Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας.

2 Η διάσπαση του κράτους του Μ. Αλεξάνδρου
Μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου προέκυψε πρόβλημα διαδοχής γιατί δεν υπήρχε νόμιμος και ικανός διάδοχος. Διασπαστικές τάσεις: Αθηναίοι και Αιτωλοί κινήθηκαν εναντίον των Μακεδόνων με υποκινητές τους ρήτορες Υπερείδη και Δημοσθένη. Οι Μακεδόνες επικράτησαν Οι Αθηναίοι υποχρεώθηκαν να αντικαταστήσουν το δημοκρατικό πολίτευμα με ολιγαρχικό, ο Υπερείδης δολοφονήθηκε και ο Δημοσθένης αυτοκτόνησε. Εξέγερση επίσης εκδηλώθηκε από γηγενείς πληθυσμούς της Ασίας η οποία κατεστάλη αλλά ο νικητής Πείθων ανακήρυξε τον εαυτό του ανεξάρτητο διοικητή.

3 Οι φιλοδοξίες των στρατηγών του Μ
Οι φιλοδοξίες των στρατηγών του Μ. Αλεξάνδρου και η απουσία κεντρικής εξουσίας οδήγησε σε συγκρούσεις που κράτησαν 20 χρόνια και κατέληξαν στο διαμελισμό της αυτοκρατορίας. Σημαντικές μάχες που προσδιόρισαν την κατανομή της εξουσίας ήταν στο Τριπαράδεισο της Συρίας (321 π.Χ.) και στην Ιψό της Φρυγίας το 301 π.Χ.

4 Μετά την Ιψό οριστική διάσπαση αυτοκρατορίας και δημιουργία τέσσάρων βασίλεια:
της Αιγύπτου με τον Πτολεμαίο της Συρίας με το Σέλευκο της Μακεδονίας με το Κάσσανδρο και της Θράκης με το Λυσίμαχο της Περγάμου (ιδρύθηκε αργότερα στη Μ. Ασία)

5 Μετά τη μάχη στο Κουροπέδιον της Λυδίας (281 π. Χ
Μετά τη μάχη στο Κουροπέδιον της Λυδίας (281 π.Χ.) τα εδάφη του Λυσιμάχου μοιράστηκαν μεταξύ του βασιλείου της Μακεδονίας και της Συρίας.

6 Τα χαρακτηριστικά του ελληνιστικού κόσμου
Σημαντικές αλλαγές στον οικονομικό τομέα: Ενιαίο οικονομικό σύστημα (κοινό νομισματικό σύστημα, κοινή δημοσιονομική πολεμική, και κοινός τρόπος συναλλαγών)

7 Κοινωνία Διαμορφώνεται μια προνομιούχος αστική τάξη (που ασχολούνταν με εμπόριο, τραπεζικές επιχειρήσεις, ή ήταν βασιλικοί υπάλληλοι) που αποτελούνταν από Έλληνες και λίγους ελληνίζοντες γηγενείς. Το μεγαλύτερο μέρος των γηγενών ήταν εργάτες και μικροκαλλιεργητές που συγκεντρώνονταν στις πόλεις προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Οι ανάγκες της πλούσιας διαβίωσης των ηγεμόνων και των ανώτερων στρωμάτων οδήγησαν στην ανάπτυξη της δουλείας.

8 Πολιτική Ο Μ. Αλέξανδρος εξουσίασε πολλούς λαούς και η βασιλεία έγινε προσωπική. Το σύστημα διακυβέρνησης αυτό ακολούθησαν και οι διάδοχοί του. Ήταν η απόλυτη μοναρχία. Όλες οι εξουσίες συγκεντρωμένες στο πρόσωπο του ηγεμόνα που κυβερνούσε με ένα επιτελείο από Έλληνες και λίγους εξελληνισμένους γηγενείς. Οι υπήκοοι τους λάτρευαν με θεϊκές τιμές. Ο πολίτης δεν μπορούσε να διαδραματίσει κανένα ρόλο και ενδιαφερόταν μόνο για το ατομικό του συμφέρον. .

9 Γεωγραφία – Γεωπολιτική
Το κέντρο βάρους μετατοπίστηκε από τη μητροπολιτική Ελλάδα στις μεγαλουπόλεις της Ανατολής (Αλεξάνδρεια, Αντιόχεια, Πέργαμο και άλλες). Κάποιες πόλεις – κράτη (Αθήνα, Σπάρτη, Ρόδος, Δήλος) διατήρησαν την αυτονομία τους υπακούοντας όμως στις επιθυμίες των ηγεμόνων.


Κατέβασμα ppt "Ελληνιστικός κόσμος ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ 323 π.Χ. (θάνατος Μ. Αλεξάνδρου) έως 30 π.Χ. (κατάληψη της Αιγύπτου από Ρωμαίους) < ελληνίζω: συμπεριφέρομαι ως Έλληνας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google