Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις.
ΤΟ ΦΥΛΟ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ Σεξισμός στη γλώσσα. Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις. Στα δημόσια έγγραφα το γυναικείο φύλο είναι σχεδόν αόρατο. Επίσης στον προφορικό και γραπτό λόγο στο σχολείο.

2 Γιατί να χρησιμοποιούμε νέες λέξεις;
Γιατί χρειάζεται να αλλάξουμε τη γλώσσα; Γιατί να χρησιμοποιούμε νέες λέξεις; Είναι αναγκαίο η γλώσσα να σταματήσει να διαιωνίζει σεξιστικές αντιλήψεις. Γιατί αν συνεχίσουμε να μιλάμε την ίδια γλώσσα θα αναπαράγουμε την ίδια ιστορία.

3 Επιμορφώσεις εκπαιδευτικών για τη χρήση μη σεξιστικών εκφράσεων
Έρευνες με προσωπικές συνεντεύξεις για τις επιπτώσεις της γλώσσας στην ψυχολογία του ανθρώπου Πειραματικές διδασκαλίες σε σχολεία με τη χρήση μη σεξιστικών λέξεων Καταγραφή αλλαγών στις αντιλήψεις και στάσεις των μαθητριών και των μαθητών με τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας Διανομή σε όλα τα σχολεία οδηγού χρήσης μη σεξιστικών λέξεων Δημιουργία λεξικού χρήσης εναλλακτικών όρων

4 Στερεότυπα στα σχολικά εγχειρίδια
Σε όλα τα σχολικά βιβλία η παρουσία των γυναικών είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Το περιεχόμενο των βιβλίων είναι μονοφυλικό. Μαθητές και μαθήτριες διαβάζουν βιβλία τα οποία προβάλλουν κυρίως το ένα φύλο και σε στερεοτυπικούς ρόλους.

5 Ισομερής κατανομή φωτογραφιών και σκίτσων που απεικονίζουν γυναίκες και άνδρες.
Αλλαγή περιεχομένου και προώθηση μη στερεοτυπικών επαγγελμάτων και ασχολιών. Αλλαγή εικονογράφησης για ενθάρρυνση πρωτοβουλιών, για ανίχνευση του προσωπικού τους δρόμου, για σεβασμό της διαφορετικότητας.

6 Υποαντιπροσώπευση των γυναικών σε ανώτερες ιεραρχικά διοικητικές θέσεις
13 περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα Διευθυντές και διευθύντριες στις περιφερειακές διευθύνσεις 10 Άνδρες 3 Γυναίκες Σύμβουλοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 177 άνδρες και 125 γυναίκες στην δημοτική εκπαίδευση. 10 άνδρες και 7 γυναίκες στην ειδική 1 άνδρας και 68 γυναίκες στην προσχολική Σύμβουλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 235 άνδρες και 192 γυναίκες. Διευθυντές και διευθύντριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 49 άνδρες και 9 γυναίκες. Διευθυντές και διευθύντριες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Διευθυντές και διευθύντριες σχολείων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης 68% άνδρες και 32% γυναίκες Διευθυντές και διευθύντριες σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 2419 άνδρες με ποσοστό 70% και γυναίκες με ποσοστό 30%.

7 Η κα Μαραγκουδάκη συμπεραίνει ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί αποτελούν την «αποκλεισμένη πλειοψηφία» από τη διοικητική ιεραρχία του εκπαιδευτικού συστήματος. Λόγοι αποκλεισμού: στην απουσία ευκαιριών για εξοικείωση των γυναικών με το γραφειοκρατικό χαρακτήρα των αρμοδιοτήτων αυτών στις στερεοτυπικές αντιλήψεις που ταυτίζουν τις διοικητικές θέσεις με τον ανδρικό χαρακτήρα στον άνισο καταμερισμό της εργασίας στην οικογένεια

8 Τι εμποδίζει τις γυναίκες να ανελιχθούν σε υψηλές θέσεις
Οικογενειακές ευθύνες Κοινωνικές αντιλήψεις και η ανδρική πολιτιστική κυριαρχία Διοικητικές απαιτήσεις Σχέση με τις μαθήτριες και τους μαθητές και τους γονείς τους Η γυάλινη οροφή Προσωπικά και ψυχολογικά αίτια Θεσμικά αίτια Κοινωνικοπολιτικά και πολιτισμικά αίτια

9 Αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τα κορίτσια και τα αγόρια
Οι εκπαιδευτικοί μιλούν με διαφορετικό τρόπο όταν μιλούν για αγόρια και κορίτσια, όταν αναφέρονται στη σχολική επίδοση. Χρησιμοποιούν διαφορετικά ερμηνευτικά πλαίσια για το κάθε φύλο. Τα συναισθηματικά ανώριμα αγόρια και τα ώριμα συναισθηματικά κορίτσια. Τα αθώα αγόρια, τα πονηρά, ύπουλα κορίτσια. Τα επιθετικά αγόρια , τα ήσυχα και υπάκουα κορίτσια. Τα έξυπνα αγόρια και τα μελετηρά κορίτσια.

10 Επίγνωση των εκπαιδευτικών για την ανισότητα των φύλων
στην κοινωνία. Επιμορφωτικά προγράμματα εκπαιδευτικών για ενημέρωση, συνειδητοποίηση και ευαισθητοποίηση για την ισότητα των φύλων Στρατηγικές παρέμβασης στην εκπαιδευτική διαδικασία

11 Γενική Γραμματεία Ισότητας των φύλων
ΚΕΘΙ (κέντρο ερευνών για θέματα ισότητας) Παρατηρητήριο για την ισότητα στην εκπαίδευση Φυλοπαιδεία / ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια για θέματα φύλου.


Κατέβασμα ppt "Η γλώσσα δεν είναι αθώα. Σπάει κόκκαλα. Ενίοτε και προκαταλήψεις."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google