Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ Επιμέλεια εργασίας: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΕΡΡΑ ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΖΑΦΕΙΡΑΤΟΥ ΧΑΡΑ

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός Είδη Αποτελέσματα Συμπτώματα Τρόποι χορήγησης
Λόγοι χρήσης Δράση Αποτοξίνωση

3 Τι είναι τα ναρκωτικά; Ο όρος ναρκωτικό πιστεύεται ότι προτάθηκε από τον Γαληνό για να περιγράψει δραστικές ουσίες που μουδιάζουν ή νεκρώνουν, προκαλώντας απώλεια αισθήσεων ή παράλυση. Ο όρος νάρκωση χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τον Ιπποκράτη για τη διαδικασία ή την κατάσταση της έλλειψης αισθήσεων. Ο Γαληνός ανέφερε τη ρίζα μανδραγόρα, τους σπόρους του φυτού altercus και το χυμό παπαρούνας (όπιο) σαν βασικά παραδείγματα. Τα ναρκωτικά είναι τοξικές ουσίες φυτικές ή χημικές που μπορoύν να δράσουν στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (Κ.Ν.Σ) και που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αλλάξει κάποιο άτομο τη διάθεση του. Ο όρος "ναρκωτικά", δεν ανταποκρίνεται με ακρίβεια στις ουσίες αυτές, γιατί άλλες από αυτές έχουν κατασταλτική επίδραση και άλλες διεγερτική. Ο πιο σωστός όρος για τα "ναρκωτικά" είναι εξαρτησιογόνες ουσίες καθώς όλες αυτές οι ουσίες προκαλούν σωματική και ψυχική εξάρτηση ή μόνο ψυχική. Διαιρούνται σε ήπια, μαλακά (παράγωγα της ινδικής κάνναβης) και σκληρά (παράγωγα του οπίου) και είναι μεγάλη απειλή για τη νεολαία.

4 Οι εξαρτησιογόνες ουσίες διακρίνονται σε:
Νόμιμες (καπνό, αλκοόλ) Παράνομες (χασίς, ηρωίνη, κ.α.) Με βάση τη φαρμακολογική τους δράση οι εξαρτησιογόνες ουσίες διακρίνονται σε : Ψευδαισθησιογόνα, παραισθησιογόνα ή ψυχεδελικά (κάνναβης, μαριχουάνα, LSD κ.α.) Διεγερτικά του Κ.Ν.Σ. (κοκαΐνη, αμφεταμίνες κ.α.) Κατασταλτικά του Κ.Ν.Σ. (αλκοόλ, ηρεμιστικά, υπνωτικά κ.α.) Διάφορες πτητικές ουσίες (διαλύτες κ.α. ) Κατ' εξοχήν ναρκωτικά (όπιο, μορφίνη, ηρωίνη).

5 Ελαφρά ναρκωτικά (ψυχεδελικά)
Μαριχουάνα- Χασίς: Παράγωγα της ινδικής κάνναβης. Καπνίζεται το άνθος (μαριχουάνα) ή η ρητίνη (χασίς) που παρασκευάζεται σε πλακίδια ή κυλίνδρους χρώματος σκούρου καφέ. Το χασίς έχει περιεκτικότητα σε καθαρό ναρκωτικό 40%, ενώ η μαριχουάνα δεν ξεπερνάει το 12%. Δίνουν ένα συναίσθημα ευεξίας, ηρεμίας και εσωτερικής ικανοποίησης. Οι έννοιες του χώρου και του χρόνου αλλοιώνονται. Αποτελούν κοινωνικό κίνδυνο γιατί ανοίγουν το δρόμο στη δοκιμή των σκληρών ναρκωτικών. Είναι πολύ διαδεδομένα ειδικά στις ανατολικές χώρες .

