Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία Α’ τετραμήνου Α 3 2015-2016. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία Α’ τετραμήνου Α 3 2015-2016. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία Α’ τετραμήνου Α 3 2015-2016

2 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα.ΓαληνόαισθήσεωνΙπποκράτημανδραγόραπαπαρούναςόπιο

3

4 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ (1 ο μέρος ) Ανάμεσα στους κινδύνους της απρόσεκτης ή υπερβολικής χρήσης ναρκωτικών είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος μολύνσεων, ασθενειών και θανάτου από υπερβολική δόση. Οι πιο συχνές ιατρικές επιπλοκές ανάμεσα στους ψυχαγωγικούς χρήστες ναρκωτικών οφείλονται κυρίως στις μη στείρες διαδικασίες χορήγησης. Πυώδεις μολύνσεις σε δέρμα, πνεύμονες και εγκέφαλο, ενδοκαρδίτιδα, ηπατίτι δα και AIDS, είναι από τις επιπλοκές που συναντώνται συχνά σε άτομα τα οποία μοιράζονται σύριγγες ή αναπνέουν το ναρκωτικό. Γίνεται εκτεταμένη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους από τις ουσίες που χρησιμοποιούνται στην αραίωση των ναρκωτικών που πωλούνται στους δρόμους, π.χ. τριμμένο γυαλί, ταλκ, ποντικοφάρμακο, απορρυπαντικές σκόνες και άλλες διαλυτικές ουσίες..δέρμαπνεύμονεςεγκέφαλοενδοκαρδίτιδαηπατίτι δαAIDS

5 ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ( 2 ο μέρος ) Καθώς δεν υπάρχει απλός τρόπος για να καθοριστεί η καθαρότητα ενός ναρκωτικού που πωλείται στο δρόμο, τα αποτελέσματα της χρήσης του είναι απρόβλεπτα. Παρόλα αυτά μέσω της ενδοφλέβιας διαδικασίας χορήγησης κάποιων ουσιών που είναι δυνατόν να ληφθούν έτσι, θεωρείται πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ξένων ουσιών που περιέχονται στη συγκεκριμένη ποσότητα, διαλύονται ή αποβάλλονται στο σημείο βρασμού του εκάστοτε διαλύματος. Δεν είναι γνωστές έρευνες που να κατηγοριοποιούν συνδυασμούς ουσιών και ανάλογα αποτελέσματα.

6 ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Πολλές χώρες στην Ευρώπη κινήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στη νομιμοποίηση υπό όρους κάποιων ουσιών. Στην Ελβετία, η φιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική περί ναρκωτικών, που περιλαμβάνει και διανομή ηρωίνης από το κράτος, συνάντησε τη στήριξη των ψηφοφόρων σε διπλό δημοψήφισμα που έγινε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1997. Περίπου το 71% των ψηφοφόρων απέρριψαν την πρόταση « Nεολαία χωρίς ναρκωτικά», που θα περιόριζε τη χρήση ναρκωτικών στη χώραΕυρώπηΕλβετίαδημοψήφισμα28 Σεπτεμβρίου1997

7 ΧΟΡΗΓΗΣΗ Τα ναρκωτικά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια ιατρικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επιδερμικά (τσιρότα), σε ενέσιμη μορφή ή ως υπόθετα. Στα πλαίσια ψυχαγωγικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επίσης σε μορφή καπνού, ρινικά σε μορφή σκόνης, ενέσιμα (υποδόρια ή ενδοφλέβια), ανάλογα με την εκάστοτε ουσία.

8 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ( 1 ο μέρος ) Η χρήση ναρκωτικών συνδέεται συχνά με ποικιλία παρενεργειών, οι οποίες περιλαμβάνουν ζάλη, κνησμό, αϋπνία, αδυναμία συγκέντρωσης, απάθεια, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, συστολή ή διαστολή της κόρης αναλόγως της χορηγούμενης ουσίας, διαστολή των υποδόριων αιμοφόρων αγγείων, με αποτέλεσμα κοκκίνισμα του προσώπου και του λαιμού, δυσκοιλιότητα, ναυτία, εμετό και, κυρίως, καταστολή της αναπνευστικής λειτουργίας.

