Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Α. Αναλυτικό Α’ Γυμνασίου
Advertisements

Η Σύνδεση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο σχολείο με το ΚΠΓ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ
Μάθημα Αγγλικής Γλώσσας 3ο Δημοτικό Σχολείο Ζωγράφου
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – Επιστημονική.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
Φιλοθέη-Ψυχικό 2013 Διαδικασία Αυτοαξιολόγησης στη Σχολική Μονάδα
ΕΝΙΑΙΟ ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ «ΙΑΜΑΤΙΚΗ»
Το μάθημα της Πληροφορικής Η πραγματικότητα σήμερα!!! ΗΥ-302:Διδακτική της Πληροφορικής Επιμέλεια-Παρουσίαση Γεωργία Αδαμοπούλου Εύα Νοικοκυράκη.
ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΕΑΠ ΣΕ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ
Οδηγός του Εκπαιδευτικού των Ξένων Γλωσσών
Διοργανώνουμε ένα συνέδριο. ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ  Στόχοι: έρευνα, δημιουργικότητα, συνεργασία, ευρηματικότητα, παραγωγή έργου, ευθύνη, γνώσεις, αυτενέργεια. 
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Δ.Ε.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΤΜΗΜΑ Π 2 ΓΟΓΟΥΛΟΥ ΑΓΟΡΙΤΣΑ ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 5.4 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ, ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗ.
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Τρία χρόνια ΠΕΑΠ: Η συνέχεια….
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την Εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Το προφίλ των εκπαιδευτικών του ΠΕΑΠ και.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΑΣ για την καταγραφή απόψεων & αναγκών των εκπαιδευτικών της 31ης Ε.Π. Π.Ε. Αθηνών σε θέματα ενημέρωσης και επιμόρφωσης ΣΤΕΛΙΟΣ.
Το σχολείο μας: επιτεύγματα- στόχοι- προβλήματα. Δομή της εισήγησης  Περιγραφή της ισχύουσας κατάστασης  Αποτίμηση του Σχολ. Έτους  Στόχοι.
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Υπουργική Απόφαση: Φ.353.1/324/105657/Δ1) Εκπαιδευτικοί Παράλληλης Στήριξης 1.
ΥΠΟΕΡΓΟ 3: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την Εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής. Η εκπαιδευτική πύλη του ΠΕΑΠ, το ηλεκτρονικό.
Έργο: Ψηφιακό Σχολείο. Πράξη «Προδιαγραφές Ψηφιακής Εκπαιδευτικής Πλατφόρμας, Ανάπτυξη και Λειτουργία Ψηφιακής βάσης Γνώσης, Ψηφιακή Διαμόρφωση και Τεχνικός.
Η κοινωνία εμπιστεύεται το σχολείο Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου στη Σχολική Μονάδα Ο θεσμός.
Έργο του Υπουργείου Παιδείας Υλοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αθηνών Κέντρο Έρευνας για την Αγγλική Γλώσσα Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Ιδρυματική.
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
Η Διδασκαλία της Αγγλικής σε Μικρά Παιδιά Πράξη «ΝΕΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Η ΕΚΜΑΘΗΣΗ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»
Το ΠΕΑΠ στα Νέα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα 11/10/2010 Μ. Μ. (MEd)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών ΠΕΑΠ.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης & της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
7o Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Σμαράγδα Χρυσοστόμου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μουσικής Παιδαγωγίας και Διδακτικής, ΤΜΣ, ΕΚΠΑ Συνεργάτης ΙΤΥΕ «Διόφαντος» Συντονίστρια της Ομάδας Αισθητικής.
Εκπαιδευτικό Σενάριο : “ Μαθαίνω για το κακόβουλο λογισμικό και προστατεύομαι ” Ζαμπέτογλου Γεώργιος ΕκπαιδευτικόςΠληροφορικής ΠΕ.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑ ΜΑΤΖΑΡΙΩΤΗ - ΚΩΣΤΑΡΑ.
1 ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ Μαυρομμάτη Ευφημία Σχολική Σύμβουλος.
 Το 1978 τονίζεται ότι ο θεσμός του Επιθεωρητή είναι ξεπερασμένος, καθώς οι δάσκαλοι εκφράζουν την απαγοήτευσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Επιθεωρητή,
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΑΓΓΛΙΚΗ Ημερίδα ΠΕΚΑΔΕ, 2 Οκτωβρίου 2010 “Getting Prepared for the New School” Β. Δενδρινού, Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας &
Π.Ε.Κ.Α.Δ.Ε. 11 Οκτωβρίου 2008 Επιμέλεια: Φωτεινή Βενέτη
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια: Βασιλική Ασκητοπούλου
Παραδείγματα εκπαιδευτικών ερευνών δράσης
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Το ΠΕΑΠ στα Νέα Σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
33o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας Παιδαγωγική συνάντηση: «Δε φοβάμαι στο σχολείο» Εκπαιδευτική έρευνα Οι γονείς του 33ου Δημοτικού Σχολείου εκφράζουν τις απόψεις.
Μαρία Ζερβού Σύμβουλος Προσχολικής Αγωγής Ν.Κέρκυρας
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Καθηκοντα και αρμοδιοτητεσ των Σχολικων συμβουλων
Συνεργασία νηπιαγωγείου -οικογένειας
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Προσωπική Εκπαιδευτική Θεωρία
Συνέντευξη σε εκπαιδευτικούς για ΑΠ
“Το μέλλον φτιάχτηκε για να αλλάξει”
ΠΑΚΕ Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
1 ο Νηπιαγωγείο Οβρυάς
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Κ. Μαζαρακίου
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Νηπιαγωγείο Καλλιθέας
Νηπιαγωγείο Λουσικών
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά Υποέργο 03: Επιμόρφωση Επιμορφωτών και Εκπαιδευτικών για την Εφαρμογή του Προγράμματος Εκμάθησης της Αγγλικής Ένας Χρόνος ΠΕΑΠ Επίκουρη Καθηγήτρια Ευδοκία Καραβά

