Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πως εξετάζει η ιατρική και οι νόμοι τις παραισθησιογόνες ουσίες
Advertisements

2Ο ΕΠΑ.Λ. ΔΡΑΜΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ: ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΟΗΕ (INCB) για τα ναρκωτικά 2009.
Βίκυ Καψή Λήδα Κωστή Α2 γυμνασίου
Αθλητισμός και βία.
Παγκοσμιοποίηση • Διεθνής εξάπλωση εταιριών • Αύξηση διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων.
Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
 Οι χημικές ουσίες και τα βαρέα μέταλλα – Με διάφορους κανονισμούς δόθηκε τέλος στις περισσότερες απορρίψεις επικίνδυνων ουσιών στους ποταμούς και στην.
NΑΡΚΩTΙΚΑ MAΝΘΟΣ.
ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ
1.  Μεθοδολογία-Στόχοι-Ερωτήματα  Πειρατεία και οι τρόποι αντιμετώπισης  Πειρατεία στην Ελλάδα  Συνέπειες  Ερωτηματολόγια και σχολιασμοί  Βιβλιογραφία.
ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Ομάδα : Κομποστιώτης Δημήτρης Καρίπης Μάριος Γάτος Ζαχαρίας Κορδίστας Παναγιώτης.
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
17 ΝΟΕΜΒΡΗ. Η "Επαναστατική Οργάνωση 17 Νοέμβρη" ή 17Ν ήταν τρομοκρατική οργάνωση που έδρασε στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1975 – Η δράση της περιελάμβανε.
Ναρκωτικα Συνέπειες.
Διακρίσεις Δικαίου Έννομη τάξη= όλοι οι κανόνες δικαίου
Ερευνητικη εργασια: «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ εξαρτησεισ»
Πηνελόπη Γρηγοροπούλου Παθολόγος Παθολογική Κλινική ΓΝΑ «Ελπίς»
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
ΟΜΑΔΑ:INDEPENDENT ΘΕΜΑ:ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Η ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ Η' Ο ΔΡΟΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΥΠΟΘΕΜΑ:ΑΠΕΞΑΡΤΗΣH-ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
Κοινωνικός και οικονομικός ρόλος της εκπαίδευσης ενηλίκων στην Ελλάδα
ΕΞΑΡΤΗΣΙΟΓΟΝΕΣ ΟΥΣΙΕΣ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ -ΑΛΚΟΟΛ ΠΑΘΟΓΟΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
ΕΡΕΥΝHΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Α΄ Λυκείου Κάτω Τιθορέας Β’ τετράμηνο
ΘΕΜΑ : Υπάρχουν εξαρτημένοι χρήστες του διαδικτύου ; Ποιοι μπορούν να θεωρηθούν εξαρτημένοι από το διαδίκτυο, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες οι αιτίες.
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΘΑΝΟΣ ΤΣΕΚΟΥΡΑΣ Γ’4
Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ερευνητική Εργασία «ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ»
KNOCK-OUT DRUGS.
Διαταραχές από χρήση Ψυχοδραστικών ουσιών
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ Ακτύπη Ουρανία Αυγουστή Ιφιγένεια Καραπασχαλίδη Παρασκευή.
Εργασία Α’ τετραμήνου Α ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν.
Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ καθηγητής: Σ. Μπλαβούκος Λαμπράκη Δήμητρα Παντινάκη Χριστίνα Δέσποινα.
Ναρκωτικά και εθισμοί  Μαθητές του Α3:  Τσέκα Σταυρούλα  Τσαγκλής Δημήτρης  Ξυδιά Δήμητρα  Σταυρόπουλος Φώτης  Τσαχαλίδη Μαρία.
ΜΑΘΗΜΑ PROJECT - Α ΤΡΙΜΗΝΟ Νικόλαος Καλιβόπουλος - ΤΑΞΗ Α1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια-Ρίγγα Ειρήνη ΠΕ15 Αποφεύγω το Αλκοόλ.
Έλεγχος Έργων Δρ. Απόστολος Ραφαηλίδης Τμ. Διοίκησης Επιχειρήσεων (Πάτρα) ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας.
Οι Φοίνικες ήταν αρχαίος σημιτικός λαός, που κατοικούσε στα παράλια της ανατολικής Μεσογείου...
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.  Ο εθισμός είναι μια πολύπλοκη αρρώστια με παθολογικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που δεν επηρεάζει μόνο τον άρρωστο,
ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Υπεύθυνος καθηγητής: Γεροντίδης Νίκος (ΠΕ.04 Χημικός)
Βιολογία Γ’ Λυκείου Γενικής Παιδείας
«Ναρκωτικά-ποτό-κάπνισμα και οι επιδράσεις τους στην κοινωνία και τον αθλητισμό» Λυκειακές Τάξεις Κυριακίου Ερευνητική Εργασία Β’ Λυκείου Β’ Τετραμήνου.
Το περιβάλλον και η ΘΚ: πολιτικές και κοινωνία
ΑΣΦΑΛΕΙΑ&ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
ΕΠΙΒΛΕΠΟΝΤΕΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ:
Λοβοτομή – Εξαρτησιογόνες ουσίες
Ερευνητική εργασία (Project)
Οργάνωση & Διοίκηση Αθλητισμού
ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Παιδική πορνογραφία.
ΟΠΙΟΥΧΕΣ ΟΥΣΙΕΣ Οι οπιούχες ουσίες περιέχουν το όπιο, την ρητίνη που
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ Εθισμός στα Ναρκωτικά
ΕΘΙΣΜΟΣ.
Υπεύθυνος καθηγητής: κ.Καραγεωργίου Στέφανος
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ & ΣΟΚΟΛΑΤΑ
1ο ΓΕΛ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ ΤΜΗΜΑ: Α3 ΜΑΘΗΜΑ: PROJECT ΘΕΜΑ: ΕΘΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Project Εργασία Α ΄ τετραμήνου Μέλη ομάδας:
Το Δίκαιο.
Εισαγωγή στη Συγκριτική Πολιτική
Κατάσταση του φαινομένου των εξαρτησιογόνων ουσιών στην Κύπρο
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά Οργανωμένο Έγκλημα - Ναρκωτικά Ερευνητική Εργασία β' Τετραμήνου