9 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ (2 Ο μέρος ) Καθώς η δόση αυξάνεται, τα υποκειμενικά, αναλγητικά και τοξικά αποτελέσματα γίνονται πιο έντονα. Εκτός από περιπτώσεις οξείας επιρροής των ουσιών, δεν υπάρχει απώλεια ελέγχου των κινήσεων ή ακατάληπτος λόγος, όπως συμβαίνει με πολλές αντικαταθλιπτικές ουσίες, όπως το αλκοόλ και τα βαρβιτουρικά.αλκοόλβαρβιτουρικά

10 ΠΟΣΟΣΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

11

12 ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ… ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ : ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΣΑΜΑΡΤΖΙΔΟΥ ΧΡΥΣΑ

13 Κατερίνα Βασιλειάδου Ελένη Γκορόγια Ευθυμία Σαρηγιαννοπούλου Ιορδάνης Ταχτίνης Παρασκευή Τεκταμελίδου

14 Ο εθισμός στα ναρκωτικά είναι ένα καυτό πρόβλημα δημόσιας υγείας που επηρεάζει ένα συνεχώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων και ιδιαίτερα νέων, με τεράστιες επιπτώσεις σε ατομικό, οικογενειακό και κοινωνικό επίπεδο.

15 Ο εθισμός ξεκινά όταν ένα άτομο αρχίζει ενσυνείδητα να παίρνει ναρκωτικά Όταν εγκατασταθεί ο εθισμός στα ναρκωτικά, τότε ο ασθενής παρουσιάζει μια ακατάσχετη επιθυμία για χρήση ναρκωτικών ουσιών Οι επιδράσεις των ναρκωτικών στον εγκέφαλο προκαλούν αλλοιώσεις της συμπεριφοράς

16 «Στην εφηβεία είναι που αρχίζουν οι διαταραχές από τις καταχρήσεις ουσιών για τα περισσότερα άτομα και τότε Σύμφωνα με τα στοιχεία, σχεδόν το 11% πληροί τα κριτήρια για «υπερβολική χρήση» ναρκωτικών, γεγονός που καταδεικνύει την πρώιμη έναρξη χρήσης ουσιών για τουλάχιστον ορισμένους από τους χρήστες εδραιώνεται το πρόβλημα.

17 Εισαγωγή στα ναρκωτικά και η χρήση τους Το γεγονός ότι η χρήση των ναρκωτικών αποτελεί μάστιγα της σύγχρονης εποχής, είναι αδιαμφισβήτητο. Η αντιμετώπιση της διακίνησης και χρήσης των ουσιών αυτών, αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που φαίνεται δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η πρόληψη διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στον άξονα της αντιμετώπισης της διακίνησης και χρήσης των ναρκωτικών και είναι σημαντικό αυτή να στηρίζεται στη βαθιά γνώση των αιτίων που διαμορφώνουν την ψυχοπαθολογία ενός πιθανού χρήστη.

18 Κριτήρια κατάχρησης ουσιών : 1. Επαναλαμβανόμενη χρήση ουσιών με αποτέλεσμα την αποτυχία της εκπλήρωσης σημαντικών υποχρεώσεων στην εργασία, στο σχολείο, ή στο οικογενειακό περιβάλλον. 2. Επαναλαμβανόμενη χρήση ουσιών σε καταστάσεις φυσικά επικίνδυνες (π.χ. οδήγηση αυτοκινήτου) παρά το γεγονός ότι το άτομο είναι εξασθενημένο από τη χρήση της ουσίας. 3. Επαναλαμβανόμενες παραβατικές συμπεριφορές και νομικά προβλήματα, λόγω της χρήσης ουσιών. 4. Επαναλαμβανόμενη χρήση παρά τα επίμονα κοινωνικά, εργασιακά και διαπροσωπικά προβλήματα τα οποία συνεχώς επιδεινώνονται.