6 ΚΑΝΝΑΒΗ (χασίς, μαριχουάνα, χόρτο, μπάφος, φούντα, μαύρο, τσιγαριλίκι, ψημένο, γκάντζα, αφγάνι, grass , herb) . Περιέχει 400 χημικές ουσίες, μεταξύ των οποίων και το βενζοπυρένιο , που είναι ισχυρά καρκινογόνο. Περιέχει περισσότερη πίσσα από το κοινό τσιγάρο και ύστερα από μόνο μία χρήση παραμένει και βλάπτει τον οργανισμό για τριάντα ολόκληρες ημέρες! Διαταράσσει την πρόσφατη μνήμη, την πνευματική δρα-στηριότητα, την κρίση και την αντίληψη (π.χ. οι νέοι που κάνουν χρήση μπορεί να μη θυμούνται βασικά πράγματα, όπως η ημερομηνία γενεθλίων τους ή οι ημέρες της εβδομάδας, ενώ αδυνατούν να κάνουν απλές μαθηματικές πράξεις).Μειώνει τη μυϊκή δύναμη και επηρεάζει τις λειτουργίες που απαιτούν επιδεξιότητα, όπως η οδήγηση. Αν και αμφισβητείται η σωματική εξάρτηση, ο οργανισμός πρέπει να χρησιμοποιήσει μεγαλύτερη ποσότητα ή κάτι ισχυρότερο, για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Άλλες συνέπειες : σύγχυση διαταραχή αντίληψης του χρό-νου, Άγχος φόβος πανικός, βί-αιες πράξεις, κατάθλιψη, καρκί-νος λάρυγγα / στόματος / προ-στάτη, συνεχής βήχας, ανα-πνευστικές λοιμώξεις, αναπνευ-στική ανεπάρκεια.

7 Σκληρά ναρκωτικά (οπιώδη, αμφεταμίνες)
Κοκαΐνη (Κόκα, σκόνη, αναψυκτικό, snow , χιόνι, κοκό , dust , C) : Η κοκαΐνη παράγεται από τα φύλλα του φυτού κόκα. Ουσία που προκαλεί γρήγορα διέγερση και δίνει αίσθημα ζωντάνιας και αυτοπεποίθησης. Όμως ακολουθούν έντονη κόπωση και ευερεθιστότητα και δυσάρεστα συναισθήματα θυμός, άγχος, παράνοια. Ο συνδυασμός της κοκαΐνης με αλκοόλ αυξάνει την πιθανότητα αιφνίδιου θανάτου. Προκαλεί πολύ έντονη ψυχολογική εξάρτηση που επιμένει για πολύ και μπορεί να είναι αιτία διακοπής της προσπάθειας απεξάρτησης. Μειώνει την όρεξη και φέρνει αϋπνίες. Η χρόνια χρήση καταστρέφει το ρινικό διάφραγμα, προκαλεί πρόωρη γήρανση , βλάβες στη λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Η ποιότητα και η καθαρότητά της εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, με απρόβλεπτες συνέπειες, όπως αυτή του θανάτου από υπερβολική δόση. Η ενέσιμη χρήση με κοινές βελόνες είναι η πρώτη αιτία μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών όπως το AIDS, ηπατίτιδες Β και C κ.ά. Όπιο, Ηρωίνη, Μορφίνη: Η ηρωίνη προέρχεται από την οπιούχο παπαρούνα που χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία της κατηγορίας αναλγητικών-ναρκωτικών φαρμάκων όπως η κωδείνη και η μορφίνη. Είναι ναρκωτικά που προκαλούν γρήγορη εξάρτηση και εθισμό. Οι χρήστες τους γίνονται σκλάβοι των ναρκωτικών αυτών, μέσα σε λίγες μέρες και κάνουν τα πάντα για να τα προμηθευτούν από τους εμπόρους ναρκωτικών. Η ευεξία και η υποτιθέμενη ευτυχία που προσφέρουν πληρώνονται με τρόπο φοβερό: με γρήγορη ψυχοσωματική καταστροφή και με απώλεια κάθε ηθικής αξίας. LSD: (Λυσεργικό οξύ). Το πιο γνωστό παραισθησιογόνο. Το ναρκωτικό που διαστέλλει τη συνείδηση. Ενας μεγάλος κίνδυνος για τους νέους, που δεν είναι έτοιμοι να εντιμετωπίσουν τις επιδράσεις του. Η λήψη του προκαλεί τροποποίηση στην αντίληψη της πραγματικότητας.