Πίνακας Περιεχομένων 1. Ορισμός 2. Η ιεραρχία στις εγκληματικές οργανώσεις 3. Μορφές Οργανωμένου εγκλήματος 4. Ναρκωτικά 4.1 Εισαγωγή 4.2 Ιστορική Αναδρομή 4.3 Επιπτώσεις χρήσης Ναρκωτικών 4.4 Νομική Αντιμετώπιση 4.5 Είδη Ναρκωτικών Ουσιών 4.6 Διακίνηση Ναρκωτικών Ουσιών 5. Βιβλιογραφία

Με αφορμή την ερευνητική εργασία - project του 2ου τετραμήνου αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με το οργανωμένο έγκλημα, φαινόμενο που ακόμα και στη σύγχρονη εποχή μαστίζει τον κόσμο.

1.Ορισμός «η οργάνωση προσώπων που έχει σαν σκοπό την άσκηση εγκληματικής δραστηριότητας σε διαρκή βάση, προκειμένου να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και να ελέγξει εθνικές και διεθνείς καταστάσεις».

2. Ιεραρχία Εγκληματικών Οργανώσεων · Υπάρχουν αρχηγικά και απλά μέλη. · Υπάρχουν ηγετικά μέλη τα οποία είναι επιφορτισμένα με την επιτήρηση και τον έλεγχο των δραστηριοτήτων της ομάδας, εκτός των συνόρων της χώρας ίδρυσης της. · Υπάρχουν εξειδικευμένα μέλη για την διεκπεραίωση ειδικών και επικίνδυνων αποστολών. · Υπάρχουν περισσότερες από μία χώρες που χρησιμοποιούνται ως βάσεις (έδρες) της ομάδας.

3. Μορφές Εγκληματικών Οργανώσεων α. η εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών β. το εμπόριο λευκής σαρκός γ. το οικονομικό έγκλημα δ. τρομοκρατικές επιθέσεις ε. διαδικτυακό έγκλημα στ. ρατσιστικό έγκλημα προωθημένο από οργανώσεις Στην Ελλάδα απαντώνται σε μεγαλύτερο βαθμό οι δύο πρώτες κατηγορίες οργανωμένου εγκλήματος.

Γνωστότερες Εγκληματικές Οργανώσεις Οι πιο γνωστές εγκληματικές οργανώσεις του εξωτερικού είναι η γιακούζα στην Ιαπωνία, η Κόζα Νόστρα στην Σικελία, η ρωσική μαφία και τα νοτιοαμερικανικά καρτέλ ναρκωτικών. Λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου σημαντικές είναι η κορσικανική μαφία “Gang de la Brise de Mer” και η αμερικανική “Crip”.

4. Ναρκωτικά Θα εστιάσουμε στα ναρκωτικά ως μορφή οργανωμένου εγκλήματος, ώστε να ενημερώσουμε και να προειδοποιήσουμε για το ίδιο το φαινόμενο, καθώς και για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν.

4.1 Εισαγωγή – Ορισμός Ναρκωτικών Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.

