Γαστρονομικός Τουρισμός Σχολικό έτος: 2016-2017 Μάθημα Ερευνητικής Εργασίας Γαστρονομικός Τουρισμός Οι έφηβοι γνωρίζουν τις κουζίνες του κόσμου. Μίχαλου Λίλιαν Μπόθου-Βουτεράκου Κάτια Παϊζάνου Μαρίλη Παρτσαλάκης Διαμαντής Ποταμνιανάκης Φίλιππος Υπέυθυνη Τμήματος: Κα Κότσιαλου
Ιταλική κουζίνα Η ιταλική κουζίνα χαρακτηρίζεται από απλότητα, καθώς πολλά πιάτα της αποτελούνται μόνο από τέσσερα έως οχτώ υλικά. Οι Ιταλοί λιγότερη σημασία στον τρόπο παρασκευής του φαγητού, απ’ όσο στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν. Η ιστορία της Ιταλικής κουζίνας ξεκινά από τον 1ο αιώνα π.Χ.. Πολλά μαγειρικά βιβλία έχουν γραφτεί από τότε, περιγράφοντας πληθώρα συνταγών. Πολλές κουζίνες απ’ όλο τον κόσμο έχουν επηρεαστεί από εκείνη. Χρησιμοποιεί μία ποικιλία συστατικών που διαφέρει ανάλογα με την περιοχή, αλλά σε ολόκληρη την Ιταλία είναι διάσημα τα ζυμαρικά.
Ιταλική κουζίνα Πίτσα Μαργαρίτα Ζυμαρικά Καρμπονάρα Διάσημα πιάτα: Πίτσα Μαργαρίτα Ζυμαρικά Καρμπονάρα Κοτόπουλο Parmigiana Λαζάνια Γαρίδες fra diavolo Τιραμισού
Αγγλική Κουζίνα Η Αγγλική κουζίνα στο σύνολό της παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με την ευρύτερη Βρετανική, καθώς και οι δύο έχουν δεχθεί επιρροές από την Ινδία, την Κίνα, την Ταϋλάνδη, την Βόρεια Αμερική και την Ιταλία. Έχει τη φήμη μιας άνοστης και χωρίς ενδιαφέρον κουζίνας, ωστόσο αυτό είναι λανθασμένο. Πρόκειται για μία άποψη που βασίζεται αποκλειστικά στο γεγονός ότι η Αγγλική Κουζίνα αποκλίνει από το καθιερωμένο σύνηθες, αυτό που εμείς έχουμε θεωρήσει ως «ευχάριστο» και «γευστικό» με τα ετερόκλητα στοιχεία και τους περίεργους συνδυασμούς της, με αποτέλεσμα να μας απωθεί. Στην πραγματικότητα, αποτελεί έναν ιδιαίτερο συνδυασμό των διάφορων, εθνικών κουζινών του κόσμου.
Αγγλική Κουζίνα Διάσημα πιάτα: Fish and chips Roast beef Yorkshire Pudding Toad in the Hole Steak and Kidney Pie Cornish Pasty English Breakfast Baked beans
Γαλλική Κουζίνα Η Γαλλική κουζίνα χαρακτηρίζεται από γαστρονομική ποικιλία και ιδιαίτερες γεύσεις. Η ιστορία της ξεκινά από τα μεσαιωνικά χρόνια. Παρατηρείται συχνή χρήση μπαχαρικών και γαρνιρισμάτων, ενώ ιδιαίτερα εμφάνιση δίνεται στην εμφάνιση των πιάτων. Έχει αντλήσει σε μεγάλο βαθμό στοιχεία από την Ιταλική, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε έμπνευση για τη μαγειρική πολλών άλλων χωρών.
Γαλλική Κουζίνα Διάσημα πιάτα: Tourte parmerienne Ψητός κύκνος/παγώνι Κρέπες Tartines Μιλφέιγ
Γερμανική Κουζίνα Η Γερμανική κουζίνα χαρακτηρίζεται από έντονες και ιδιόμορφες γεύσεις. Η ιστορία της ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια. Ανά τις διάφορες περιοχές της χώρας, συναντώνται πολυάριθμες διαφορετικές συνταγές. Βασικό συστατικό της είναι το κρέας, ενώ παρατηρείται συχνή χρήση λαχανικών. Έχοντας αντλήσει στοιχεία από τη γαστρονομία της Αυστρίας και της Σουηδίας, έχει με τη σειρά της επηρεάσει πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Γερμανική Κουζίνα Διάσημα πιάτα: Eintopf Brezel Schnitzel Wurst Sauerbraten