Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
ΔΙΑΛΕΞΗ 9 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων

2 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Παραδοσιακές Μέθοδοι Αξιολόγησης Επενδύσεων Χρησιμοποιούν ως συστατικά στοιχεία προσδιορισμού της βιωσιμότητας ενός επενδυτικού σχεδίου : α) τις προβλεπόμενες, μελλοντικές, καθαρές χρηματορροές που θα αποφέρει, β) την διαχρονική εξέλιξη της αξίας του χρήματος στην ίδια περίοδο, γ) τον κίνδυνο με τον οποίο είναι συνυφασμένο. Η έννοια των ταμειακών ροών είναι χρήμα εισρέον στην επιχείρηση και περιλαμβάνει όλες τις ροές μετρητών που πηγάζουν από την απόφαση αποδοχής μιας επένδυσης. Μέθοδος Επανάκτησης της Αρχικής Επένδυσης Συνώνυμος όρος με τον οποίο συναντάται βιβλιογραφικά “Μέθοδος Περιόδου Επανείσπραξης”. Προσδιορίζει το χρονικό διάστημα που εκφράζεται σε έτη και απαιτείται για να ανακτήσουμε το αρχικό ποσό της επένδυσης που πραγματοποιήθηκε. 2 2

3 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Τα χρησιμοποιούμενα πόσα που χρησιμοποιούνται στην αξιολόγηση είναι : α) οι καθαρές, λειτουργικές εισροές του έργου και β) καθαρές, λειτουργικές εκροές του έργου. Όσο μικρότερη είναι η περίοδος επανάκτησης της επένδυσης τόσο μεγαλύτερη είναι η ρευστότητα για μια επιχείρηση και τόσο μικρότερος είναι ο πιθανολογούμενος κίνδυνος ζημιάς από την επένδυση. Μειονεκτήματα Μεθόδου Επανείσπραξης Δεν εξετάζει τις εισροές μετά την κάλυψη του κόστους της επένδυσης και δεν μετράει για τον ίδιο λόγο την αποδοτικότητα της επένδυσης σε μια διαχρονική προοπτική. Δεν λαμβάνει υπόψη τον πληθωρισμό και το διαχρονικό κόστος του χρήματος.

4 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Καθαρή Παρούσα Αξία (Κ.Π.Α.) Η μέθοδος της Κ.Π.Α. συνίσταται στον υπολογισμό της παρούσας αξίας όλων των μελλοντικών εισροών – εκροών μιας επένδυσης . Για την αναγωγή σε παρούσα αξία των μελλοντικών εισροών χρησιμοποιούμε ως προεξοφλητικό επιτόκιο το κόστος ευκαιρίας κεφαλαίου, δηλαδή την απόδοση που θυσιάζεται αν η επιχείρηση διέθετε τα χρήματα της σε μια άλλη, ισοδύναμη από απόψεως κινδύνου επένδυση. Η μέθοδος υποθέτει την επανεπένδυση στο κόστος κεφαλαίου. Μια επενδυτική πρόταση γίνεται αποδεκτή όταν η Κ.Π.Α. είναι θετική. Αν είναι αρνητική απορρίπτεται. Αν χρειάζεται να επιλέξουμε μια επένδυση από ένα σύνολο αμοιβαία αποκλειομένων επενδύσεων εφαρμόζουμε την μέθοδο της Κ.Π.Α. σε κάθε μια από αυτές και επιλέγω εκείνη που έχει την μεγαλύτερη. Προϋπόθεση εφαρμογής είναι οι επιμέρους επενδύσεις να έχουν ίδια λειτουργική ζωή και ισοδύναμο κίνδυνο. Η εκτίμηση των χρηματοτορροών και της εκτίμησης του κόστους κεφαλαίου είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία.

5 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Καθαρή Παρούσα Αξία (Κ.Π.Α.) Για την όσο δυνατόν καλύτερη εκτίμηση των αναμενομένων χρηματορροών αναλύεται λεπτομερώς ο προϋπολογισμός του έργου και χρησιμοποιούνται κοστολογικά δεδομένα από παρόμοια υλοποιηθέντα έργα. Η υπολειμματική αξία του πάγιο εξοπλισμού είναι κρίσιμη παράμετρος διαμόρφωσης της Κ.Π.Α.. Συνιστά τα έσοδα από την πώληση του παγίου εξοπλισμού μετά το τέλος της λειτουργικής αξιοποίησης του προγράμματος. Το κόστος κεφαλαίου συνήθως υπολογίζεται ως το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου των αναμενόμενων επιτοκίων αποδόσεων των κεφαλαίων που αντλεί η επιχείρηση από διάφορες χρηματοδοτικές πηγές, όπως για παράδειγμα είναι οι κοινές και προνομιούχες μετοχές, τα αποθεματικά, τα μακροπρόθεσμα δάνεια. Μειονεκτήματα Μεθόδου Κ.Π.Α. Η ακρίβεια της μεθόδου ερείδεται σημαντικά σε συνδυασμό εκτιμήσεων τόσο αναφορικά με τις δυνητικές εισροές – εκροές του επενδυτικού σχεδίου, όσο και σε σχέση με το επιτόκιο προεξόφλησης. Το γεγονός αυτό καθιστά την μέθοδο εξαιρετικά επισφαλής.

6 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Δεν μπορούν να συνεκτιμηθούν δύο ή περισσότερες επενδύσεις και ως εκ τούτου πρέπει να εξετάζονται αυτόνομα. Υπάρχει αδυναμία να εκτιμηθεί συνολικά ένα επενδυτικό έργο το οποίο κατακερματίζεται, ενδεχομένως, σε ανεξάρτητες επενδυτικές αποφάσεις. Μέθοδος του Εσωτερικού Επιτοκίου Απόδοσης Είναι το επιτόκιο το οποίο εξισώνει την παρούσα αξία της αναμενόμενης καθαρής εισροής κεφαλαίων με την παρούσα αξία της αντίστοιχης εκροής. Για επιτόκια προεξόφλησης μικρότερα του εσωτερικού επιτοκίου απόδοσης η Κ. Π.Α. είναι μεγαλύτερη του μηδενός και η επένδυση κρίνεται ότι πρέπει να αναληφθεί. Διαφορετικά απορρίπτεται.

7 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Δείκτης Αποδοτικότητας Συνώνυμος όρος “Mέθοδος του λόγου ωφέλειας- κόστους”. H μέθοδος απαιτεί τα ίδια στοιχεία και προεργασία με την μέθοδο της Κ.Π.Α. Η διαφορά έγκειται στην μέθοδο ότι χρησιμοποιούμε τον λόγο, και όχι τη διαφορά, της παρούσας αξίας των εισροών και των εκροών κεφαλαίου. Όταν ο δείκτης αποδοτικότητας είναι μεγαλύτερος από την μονάδα η επένδυση είναι επωφελής καθώς τα αναμενόμενα οφέλη είναι μεγαλύτερα από τις δαπάνες.

8 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Μέθοδος Μέτρησης Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων SROI (Social Return on Investment) Αποτελεί μια μέθοδο επιμέτρησης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αξίας ενός έργου – επένδυσης – προγράμματος. Λαμβάνονται υπόψη οι υποκειμενικές εμπειρίες των εμπλεκομένων στην δράση. Υπάρχει εγγενής δυσκολία στην αποτίμηση της περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας ενός έργου αμιγώς σε λογιστικούς όρους. Εκτυλίσσεται η αποτίμηση στην βάση εκτιμήσεων για την δυνητική εξέλιξη της λειτουργίας του έργου ή του προγράμματος (theory of change). Αποδίδεται χρηματική αξία σε χαρακτηριστικά όπως η αισιοδοξία, η ευημερία, ή κατασκευάζονται αν αυτό δεν είναι εφικτό πρόσφορα ισοδύναμα. Ο δείκτης δύναται να εστιάζει είτε συλλήβδην στην οικονομική υπόσταση ενός οργανισμού ή ενός προγράμματος, είτε να επιλαμβάνεται συγκεκριμένες πτυχές αυτού. Η μεθοδολογία στηρίζεται σε επτά αρχές :

9 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Μέθοδος Μέτρησης Κοινωνικής Απόδοσης Επενδύσεων SROI (Social Return on Investment) Άμεση εμπλοκή όλων των ενδιαφερομένων μερών. Κατανόηση της θεωρίας της αλλαγής. Η απόδοση λογιστικής αξίας σε ό,τι έχει αξία. Η επιλογή αποτελεσμάτων που είναι σημαντικά. Αποφυγή υπερβολικής αξίωσης αποτελεσμάτων. Διαφάνεια. Επαλήθευση των αποτελεσμάτων. Η εφαρμογή των αρχών ολοκληρώνεται με τον υπολογισμό του δείκτη κοινωνικού αντίκτυπου. Ο δείκτης επί της ουσίας αποτελεί ένα κλάσμα που δηλώνει την αναλογία παροχών/ δαπανών της επίμαχης δράσης, επένδυσης.

10 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Μέθοδος των Πραγματικών Δικαιωμάτων ROA (Real Options Analysis) Το δικαίωμα (option) ισοδυναμεί με ελευθερία επιλογής μετά την εμφάνιση μιας πληροφορίας. Ένα real option είναι το δικαίωμα και όχι η υποχρέωση για μια μελλοντική ενέργεια. Η ενέργεια έγκειται στην επιλογή μεταξύ των ακολούθων εκφάνσεων έκβασης της πραγματικότητας : αναβολή ή καθυστέρηση απόφασης, επέκταση, συρρίκνωση ενεργειών, εγκατάλειψη. Το δικαίωμα προσφέρεται έναντι συγκεκριμένου, προκαθορισμένου κόστους που ονομάζεται τιμή εξάσκησης και το οποίο προσφέρεται για όσο διάστημα διαρκεί το option. Η χρησιμοποίηση της μεθοδολογίας των χρηματοοικονομικών δικαιωμάτων προσφέρει στους επενδυτές μια πρόσθετη δυνατότητα στον χειρισμό της αβεβαιότητας. Τα χρηματοοικονομικά δικαιώματα είναι παράγωγα αξιόγραφα (derivative securities) που διαπραγματεύονται σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές .

11 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Μέθοδος των Πραγματικών Δικαιωμάτων ROA (Real Options Analysis) Τα χρηματοοικονομικά δικαιώματα εξαρτώνται από τις τιμές άλλων αξιογράφων, όπως για παράδειγμα συναλλαγματικές ισοτιμίες, τιμές χρυσού και πετρελαίου. Η αξιολόγηση επενδύσεων με την μεθοδολογία Real Option Analysis (ROA) ουσιαστικά διευρύνει το κριτήριο αξιολόγησης μιας επένδυσης αφού λαμβάνει υπόψη το δικαίωμα επιλογής της διοίκησης στην διαμόρφωση της στρατηγικής της στο μέλλον. Η χρήση των πραγματικών δικαιωμάτων ως μεθόδου αξιολόγησης μιας επένδυσης επαναπροσδιορίζει το περιεχόμενο της μεθόδου της Κ.Π.Α. Η συνολική αξία μιας επένδυσης, υπό αυτή την οπτική, δεν συνίσταται στην αντιπαραβολή των προεξοφλημένων ταμειακών εισροών και εκροών αλλά με μια τρόπον τινά εναλλακτική θεώρηση που ονομάζεται Στρατηγική Κ.Π.Α., η οποία είναι εμπλουτισμένη με την αξία των δικαιωμάτων της ενεργητικής στρατηγικής.

12 Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων
Μέθοδοι Αποτίμησης Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων Μέθοδος των Πραγματικών Δικαιωμάτων ROA (Real Options Analysis) