Ιφιγένεια Κάγκαλου Καθηγήτρια ΔημοκρίτειουΠανεπιστημίου Θράκης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Γιάννης Α. Μυλόπουλος, Καθηγητής Ελπίδα Κολοκυθά, Επίκ. καθηγήτρια
ΕΙΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ 14 Δεκεμβρίου 2010, Αθήνα 2η Σύνοδος Διευθυντών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
Δασική Διαχειριστική Ι
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
Ελληνικές Βιβλιοθήκες Συνολική Παρουσίαση Θέσεων Ομάδα Εργασίας Δημοσίων Βιβλιοθηκών Ιανουάριος 2011.
Ενημερωτική Εκδήλωση στο πλαίσιο υλοποίησης του Έργου: «Τοπικό Σχέδιο Δήμου Ηλιούπολης για την Κοινωνική Ένταξη Ευάλωτων Ομάδων» Ενημερωτική Ημερίδα Ωφελουμένων.
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ
Προστασία και Διαχείριση Υδατικών Πόρων στην Ελλάδα
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012 Δουλεύοντας με Σχέδια Εργασίας – Η μέθοδος Project Γιάννης Ρουσσάκης / Μαρία Κουτάτζη.
Η φιλοσοφία του Pro-Skills
Ημερίδα για το 7ο Π.Π. Ε&ΤΑ της ΕΕ ( ), 22 /09/2006 – Θεσ/νίκη Συμμετοχή & Αξιοποίηση της Ευρωπαϊκής Έρευνας στους τομείς των Κοινωνικών, Οικονομικών.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ ΔΡΑΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ● Η δράση της συμβουλευτικής περιλαμβάνει όλες εκείνες.
Αξιολόγηση του Εκπαιδευτικού Έργου
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
Χρησιμότητα & Τρόποι Αξιοποίησης από τους Διαπραγματευτές των μερών
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ 2007 – 2013
Καλλιβρετάκη Αργυρώ Καθηγήτρια Πληροφορικής Π.Ε. 19
Καλησπέρα σας! Ως συνέχεια της ενότητας που αφορά στα συστήματα διασφάλισης της ποιότητας σε ΑΕΙ, θα σας παρουσιάσω την εμπειρία της ΒΚΠ του ΠαΜακ να κατανοήσει.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Η τοπική διάσταση της κοινωνικής ευθύνης των βιβλιοθηκών Βαρβάρα Γεωργοπούλου Υπεύθυνη Αρχείου – Βιβλιοθήκης Ο.Κ.Ε.
1 Περιφερειακή Διάσταση του σχεδιασμού για την Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη & καινοτομία - ΕΤΑΚ συνάντηση εργασίας 4 Σεπτεμβρίου 2012 Κύρια σημεία,
HEAL-Legal Υπηρεσία Νομικής Συμβουλευτικής σε Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα Άννα Φράγκου Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.
MANAGEMENT Εναρμόνιση Πόρων Προς Επίτευξη Στόχων.
Υπουργείο Οικονομίας & Οικονομικών Αποτελεσματική Διαχείριση στην 4η Προγραμματική Περίοδο 2007 – 2013.
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
Telematics Επιμέλεια:Παγώνης Γεώργιος Writer: Patrick Dillon.
Διαχείριση Έργων Πληροφορικής
1 Δημόσιες σχέσεις και Περιφερειακή Ανάπτυξη: Η συμβολή των δημοσίων σχέσεων στο (δημοκρατικό) Αναπτυξιακό Σχεδιασμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρόδρομος.
Powerpoint Templates Heal-Legal: Ανάπτυξη Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής για Θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας που αφορούν στα Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Ο προγραμματισμός είναι η πρώτη λειτουργία του μάνατζμεντ. Έχει μελλοντοστρεφή χαρακτήρα, προσφέρει κατεύθυνση.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
ΣΧΕΔΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΝΕΡΟΥ
06 ΑΠΡ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΤΟΧΩΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΩΝΕΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΖΕΠ) ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΟΡΙΣΤΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ.
ΦΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ Βίκυ Φλέγγα Οικονομολόγος, Μsc περιφερειακή ανάπτυξη Στέλεχος διεύθυνσης οργάνωσης και πληροφορικής.
Cyprus Destination Partnership. Συνεταιρισμός Μοναδική συνεργασία μεταξύ του ΚΟΤ, CSTI και του μη κερδοσκοπικού Ιδρύματος Travel Foundation UK Ο συνεταιρισμός.
Ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της Επιχείρησης και οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών Σπυρίδων Πανέτσος.
Δημόσιος Vs Ιδιωτικός Τομέας Διαφορές - Ομοιότητες.
Γιάννης Α. Μυλόπουλος Αναπληρωτής Καθηγητής Α.Π.Θ. Τομέας Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών-Πολυτεχνική Σχολή H ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ.
Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Regional Operational.
Ε.Ε.ΚΟΥΣΚΟΥΝΑ.
Πολιτιστική διαχείριση (Cultural management)- α΄ μέρος
Θεωρία της Διαπολιτισμικής Νοσηλευτικής της Madeleine Leininger
Λειτουργίες διοίκησης
ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ»
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Θεωρία Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Β1. Β1 Β2 Close-to-market projects Τεχνική ωριμότητα Τεχνική διεργασία και «τελευταία λέξη της τεχνολογίας» Κλίμακα και αποτέλεσμα – Τέτοια ώστε.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΡΓΩΝ
Προσβασιμότητα για ΑμεΑ
Λειτουργίες διοίκησης
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ιφιγένεια Κάγκαλου Καθηγήτρια ΔημοκρίτειουΠανεπιστημίου Θράκης Αναπτύσσοντας ένα σχέδιο Διαχείρισης για την προστασία & διατήρηση λιμνών Ιφιγένεια Κάγκαλου Καθηγήτρια ΔημοκρίτειουΠανεπιστημίου Θράκης

