ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Υπήρχε λοιπόν κάποιος Απολλοφάνης από την Κύζικο, ο οποίος τύχαινε να είναι φίλος από φιλοξενία από παλιά με το Φαρνάβαζο και εκείνο το χρόνο έγινε φίλος.
Advertisements

Τα πολιτεύματα της αρχαίας Ελλάδας
Ελληνο – Περσικοί Πόλεμοι
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ.
Μάρκος Μπότσαρης Από Φώτια Ελευθερίου.
Π ε ρ ι κ λ ή ς ε μ φ ύ λ ι ο ς λ ό γ ι α ο ι ρ ο π μ ε
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
ΞΕΝΟΦΩΝ ΓΡΥΛΛΟΥ ΕΡΧΙΕΥΣ
Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ.
Ιστορική γραμμή. 15. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας.
ΤΑ ΠΟΛΙΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
To περσικό κράτος και οι Έλληνες της Μ. Ασίας
Περσικοί πόλεμοι.
Η’ Δημοτικό Σχολείο Πάφου - Ιορδάνειο Ιστορία Δ’ Τάξης
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Να το κατάλαβαν άραγε;; Δεν τρίτωσε απλώς το κακό, ή το καλό, που μπορεί ο καθένας να το πάρει όπως θέλει, αλλά…. ΤΕΤΑΡΤΩΣΕ!! Για μένα πάντως, το βλέπω.
Χ. Βαμβούρη, σχ. Σύμβουλος ΠΕ02 Δράμας Δράμα 27/11/
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ 431π.Χ π.Χ..
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ – Ο ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Δημήτρης Φαλστέτας Γ ’6.   Ο Αριστείδης ( π. Χ.) υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν από τα σημαντικότερα δημόσια πρόσωπα της εποχής.
ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1
Αρχαία Σπάρτη.
Σπαρτιατικh κοινωνια.
ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Γεννήθηκε στην Αθήνα Γονείς : Κλεινίας , Δεινομάχη
Ιστοριογραφία Η επιστήμη που καταγράφει σε χρονολογική σειρά την πορεία των γεγονότων σε ένα ανθρώπινο σύνολο μιας ορισμένης χρονικής περιόδου.
Η Μακεδονία, μια νέα ελληνική δύναμη Βασικά σημεία του μαθήματος.
Γιώργος Φοίβος Κωνσταντίνος Δημήτρης Λέντι
Ενώ ο Λύσανδρος βρίσκεται στη Ρόδο, οι Αθηναίοι, με ορμητήριο τη Σάμο, λεηλατούν τις ιωνικές πόλεις που ανήκαν στον Κύρο.
Οι βαλκανικοί πόλεμοι ( )
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ Α ΛΥΚΕΙΟΥ
Η Αθήνα γίνεται η πιο ισχυρή πόλη
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Κυπροκλασική Περίοδος
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΒΙΒΛΙΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2006 ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ 1 ΟΥ ΓΕΛ ΕΠΑΝΟΜΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΕΛΣΑ ΒΑΡΔΑΚΑ.
Η Ιστορία της Σπάρτης Η Σπάρτη ήταν πόλη κράτος χτισμένη στις όχθες του ποταμού Ευρώτα στη Λακωνία.
Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος.
ΚΥΠΡΟΚΛΑΣΙΚΗ ΕΠΟΧΗ π.Χ. Ιστορία Δ’ Τάξης Δημοτικό Σχολείο Άγιων Τριμιθιάς Στέλιος Οδυσσέως.
‘’ Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ’’ ( ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ : 404 ΠΧ -362 ΠΧ ) ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ : Νικήτρια του π ολέμου η Σ π άρτη. Όμως αθετεί.
‘’ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΝ 5οπ.χ. αιώνα’’  ΙΣΤΟΡΙΑ  Είναι η εποχή που έζησαν οι τρεις μεγάλοι αρχαίοι Έλληνες ιστορικοί:  1. Ηρόδοτος  2. Θουκυδίδης  3. Ξενοφών.
Ταξίδι στον χρόνο. Περσική Αυτοκρατορία Σακκα, Ν. (μτφ) (2002). Εγκυκλοπαίδεια του Αρχαίου Κόσμου, Αθήνα: Άγκυρα, σ.52.
Θέμα: «Η κοινωνική θέση της γυναίκας και η θέση της στη θρησκεία»
Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.
Η Άνοδος της Μακεδονίας. Μετά την πτώση των Αθηνών, η μόνη ηγετική δύναμη στην Ελλάδα ήταν η Σπάρτη και ισχυρότερος άνδρας της εποχής, ο Λύσανδρος Η Σπάρτη.
Εισαγωγή στην αρχαία ελληνική ιστοριογραφία 1 ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Αθηνών – Γεννάδειο Στάθης Λεουτσάκος.
Οι διεκδικήσεις της Αντάντ και της Ελλάδας στην Οθωμανική αυτοκρατορία Η Βρετανία στήριξε τις ελληνικές απαιτήσεις.
φτάνει στα παλιά σύνορα
Βιογραφικά στοιχεία Αγησίλαου
Ο όρος Αρχαία Ελλάδα χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον ελληνικό κόσμο κατά την περίοδο της αρχαιότητας. Αναφέρεται όχι μόνο στις περιοχές του σύγχρονου.
Ιστορικά πορτρέτα.
Η εκστρατεια του Μ. Αλεξανδρου
‘’ ΚΥΠΡΟΣ-ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ’’
Η ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ.
‘’Η ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΘΗΒΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ’’
ΘΗΒΑ Σχολείο : 6ο Γυμνάσιο Καλαμάτας Τάξη : Β4
Αντικειμενικοί ιστορικοί
28η Οκτωβρίου 1940 ΕΙΚΟΝΕΣ.
1. Οι Ρωμαίοι κυβερνούν τους Έλληνες
Πελοποννησιακός Πόλεμος
ΤΥΡΑΝΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΤΥΡΑΝΝΟΙ
Φιλόλογος-Υπεύθυνη Σχολ. Βιβλιοθήκης
Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Η ζωή του Φαρνάβαζου Ο Φαρνάβαζος ήταν αξιωματούχος της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας από βασιλική γενιά. Η γέννησή του τοποθετείται πριν από το 444 π.Χ.
Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.
Πελοποννησιακός πόλεμος ( π.Χ.)
16. Το βυζαντινό κράτος μεγαλώνει και φτάνει στα παλιά σύνορα της αυτοκρατορίας Ο Ιουστινιανός κλείνει συνθήκες ειρήνης στην Ανατολή και στρέφεται κατά.
Ο Λεωνίδας Α’ της Σπάρτης γεννιέται περί το 540 π. x
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ Ο Αγησίλαος γεννήθηκε το 445/444 π.Χ. Πατέρας του ήταν ο βασιλιάς της Σπάρτης Αρχίδαμος Β‘. Επειδή δεν προοριζόταν για διάδοχος, ανατράφηκε όπως κάθε πολίτης, λαμβάνοντας τη συνήθη σπαρτιατική αγωγή. Ήταν μικρόσωμος και εκ γενετής κουτσός, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της στρατιωτικής ζωής. Ο εύθυμος χαρακτήρας και η συμπεριφορά του τον έκαναν αγαπητό. Οι αρετές που επέδειξε από νεαρός προκάλεσαν το ενδιαφέρον του Λυσάνδρου, του οποίου έγινε ευνοούμενος.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Ήταν η εποχή που η Σπάρτη κυριαρχούσε πολιτικά και στρατιωτικά μετά τη νίκη στον Πελοποννησιακό πόλεμο. Λίγο καιρό μετά την ενθρόνισή του ο Αγησίλαος έπαιξε ρόλο στην αποκάλυψη και καταστολή της συνωμοσίας του Κινάδωνος. Κλιμακώνοντας τον πόλεμο εναντίον των Περσών για την απελευθέρωση των ελληνικών πόλεων της Μικράς Ασίας, ο Αγησίλαος αποβιβάστηκε την άνοιξη του 396 π.Χ. στην Έφεσο ως επικεφαλής ενός στρατού 8.000 ανδρών.