19 Ανοχή Προσαρμοστική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από ελαττωμένη ανταπόκριση στη λήψη της ίδιας ποσότητας ή από το γεγονός ότι απαιτείται μεγαλύτερη δόση για να προκληθεί το ίδιο αποτέλεσμα ( όρος ευρύτερος από τον όρο εθισμός ).

20 Αντιστροφή Ανοχή Κατάσταση που εμφανίζεται μετά την εγκατάσταση εξάρτησης σε μια ουσία, όταν οι ενέργειές της εκδηλώνονται με τη λήψη μικρότερης ποσότητας.

21 Τα Στάδια της Χρήσης των Ναρκωτικών Στο στάδιο του πειραματισμού ο έφηβος ανακαλύπτει τη δυνατότητα που του / της δίνουν τα ναρκωτικά να αλλάζει την διάθεση του/ της. Παρότι φοβάται και διστάζει, αρχίζει να πειραματίζεται με την χρήση και τα αποτελέσματά της. Στο επόμενο στάδιο της κοινωνικής χρήσης ο έφηβος αρχίζει να αναζητά συνομηλίκους του/ της που κάνουν χρήση, και χαίρεται να μοιράζεται μαζί τους κοινές εμπειρίες γύρω από τις ουσίες. Αρχίζει με άλλα λόγια να οργανώνει την ζωή του γύρω από τα ναρκωτικά.

22 Στο τρίτο στάδιο της λειτουργικής χρήσης η τάση αυτή εντείνεται σε τέτοιο βαθμό που δεν μένει πια χρόνος στον έφηβο να ασχοληθεί με τίποτε άλλο. Η σχέση με το σχολείο έχει αρχίσει να επιδεινώνεται ενώ αθλητικά και καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα που τον ενθουσίαζαν τα εγκαταλείπει ή τα βαριέται.. Η ενασχόληση με την χρήση καταναλώνει τον περισσότερο χρόνο του/ της. Στο τελευταίο στάδιο, αυτό της εξάρτησης, ο νέος νιώθει ότι πρέπει να έχει κάνει χρήση για να μπορέσει να λειτουργήσει. Το παράξενο είναι ότι σε αυτό το στάδιο, παρότι η ζωή του/ της είναι χάλια, τα θεωρεί όλα αυτά πολύ φυσιολογικά! Πιστεύει ότι μόνο έτσι μπορεί να είναι η ζωή του/ της!

23 Οι Αιτίες Τα αίτια που κάποιοι νέοι & νέες καταλήγουν στα ναρκωτικά είναι πολλά. Λόγου χάριν, παιδιά πλουσίων οικογενειών που τους παρέχονται τα πάντα παρά ταύτα δεν βρίσκουν την ευτυχία και αισθάνονται ότι κάτι τους λείπει, αυτό το κάτι το αναζητούν στον ψεύτικο παράδεισο των ναρκωτικών. Άλλοι νέοι πιστεύουν ότι η λύση των διαφόρων προβλημάτων τους όπως προσωπικών, οικογενειακών, επαγγελματικών, συναισθηματικών βρίσκεται στον τεχνητό παράδεισο των ναρκωτικών. Τα ναρκωτικά προφέρουν ψεύτικες λύσεις στα αληθινά προβλήματα μας και προσωρινές ευχαριστήσεις & ψευδαισθήσεις. Η λύση των προβλημάτων μας βρίσκεται στο να καταλάβουμε ποιό είναι το νόημα της ζωής μας.

