Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Δευτερα Πιατα Τμήμα : Β’4 Βάνια Παπαντωνίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Δευτερα Πιατα Τμήμα : Β’4 Βάνια Παπαντωνίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Δευτερα Πιατα Τμήμα : Β’4 Βάνια Παπαντωνίου
Αθηνά Κοκκίνη Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων Σχολικό έτος

2 Η Ιταλική κουζίνα είναι πασίγνωστη σε όλο τον κόσμο τόσο για τα ζυμαρικά, τις πίτσες, τα γλυκά, όσο και για τα κυρίως πιάτα της. Τα ζυμαρικά και η λαχταριστή πίτσα είναι συνώνυμα της ιταλικής κουζίνας. Αλλά οι ιταλικές σπεσιαλιτέ δεν περιορίζονται μόνο εκεί. Ένα πλήρες ιταλικό γεύμα περιλαμβάνει 4-5 πιάτα, που ξεκινούν με ένα antipasto (ορεκτικό), primo (ζυμαρικά) και secondo (κρέας ή ψάρι) πιάτο, επιδόρπιο και ποτό. Η Ιταλική κουζίνα είναι από τις λίγες κουζίνες του κόσμου που είναι αποδεκτή στο περισσότερο πληθυσμό. Σίγουρα όλοι έχουμε θα θέλαμε να γίνουμε γνώστες των ιταλικών παγωτών, γλυκών και των αυθεντικών συνταγών της πίτσας και της καρμπονάρας.

3 Ωστόσο τα δεύτερα πιάτα των Ιταλών είναι και αυτά πολύ διαδεδομένα και σίγουρα πολύ γευστικά. Θα σας παρουσιάσουμε μερικά από αυτά τα πιάτα. Κοτόπουλο parmigiana Ένα κλασικό ιταλικό πιάτο που αγαπούν πολύ οι ντόπιοι. Παραδοσιακά φτιάχνεται με φιλέτο κοτόπουλο παναρισμένο και τηγανισμένο, περιχυμένο με σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια πασπαλισμένο με παρμεζάνα που λιώνει από πάνω.

4 osso buco Το Μιλάνο δεν είναι γνωστό μόνο για τα πανάκριβα μαγαζιά του και για την ομορφιά του, αλλά είναι φημισμένο και για την κουζίνα του. Η πιο φίνα συνταγή απ' όλες τις συνταγές του Μιλάνο είναι το κρασάτο, ριζότο μιλανέζε με σαφράν, το οποίο παρασκευάζεται με το ειδικό ρύζι με μεγάλους κόκκους από την κοιλάδα του Πο, που γίνεται ακόμα πιο κρεμώδες με την προσθήκη βουτύρου και μεδουλιού και στη συνέχεια προστίθεται ξύσμα παρμεζάνας και σερβίρεται είτε ως κύριο πιάτο είτε ως γαρνιτούρα στο μαλακό σιγοψημένο μοσχαρίσιο κρέας, osso buco.

5 Τι είναι το osso buco Το οσομπούκο βασίζεται σε ένα «δεύτερο» φτηνό κομμάτι κρέας, τη γάμπα του μοσχαριού – αυτό που λέμε κότσι και το κρέας γύρω του είναι το ποντίκι -,  το οποίο είναι σκληρό και γεμάτο ζελέ που είτε πρέπει να βράσει με τις ώρες προκειμένου να μαλακώσει βγάζοντας και τη νοστιμιά του είτε να ακολουθήσει ευφάνταστους τρόπους να μαγειρευτεί… όπως εν προκειμένω. Κομμένο εγκάρσια δημιουργεί αυτή την υπέροχη οπτικά -και γευστικά – σύνθεση σκούρων μυών γύρω από ένα άσπρο κόκκαλο, με μια τρύπα στη μέση, γεμάτη μυελό. Απ’ αυτό άλλωστε πήρε και τ’ όνομά του, osso=κόκκαλο, buco=τρύπα, δηλαδή “κόκκαλο με τρύπα”, τοπικά δε μεταξύ Ιταλών αναφέρεται και ως oss bus.