8 Αμφεταμίνες: Από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες χημικών ουσιών που κυκλοφορούν. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, δημιουργούν περιορισμό της πνευματικής και μυϊκής κόπωσης και βελτίωση της διάθεσης του ανθρώπου και διάθεση για εργασία. Ακόμη προκαλούν αύξηση των μυϊκών δυνάμεων. Χρησιμοποιούνται ευρύτατα από άτομα που θέλουν να μην κοιμηθούν τη νύχτα για να εργαστούν, από αθλητές για να αυξήσουν τις δυνάμεις και τις επιδόσεις τους (ντοπάρισμα), από γυναίκες για να μειώσουν την όρεξη του φαγητού και να μην παχαίνουν, από κακοποιούς για να έχουν θάρρος και ψυχραιμία κατά τη διάπραξη εγκλημάτων . Βαρβιτουρικά: Επιδρούν ως καταπραϋντικά και υπνωτικά. Χρησιμοποιούνται για την καταστολή του κεντρικού νευρικού συστήματος. Γίνονται εύκολα συνήθεια και απαιτούν όλο και μεγαλύτερες δόσεις. Έτσι μετατρέπονται σε ναρκωτικά και γίνονται επικίνδυνα. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος όταν η λήψη τους συνδυάζεται με οινοπνευματώδη ποτά ή άλλα ναρκωτικά. Χορηγούνται κατόπιν οδηγίας γιατρού και κυκλοφορούν σε ταμπλέτες, κάψουλες και ενέσεις. Από τη χρήση τους έχουν προκληθεί πολλοί θάνατοι.

9 Άλλα ναρκωτικά: 'Εκσταση είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τη μεθιλενοδιοσιμεταμφεταμίνη. Κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή χρωματιστών χαπιών με διάφορα σχέδια, όπως καρδιές, αστέρια, κ.α. Το κρακ είναι μια μορφή free-base κοκαΐνης που η διαδικασία παραγωγής του είναι σχετικά εύκολη. Αυτό κάνει την ουσία αρκετά φθηνή στην παράνομη αγορά, άρα και πιο προσιτή. Τα παραισθησιογόνα είναι μια σειρά από ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαταράσσουν τον ψυχικό κόσμο του ατόμου και να προκαλούν αντιληπτικές διαταραχές, όπως οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις. Το speed είναι διεγερτικό που συχνά κατασκευάζεται από το ανακάτεμα διάφορων διεγερτικών φαρμάκων.

10 Το Rohypnol ανήκει στην κατηγορία των βενζοδιαζεπινών (όπως το Stedon και το Xanax) και στην Ελλάδα κυκλοφορεί με τα ονόματα Hypnocedon και Vulbegal (λεξιλόγιο πιάτσας: ύπνος, βούλμπε, κουμπιά, βενζίνες κ.ά.). To GHB κυκλοφορεί συνήθως σε μορφή σκόνης ή διαλυμένο σε κάποιο υγρό. Στην υγρή μορφή του ο χρήστης δεν μπορεί να γνωρίζει την περιεκτικότητα του GHB στο υγρό και για αυτό το λόγο πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός. Η Κεταμίνη κυκλοφορεί σε υγρή μορφή ή σε λευκή σκόνη και η χρήση της ποικίλει. Μπορεί να καπνιστεί, να χορηγηθεί ενδοφλεβίως, ή να ληφθεί από το στόμα ή τη μύτη. Τα εισπνεόμενα είναι ουσίες που περιέχονται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αλλαγή της ψυχικής διάθεσης του ατόμου. Τα ηρεμιστικά είναι χημικές φαρμακευτικές ουσίες που χορηγούνται με ιατρική συνταγή σε άτομα που έχουν προβλήματα άγχους και αϋπνίας.

11 ΤΡΟΠΟΙ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ Τα ναρκωτικά μπορούν να χορηγηθούν με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια ιατρικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επιδερμικά (τσιρότα), σε ενέσιμη μορφή ή ως υπόθετα. Στα πλαίσια ψυχαγωγικής χρήσης λαμβάνονται στοματικά, επίσης σε μορφή καπνού, ρινικά σε μορφή σκόνης, ενέσιμα (υποδόρια ή ενδοφλέβια), ανάλογα με την εκάστοτε ουσία. (Η ψυχαγωγική χρήση υποθέτων δεν είναι συνήθης).

12 ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;
Το φαινόμενο της εξάπλωσης των ναρκωτικών στην εποχή μας έχει προσλάβει πλανητικές διαστάσεις και αποτελεί μια επικίνδυνη απειλή για τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από γεωγραφικό μήκος και πλάτος, κοινωνικό σύστημα, τύπο πολιτεύματος ή πολιτισμικά πρότυπα . Αναμφισβήτητα, το κοινωνικό περιβάλλον ενός ανθρώπου δρα άμεσα στη ζωή του, καθώς μέσα από αυτό δημιουργούμε και κτίζουμε το χαρακτήρα και την προσωπικότητά μας.