Γιατί σχεδιάζουμε? Ο σχεδιασμός (planning) είναι η sophisticated διαδικασία σκέψης και αναγνώρισης των σημαντικών «πραγμάτων» στην ζωή μας για τα οποία πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Αυτή η διαδικασία «μοιράζεται» με άλλους/άλλα … Επομένως είναι «επικοινωνία», «εκπαίδευση»

Η διαχείριση ( management) Ο όρος προέρχεται από την επιστήμη των Οικονομικών και υποδηλώνει την κυκλική διαδικασία: Σχεδιάζω- εφαρμόζω-ελέγχω- προσαρμόζω

Στο οικοσύστημα η διαδικασία σχεδιασμού της διαχείρισής του είναι: - μια συνεχής μακροπρόθεσμη διαδικασία - ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ

Οι 5 ερωτήσεις - κλειδιά Ένα σχέδιο διαχείρισης (management plan) οφείλει να « απαντά» στα εξής: Γιατί είμαστε εδώ? Τι έχουμε? Τι είναι σημαντικό? Τι θέλουμε? Τι πρέπει να κάνουμε?

Οι πιο σημαντικές λειτουργίες ενός σχεδίου διαχείρισης Να ταυτοποιήσει τα « αντικείμενα» της περιοχής Να ταυτοποιήσει τους παράγοντες που τα επηρεάζουν ή που μπορεί να τα επηρεάσουν Να ανακαλύψει τις «πολιτικές» που θα υποστηρίξουν την διαχείριση Να επικοινωνήσει με όλους τους εμπλεκόμενους

…. Να «δει» ηθικούς και κοινωνιολογικούς παράγοντες Να αμβλύνει τις διαφορές Να καθορίσει τα όρια και το εύρος Να καθορίσει τις απαιτήσεις Να διασφαλίσει την βιωσιμότητα του Να συνδυάσει όλα τα παραπάνω σε ένα λογικό-δυναμικό- διαδραστικό πλαίσιο

Αν το κατορθώσει, τότε Μπορεί να διασφαλίσει την διατήρηση του συστήματος Να εξομαλύνει τις διαφορές Να ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ και μέσα (between and within) του αντικειμένου (site) και των χρηστών (stakeholders) Να εφαρμόσει αποτελεσματικά κανόνες, θεσμικά πλαίσια κ.λ.π.