Παραπλάνησε τον σατράπη Τισσαφέρνη ως προς την κατεύθυνση των επιχειρήσεων, και αντί για την Καρία εισέβαλε και λεηλάτησε την Ελλησποντική Φρυγία Κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι την άνοιξη του 395 π.Χ. έκανε εντατικές προετοιμασίες στην Έφεσο και κατόπιν εισέβαλε στη Λυδία, παραπλανώντας ίσως και πάλι τον αντίπαλο.

Κοντά στις Σάρδεις παγίδευσε και νίκησε τον στρατό του Τισσαφέρνη. Το φθινόπωρο εισέβαλε στη Μεγάλη Φρυγία, φτάνοντας μέχρι την Παφλαγονία, όπου συμμάχησε με τον τοπικό ηγεμόνα, και επέστρεψε στην Ελλησποντική Φρυγία.

Ενώ ετοιμαζόταν να προελάσει και πάλι την άνοιξη του 394 π. Χ Ενώ ετοιμαζόταν να προελάσει και πάλι την άνοιξη του 394 π.Χ., ανακλήθηκε στην Ελλάδα, για να αντιμετωπίσει τον υποστηριζόμενο από τους Πέρσες συνασπισμό ελληνικών πόλεων. Αν και ήταν σαφώς υπέρ των ολιγαρχιών, φαίνεται ότι τήρησε μάλλον μετριοπαθή στάση ως προς τα εσωτερικά πολιτικά πράγματα των μικρασιατικών πόλεων.

Η ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ Ο στενός φίλος και θαυμαστής του Ξενοφών έγραψε το ομώνυμο εγκώμιο και ο Ισοκράτης τον επαινούσε για τον πανελληνισμό του. Ο Πλούταρχος κατακρίνει ορισμένες ενέργειές του, αλλά εξαίρει την προσωπικότητά του τόσο στη βιογραφία του όσο και στα Ηθικά, ενώ ο Πολύαινος δίνει στοιχεία για τη στρατιωτική του δεινότητα και τον χαρακτήρα του.

Και στην Αναγέννηση ο Αγησίλαος θεωρήθηκε ότι ενσαρκώνει όλες τις αρετές της εποχής, εκτός βέβαια της ομορφιάς. Αναμφισβήτητα γενναίος και ικανός στρατιωτικός σε επίπεδο τακτικής, ο Αγησίλαος υστερούσε στον στρατηγικό τομέα. Για τον πανελληνισμό του υπάρχουν ενδείξεις, αλλά το ζήτημα παραμένει θολό.

Η κατηγορία ότι η επιθετική πολιτική του οδήγησε στην πτώση της Σπάρτης είναι υπερβολική. Αντίθετα, με αυτόν τον τρόπο επέβαλε για αρκετά χρόνια την ηγεμονία της. . Το γεγονός ότι είναι ο πιο γνωστός από όσους εφάρμοσαν αυτή την πολιτική δε σημαίνει ότι ήταν ο αποκλειστικός δημιουργός της. ΜΑΡΙΑ ΡΑΚΕΛΑ ΡΩΞΑΝΗ