24 Η Πρόληψη Η πρόληψη των ναρκωτικών μπορεί να γίνει από στελέχη πρόληψης ειδικά εκπαιδευμένα που θα συντονίσουν δράσεις σε τοπικό επίπεδο, με βάση τις προδιαγραφές που συντάσσονται σε εθνικό επίπεδο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα οργανωμένο πλαίσιο, στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών. Όλοι μπορούν και οφείλουν να συνεισφέρουν. Γονείς, εκπαιδευτικοί, επαγγελματίες υγείας, μέλη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησία, ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Για παράδειγμα, οι άμεσες παρεμβάσεις προς τους νέους είναι απαραίτητο να γίνονται από άτομα που λόγω ηλικίας, προσωπικότητας, κοινωνικού ρόλου, κ.λπ. είναι αποδεκτά από τα νέα παιδιά. Μπορούν όμως και άλλα άτομα να συνεισφέρουν με ποικίλους έμμεσους τρόπους στην πρόληψη.

25 -ΒΑΣΩ ΜΕΡΑΧΤΣΗ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ -ΝΙΚΟΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ -ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΣΙΤΖΙΔΗΣ -ΠΑΣΧΑΛΙΑ ΜΑΝΔΑΝΑ

26 Οι συνέπειες από τη χρήση των ναρκωτικών ποικίλουν και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό απ' τους παράγοντες. Οι βασικότερες από αυτές είναι :

27  Υπάρχουν πολλές συνέπειες στην υγεία, που ποικίλλουν ανάλογα με το είδος της ουσίας και μπορεί να περιλαμβάνουν ντελίριο, σπασμούς, κώμα, καρδιακή προσβολή, αναπνευστική ανεπάρκεια, νεφρική βλάβη, απώλεια αισθήσεων και ξαφνικό θάνατο.  Πρόσφατες έρευνες υποδεικνύουν ότι η μαριχουάνα που μπορεί να θεωρείται αβλαβής ουσία, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ψυχωσικής νόσου όπως σχιζοφρένεια, αργότερα.

28  Η χρήση μπορεί να οδηγήσει το χρήστη σε ανεύθυνη σεξουαλική συμπεριφορά, στη χρήση μεταχειρισμένων συριγγών, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες μετάδοσης ασθενειών όπως ο ιός HIV και η ηπατίτιδα. Παράλληλα υπάρχει και η πιθανότητα λήψης υπερβολικής δόσης.

29  Σχολείο Απόδοση και η ανάγκη για επιτυχία μπορεί να δεχτούν πλήγμα.  Νομικές Η κλοπή, για να στηρίξει κάποιος την εξάρτησή του και η οδήγηση υπό την επήρεια ουσιών είναι μόνο δυο από τα πιθανά νομικά ζητήματα που συνδέονται με τη χρήση

30  Εργασία Η απόδοση στη δουλειά μπορεί να σημειώσει κάμψη και να απουσιάζει ο χρήστης πιο συχνά  Οικογένεια Αλλαγές στη συμπεριφορά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην οικογένεια ή στο γάμο.

31  Οικονομικές Τα έξοδα για την υποστήριξη αυτής της συνήθειας αφαιρούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλες ανάγκες, μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο υπερχρέωσης το χρήστη και να τον οδηγήσουν σε συμπεριφορές που είναι αντίθετες στις αξίες του.

32 Επιπτώσεις χασίς -µαριχουάνα Σε µικρές δόσεις προκαλούν ευφορία, ταχυκαρδία, υπνηλία, διαφοροποιηµένη αντίληψη χρόνου, άρση αναστολών, ψυχοκινητικά προβλήµατα. Οι ουσίες αυτές µπορούν να δράσουν και ως παραισθησιογόνα. Σε συστηµατική χρήση προκαλούνται, ρινίτιδα, λαρυγγίτιδα, βαριά πνευµονική βλάβη, διαταραχή γονιµότητας, στυτική δυσλειτουργία και ανικανότητα, καρδιακές αλλοιώσεις, έκπτωση γνωστικών λειτουργιών.