13 ΤΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΟΥΝ ΟΙ ΕΜΠΟΡΟΙ;
Από έρευνα που έγινε μεταξύ εφήβων για να εντοπιστεί η αιτία που τους έκανε να πάρουν ναρκωτικά για πρώτη φορά, προέκυψε ότι το 55% υπέκυψε στις πιέσεις φίλων. Ήθελαν να είναι κουλ και δημοφιλείς. Οι έμποροι το γνωρίζουν αυτό. Σε πλησιάζουν ως φίλοι και προσφέρονται να σε «βοηθήσουν» με «κάτι που θα σε ανεβάσει». Το ναρκωτικό θα σε «βοηθήσει να μπεις στην παρέα» ή «θα σε κάνει κουλ». Οι έμποροι ναρκωτικών, που το κίνητρό τους είναι το κέρδος, θα πουν οτιδήποτε για να σε κάνουν να αγοράσεις τα ναρκωτικά τους. Θα σου πούνε ότι «η κοκαΐνη κάνει τη ζωή σου ένα πάρτι» και ότι «η ηρωίνη είναι σαν ζεστή κουβέρτα». Θα σου πούνε ότι αν πάρεις έκσταση «θα έχεις πολλά κορίτσια». Δεν τους ενδιαφέρει που τα ναρκωτικά καταστρέφουν τη ζωή σου, φτάνει να πληρώνονται. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Πρώην έμποροι παραδέχτηκαν ότι βλέπουν τους πελάτες τους σαν «πιόνια σ’ ένα παιχνίδι σκακιού».

14 ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ : Οι άνθρωποι παίρνουν ναρκωτικά γιατί θέλουν να αλλάξουν κάτι σχετικά με τη ζωή τους. Για να μοιάσουν με τους υπόλοιπους Για να ξεφύγουν ή να χαλαρώσουν Επειδή βαριόντουσαν Επειδή τους έκανε να μοιάζουν πιο ώριμοι Για να κάνουν την επανάστασή τους Για να πειραματιστούν Νομίζουν ότι τα ναρκωτικά είναι η λύση. Αλλά τελικά, τα ναρκωτικά γίνονται το πρόβλημα. Εξαιτίας ενδοοικογενειακών προβλη-μάτων

15 ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ;
Η χρήση των ουσιών αυτών επηρεάζει  την αντίληψη και τη διάθεση και προκαλεί άλλοτε ευχάριστα και άλλοτε δυσάρεστα συναισθήματα . Συγκεκριμένα , προκαλεί: νάρκη τάση για ύπνο διέγερση ένα αίσθημα ευφορίας εξασθένιση στις φυσιολογικές λειτουργίες του νευρικού συστήματος εθισμό μια εξάρτηση στο τέλος, όταν τα στερηθεί ο οργανισμός μας, επιφέρουν το στερητικό σύνδρομο

16 ΠΩΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ;
Τα ναρκωτικά είναι, στην ουσία, δηλητήρια. Η ποσότητα που λαμβάνεται καθορίζει και το αποτέλεσμα που θα έχουν. Μια μικρή ποσότητα δρα ως διεγερτικό (αυξάνει τη δραστηριότητα). Μια μεγαλύτερη ποσότητα δρα ως ηρεμιστικό (μειώνει τη δραστηριότητα). Μια ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα ενεργεί ως δηλητήριο και μπορεί να σκοτώσει. Αυτό ισχύει για όλα τα ναρκωτικά. Αυτό που διαφέρει είναι μόνο η ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα. Αλλά πολλά ναρκωτικά είναι επικίνδυνα για έναν ακόμα λόγο: επηρεάζουν άμεσα το νου. Αλλοιώνουν την αντίληψη του χρήστη για το τι συμβαίνει γύρω του. Ως αποτέλεσμα, το άτομο ενεργεί παράξενα, παράλογα, λανθασμένα, ακόμα και καταστροφικά. Τα ναρκωτικά μπλοκάρουν τις αισθήσεις, τόσο τις ανεπιθύμητες όσο και τις επιθυμητές. Έτσι, ενώ προσφέρουν βραχυπρόθεσμη βοήθεια στην ανακούφιση του πόνου, ταυτόχρονα εξαλείφουν τις ικανότητες, την εγρήγορση και θολώνουν τη σκέψη.

