Ευάγγελος Λιάρας IE & Chatham House, Centre on Global Health

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εφαρμογή των Οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης: SEVESO, ATEX, IPPC Μυρτώ Κωνσταντινιδου Εργαστήριο Αξιοπιστίας Συστημάτων και Βιομηχανικής Ασφάλειας ΕΚΕΦΕ.
Advertisements

Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΡΟΥΣΣΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΑΘΗΜΑ 6 ο.
ΕΝΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ & ΠΡΟΙΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΩΣΤΗ ΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ.
ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΗΛΕΟΣ Cases - Robbins 8 th edition Ε. Κουρέα Δεκέμβριος 2012.
ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ Κομοτηνή 07/12/2011 Θεοφάνης Βορβολάκος Ψυχιάτρος Λέκτορας ΔΠΘ.
ΑΝΑΠΝΟΗ. ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΑΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ & ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ,ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙΘΕΤΑ.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Τμήμα Α 3 1 ο Γυμνάσιο Άργους. Το κάπνισμα δεν είναι παιχνίδι.Το κάπνισμα σκοτώνει.
Γ.Ν.Π «ΤΖΑΝΕΙΟ» Το Γ.Ν.Π «ΤΖΑΝΕΙΟ» προσφέρει τις υπηρεσίες του αδιάλειπτα από το 1873.
Οδοντικά προβλήματα των κουνελιών Σεραφείμ Αθ. Παπαδημητρίου αν. καθηγητής Κλινική Ζώων Συντροφιάς Κτηνιατρική Σχολή Α.Π.Θ.
ONLINE ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ Παρουσιάζουν οι μαθητές: Γ Ι Ο Υ Λ Η Λ Ι Ο Υ Ν Η Ι Α Σ Ω Ν Α Σ Τ Α Σ Σ Η Σ.
Υπηρεσίες Μακροχρόνιας Φροντίδας στην Ελλάδα Στην Ελλάδα η Μ.Φ.Υ. είναι ελλιπώς ανεπτυγμένη. Οι υπηρεσίες Μ.Φ.Υ στην χώρα μας παρέχονται από το σύστημα.
Οικονομικά Μαθηματικά ΠΡΟΕΞΟΦΛΗΣΗ Γιανναράκης Γρηγόρης Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Κοινωνική έρευνα για άτομα με αναπηρίες. Αύξηση ποσοστών αναπηρίας την τετραετία σε Δικαιούχους Μειωμένου Εισιτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας.
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Η Νέα Γεωργική Πολιτική Ημερίδα ΠΑΣΕΓΕΣ Ηράκλειο Κρήτης, 12 Οκτωβρίου 2013 Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Διεύθυνση οικονομικών αναλύσεων, προοπτικών και αξιολογήσεων.
Γιάννης Μελέτης 15/1/2007.
Αύξηση κεντρικής θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος εξαιτίας της επαναρύθμισης του θερμορυθμιστικού κέντρου του υποθαλάμου σε υψηλότερο επίπεδο, μέσω.
Κωστής Χαρδαλιάς Νοσηλευτής, MSc Health Informatics Υποψήφιος Διδάκτορας Τμ. Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ.
TM KEΦΑΛΑΙΟ 3 ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ STRESS ΣΤΟ MANAGEMENT.
Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Π. ΙΑΚΩΒΑΚΗ¹, Α. ΚΑΤΑΤΣΗ², Α. ΦΡΑΓΚΟΥΛΗ³, ΑΘ. ΤΖΙΜΑΡΑ4, Α. ΑΝΤΩΝΙΟΥ5
PROJECT Κοινωνικα Ευαλωτεσ Ομαδεσ
ΔΙΑΛΕΞΗ 4 Υποθρεψία Ορισμός Ταξινόμηση Συχνότητα Εκτίμηση
Τρέχουσα και Προθεσμιακή Αγορά
Cyberbullying Μια παρουσίαση από το 6ο Δημοτικό σχολείο Ν. Ηρακλείου Αττικής και τις μαθήτριες τις Στ1 τάξης: Τόνια Αντωνή Χριστίνα Βάιου Ευθυμία Παπαδογαμβράκη.
Η ένταξη των μαθητών με αναπηρία στη φυσική αγωγή
Πρακτική επιμόρφωσης Έρευνα αγοράς Καταγραφή αναγκών επιμόρφωσης
Απόφαση Απόφαση θεωρείται η διαδικασία επιλογής μεταξύ εναλλακτικών λύσεων για την επίτευξη κάποιου στόχου.
ΔΙΑΛΕΞΗ 7 Η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η σχέση της με την Χρηματοοικονομική Αποδοτικότητα των Επιχειρήσεων και των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών.
Άννα Μαστοράκου Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Πατρών
Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,
Καρασαββίδου Δέσποινα Καθηγήτρια Παθολογίας
Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού
Εργασία, ψυχαγωγία, κατάρτιση
Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος
«Δημότης Αμαρουσίου» η τεχνολογία στην υπηρεσία του Πολίτη
Ασφάλεια στο διαδίκτυο
Προφύλαξη και Αντιμετώπιση
Μακροοικονομικεσ εξελιξεισ και προοπτικεσ στην ελλαδα
ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ – ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ - ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ
Εργασία Projekt της μαθήτριας Ιωάννα Αλεξίου
Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ.
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ… Η ΖΩΗ ΜΑΣ «Είμαστε ό,τι τρώμε»
Να ζωογονούν το ανθρώπινο πνεύμα με την παροχή βιβλίων
1992 ΜΑΚΣΑΡΥ ΠΡΩΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΑΜΕΣΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
Μαλτα Αρέθα Ναταλία Β1 Υπεύθυνη Καθηγήτρια: Κων/να Μαλάμου
Παπαχρήστου Κωνσταντίνα Σάγου Όλγα Σεϊτανίδη Ελένη Χουντάση Βασιλική
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΠΡΩΤΕΪΝΩΝ
4ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου Ενημέρωση Γονέων
ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2011
For Health and Consumers
Ιστοσελίδες νέας γενιάς και εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης στην εκπαίδευση Ρέθυμνο, 1η Νοεμβρίου
Κακή θρέψη - Υποθρεψία Η κακή θρέψη (υποθρεψία) αναπτύσσεται σε περιπτώσεις όπου οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες δεν καλύπτονται εξ αιτίας: Μειωμένης.
Συμβουλές για ένα υγιές βάρος
Ταινία : Φιλαδέλφεια ( Philadelphia)
ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
Κουκουλέτσος Αναστάσιος Παπαδοπούλου Χαρά Σιμωτάς Αθανάσιος
Νοσηλευτική φροντίδα ασθενούς που υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση
ΨΥΧΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΟΥΣ
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Έκθεση Ανταγωνιστικότητας Ανάλυση για την Κύπρο ΕΓΣ ΟΕΒ – Καταστατικό Μέρος 7 Μαΐου 2018.
Διαδραστική Μάθηση © 2018.
Έρωτας και συντροφικότητα
Η επίδραση της ΕΕ στα συστήματα υγείας
«ΑΣΤΕΓΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ευάγγελος Λιάρας IE & Chatham House, Centre on Global Health HIV και παράγοντες κοινωνικής πίεσης κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης Ευάγγελος Λιάρας IE & Chatham House, Centre on Global Health