Δράσεις του έργου Σχεδιασμός και εκπόνηση curriculum, καθώς επίσης syllabuses και μαθησιακού υλικού (ενιαίο) για την Α’ και τη Β’ δημοτικού. Σχεδιασμός και εκπόνηση εκπαιδευτικής ηλεκτρονικής πύλης. Επιμόρφωση για την εφαρμογή του ΠΕΑΠ, που αφορά στην παραγωγή επιμορφωτικού υλικού και στην εκπαίδευση και επιμόρφωση συνεργατών που θα επιμορφώσουν τους Εκπαιδευτικούς Αγγλικής που θα υλοποιήσουν το ΠΕΑΠ. Αξιολόγηση του ΠΕΑΠ, που αφορά στη συγκέντρωση στοιχείων που θα επιτρέψουν την επιστημονικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση του προγράμματος και της εφαρμογής του. Η αξιολόγηση θα είναι τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής του ΠΕΑΠ (2010-2012) εσωτερική και τον τρίτο χρόνο (2010-13) εξωτερική.

Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Στην αρχή της σχολικής χρονιάς διερευνήθηκε μέσω ερωτηματολογίου το προφίλ 897 εκπαιδευτικών που δίδασκαν τάξεις ΠΕΑΠ (πχ. πληροφορίες για σπουδές, χρόνια προϋπηρεσίας, διδακτική εμπειρία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τη γνώμη τους για την εισαγωγή των αγγλικών στην Α’ και Β΄ δημοτικού.)

Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για το προφίλ 1135 εκπαιδευτικών ανά την Ελλάδα, κατά την διάρκεια επιμορφωτικών συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι Σχολικοί Σύμβουλοι. Διερευνήθηκε το προφίλ των σχολικών μονάδων μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι διευθυντές των σχολείων ΠΕΑΠ. Αυτοί παρείχαν πληροφορίες για τα σχολεία τους, τους δασκάλους και τους μαθητές τους. Τα στοιχεία αξιοποιήθηκαν σε έκθεση που συντάχθηκε από την Ομάδα Εργασίας του ΠΕΑΠ.

Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Διερευνήθηκαν οι στάσεις και οι απόψεις 7250 γονέων των οποίων τα παιδιά παρακολουθούσαν τάξεις ΠΕΑΠ. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους. Μέχρι τώρα έχουν αναλυθεί 1917 ερωτηματολόγια.

Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Ένας χρόνος ΠΕΑΠ: Τι διερευνήθηκε… Στα μέσα της χρονιάς 2010-2011, ακολούθησε η αποτίμηση του εκπαιδευτικού υλικού από 175 εκπαιδευτικούς, μέσω ερωτηματολογίων που διανεμήθηκαν από τους Σχολικούς Συμβούλους. Με το τέλος της σχολικής χρονιάς 2010-2011, επιχειρήθηκε η συνολική αποτίμηση του Έργου μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων που συμπληρώθηκαν από 405 εκπαιδευτικούς. Συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την εμπειρία τους, την συνεργασία τους με τους συναδέλφους άλλων ειδικοτήτων, το μαθητικό δυναμικό τους και τις σχολικές μονάδες που εργάστηκαν. Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν αναλύθηκαν και αξιολογήθηκαν για την περαιτέρω ανάπτυξη και τη βελτίωση του ΠΕΑΠ.

Μερικά αποτελέσματα: Οι στάσεις των γονέων Πηγή: 7250 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια- 1917 αποδελτιωμένα 80% μητέρες 61,8% γνωρίζουν πολύ καλά Αγγλικά 37,9% μιλούν και άλλες γλώσσες 93,7% των παιδιών μιλούν την Ελληνική ως πρώτη γλώσσα Το 26% των γονέων δήλωσε ότι το παιδί του παρακολουθεί Αγγλικά σε φροντιστήριο ή κάνει «ιδιαίτερα».

Μερικά αποτελέσματα: Οι στάσεις των γονέων Μερικά αποτελέσματα: Οι στάσεις των γονέων 37,4% δήλωσαν ότι βοηθούν τα παιδιά τους στην προετοιμασία για το σχολείο 74,6% δήλωσαν ότι τα παιδιά τους δεν αντιμετωπίζουν καμία δυσκολία στο μάθημα των Αγγλικών 82,8% των γονέων ήταν απόλυτα σύμφωνοι με την χρήση δραστηριοτήτων στη τάξη και όχι ενός βιβλίου και 74.8% εξέφρασε θετική άποψη για την εισαγωγή της Αγγλικής στην Α΄ και στη Β΄ δημοτικού.

Μερικά αποτελέσματα: Οι στάσεις των γονέων Μερικά αποτελέσματα: Οι στάσεις των γονέων ΝΑΙ % ΟΥΤΕ ΝΑΙ /ΌΧΙ % ΟΧΙ % Η επαφή των παιδιών με την αγγλική γλώσσα από τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, βοηθάει στην εκμάθησή της; 83.3 9,2 7,3 Το παιδί σας συμμετέχει στο μάθημα των Αγγλικών με χαρά και χωρίς άγχος; 89,1 8,3 2,5 το πρόγραμμα του παιδιού σας επιβαρύνεται με την εκμάθηση της ξένης γλώσσας στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού; 19,6 13,3 57,1 Εσείς πιστεύετε ότι τα Αγγλικά θα πρέπει να διδάσκονται τις πρώτες ώρες του σχολικού προγράμματος 20,7 28,7 50,6 Στις δύο πρώτες τάξεις του Δημοτικού τα παιδιά διδάσκονται Αγγλικά μέσα από παιχνίδια, ιστορίες, τραγούδια κλπ.). Σας ικανοποιεί ο συγκεκριμένος τρόπος διδασκαλίας; 89 6.9 4,1

Προφίλ των σχολικών μονάδων- δεδομένα από διευθυντές Προφίλ των σχολικών μονάδων- δεδομένα από διευθυντές 254 διευθυντές 349 εκπαιδευτικοί Αγγλικής Μέσος όρος μαθητών ανά τμήμα: 20 Μέσος όρος αλλόγλωσσων μαθητών:2,5 92,3% των αλλόγλωσσων μαθητών μιλούν Αλβανικά ως πρώτη γλώσσα.