17 ΠΩΣ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ;
Περίοδοι υπνηλίας και λήθαργου, εναλλασσόμενες με υπερδραστηριότητα και ευφορία Αλλαγή στην όρεξη Σημαντικές μεταπτώσεις στη διάθεση και αλλαγές στην προσωπικότητα Ασυνήθιστα μικρές ή μεγάλες κόρες ματιών και βαριά βλέφαρα. Σύγχυση, τραύλισμα και παράλογη συμπεριφορά Ρίγη Έλκη γύρω από την μύτη Επίμονο φτάρνισμα Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί -Ανησυχεί και γκρινιάζει ασταμάτητα -Δεν ενδιαφέρεται πια για το σχολείο -Μπλέκεται σε πολλούς καβγάδες -Είναι συνεχώς κουρασμένος -Η διάθεση του αλλάζει συνεχώς

18 Η οξεία δηλητηρίαση απ' τα ναρκωτικά είναι μια απ' τις συνηθισμένες αιτίες θανάτου των τοξικομανών. Η ανάγκη που δημιουργούν πολλά απ' αυτά (κύρια τα οπιούχα, οι αμφεταμίνες, η κοκαΐνη, τα βαρβιτουρικά) για λήψη μεγαλύτερης δόσης, λόγω εθισμού, μπορεί να σταθεί μοιραία για τη ζωή του χρήστη. Επειδή σ' αυτές τις περιπτώσεις ο τοξικομανής έχει ανάγκη να αυξάνει συνεχώς τη δόση του, φτάνει κάποτε στην υπερδόση( overdose), που, ενώ είναι απαραίτητη για τις επιθυμητές εκδηλώσεις, εντούτοις είναι τοξική πια δόση για τον οργανισμό. 'Έτσι μπορεί να προκύψει δηλητηρίαση, με ποικίλα συμπτώματα, που τελικά οδηγεί σε παράλυση της αναπνοής και της κυκλοφορίας και στο θάνατο .

19 Τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της κουλτούρας μας από τα μέσα του περασμένου αιώνα. Διαδόθηκαν ευρέως τη δεκαετία του 1960 και μέσω της μουσικής και των μέσων μαζικής ενημέρωσης εισέβαλαν σε κάθε τομέα της ζωής.

20 ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ:
ΧΡΗΣΗ ΣΤΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ: Ένας στους 8 μαθητές ηλικίας ετών (12%)αναφέρει χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή. Από αυτούς, πάνω από τους μισούς (7,6%) επανέλαβαν τη χρήση για τουλάχιστον 3 φορές σε όλη τους τη ζωή. Με την ηλικία αυξάνεται σημαντικά το ποσοστό των μαθητών που έχουν δοκιμάσει ή και επαναλάβει τη χρήση. Στην ηλικία των ετών, ένα στα 4 αγόρια (24,5%) έχει τουλάχιστον δοκιμάσει κάποια παράνομη ουσία και ένα στα 6 (17%) έχει επαναλάβει τη χρήση. Μεταξύ 1984 και 2007 έχει αυξηθεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Ιδιαίτερα στα αγόρια, το ποσοστό έχει διπλασιαστεί, ενώ το αντίστοιχο των κοριτσιών δεν καταγράφει αξιοσημείωτη μεταβολή. Σημαντική αύξηση της χρήσης καταγράφηκε στα τέλη της δεκαετίας του '90, ωστόσο ακολούθως ανακόπτεται μέχρι το Από το 2003 ως το 2007 αύξηση καταγράφεται μόνο στα αγόρια.

21 Στην Ευρώπη, πρόσφατες μελέτες σε 15χρονα παιδιά έδειξαν ότι η χρήση μαριχουάνας κυμαίνεται από το 10% έως το 40%. Το υψηλότερο ποσοστό έχει αναφερθεί για τους εφήβους της Τσεχίας (44%), ακολουθεί η Ιρλανδία (39%), το Ηνωμένο Βασίλειο (38%) και η Γαλλία (38%) Στην Ισπανία και στη Μεγάλη Βρετανία η χρήση κοκαΐνης στα παιδιά µεταξύ 15 και 16 ετών είναι 4-6%. Η χρήση κοκαΐνης από τους νέους αυξήθηκε σε Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία και Γαλλία. Εκτιμάται ότι 208 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών.

22 Η κάνναβη αποτελεί την πλέον διαδεδομένη παράνομη ουσία
Η κάνναβη αποτελεί την πλέον διαδεδομένη παράνομη ουσία. Μάλιστα, το ποσοστό επικράτησης της χρήσης της σχεδόν τριπλασιάστηκε κατά την 25ετία , από 3,9% σε 9,8%... Το ευρύτερα διαδεδομένο ναρκωτικό είναι η μαριχουάνα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια αναφορά των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά του 2008, το 3,9% του παγκόσμιου πληθυσμού μεταξύ των 15 και 64 ετών κάνουν χρήση μαριχουάνας.

