Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος

2 Ο βασιλιάς της Λυδίας Κροίσος ήταν ξακουστός σε όλον τον αρχαίο κόσμο για τα αμύθητα πλούτη του. Το παλάτι του στις Σάρδεις ήταν ένα από τα μεγαλύτερα οικοδομήματα της εποχής.

3 Από τους φόρους που του έδιναν οι ελληνικές αποικίες της Μικράς Ασίας και από τα χρυσωρυχεία του Πακτωλού ποταμού, γινόταν όλο και πιο πλούσιος και πιο περήφανος για τα πλούτη του. Πίστευε μάλιστα ότι δεν υπήρχε πιο ευτυχισμένος άνθρωπος από αυτόν στον κόσμο.

4 Γι' αυτό παραξενεύτηκε και θύμωσε πολύ όταν κάποτε φιλοξένησε στο παλάτι του το Σόλωνα και αφού του περηφανεύτηκε ότι είναι ο ευτυχέστερος άνθρωπος του κόσμου, ο σοφός Έλληνας του αποκρίθηκε: «μηδένα πρό του τέλους μακάριζε», δηλαδή «μην καλοτυχίζεις κανέναν προτού δεις το τέλος του».

5 Και στ' αλήθεια πλήθος συμφορές βρήκαν τον Κροίσο
Και στ' αλήθεια πλήθος συμφορές βρήκαν τον Κροίσο. Ο γιος του Άτης σκοτώθηκε στο κυνήγι και ο ίδιος νικήθηκε από το βασιλιά των Περσών Κύρο και αιχμαλωτίστηκε. Τη στιγμή μάλιστα που ήταν ανεβασμένος στη φωτιά θυμήθηκε τα λόγια του Σόλωνα και φώναξε μετανιωμένος τρεις φορές «Σόλων! Σόλων! Σόλων!».

6 Ο Κύρος, που τον άκουσε, ζήτησε να μάθει τι σήμαινε η επίκληση αυτή και ακούγοντας την ιστορία, χάρισε στον Κροίσο τη ζωή και τον κράτησε κοντά του ως σύμβουλο.

7 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΚΡΟΙΣΟΥ
αλαζόνας και ματαιόδοξος αγαπούσε υπερβολικά τα πλούτη πίστευε πως ήταν ο πιο ευτυχισμένος άνθρωπος στον κόσμο φιλόξενος πανίσχυρος τύραννος επιπόλαιος και υβριστής.

8 Για το τέλος του διαθέτουμε αντικρουόμενες εκδοχές:
σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Κύρος τοποθέτησε το Λυδό βασιλιά στην πυρά, αλλά τελικά δεν τον έκαψε ζωντανό έπειτα από παρέμβαση του Απόλλωνα.

9 Ο Βακχυλίδης αντίθετα αφηγείται πως ο Κροίσος επιχείρησε να αυτοκτονήσει στην πυρά μαζί με την οικογένειά του, αλλά τον έσωσε η θεϊκή παρέμβαση του Δία.

10 Τέλος, ο Ξενοφώντας αποσιωπά το επεισόδιο της πυράς και υποστηρίζει ότι ο Κροίσος ικέτευσε τον Κύρο για τη ζωή του ιδίου και της οικογένειάς του. Ο Πέρσης βασιλιάς τον έκανε σύμβουλό του και κατόπιν ο Κροίσος τον υπηρέτησε με μεγαλοψυχία.

11 ΣΑΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ & ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Α2: ΣΑΓΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΕΤΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ & ΠΑΝΑΓΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ. Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ


Κατέβασμα ppt "Ο Λυδός βασιλιάς Κροίσος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google