33  Επιπτώσεις ηρωίνης: Ναυτία, εµετός, παραλήρηµα, χρόνια δυσκοιλιότητα, επίδραση στο χοληφόρο σύστηµα, στο κυκλοφορικό, στους βρόγχους, ουροποιητικό, στο µεταβολικό. Ιογενής ηπατίτιδα, µικροβιακή ή µυκιτιασιακή ενδοκαρδίτιδα, νεφροπάθεια, πνευµονικό απόστηµα, οστεοµυελίτιδα, χρόνια µυοπάθεια, τέτανος, θροµβοφλεβίτιδα, γάγγραινα από βλάβη αρτηριών.

34  LSD Ισχυρότατο παραισθησιογόνο. Προκαλείται διαταραχή της αντίληψης µε απελευθέρωση συναισθηµατικών εκδηλώσεων, όπως κλάµατος ή γέλιου και ανάπτυξη παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων που µπορεί να οδηγήσουν σε απρόβλεπτη συµπεριφορά (π.χ. αυτοκτονία), σχιζοφρενικό επεισόδιο. Οι παρενέργειες περιλαµβάνουν την ταχυκαρδία, τον τρόµο, την υπέρταση, την υπερπυρεξία.

35  Κοκαΐνη  Η κοκαΐνη προκαλεί ένα σύντομο αλλά έντονο φτιάξιμο το οποίο ακολουθείται αμέσως από το αντίθετο – έντονο συναίσθημα κατάθλιψης, νευρικότητας και λαχτάρας για περισσότερο ναρκωτικό. Τα άτομα που κάνουν χρήση κοκαΐνης συχνά δεν τρώνε και δεν κοιμούνται κανονικά. Συχνά νιώθουν δυνατές ταχυκαρδίες, μυϊκούς σπασμούς και παροξυσμούς. Το ναρκωτικό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται παρανοϊκοί, θυμωμένοι, εχθρικοί και αγχωμένοι - ακόμη και όταν δεν είναι φτιαγμένοι.  Ανεξάρτητα από τη δόση ή τη συχνότητα χρήσης του ναρκωτικού από ένα άτομο, η κοκαΐνη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, συμφόρησης ή αναπνευστικής ανεπάρκειας και οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.

36 ΕΙΔΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΝΑΣΙΑ ΡΑΣΚΟΥ ΕΥΔΟΞΙΑ ΠΙΑΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ ΝΤΕΜΙΡΤΣΙΔΟΥ ΕΛΕΝΗ ΑΝΑΝΙΑΔΟΥ ΦΑΙΗ ΚΥΡΤΣΙΟΥ

37 ΕΛΑΦΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Μαριχουάνα- Χασίς: Παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών όπως η ηρωίνη και η μορφίνη. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες.

38 ΣΚΛΗΡΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ηρωίνη, Μορφίνη: Ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας. Κοκαΐνη: κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Είναι διεγερτικό και δημιουργεί μεγάλη ευφορία, ακόμη και παραισθήσεις. Στις επιδράσεις περιλαμβάνονται διαστολή των ματιών, τρεμούλα και αϋπνία. Η συχνή εισπνοή από τη μύτη μπορεί να τη βλάψει.

39 LSD:(Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση. Ένας μεγάλος κίνδυνος για τους νέους, που δεν είναι έτοιμοι να εντιμετωπίσουν τις επιδράσεις του. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητα. Αμφεταμίνες: Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων.

40

41 Peyote Ο κάκτος Peyote αποτελεί πηγή ενός παραισθησιογόνου χημικού που ονομάζεται μεσκαλίνη. Παρότι η ουσία χρησιμοποιούταν από τους ιθαγενείς της Αμερικής στις θρησκευτικές τελετές τους, κρίθηκε παράνομο σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ το ’20 και το ’30. Το 1970 η μεσκαλίνη απαγορεύθηκε σε όλη τη χώρα με τη νομοθεσία περί ελέγχου ουσιών που ψηφίστηκε στο κογκρέσο.

