Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο.
Μάθημα: Συμβουλευτική στη Δια Βίου Ανάπτυξη. Καθηγήτρια: Ράνυ Καλούρη . Εργασία: Παρουσίαση επιστημονικού άρθρου από την επιθεώρηση συμβουλευτικής και προσανατολισμού της ΕΛ.Ε.ΣΥ.Π. Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο.

2 Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού τεύχος 14-15/1990.
Επιθεώρηση Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού τεύχος 14-15/1990. ΄΄ Η ΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ΄΄

3 Κριτήρια εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υψηλά πνευματικά προσόντα. Δημιουργική σκέψη. Κριτική ικανότητα. Η αποστήθιση, μέσω αναπαραγωγής περιορισμένης εξεταστέας ύλης.

4 Το εκπαιδευτικό σύστημα
Επιβραβεύει: Την μετριότητα. Την παθητική συμμόρφωση. Τον παπαγαλισμό. Δεν επιβραβεύει: Την πνευματική ικανότητα. Την πρωτότυπη δημιουργία. Ευρύτερη καλλιέργεια.

5 Αποτελέσματα ερευνών Ο μέσος δείκτης συσχέτισης μεταξύ της επίδοσης
στις εισαγωγικές εξετάσεις και επίδοσης των τριών σημαντικών μαθημάτων του πρώτου έτους σπουδών είναι μόνο 0.19, ο δείκτης συσχέτισης μεταξύ μορίων εισαγωγής και βαθμού πτυχίου ήταν από 0.03 έως 0.48.

6 Συμπεράσματα Αν η εισαγωγή είχε γίνει με κλήρωση ίσως θα είχαμε τα ίδια αποτελέσματα. Το σύστημα εκπαίδευσης είναι αποτυχημένο και βρίσκεται σε κρίση. Οι εισαγωγικές εξετάσεις επηρεάζουν αρνητικά τη μέση εκπαίδευση. Το λύκειο είναι προθάλαμος ΄΄ εκγύμνασης ΄΄ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

7 Σύνδεση του βαθμού απολυτήριου με την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Βαθμοθηρική τάση, με πρωτοφανή βαθμολογικό πληθωρισμό. Αύξηση 96% των αριστούχων μέσα σε 5 χρόνια. Αντίθετα αποτελέσματα στις εισαγωγικές εξετάσεις. Κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου. Μείωση ενδιαφέροντος των μαθητών για την τελευταία τάξη του λυκείου. Η μετάβαση βαρύτητας από το σχολείο στο φροντιστήριο. Αύξηση των απουσιών στα μαθήματα.

8 Άνιση κατανομή των μαθητών, ανάμεσα στην γενική και την τεχνική εκπαίδευση.
Η πεποίθηση, ότι η εισαγωγή των μαθητών στα Α.Ε.Ι γίνεται μέσω της γενικής εκπαίδευσης. Η διακοπή της τεχνικής εκπαίδευσης κατά την τελευταία τάξη, για την προετοιμασία των εξετάσεων.

9 Παραπαιδεία. Παρασιτικό κοινωνικό-οικονομικό φαινόμενο.
Η δαπάνη της παραπαιδείας στις αρχές της δεκαετίας του 80 ήταν 12 δις δραχμές. Το ποσό αυτό αντίστοιχη στο 8% του οικογενειακού εισοδήματος. Παραβιάζει την βασική αρχή του συντάγματος για δωρεάν παιδεία.

10 Αντιμετώπιση της παραπαιδείας.
Η δημιουργία μεταλυκειακών προπαρασκευαστικών κέντρων, τα οποία ήταν ένα είδος κρατικού φροντιστηρίου. Στόχος τους ήταν να αμβλύνουν την ανισότητα προετοιμασίας για τις εισαγωγικές εξετάσεις ανάμεσα στους υποψηφίους από διαφορετικές κοινωνικό-οικονομικές και γεωγραφικές περιοχές.

11 Το ισχύον σύστημα επιλογής μπορούμε να το αποκαλέσουμε ετερόμορφο, υβρίδιο, τέρας, μινώταυρο και οι παρενέργειες του δημιουργούν τερατογένεση.


Κατέβασμα ppt "Δημήτρης Μπουναφάτσος, ΠΕΣΥΠ ΄Β εξάμηνο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google