βοηθού Βρεφονηπιοκόμου πρέπει να επιλέξεις σπουδές στο.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ.
Στην Αμερική από το 1940 – 1960 κυριαρχούσε το υπόδειγμα σύζυγος – μητέρα – νοικοκυρά. Στην Ελλάδα το υπόδειγμα αυτό εμφανίζεται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας.
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Α΄ ΛΥΚΕΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ (Κοινό πρόγραμμα)
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Γαλάνη Γεωργία Α΄τμήμα ΠΕΣΥΠ
Ενότητα 2_1 Απόρριψη και στασιμότητα στο δημοτικό σχολείο
Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(ΑΕΙ)
Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
Οι επιπτώσεις της κρίσης στην εκπαίδευση
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δημιουργία Ερευνητικού Εργαλείου
Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο.
Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ.
«Διδακτικές Διαδρομές στο Σημερινό Σχολείο»
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Κοινωνική Οργάνωση και Κοινωνική Μεταβολή
ΦΥΛΛΟ.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΒΟΗΘΩΝ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΟΚΟΜΩΝ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ EΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Μεταπτυχιακης Διπλωματικης Εργασιας « Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ – ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ».
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Μάθημα Μεθοδολογία της Έρευνας Υπεύθυνος Καθηγητής : Μπάγκος Παντελής
Το Νέο Γενικό Λύκειο Μια ανάλυση για τις επιλογές στο Νέο Λύκειο …
ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ο ΓΕΛ ΣΠΑΤΩΝ
Εδώ δεν είναι ποτέ αργά για μάθηση!
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Φ.Π.Ψ. Τομέας Παιδαγωγικής Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου Αθηνών

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Στερεότυπα με βάση το φύλο Βιολογικό φύλο Κοινωνικό φύλο Οι μορφές συμπεριφοράς που η κοινωνία θεωρεί ως αποδεκτές και αρμόζουσες για κάθε φύλο Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα ίδια στερεότυπα που χρησιμοποιούν οι ενήλικες για το ρόλο των φύλων Η Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης μελετά τη γυναίκα ως μαθήτρια και ως εκπαιδευτικό

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η Ελλάδα είναι η λιγότερο φιλική προς τις γυναίκες χώρα της Ευρώπης των 15 η χώρα, δηλαδή, που τιμά λιγότερο την ισότητα των φύλων Οι συντάκτες της έκθεσης βάσισαν τα συμπεράσματά τους σε πέντε κριτήρια: την οικονομική συμμετοχή (ισότιμη εργασία, με ισότιμο μισθό), τις οικονομικές ευκαιρίες (πρόσβαση στην αγορά εργασίας), την πρόσβαση στην πολιτική εξουσία (εκπροσώπηση των γυναικών στα όργανα λήψης αποφάσεων), την απόκτηση γνώσης (πρόσβαση στην εκπαίδευση), και τέλος, την υγεία και ευημερία (πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

Άνιση κατανομή γυναικών ως προς το επιστημονικό πεδίο Γυναίκες Άνδρες Τεχνολόγοι Φυσικοί Μαθηματικοί Οικιακής Οικονομίας Φιλόλογοι

Φιλοσοφική – Παιδαγωγική Ακαδημία Επιλογή σπουδών Κορίτσια Φιλοσοφική – Παιδαγωγική Ακαδημία Αγόρια Πολυτεχνείο

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Τα κορίτσια που παρακολουθούσαν το 2000 – 2001 θετικές επιστήμες αντιπροσώπευαν το 14,5% του συνόλου των φοιτητών ενώ τα αγόρια το 26,7%, δηλαδή ποσοστό σχεδόν διπλάσιο Το ποσοστό των πρωτοετών φοιτητών του μαθηματικού τμήματος το 2000 – 2001 ήταν 62% Το 2003 το 62,24% των εγγεγραμμένων φοιτητών ήταν γυναίκες

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί τα κορίτσια δεν ακολουθούν πανεπιστημιακή καριέρα; Απόφοιτοι ακαδημαϊκής χρονιάς 2001 - 2002 Μεταπτυχιακού Διδακτορικού Σύνολο Γυναίκες Ποσοστό 2859 1590 55,61% 857 321 36,68%

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η πανεπιστημιακή καριέρα απαιτεί: Απαιτήσεις που δύσκολα συνδυάζονται με οικογενειακές υποχρεώσεις Συνέπεια = συγκέντρωση των γυναικών στις χαμηλότερες βαθμίδες, στασιμότητα εγρήγορση ατέλειωτες ώρες δουλειάς παραγωγικότητα