23 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
Σύμφωνα με την πανευρωπαϊκή έρευνα ESPAD, η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών με τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης παράνομων ουσιών.

24 Το κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών και στη χώρα μας επιδεινώνεται συνεχώς. Στο γενικό πληθυσμό με βάση τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζουν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΠΝ) και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) στην΄Εκθεση για το 2010 εμφανίζει τα παρακάτω χαρακτηριστικά: ΄Ενα στα 12 άτομα (8,6%) ηλικίας ετών αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας έστω και μία φορά στη ζωή (κυρίως κάνναβη). Το 3,8% δοκίμασαν κάποια παράνομη ουσία 1-2 φορές, ενώ το 4,8% επανέλαβαν τη χρήση τουλάχιστον 3 φορές. Μεταξύ 1984 και 2004 διπλασιάστηκε ο αριθμός των ατόμων που ανέφεραν χρήση παράνομων ουσιών έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή, από 4% στο 8,6%. Τα υψηλότερα ποσοστά στη διάρκεια της εικοσαετίας κατα-γράφηκαν, ωστόσο, το 1998, οπότε το ποσοστό της επικράτησης της χρήσης ανήλθε στο 12,2%.

25 Στα άτομα με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (14,6% έναντι 10,2% και 5,4% για τα άτομα μέσου και χαμηλού εκπαιδευτικού επιπέδου, αντίστοιχα) και στην Αθήνα (12,4%, έναντι 7,9% και 7,3% της Θεσσαλονίκης και των λοιπών αστικών περιοχών, αντίστοιχα).

26 Τα υψηλότερα ποσοστά χρήσης καταγράφονται: Στους άνδρες (13,3%, έναντι 3,9% των γυναικών), στις ηλικιακές ομάδες (12,5%) και (12%) και ετών (12%).

27 Πώς επιτυγχάνεται η απεξάρτηση;
Ο γιατρός σας ή ορισμένοι σύλλογοι γονέων τοξικομανών μπορούν να σας συστήσουν κέντρα επανένταξης . Με τον περιορισμό της δοσολογίας για αρκετές εβδομάδες, υπό ιατρική παρακολούθηση, μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματα στέρησης . Κάποια κέντρα απεξαρτησης μάλιστα ενημερώνουν δωρέαν τους ανθρώπους με οποιαδήποτε εξάρτηση. Εκδεικτικά, κάποια κέντρα απεξάρτησης στην Ελλάδα είναι το ΚΕΘΕΑ και το ΟΚΑΝΑ .

28 ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ «Ο σκοπός μου στη ζωή δεν ήταν να ζω ήταν να φτιάχνομαι. Μέσα σε αυτά τα χρόνια στράφηκα στην κοκαΐνη, τη μαριχουάνα και το αλκοόλ, έχοντας τη λανθασμένη εντύπωση ότι θα μου επέτρεπαν να δραπετεύσω από τα προβλήματά μου. Απλά έκανε τα πράγματα χειρότερα. Συνέχιζα να λέω στον εαυτό μου ότι θα σταματήσω οριστικά μετά από μια ακόμα τελευταία χρήση. Ποτέ δε συνέβη.» — Τζον «Ξεκίνησα με το χόρτο, μετά με χάπια (Έκσταση) και LSD, φτιάχνοντας κοκτέιλ με όλων των ειδών τα ναρκωτικά, και έπαιρνα ακόμα και υπερβολικές δόσεις για να κάνω τα συμπτώματα να κρατήσουν περισσότερο. Είχα ένα κακό ταξίδι μια νύχτα. . . Έκλαιγα και προσευχόμουν να περάσει αυτό το συναίσθημα, άκουγα φωνές μέσα στο κεφάλι μου, είχα τρεμούλες και δεν μπορούσα να βγω από το σπίτι για έξι μήνες. Νόμιζα ότι όλοι με παρακολουθούσαν. Δεν μπορούσα να περπατήσω σε δημόσιους χώρους. Ποπό! Δεν μπορούσα ούτε καν να οδηγήσω. »Κατέληξα άστεγος , στους δρόμους, ζούσα και κοιμόμουν σε ένα χάρτινο κουτί, ζητιάνευα και προσπαθούσα να βρω τρόπους να πάρω το επόμενο γεύμα μου». — Μπεν

29 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
ΠΗΓΕΣ el.wikipedia.org gr.drugfreeworld.org katgeo.wikispaces.com gym-peir-mytil.les.sch.gr ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ


Κατέβασμα ppt "Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google