Λόγοι αποτυχίας… Μη- εξειδίκευση (site-specific ) στενό target group (οφείλει να είναι ευρείας απεύθυνσης) Μη- συνέχεια Αδυναμία ορισμού της φέρουσας ικανότητας

Η αξία των οικοσυστημάτων γλυκού νερού Τα Freshwaters, προσφέρουν ποικιλομορφία από μικρές υδατοσυλλογές μέχρι μεγάλες λίμνες και τεράστιες ποτάμιες λεκάνες. Σ’ αυτή την συλλογή υπάρχει μεγάλη βιοποικιλότητα και ενδιαφέρουσες σχέσεις μεταξύ των οργανισμών, του αβιοτικού περιβάλλοντος αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Διαχείριση με την ολιστική έννοια του όρου, σημαίνει προσπάθειες σε τεχνικό, πολιτικό, θεσμικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο (ethics).

Οι ρηχές λίμνες - the shallow lakes οι περισσότερες στον κόσμο(Wetzel,2001) «Θύλακες» βιοποικιλότητας (μεσόφαση νερού-χέρσου) Αγαθά & υπηρεσίες (πολλές & αλληλοσυγκρουόμενες χρήσεις) Η κυρίαρχη στρατηγική από την ΕΕ είναι η προστασία τους μέσω της διατήρησης των απαραίτητων λειτουργιών τους.

Δομή

Προδιαγραφές Α Φάση: Ταυτότητα του σχεδίου διαχείρισης Γεωγραφική θέση, όρια, έκταση και διοικητική υπαγωγή της περιοχής Καθεστώς ιδιοκτησίας Διοίκηση και διαχείριση της περιοχής Νομικό καθεστώς Διοικητικές υπηρεσίες

…. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνθήκες Διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν τα προστατευόμενα αντικείμενα – Κύρια περιβαλλοντικά ζητήματα Επιλογή κατάλληλων παραμέτρων για κάθε προστατευόμενο αντικείμενο

Αξιολόγηση περιοχής Αξιολόγηση τύπων οικοτόπων και ειδών Αξιολόγηση του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος Συνολική αξιολόγηση της περιοχής

Β Φάση ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΡΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Διατύπωση γενικού σκοπού Διατύπωση ειδικών σκοπών διαχείρισης και Ορίων Αποδεκτής Αλλαγής Περιγραφή και κατηγορίες διαχειριστικών μέτρων Κοστολόγηση εφαρμογών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΗΣ Πρόγραμμα παρακολούθησης Διερεύνηση καθορισμού μονάδων διαχείρισης Αξιολόγηση

Αξιολόγηση σεναρίων ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Συμμετοχή & Επικοινωνία «Η αειφόρος ανάπτυξη δεν είναι μονο μια υπόθεση του περιβάλλοντος αλλά όλης της κοινωνίας»ΕΕ,2004. Aarhus Convention (1998).Δικαιώματα πολιτών και συμμετοχή στα ζητήματα διαχείρισης. Directive 2003/35 (rules on public participation) WFD (2000/60). River basin management plan

Ερωτήσεις… και προϋποθέσεις Ποιος/ποιοι θα εμπλέκονται Πώς θα εμπλέκονται Πότε θα εμπλέκονται Πως θα αξιοποιούνται τα αποτελέσματα Πολύ καλή ενημέρωση ( social training) Διαφάνεια/εμπιστοσύνη

ΦΑΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ Πληροφόρηση Διαβουλεύσεις (consultation) Εμπλοκή – Συμμετοχή και στον σχεδιασμό Συνεργασία: από κοινού λήψη αποφάσεων Ενδυνάμωση: Λήψη αποφάσεων Αυξανόμενος βαθμός συμμετοχής κοινού

Δυνατότητες προσαρμογής ( adaptive management) Effective management is the adaptive management Συστήματα δυναμικά, ευμετάβλητα Ανάγκη για επαναπροσδιορισμό και προσαρμογή.

Οδηγίες… Η αλληλο-εξάρτηση περιβάλλοντος και κοινωνίας στις λίμνες ( και λεκάνες απορροής) αλλά και οι αβεβαιότητες που προκύπτουν, καθιστούν αναγκαίο την ανάπτυξη αποτελεσματικών, ολιστικών «εργαλείων» Η στρατηγική διαχείρισης που θα επιλεγεί πρέπει να είναι σαφής, ευέλικτη και …προνοητική για το μέλλον Ο σχεδιασμός της ανοιχτής & διαφανούς « κοινωνικής εκπαίδευσης» είναι προϋπόθεση Η οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ φορέων της Πολιτείας και πολιτών.

Μαθαίνουμε μαζί…. Διαχειριζόμαστε μαζί….