Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ.- 406 π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ.- 406 π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3

2 Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ.- 406 π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής.

3 Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες φαίνεται ότι έγραψε περίπου 120 έργα, από τα οποία παραδίδονται ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες.

4 Βίος Γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας. Ήταν γιος του Σοφίλλου, εύπορου Αθηναίου που είχε εργοστάσιο μαχαιροποιΐας.

5 Διαπαιδαγωγήθηκε ανάλογα με την οικονομική του άνεση,έλαβε επιμελημένη αγωγή και παιδεία ενώ διδάχθηκε μουσική και ανέπτυξε αρμονικά τις σωματικές και ψυχικές του δυνάμεις καθώς στα δεκαπέντε του ήταν ο κορυφαίος του χορού των εφήβων.

6 Συνδέθηκε στενά με πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες της εποχής, όπως με τον Περικλή, τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και κατέλαβε διάφορα υψηλά αξιώματα στην πολιτική, στις θρησκευτικές λατρείες και στις τέχνες.

7 Τα έτη 443-442 π.Χ. ήταν ταμίας της αττικής ναυτικής συμμαχίας ενώ κατά τα επόμενα χρόνια διοικούσε μαζί με τον Περικλή το στόλο στην επίθεση κατά της Σάμου. Το 428 ήταν πάλι στρατηγός με τον Θουκυδίδη και το 413 ήταν μέλος της ολιγαρχικής κυβέρνησης της Αθήνας.

8 Είχε δύο γιούς έναν με τη Νικοστάτη, ο οποίος έγινε επίσης ποιητής, αλλά και ένα εξώγαμο γιο, που τον ονόμασαν κι αυτόν Σοφοκλή, ο οποίος απεδείχθη σημαντικότερος συγγραφέας από τον άλλο γιο του.

9 Ο μεγάλος τραγικός ποιητής εισήγαγε στην Αθήνα τη λατρεία του Ασκληπιού και ήταν ένας από τους λόγους που τιμήθηκε μετά το θάνατό του ως ήρωας «Φιλαθηναίος».

10 Έργο Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 468 π.Χ. σε δραματικό αγώνα όπου αντιμετώπισε ο Σοφοκλής τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του τραγωδό Αισχύλο, τον οποίο ο Σοφοκλής εκτιμούσε και σεβόταν, και πήρε την πρώτη του νίκη.

11 Εκτιμάται ότι παρουσίασε σε διαγωνισμούς περί τις 30 τετραλογίες, με περίπου 20 από τις οποίες απέσπασε την πρώτη θέση και σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν πήρε ποτέ την τρίτη θέση σε διαγωνισμό.

12 Πρέπει όμως να συνεκτιμηθεί ότι ο Σοφοκλής ήταν στους Αθηναίους πολύ δημοφιλής, λόγω και των πολιτικών και θρησκευτικών δραστηριοτήτων του.

13 Ο Σοφοκλής συνέγραψε 123 τραγωδίες, είναι όμως γνωστές ονομαστικά οι 114, από τις οποίες έχουν διασωθεί μόνο 7 ολοκληρωμένες.

14 Αν και ήταν ιδιαίτερα ευσεβής στη ζωή του, πράγμα που επηρεάζει και τα έργα του, έδινε μεγαλύτερο βάρος στην ανθρώπινη στάση αντίθετης με αυτής των θεών.

15 Έργα που έχουν διασωθεί Aἴας (450 π.X.) Aντιγόνη (442 π.X.) Tραχίνιαι (438 π.X.) Oἰδίπους τύραννος (430-429 π.X.) Ἠλέκτρα (413 π.X.) Oἰδίπους ἐπὶ Kολωνῷ (406 π.X.) Φιλοκτήτης (409 π.X.)

16 Πηγές https://www.google.gr/search?q=sofoklis& espv=2&biw=1366&bih=667&tbm=isch&tb o=u&source=univ&sa=X&ei=diTTVLSmNYry Uqmlg6AP&ved=0CIABEIke#tbm=isch&q=% CF%83%CE%BF%CF%86%CE%BF%CE%BA%C E%BB%CE%B7%CF%82&revid=957765666 http://ebooks.edu.gr/new/allcourseshtml.php http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE% BF%CF%86%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE% AE%CF%82

17 Τέλος…


Κατέβασμα ppt "Σοφοκλής Λύγκα Φωτεινή,Μηλαίου Έλενα Γ’3. Ο Σοφοκλής που έζησε περίπου 496 π.Χ.- 406 π.Χ.Ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google