Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

2  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό  Τιμητικές διακρίσεις Τιμητικές διακρίσεις

3  Ο Καζαντζάκης εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα γράμματα από το περιοδικό « Πινακοθήκη » τον Μάιο του 1906, με το δοκίμιο Η αρρώστια του αιώνος και με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβαμή. Με το ίδιο ψευδώνυμο τύπωσε και το πρώτο του βιβλίο Όφις και κρίνο (1906), κι από τότε, εκτός απ ' την τακτική συνεργασία του στην « Πινακοθήκη », συνεργάστηκε και με άλλα περιοδικά.

4 Ο Νίκος Καζαντζάκης υπήρξε πολυγραφότατος. Ασχολήθηκε σχεδόν με κάθε είδος λόγου :  Ποίηση ( δραματική, επική, λυρική )  Δοκίμιο  Μυθιστόρημα ( στα Ελληνικά και στα Γαλλικά )  Ταξιδιωτικές εντυπώσεις  Αλληλογραφία  Παιδικό μυθιστόρημα  Μετάφραση ( από τα Αρχαία Ελληνικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά )

5  Ιστορία  Σχολικά βιβλία  Παιδικά βιβλία ( διασκευή και μετάφραση )  Λεξικά ( γλωσσικά και εγκυκλοπαιδικά )  Δημοσιογραφία  Κριτική  Αρθρογραφία  Κινηματογραφικά σενάρια

6  1927 Ασκητική Ασκητική  1927 - 1941 Ταξιδεύοντας.  1929 - 1938 Οδύσσεια Οδύσσεια  1938 - 1948 Σειρά από δράματα με θέματα από την αρχαία εποχή και τη σύγχρονη ιστορία : Προμηθέας Καποδίστριας, Κούρος ( ή Θησέας ) Νικηφόρος Φωκας Κωνσταντίνος Παλαιολόγος Χριστόφορος Κολόμβος Προμηθέας Νικηφόρος Φωκας  1946 - 1957 Στροφή προς το μυθιστόρημα με σκοπό την επικοινωνία με το πλατύτερο κοινό : Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά (1946) Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται (1948) Ο Καπεταν Μιχάλης (1950) Ο τελευταίος πειρασμός (1951) Ο Φτωχούλης του Θεού (1953) Αναφορά στο Γκρέκο ( δημοσίευση μετά τον θάνατο του συγγραφέα, στα 1961) Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται Ο Καπεταν Μιχάλης Ο Φτωχούλης του Θεού

7  Τον Ιούνιο του 1946 έφυγε για ένα σύντομο ταξίδι στην Αγγλία, και δεν ξαναγύρισε. Καλεσμένος από τη γαλλική κυβέρνηση, βρέθηκε απρόοπτα στο Παρίσι, όπου διορίστηκε σε λίγο σύμβουλος για τη λογοτεχνία στην Unesco. Και πάλι όμως παραιτήθηκε τον επόμενο χρόνο, αποφασισμένος να σταδιοδρομήσει στο εξωτερικό αποκλειστικά και μόνο ως συγγραφέας.  Έτσι, το 1948 εγκαταστάθηκε στην Antibes της Γαλλίας, κι από κει και πέρα αρχίζει η μεγάλη επέκταση της φήμης του Καζαντζάκη.

8  Τα έργα του μεταφράζονται το ένα μετά το άλλο σ ' όλες τις χώρες του κόσμου, του απονέμεται στο Παρίσι το βραβείο για το καλύτερο ξένο βιβλίο (1954) και στη Βιέννη το Βραβείο Ειρήνης (1956), ενώ παράλληλα προτείνεται για δεύτερη και τρίτη φορά υποψήφιος για το Nobel με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας, δίχως ωστόσο να προφτάσει να το πάρει. Η μεγάλη κυκλοφορία των βιβλίων του και το δήθεν αντιθρησκευτικό περιεχόμενο τους ερεθίζουν και κινητοποιούν εναντίον του την ορθόδοξη ελληνική εκκλησία και την καθολική. Η δίωξη δεν προχωρεί παραπέρα, αλλά ο πάπας αναγράφει στον Ινδικά το μυθιστόρημα Ο τελευταίος πειρασμός. Στο μεταξύ, έχει αρχίσει να κλονίζεται η υγεία του, χάνει ύστερα από μια σοβαρή μόλυνση το δεξί του μάτι. Μα εκείνος εξακολουθεί να προσθέτει όλο και νέα έργα, με τον ίδιο πάντα πυρετικό ρυθμό, ως τις παραμονές του τελευταίου ταξιδιού του στην Κίνα, που υπήρξε ο μοιραίος επίλογος της όλης του δραστηριότητας.

9

10

11  http://sadness.e-e- e.gr/common_pages/literature/authors/greek_writers/kazantzakhs_ni kos/index.html http://sadness.e-e- e.gr/common_pages/literature/authors/greek_writers/kazantzakhs_ni kos/index.html  http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE% BF%CF%82_%CE%9A%CE%B1%CE%B6%CE%B1%CE%BD %CF%84%CE%B6%CE%AC%CE%BA%CE%B7%CF%82

12  Μίσχου Δήμητρα  Πουλιάκη Σταυρούλα  Σαντουρτζόγλου Ειρήνη  Σλίμπα Δήμητρα


Κατέβασμα ppt "ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ.  Συγγραφικό έργο Συγγραφικό έργο  Συνοπτική εργογραφία Συνοπτική εργογραφία  Απήχηση του έργου του στο εξωτερικό Απήχηση του έργου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google