Στην Ελλάδα... Ο αριθμός των εξαρτημένων από ναρκωτικά ατόμων ανέρχεται, σύμφωνα με τον ΟΚΑΝΑ, σε 50.000 – 70.000 άτομα. Το πιο διαδεδομένο παράνομο ναρκωτικό και στην Ελλάδα είναι η κάνναβη. Επίσης, οι θάνατοι από χρήση ενδοφλέβιας ηρωίνης από 71 που ήταν το 1991 έφτασαν τους 239 το 1998. Ο αριθμός αυτός αποτελεί σαφώς υποεκτίμηση του προβλήματος, αφού ορισμένοι θάνατοι δεν καταγράφονται, ενώ δε συνυπολογίζονται οι θάνατοι από ηπατίτιδες, AIDS κ.τ.λ. που προκλήθηκαν από τη χρήση ναρκωτικών.

4.2 Ιστορική Αναδρομή Η «τοξικομανία» - δηλαδή η χρήση των ουσιών ως τρόπου ζωής - εμφανίζεται πρώτη φορά τον 19ο αιώνα. Δηλαδή, η εγκατάσταση της εξάρτησης ως κοινωνικού φαινομένου γίνεται στη φάση του περάσματος στον καπιταλισμό. Αρχικά έπληττε κυρίως τμήματα της νεοδημιουργηθείσας τότε εργατικής τάξης και σχετιζόταν με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. Με την ανάπτυξη του καπιταλισμού διαμορφώνονται και οι προϋποθέσεις εξάπλωσης του φαινομένου, το οποίο παίρνει πλέον επιδημικές διαστάσεις και αρχίζει να εκδηλώνεται με τα χαρακτηριστικά της πολυτοξικομανίας.

4.3 Επιπτώσεις Χρήσης Ναρκωτικών Α) Η οξεία δηλητηρίαση απ' τα ναρκωτικά είναι μια απ' τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Β)Οι γενικές λοιμώξεις, όπως η ηπατίτιδα, ο τέτανος, οι πνευμονικές επιπλοκές, η σηψαιμία, η ενδοκαρδίτιδα κτλ., προκαλούνται από άγνοια ή αδυναμία τήρησης των συνθηκών ασηψίας, όταν γίνεται χρήση με ενέσεις.

Γ) Ο κίνδυνος από την πρόσμειξη των ναρκωτικών με άλλες ουσίες είναι μεγάλος. Δ) Η λήψη ναρκωτικών στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ολέθρια για το παιδί.

4.4 Νομική Αντιμετώπιση Ποινή για το έγκλημα της διακίνησης ναρκωτικών: Κάθειρξη τουλάχιστον οκτώ (8) ετών και Χρηματική ποινή μέχρι τριακόσιες χιλιάδες ευρώ (300.000,00 €).

4.5 Είδη Ναρκωτικών Ουσιών - Ελαφρά Ψυχεδελικά (Μαριχουάνα- Χασίς) - Σκληρά Ναρκωτικά - Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη - Κοκαΐνη - LSD -Αμφεταμίνες -Βαρβιτουρικά

4.6 Διακίνηση Ναρκωτικών Πρόσφατα..... ... μεγάλη ποσότητα κάνναβης σε φορτηγό που μετέφερε πορτοκάλια στην Ηγουμενίτσα ... 60 κιλά κοκαΐνης σε συσκευασίες καφέ στην Ισπανία

Συμπερασματικά... Οι αυξημένες προσπάθειες των βαλκανικών κρατών για εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος , ανέκοψαν μεν τη δράση τους σε ορισμένες από τις διόδους διακίνησης, αλλά δεν τις σταμάτησαν. Έτσι η συντονισμένη δράση τους σε ορισμένες από τις διόδους διακίνησης ναρκωτικών και γενικότερα της αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος θεωρείται επιβεβλημένη για τη συνολική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πηγές http://www.e-esyn.gr/arthra/99-genikes/233- istoriaoysion.html http://en.wikipedia.org/wiki/Narcotic http://www.astynomia.gr/index.php?option=ozo_ content&perform=view&id=2481&Itemid=400& lang http://www.europarl.europa.eu/news/el/top- stories/content/20131016TST22386/html/%CE% 9F%CF%81%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF %89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%BF- %CE%AD%CE%B3%CE%BA%CE%BB%CE %B7%CE%BC%CE%B1- %CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%86%CE%B 8%CE%BF%CF%81%CE%AC- %CE%BA%CE%B1%CE%B9- %CE%BE%CE%AD%CF%80%CE%BB%CF% 85%CE%BC%CE%B1- %CE%BC%CE%B1%CF%8D%CF%81%CE%B F%CF%85- %CF%87%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B 1%CF%84%CE%BF%CF%82 http://gym-n- efkarp.thess.sch.gr/old/narkotika.html http://www.youtube.com/profile_redirector/1048 62483124410707004 http://palio.antibaro.gr/society/malkidhs_narkwti ka.htm

KEEP CALM AND DO NOT(!) SMOKE WEED Αληγιάννη Σουζάνα Γραφάκος Παναγιώτης Ζήσης Χρήστος