Κατάσταση υλικοτεχνικής υποδομής Σε καλη κατάσταση % Σε κακή κατάσταση % ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Η/Υ 61,4 29,5 ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΕ Η/Υ 63,4 26,8 ΑΙΘΟΥΣΑ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ 13,8 50,8 ΑΙΘΟΥΣΕΣ ΜΕ Η/Υ 32,3 44,1 ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ 49,6 30,3 ΑΙΘΟΥΣΑ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ 38,2 36,2 ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ 54,7 27,2 ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ / ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 66,5 15,4 ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΗ/ΣΥΝΔΕΣΗ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ 65,7 18,9 ΦΩΤΟΤΥΠΙΚΟ 74,4 20,5 CD 76.8 15.7 TV 67,7 23,2 DVD 75,2 OHP 43,3 35,8 PROJECTOR 78 ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΙ 9,4 ΒΙΝΤΕΟΚΑΜΕΡΑ 35,4 35 ΨΗΦΙΑΚΗ ΦΩΤΟ 63 22

Συνολική αποτίμηση του έργου: Οι απόψεις των εκπαιδευτικών(n=405)

Διδακτική εμπειρία και σχέση εργασίας Διδακτική εμπειρία και σχέση εργασίας

Ανταπόκριση αλλόγλωσσων μαθητών Ανταπόκριση αλλόγλωσσων μαθητών

Στάσεις εκπαιδευτικών για το ΠΕΑΠ στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς Στάσεις εκπαιδευτικών για το ΠΕΑΠ στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς

Στάσεις εκπαιδευτικών για το ΠΕΑΠ στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς Στάσεις εκπαιδευτικών για το ΠΕΑΠ στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς

Πρόθεση να αναλάβουν τάξη ΠΕΑΠ

Δυσκολίες μαθητών στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς Δυσκολίες μαθητών στην αρχή και στο τέλος της χρονιάς Μεγάλες δυσκολίες μαθητών Α΄ τάξη Προϋπηρεσία στην Α΄ βάθμια 0-5 6-10 11+ % πρόβλημα συγκέντρωσης - αρχή 43,8 33,3 41,4 πρόβλημα συγκέντρωσης - τέλος 25,8 27,9 26,2 πρόβλημα κανόνων - αρχή 44,6 35,0 43,0 πρόβλημα κανόνων - τέλος 24,2 28,3

Υποστήριξη από διευθυντή/ σχολικό σύμβουλο Υποστήριξη από διευθυντή/ σχολικό σύμβουλο αδιάφορος τυπικός υποστηρικτικός % Υποστήριξη από διευθυντή (αρχή) 3,2 29,9 66,9 Υποστήριξη από διευθυντή (τέλος) 2,5 28,1 69,4 Υποστήριξη από σχολικό σύμβουλο (αρχή) 12,3 30,7 57,0 Υποστήριξη από σχολικό σύμβουλο (τέλος) 12,5 29,8 57,6

Τι διερευνάται τη φετινή χρονιά… Διερεύνηση του προφίλ των εκπαιδευτικών της φετινής σχολικής χρονιάς, μέσω νέων δομημένων ερωτηματολογίων τα οποία θα κληθούν να συμπληρώσουν, όσοι διδάσκουν τάξεις ΠΕΑΠ. Διερεύνηση στάσεων, πριν και μετά την εισαγωγή της ξένης γλώσσας, των γονιών των μαθητών που ξεκίνησαν αγγλικά στην Α δημοτικού στα ολοήμερα σχολεία με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα Σπουδών.

Τι διερευνάται τη φετινή χρονιά… Ανίχνευση απόψεων των νέων εκπαιδευτικών σχετικά με «το πριν» και «το μετά» την εισαγωγή του ΠΕΑΠ, με τελικό στόχο την ενημέρωσή τους για τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εκμάθηση της ξένης γλώσσας σε μικρή ηλικία. Έρευνα και σε αλλόγλωσσους μαθητές, με σκοπό να εντοπιστούν οι στρατηγικές εκμάθησης που χρησιμοποιούν για την τρίτη γλώσσα τους.