6 Η ιστορία του osso buco Το πιάτο εμφανίστηκε στην περιοχή του Μιλάνο, στη Λομβαρδία, με την αρχική συνταγή να βασίζεται στο συγκεκριμένο κόψιμο της μοσχαρίσιας γάμπας, που σιγομαγειρεύεται με λαχανικά και λευκό κρασί, με κανέλα, μπαχάρι και δάφνη και ολοκληρώνεται με «γκρεμολάτα» (μείγμα ψιλοκομμένου σκόρδου, μαϊντανού και φλούδας λεμονιού).

7 osso buco

8 Αρνάκι και μελιτζάνες στην Καλαβρία
Στην περιοχή της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία θα απολαύσετε κρέας από κατσίκι και αρνί, ενώ θα παραμελήσετε το μοσχάρι. Η γεωλογία του εδάφους δεν ευνοεί ιδιαίτερα την εκτροφή των μοσχαριών. Οι κάτοικοι όμως είναι ιδιαίτερα προνοητικοί και φυλάνε τα λουκάνικα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, για να έχουν αποθέματα για τους δύσκολους καιρούς. Παραδοσιακά στην Καλαβρία, οι ντόπιοι προτιμούν να είναι αυτάρκεις στην παραγωγή των τροφών, οπότε εδώ δεν θα βρείτε τις μεγάλες ποικιλίες λαχανικών ή λοιπών προϊόντων που συναντάμε αλλού. Η μελιτζάνα είναι πραγματικά πολύ διάσημη στην περιοχή. Εάν βρεθείτε εδώ μην παραλείψετε να δοκιμάσετε από τις σπεσιαλιτέ της περιοχής την «Polpette di melanzane» και την «parmigiana di melanzane» (κομμένες μελιτζάνες, πασπαλισμένες με τυρί παρμεζάνα και πλούσια σάλτσα ντομάτας).

9 Αρνάκι και μελιτζάνες στην Καλαβρία

10 Ιταλική Φασολάδα Η φασολάδα στην Ιταλία θεωρείτε κυρίως πιάτο ιδιαίτερα την ημέρα των χριστουγέννων. Βέβαια δεν έχει σχεδόν καμία σχέση με την δική μας φασολάδα.

11 Ρολο γαλοπούλας χριστουγεννιάτικης γεμιστή με πατάτες ψητή στο φούρνο
Είναι μια πολύ απλή συνταγή που θα μπορούσε όμως να ανεβάσει το επίπεδο ενός πιο γιορτινού δείπνου. Γευθείτε το πάντρεμα του προσούτο με το σπανάκι και την ρικότα, τυλιγμένων στο μαλακό φιλέτο της γαλοπούλας συνοδεύοντας με ένα ωραίο λευκό κρασί.

12 Συνοψίζοντας η Ιταλία, εκτός από την ομορφιά της, έχει και μία πολύ φημισμένη κουζίνα, με άπειρες συνταγές πίτσας, ζυμαρικών και γλυκών. Αν υπάρχει κάποιος που δεν έχει δοκιμάσει καμία από τις συνταγές της ιταλικής κουζίνας του συνιστούμε χωρίς δεύτερη σκέψη να δοκιμάσει! (πρώτη εικόνα: pizza margherita, δεύτερη εικόνα: κοτόπουλο κατσατόρα, τρίτη εικόνα: ταλιατέλες μπολονέζε)

13 Βιβλιογραφία www.thecookbook.gr nostimada.gr www.wineplus.gr
nostimada.gr greekcook.gr el.wikipedia.org edesma.e-e-e.gr juanitalaquejica.blogspot.com juanitalaquejica.blogspot.gr


Κατέβασμα ppt "ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ Δευτερα Πιατα Τμήμα : Β’4 Βάνια Παπαντωνίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google