Κοινωνικοί κίνδυνοι και κοινωνική πίεση Κοινωνιογενείς παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου (social risk factors) Κοινωνιογενείς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την την ποιότητα ζωής των ασθενών, την τήρηση της αγωγής και κατά συνέπεια τη γενικότερη εξέλιξη της νόσου (social stress) Προηγούμενες μελέτες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν καταδείξει το ρόλο της ανεργίας, της ψυχικής υγείας και της αστεγίας για τον HIV Ευρήματα προγράμματος «Αριστοτέλη» για τους ΧΕΝ στην Ελλάδα

Μεθοδολογία Περιγραφική μελέτη βασισμένη σε συνεντεύξεις με μέλη φορέων (δημοσίων και ΜΚΟ) και δημοσιευμένα στοιχεία Ποιοτική έρευνα ερωτηματολογίου/συνέντευξης με 32 επισκέπτες του κέντρου ημέρας του Κέντρου Ζωής την περίοδο 2015-2016 10 γυναίκες, 22 άνδρες εκ των οποίων 20 MSM 16 διεγνωσμένοι προ της οικονομικής κρίσης και οι άλλοι 16 κατά τη διάρκειά της (2009 – σήμερα), 4 μετανάστες, 4 πρώην χρήστες Πιθανά προβλήματα σφάλματος επιλογής λόγω του είδους των υπηρεσιών που προσφέρει το Κέντρο Ζωής (ψυχολογική στήριξη, δείπνο) και της αδυναμίας τυχαίας επιλογής συμμετεχόντων

Συνοπτικά ευρήματα 5 άστεγοι κατά τη χρονική περίοδο πριν τη διάγνωση με HIV (16%) 11 με διεγνωσμένη ψυχική ασθένεια ή ισχυρές ενδείξεις κατάθλιψης πριν τη διάγνωση με HIV (34%) Άλλοι 12 με ψυχικές διαταραχές μετά τη διάγνωση με HIV (38%) 4 (μία γυναίκα, τρεις άντρες) προσέφεραν ερωτικές υπηρεσίες έναντι αμοιβής κατά την περίοδο πριν τη διάγνωση με HIV (13%) 7 Έλληνες έμειναν ανασφάλιστοι κατά τη διάρκεια της κρίσης (25%) και όλοι οι αλλοδαποί ήταν ανασφάλιστοι

Εργασιακή κατάσταση κατά τη διάγνωση HIV Σε πλήρη απασχόληση, συνταξιούχοι ή φοιτητές Άνεργοι, σε επισφαλή ή παράτυπη απασχόληση Διεγνωσμένοι προ κρίσεως 14 2 Διεγνωσμένοι κατά την κρίση 6 10 Ακριβής δοκιμασία του Φίσερ p = 0.0091

Γνώση ΠΜΕ (PEP) και επίπεδο μόρφωσης* Γνώριζε την ΠΜΕ πριν τη διάγνωση; Δευτεροβάθμια Τριτοβάθμια Ναι 9 Όχι 6 5 Ακριβής δοκιμασία του Φίσερ p = 0.014 *Διεγνωσμένοι μετά το έτος 2000

Συμπεράσματα Παράγοντες κινδύνου αντίστοιχοι με αυτούς που αναγνωρίστηκαν από την έρευνα του προγράμματος «Αριστοτέλης» πιθανόν έπαιξαν ρόλο και σε άλλους υποπληθυσμούς πλην των ΧΕΝ Απαιτείται συστηματικότερη και μεγαλύτερης κλίμακας έρευνα για να διαπιστωθεί ποιοι κοινωνικοί παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης με HIV και σε ποιους υποπληθυσμούς στην Ελλάδα Η επιδημιολογική συνέντευξη στη ΜΕΛ κατά την καταγραφή νέων περιστατικών μπορεί να εξυπηρετήσει τη συλλογή τέτοιων στοιχείων που θα βοηθούσαν στη χάραξη εθνικής στρατηγικής πρόληψης