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Πρυτάνεις – Αντιπρυτάνεις και Κοσμήτορες των ΑΕΙ ανά φύλο

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Οι ανισότητες στο χώρο της εκπαίδευσης σήμερα έχουν ποιοτικό μάλλον παρά ποσοτικό χαρακτήρα, τουλάχιστον στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση των γυναικών Η ισχύουσα εικόνα αντανακλά και συμβάλλει στην αναπαραγωγή των κυρίαρχων εξουσιαστικών σχέσεων ανάμεσα στα δυο φύλα Σε όλες τις βαθμίδες ισχύει το φαινόμενο της γυάλινης οροφής

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Η γυναίκα εκπαιδευτικός Επαγγέλματα και φύλο : στερεότυπα που συνδέονται με το ρόλο της μητέρας και της συζύγου – αναφορές στη «φύση της γυναίκας» Στο χώρο της εκπαίδευσης, ενώ οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα, παρατηρούνται τα εξής: συσσώρευση σε συγκεκριμένες εκπαιδευτικές βαθμίδες μειωμένη συμμετοχή σε θέσεις εξουσίας απόκτηση λιγότερων προσόντων σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους με το πέρασμα των ετών

Οι γυναίκες στην Α/θμια Εκπαίδευση

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Το ποσοστό των ανδρών εκπαιδευτικών μειώνεται όσο πιο μικρής ηλικίας-τάξης είναι οι μαθητές. Σύμφωνα με την έρευνα των Αναγνωστοπούλου, Αρβανίτη και Καταρτζή «οι άνδρες εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι είναι ή θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικοί στην Α’ Τάξη. Ωστόσο αρκετοί εκφράζουν αμφιβολίες μήπως η απειρία τους δυσκολέψει στο έργο τους, μήπως δεν τα καταφέρουν να ˝πλησιάσουν˝ τους μικρούς μαθητές, μήπως έχουν αυταρχικό στυλ, ακατάλληλο για παιδιά αυτής της ηλικίας, μήπως ο κοινωνικός περίγυρος τους αποδοκιμάσει»

ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ – Τ.Ε.Ε.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Γιατί οι γυναίκες προτιμούν το γυμνάσιο; Γιατί οι άντρες προτιμούν το λύκειο; Λιγότερη κούραση Λιγότερη προετοιμασία Ψευδαίσθηση μικρότερης ευθύνης Περισσότερος χρόνος και δυνάμεις για την ενασχόληση με τη δική τους οικογένεια Η εξειδίκευση μαθημάτων Η μεγαλύτερη ηλικία Μεγαλύτερο κύρος Αυξημένο γόητρο

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ «Αποκλεισμένη πλειονότητα αποτελούν οι γυναίκες αναφορικά με τις ανώτερες διοικητικές θέσεις» 2004 Άνδρες Γυναίκες Διευθυντές Εκπ/σης Α/θμιας 54 3 Διευθυντές Εκπ/σης Β/θμιας 52 6 Προϊστάμενοι Α/θμιας 130 22 Προϊστάμενοι Β/θμιας 134 26 Εκπροσώπηση των δύο φύλων στη στελέχωση της εκπαίδευσης

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Σχολικοί Σύμβουλοι Πρωτοβάθμιας Βαθμίδα Εκπαίδευσης υποψή φιοι επιλε γμένοι Άνδρες % Γυναίκες % Άνδρες % Προσχολική Εκπαίδευση 100 Δημοτική Εκπαίδευση 78,6 21,4 82,6 17,4 Ειδική Αγωγή 76,7 23,3 87,5 12,0

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Αίτια περιορισμένης συμμετοχής των γυναικών στις ανώτερες διοικητικές θέσεις: Δυσκολία συνδυασμού οικογενειακών υποχρεώσεων με τις απαιτήσεις της ανώτερης θέσης Δυσκολία αποδοχής της εξουσίας τους από ετερόφυλους αλλά και ομόφυλες Μικρή συμμετοχή στα συνδικαλιστικά δρώμενα. Στερούνται των κατάλληλων γνωριμιών Απουσία ανάλογων προτύπων {“καλή μαμά” ή “σιδηρά κυρία”;} Έλλειψη τυπικών προσόντων

ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΦΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ Ποιες οι συνέπειες αυτής της απουσίας ή υποεκπροσώπησης; Αδυναμία στήριξης και ενθάρρυνσης των άλλων γυναικών Δυσκολία υπέρβασης των στερεοτύπων του φύλου Απουσία προτύπων για τους μαθητές – διαιώνιση των στερεοτύπων