Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1

2 Εισαγωγή Το 90% της γνώσης που έχουμε σήμερα προέρχεται από τους αρχαίους Έλληνες. Μόνο το 10% της γνώσης μας προέρχεται από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Αριστείδης ήταν από τα σημαντικότερα πρόσωπα της εποχής του και σημαντικός πολιτικός.

3 Αριστείδης Ήταν γιος του Λυσιμάχου και κατάγονταν από τον δήμο της Αλωπεκής της Αντιοχίδας φυλής. Γεννήθηκε το 550 π.Χ. και πέθανε το 467 π.Χ. Ο Αριστείδης, επονομαζόμενος και «δίκαιος», υπήρξε Αθηναίος στρατηγός και πολιτικός. Ήταν σημαντικός πολιτικός αντίπαλος του Θεμιστοκλή.

4 Γιατί ο Δίκαιος; Ο Αριστείδης ονομάστηκε δίκαιος γιατί αγαπούσε πάνω απ όλα το δίκιο. Απέφευγε να λέει ψέματα, ποτέ του δεν κολάκευε αλλά ούτε και κορόιδευε. Προσχώρησε στο αριστοκρατικό κόμμα μαζί με τον Κλεισθένη.

5 Πόλεμοι- Εξορία Πολέμησε στη Μάχη του Μαραθώνα (490 π.Χ.) ως στρατηγός και τον επόμενο χρόνο εκλέχτηκε «άρχων» της Αθήνας. Ως «άρχων» της Αθήνας ήρθε σε αντιπαράθεση με τον Θεμιστοκλή, που υποστήριζε τη δημιουργία ισχυρού στόλου. Αυτή η στάση του οδήγησε τελικά στον εξοστρακισμό (εξορισμό) του, όταν μετά το 484/483 π.Χ. επικράτησε η παράταξη του Θεμιστοκλή. Επέλεξε ως τόπο εξορίας την Αίγινα.

6 Πόλεμοι- Εξορία Την παραμονή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας κατόρθωσε να διαπεράσει τον κλοιό των περσικών πλοίων ανοικτά της Σαλαμίνας τη νύχτα και να ειδοποιήσει τον Θεμιστοκλή ότι ο ελληνικός στόλος ήταν περικυκλωμένος. Προς το τέλος της σύγκρουσης, ο ίδιος με τμήμα Αθηναίων οπλιτών, αποβιβάστηκαν στην νησίδα Ψυττάλλεια, στο ανατολικό τμήμα του κόλπου της Σαλαμίνας και εξόντωσε την επίλεκτη φρουρά που είχε αφήσει ο Πέρσης βασιλιάς Ξέρξης.

7

8 Επίλογος Ο Αριστείδης ήταν μια προσωπικότητα που πήρε μέρος στα πράγματα και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εποχή στην οποία έζησε τόσο στην πολιτική όσο και στην κοινωνική ζωή της πόλης του.

9 Πηγές GOOGLE IMAGES

10 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΩΡΤΖΙΝΑ ΓΙΑΣΛΑΚΙΩΤΗ ΣΙΛΙΑ Γ΄1"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google