Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΣΦΑΛΕΙΑ&ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΣΦΑΛΕΙΑ&ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΣΦΑΛΕΙΑ&ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

2 ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ Υπάρχει εθισμός στο Διαδίκτυο από τους νέους;
Συμβάλλει στην εκδήλωση της εγκληματικότητας; (Παιδική πορνογραφία, κοινωνική βία κλπ) Έχει αυξηθεί η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων; Δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα το Διαδίκτυο; (ανασφάλεια)

3 ΕΘΙΣΜΟΣ Ο εθισμός στο Διαδίκτυο (internet addiction) είναι μια σχετικά νέα μορφή εξάρτησης, η οποία βρίσκεται υπό εξέταση από την επιστημονική κοινότητα προκειμένου να οριοθετηθεί, αφού η εξάρτηση από το Ίντερνετ δεν είναι ακόμη μια κλινική οντότητα που συναντάμε σε εγχειρίδια ψυχιατρικά.

4 ΑΙΤΙΕΣ Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια «ιδανική κατάσταση εαυτού», όπου το άτομο μπορεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της προσωπικότητας του χωρίς να έχει περιορισμούς και συνέπειες. Στο Διαδίκτυο ο χρήστης μπορεί να μπει και να βγει όποτε θέλει, ενώ μπορεί να καλύψει την όποια εξωτερική εμφάνιση, αφού δεν υπάρχει, πολλές φορές, οπτική επαφή. Ταυτόχρονα, ο έφηβος μπορεί να ενσαρκώσει διαφορετικούς ρόλους, ή να υιοθετήσει διαφορετικές ταυτότητες ανάλογα με την εκάστοτε διαδικτυακή εμπειρία, εξαιτίας της ανωνυμίας.

5 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Ψυχολογικά συμπτώματα:
Αίσθηση ευφορίας όση ώρα βρισκόμαστε στον υπολογιστή. Είμαστε ανίκανοι να σταματήσουμε την δραστηριότητα. Αποζητούμε όλο και περισσότερο χρόνο στον υπολογιστή και νιώθουμε θλιμμένοι όταν δεν ασχολούμαστε με αυτόν. Παραμελούμε οικογένεια και φίλους. Αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη δουλειά και το σχολείο.

6 Σωματικά συμπτώματα: Διατροφικές διαταραχές.
Διαταραχές του ύπνου και αλλαγή των συνηθειών ύπνου. Μυοσκελετικές παθήσεις (π.χ. σκολίωση). Ξηρά μάτια - μυωπία. Ημικρανίες.

7

8 ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ Προσωπικά δεδομένα είναι κάθε πληροφορία που σε χαρακτηρίζει, όπως για παράδειγμα το όνομά σου, το τηλέφωνό σου, οι φωτογραφίες σου, οι απόψεις σου και αφορούν ευαίσθητα στοιχεία της ζωής σου όπως το θρήσκευμά σου.

9 ΕIΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΜΟΥ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΜΟΥ ΔΕΔΟΜΕΝΑ;
Αν δεν προσέξεις πώς και πού τα δημοσιοποιείς , τα προσωπικά σου δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους για να σε δυσφημίσουν ή να σε φέρουν σε δύσκολη θέση, αποκαλύπτοντας ιδιωτικές σου στιγμές. Οι πληροφορίες αυτές είναι δυνατόν να δυσκολέψουν τη ζωή σου στο μέλλον, π.χ. όταν θα ψάχνεις για δουλειά ή θα θέλεις να σπουδάσεις στο πανεπιστήμιο. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να πέσεις ακόμα και θύμα υποκλοπής ταυτότητας ή θύμα παρενόχλησης και εξαπάτησης.

10 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ MOY ΔΕΔΟΜΕΝΑ;
Όταν κάποιος σου ζητά να του δώσεις προσωπικά σου δεδομένα, έχεις το δικαίωμα να γνωρίζεις ακριβώς την ταυτότητά του, τον σκοπό για τον οποίο χρειάζεται τα δεδομένα σου, σε ποιους θα τα στείλει, καθώς και ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Έχεις το δικαίωμα να ζητάς τη διαγραφή ή τη διόρθωση των προσωπικών σου δεδομένων, όταν θεωρείς ότι η πληροφορία είναι λανθασμένη.

11 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ Ηλεκτρονικό Έγκλημα θεωρείται μια εγκληματική πράξη στην οποία ο ηλεκτρονικός υπολογιστής χρησιμοποιείται ως κυριότερο μέσο τέλεσής της.

12 ΒΑΣΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ Τρεις βασικές μορφές:
Α) Εγκλήματα που διαπράττονται τόσο σε συμβατικό περιβάλλον (απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση ) Β) Εγκλήματα που διαπράττονται με την χρήση υπολογιστών χωρίς την ύπαρξη δικτύωσης( παράνομη αντιγραφή λογισμικού, πλαστογραφία). Γ) Εγκλήματα που σχετίζονται με την χρήση του διαδικτύου. (διασπορά κακόβουλου λογισμικού, επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης).

13 ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Κακόβουλο λογισμικό. Ανεπιθύμητη Αλληλογραφία (Spamming). Eπιθέσεις σε διαδικτυακούς τύπους. Phising (Ηλεκτρονικό Ψάρεμα). Πειρατεία λογισμικού . Κακόβουλες εισβολές σε δίκτυα.

14 ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ Η/Υ
Απάτη στο Διαδίκτυο (με ,πιστωτικές κάρτες κλπ). Κλοπή ταυτότητας. Ξέπλυμα χρήματος. Διακίνηση πορνογραφικού υλικού (παιδική πορνογραφία). Διαδικτυακή τρομοκρατία. Επιθέσεις παρενόχλησης.

15

16 ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Ο όρος κακόβουλο πρόγραμμα αναφέρεται σε οποιοδήποτε λογισμικό έχει σχεδιαστεί ειδικά για να βλάψει έναν υπολογιστή ή το λογισμικό που εκτελεί ο υπολογιστής.

17 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΒΟΥΛΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Αναβαθμίστε τον υπολογιστή σας για να χρησιμοποιήσετε τα τελευταία λειτουργικά συστήματα και λογισμικό. Ενεργοποιήστε τις αυτόματες ενημερώσεις για το λειτουργικό σας σύστημα και τα προγράμματά σας. Μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους, των οποίων δεν γνωρίζετε τον προορισμό.

18 Να συνδέεστε σε λογαριασμούς χρήστη με περιορισμένες άδειες στον υπολογιστή σας.
Εγκαταστήστε λογισμικό φιλτραρίσματος ανεπιθύμητων στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η συμπεριφορά μας επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το Διαδίκτυo αρνητικά και θετικά. Πιο ευάλωτοι στο Διαδίκτυο είναι οι έφηβοι και κυρίως τα αγόρια. Το Διαδίκτυο αποτελεί σήμερα ένα από τα πιο επικίνδυνα εργαλεία παγκοσμίως. Κάθε ηλικία το χρησιμοποιεί για διαφορετικό σκοπό. Η οικονομία εξαρτάται άμεσα από το Διαδίκτυο.

20 Κωνσταντίνος Κωτούλας
Μέλη ομάδας : Μαρίνα Ορφανίδου Κωνσταντίνος Κωτούλας Παϊτέρης Παναγιώτης Ματζώνη Μαρία Ευτυχία Παπαστεφάνου


Κατέβασμα ppt "ΑΣΦΑΛΕΙΑ&ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google