42 Μαγικά μανιτάρια Περιέχουν την ουσία ψιλοκυβίνη, η οποία προκαλεί παρενέργειες ανάλογες με το LSD. Τα μαγικά μανιτάρια προωθήθηκαν από τον ψυχολόγο Timothy Leary για χρήση στον τομέα του στη δεκαετία του ’60. Η κατοχή μανιταριών που εμπεριέχουν ψιλοκυβίνη απαγορεύθηκε το 1968.

43

44 Απεξάρτηση. Ζησάκου Αντωνία Στάγκου Όλια Παρασκευίδης Αλέξης Τροχίδης Γιώργος Όρκας Βαλάντης

45 Εγκεφαλική Απεξάρτηση. Εγκεφαλική Απεξάρτηση. Η απεξάρτηση από τις ναρκωτικές ουσίες είναι συνήθως μια μακροχρόνια και επίπονη προσπάθεια και για τον ίδιο τον ασθενή αλλά και για το οικογενειακό του περιβάλλον. Αν και το στάδιο της σωματικής στέρησης μπορεί να καταπολεμηθεί σχετικά εύκολα και γρήγορα με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, το στάδιο της «εγκεφαλικής» απεξάρτησης απαιτεί χρόνο και μεγάλη προσπάθεια κυρίως από τον ίδιο τον ασθενή.

46 Τι είναι πραγματικά η αποτοξίνωση; Η αποτοξίνωση δεν θεραπεύει τον εθισμό στα ναρκωτικά. Είναι μόνο το πρώτο βήμα μιας χρονοβόρας διαδικασίας θεραπείας του εθισμού. Αν και υπάρχουν πολλές μέθοδοι αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά, με επεμβατικές και μη στρατηγικές, ο στόχος όλων των μεθόδων είναι κοινός: να καθαρίσει ο οργανισμός από τις εθιστικές ουσίες.

47 Ο σκοπός της αποτοξίνωσης. Ο κύριος σκοπός κάθε μεθόδου αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά είναι η ασφαλής, ομαλή εξάλειψη των ναρκωτικών ουσιών από τον οργανισμό και η προετοιμασία του ατόμου για την περαιτέρω αποκατάσταση.

48 Συμπτώματα αποτοξίνωσης. Κάθε μέθοδος αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά με ιατρική βοήθεια πρέπει να εφαρμόζεται από επαγγελματίες σε ειδικές εγκαταστάσεις, όπου μπορεί να χορηγηθεί η σωστή φαρμακευτική αγωγή εγκαίρως σε περίπτωση εκδήλωσης δυνητικά επικίνδυνων συμπτωμάτων στέρησης.

49 Επιπτώσεις της αποτοξίνωσης. Κατά τη διάρκεια της αποτοξίνωσης ενδέχεται να προκύψουν σοβαρά ιατρικά ζητήματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, αναπνευστικές δυσλειτουργίες, σοβαρή διάρροια, εμετός, σπασμοί, παραισθήσεις και παράνοια, τα οποία χρήζουν ιατρικής παρακολούθησης. Ίσως αποβεί εξαιρετικά επικίνδυνο για τους χρήστες ναρκωτικών να επιχειρήσουν την αποτοξίνωση μόνοι τους.

50 Η αξιολόγηση του ασθενούς. Κάθε πρόγραμμα αποτοξίνωσης ξεκινά με την αξιολόγηση του ασθενούς ώστε να εντοπιστούν οι ναρκωτικές ουσίες και η συγκέντρωσή τους στον οργανισμό και να εξεταστούν άλλα σωματικά ή ψυχολογικά προβλήματα.

51 Μεθαδόνη Στη θεραπεία συντήρησης για τους εθισμένους στην ηρωίνη, χορηγείται από το στόμα ένα συνθετικό οπιοειδές φάρμακο, συνήθως η μεθαδόνη και η λεβο- αλφα-ακεταλ-μεθαδόλη (LAAM). Χορηγείται δόση ικανή να καταστέλλει τις επιδράσεις της ηρωίνης, δημιουργώντας μια σταθερή μη ευφορική κατάσταση που απαλλάσσει το χρήστη από την ακατάσχετη επιθυμία για τα οπιοειδή ναρκωτικά.

52 Ο χρήστης με τη βοήθεια των φαρμάκων αυτών, απαλλάσσεται από την ανάγκη αναζήτησης ναρκωτικών και την εγκληματική συμπεριφορά που συνεπάγεται. Με την κατάλληλη συμβουλευτική αγωγή και τη στήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών, μπορεί να γίνει παραγωγικό μέλος της κοινωνίας.

53 Προδιαγραφές και στόχοι για τις θεραπευτικές κοινότητες. Oι θεραπευτικές κοινότητες αποτελούν ένα μοντέλο θεραπείας που αποσκοπεί πρώτα από όλα στην απεξάρτηση από ουσίες μέσα από την προσωπική ανάπτυξη του ατόμου και απαιτεί την αποχή από ουσίες που μεταβάλλουν τη διάθεση (σε αυτές περιλαμβάνονται και φάρμακα που χορηγούνται με ιατρική συνταγή, αλλά χρησιμοποιούνται παράνομα).

54 Κέντρα απεξάρτησης. ΚΕΘΕΑ ΟΚΑΝΑ ΙΘΑΚΗ ΑΓΙΑ ΣΚΕΠΗ ΠΝΟΗ ΣΤΗΝ ΖΩΗ Ο στόχος μας είναι ο εξαρτημένος να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Αλλά είναι αυτό αρκετό ώστε να έχει μια αξιοπρεπή ζωή που να μπορεί να την απολαύσει, και να εξελιχθεί σε ένα υγιές και παραγωγικό μέλος της κοινωνίας μας. ? Η απάντηση είναι ΟΧΙ, η απλή αποχή από τις ουσίες, κατά την άποψη και την εμπειρία μας δεν είναι αρκετή !

55 Ως εκ τούτου δουλεύουμε με τους εξαρτημένους σε όλους τους τομείς της ζωής τους και αντιμετωπίζουμε μαζί όλα τα προβλήματα ( ψυχολογικά, οικογενειακά, κοινωνικά κ.α ) διότι έχουν άμεση σχέση με την χρήση των ουσιών και αυτό έχει ως παράπλευρο αποτέλεσμα την πρόληψη ενδεχομένων υποτροπών.

56 ΠΗΓΕΣ : ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ https://el.wikipedia.org/wiki/Ναρκωτικό ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠO Google

57 ΠΗΓΕΣ https://medlook.net http://www.iatropedia.gr http://i-m-patron.gr http://www.helmedica.gr http://www.boro.gr/

58 http://www.arogi12.gr/?gclid=CO3K3oSjocoC FYMewwod2CYCdA http://www.arogi12.gr/?gclid=CO3K3oSjocoC FYMewwod2CYCdA www.arogi12.gr/narkotika ‎ http://www.apexartisis.gr/ http://www.arogi12.gr/?gclid=CO3K3oSjocoC FYMewwod2CYCdA http://www.arogi12.gr/?gclid=CO3K3oSjocoC FYMewwod2CYCdA www.arogi12.gr/narkotika ‎ http://www.apexartisis.gr/

59  http://www.apotoxinosi.gr/ http://www.apotoxinosi.gr/  http://www.prolipsis.gr/ http://www.prolipsis.gr/

60 ΠΗΓΕΣ gym-peir-mytil.les.sch.gr/narkotika.htm dailyarticle.gr/2012/09/09/10-narkotika-pou-itan- kapote-nomima/ www.evinochori-kalidona.gr ΕΙΚΟΝΕΣ palamidi.gr palamidi.gr www.mothersblog.gr

61 Πηγές. www.medlook.com www.okana.gr www.kethea.gr


Κατέβασμα ppt "Εργασία Α’ τετραμήνου Α 3 2015-2016. ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google