Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
Αξιολόγηση σεναρίου Νότα Σεφερλή
Διαγνωστικοί αξιολογικοί και υποστηρικτικοί φορείς μαθητών με αναπηρία και ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι τα: ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Κέντρο Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης.
Διδακτική της Πληροφορικής
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Σχολική Ετοιμότητα Πρώιμη Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών
Παρουσίαση με θέμα: Ο ρόλος του ΚE.Δ.Δ.Υ. Στην Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων 7 Νοεμβρίου 2008 Ξενοδοχείο Alexander Beach Αλεξανδρούπολη.
«Σχέδια μαθήματος, από τον σχεδιασμό στην υλοποίηση» Μαρία Αντωνάτου
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ- ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
Αφροδίτη Τέλη Δασκάλα Ειδικής Αγωγής Τμήμα ένταξης 1ο Πεύκων
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες/ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες Η. Ε. Κουρκούτας.
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Ψ447 ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ. ΠΙΘΑΝΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΔΥΣΚΟΛΙΩΝ ΝΟΗΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΕΣ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Συντονιστική.
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα Γενική Εκτίμηση της Εικόνας του Σχολείου Κωδικοποίηση από τον Νικόλαο Τριπόδη, Σχολικό.
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
Ψυχοκοινωνικά χαρακτηριστικά παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες: παρεμβάσεις στο πλαίσιο της τάξης Η. Ε. Κουρκούτας.
Διερεύνηση της χρήσης των τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας από εκπαιδευτικούς Φυσικής Αγωγής Αν. Χατζηπαρασίδης, Π. Αντωνίου,Β. Γούργουλης, Ευαγ.
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
Ένταξη /ενσωμάτωση παιδιών με ιδιαιτερότητες
Πρακτικές Οδηγίες εκπαίδευσης στο σχολείο
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Εργαλείο ανίχνευσης και διερεύνησης των αναγνωστικών δυσκολιών στο Νηπιαγωγείο και στην Α΄ & Β΄ Δημοτικού Γεσθημανή Κούφτα 12/4/2017.
Συνεργασία Εκπαιδευτικών και Γονέων
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΩΝ ΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ - FACEBOOK
Άτυπη παιδαγωγιΚΗ αξιολογηση
ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ.
ΑΜΕρίΑς: Πληροφοριακό Σύστημα Δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Γεώργιος Κουρουπέτρογλου
Συχνότητα και κατηγορίες των μαθησιακών δυσκολιών.
Δεκαπενθήμερο Ενημέρωσης για την Πρόσβαση στην Εκπαίδευση, Οκτωβρίου 2015 «Προσβάσιμο Εκπαιδευτικό και Εποπτικό Υλικό για αμβλύωπες Μαθητές» Βουγιουκλίδης.
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ / Υ - Ι V ( για γονείς και εκπαιδευτικούς ) Μάθημα : ΔΕΠ / Υ – Εκπαιδευτικές παρεμβάσεις Διδάσκουσα : Ε. Διδασκάλου.
Ενισχυτική Διδασκαλία: αποτελεσματικότερη εφαρμογή Φελούκα Βασιλική, Γιαννόπουλος Κων/νος Σχολικοί Σύμβουλοι 7 ης & 8 ης Περιφέρειας Π.Ε. Αχαΐας.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
ΣΥΣΤΑΣΗ 6 ου ΣΔΕΥ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ΦΕΚ 2197/13/10/2015 ΕΤΟΣ
Συμβουλευτική ΑμΕΑ Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ή Αναπηρία; Άτομα με Ειδικές Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Ανάγκες.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Ελληνική Κλίμακα Αξιολόγησης της ΔΕΠ/Υ
Διδακτική της Πληροφορικής
ΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
«Ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών για την Ένταξη και Συμπερίληψη στην Εκπαίδευση των μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες - Μετατροπή του.
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Πού χρησιμοποιείται ο συντελεστής συσχέτισης (r) pearson
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ Αθανάσιος Κ. Ρισβάς.
Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Συγκριτικά στοιχεία ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας
Εξειδίκευση στις Τ.Π.Ε. και Ειδική Αγωγή –
Διδάσκουσα: Διδασκάλου Ε.
Νεοελληνική Γλώσσα (ΝΠΣ)
Αναστασία Γεωργιάδου Σχολική Σύμβουλος ΠΕ04
Δρ. Νικόλαος Τσιγγίλης Σχολικός Σύμβουλος Δ/θμιας Εκπ/σης Πέλλας
ΔΑΣΚΑΛΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ: ΑΝΕΤΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ
«Παιδιά με Μαθησιακές Δυσκολίες & Διαταραχές Λόγου»
ΟΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αναπτυξιακές διαταραχές μάθησης/ειδικές μαθησιακές δυσκολίες
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. Ν. Χαλκιδικής Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς στο Σχολείο Μπότσας Γεώργιος

Η λογική Μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων των νέων Σχολικών Συμβούλων σε όλες τις σχολικές μονάδες των Περιφερειών τους, προέκυψαν κάποια στοιχεία που δικαιολόγησαν την ανάληψη της πρωτοβουλίας της ανίχνευσης των Μαθησιακών Δυσκολιών

Η λογική 1. Το φαινόμενο της ύπαρξης παιδιών με ήπιες μαθησιακές δυσκολίες στις τάξεις των Δημοτικών Σχολείων της Χαλκιδικής, είναι παρόν και εμφανές. 2. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της κατηγορίας, δεν έχουν εξεταστεί από το ΚΕΔΔΥ Χαλκιδικής. 3. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι μαθητές και μαθήτριες με Ειδική Μαθησιακή Δυσκολία στη Γλώσσα (Δυσλεξία κλπ.).

Η λογική 4. Η ανίχνευση των δυσκολιών μάθησης έγινε αργά ή δεν έγινε καθόλου. 5. Όπου υπάρχει Τμήμα Ένταξης στο Σχολείο, αρκετά από αυτά τα παιδιά, φοιτούν εκεί. 6. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολίες μάθησης, υποστηρίζονται με ενισχυτική διδασκαλία, αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί αν έχουν Μαθησιακές Δυσκολίες ή όχι.

Η λογική Το ΚΕΔΔΥ Πολυγύρου αντιμετωπίζει σοβαρή δυσκολία να ανταποκριθεί στις ανάγκες ανίχνευσης των Μαθησιακών Δυσκολιών στην Αντιπεριφέρεια Χαλκιδικής.

Ο σκοπός Δυνατότητα ανίχνευσης και πρώτης διερεύνησης των δυσκολιών μάθησης των παιδιών, μέσα στο Σχολείο. Το Σχολείο, με τη βοήθεια του Σχολικού Συμβούλου, όπου αυτό χρειάζεται, αντιμετωπίζει με διαφοροποίηση, προσαρμογές και μέτρα στήριξης (Τμήμα Ένταξης, Ενισχυτική Διδασκαλία, κλπ.). Υλοποίηση του μνημονίου συνεργασίας της Γενικής και Ειδικής Αγωγής, ανακούφιση του ΚΕΔΔΥ και αφετέρου θα υπάρχουν κανόνες και αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων υποστήριξης των παιδιών με δυσκολίες μάθησης.

Τα βήματα Ανίχνευση δυσκολιών με το εργαλείο «Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς» (Παντελιάδου & Σιδερίδης, 2007). Εξ' αποστάσεως παρουσίαση σε εκπαιδευτικό του κάθε Σχολείου του εργαλείου ανίχνευσης Μαθησιακών Δυσκολιών ΛΑΜΔΑ. Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών με το ΛΑΜΔΑ. Σύσκεψη εκπαιδευτικών με Σχολικό Σύμβουλο.

Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς (ΑΜΔΕ) Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, οι πιο έγκυρες και σαφείς πληροφοριακές πηγές για τη μαθησιακή λειτουργία ενός μαθητή, είναι οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται μαζί του (Tenenbaum & Ruck, 2007; Liljequist & Renk, 2007; Mashburn & Henry, 2004; Παντελιάδου & Σιδερίδης, 2008). Σε αυτή τη γραμμή βιβλιογραφίας βασίζεται το εργαλείο «Ανίχνευση Μαθησιακών Δυσκολιών από Εκπαιδευτικούς» (ΑΜΔΕ) της ομάδας του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Το εργαλείο Το εργαλείο (ΑΜΔΕ) αποτελείται από 6 κλίμακες: Πρόσληψη, Παραγωγή, Ανάγνωση, Γραφή, Συλλογισμός και Μαθηματικά. Κάθε κλίμακα αποτελείται από περίπου 20 ερωτήσεις για το τι κάνει ή δεν κάνει το παιδί μέσα στην τάξη (ακαδημαϊκός τομέας). Η κλίμακα απάντησης είναι 1 (πάντα) – 9 (ποτέ). Όταν η συμπεριφορά της ερώτησης εκδηλώνεται πάντα (ή σχεδόν πάντα) σημειώνεται 1, αν εκδηλώνεται συχνά, σημειώνεται 2 ή 3, αν εκδηλώνεται μερικές φορές, σημειώνεται 4 ή 5, όταν εκδηλώνεται σπάνια τότε 7 ή 8 και αν δεν εκδηλώνεται ποτέ (ή σχεδόν ποτέ), σημειώνεται 9.

Εξεταστής Αυτός που συμπληρώνει το πρωτόκολλο πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά την ακαδημαϊκή λειτουργία του παιδιού. Μπορεί να είναι περισσότερα από ένα άτομα. Η συμπλήρωση έγινε ηλεκτρονικά (Google docs).

Προϋποθέσεις χορήγησης Πρέπει να αποκλεισθούν οι παράγοντες που μπορεί να οδηγούν σε δυσκολίες μάθησης, αλλά εξαιρούνται από τον ορισμό των Μαθησιακών Δυσκολιών (Hammil, 1990, σελ.77): Αισθητηριακά προβλήματα Νοητική καθυστέρηση Πολιτισμικέ διαφορές (άλλη μητρική γλώσσα) Ελλιπής φοίτηση Γ’ Δημοτικού – Γ’ Γυμνασίου

Πρόσληψη

Παραγωγή

Ανάγνωση

Γραφή

Συλλογισμός

Μαθηματικά

  Πίνακας 1. Παράδειγμα Μιας Μαθήτριας 5ης Τάξης Δημοτικού Πρόσληψη Παραγωγή Ανάγνωση Γραφή Συλλογισμοί Μαθηματικά Προβλεπτική Τιμή Μετατροπή Πιθανότητα Πραγματικές Τιμές 7 1 0.424 0.65442388 0.60444002 Τιμές-Ζ 0.71912378 1.21126276 1.593189 1.92942527 1.606491612 -1.51961581 Τιμές-Τ 57.1912378 62.1126276 65.93189 69.2942527 66.06491612 34.8038419 Κλίσεις β -0.647 -0.175 -1.052 0.092 -0.176 Σταθερά 10.106 Πίνακας 2. Λογιστική Προβλεπτική Εξίσωση Πίνακας 3. Αξιολόγηση Πιθανοτήτων 5η τάξη: Υ' = β1χ1+β2χ2+…..βνχν+α+ε 0-69% Απίθανο να έχει Μ.Δ. 5η τάξη: Υ' = (.424)+(-.647)+(-.175)+(-1.052)+(.092)+(-.176)+10.106 70-79% Ενδεχομένως να έχει Μ.Δ. 80-99% Πολύ πιθανό να έχει Μ.Δ.

Δείγμα κατά τάξη

Μητρική γλώσσα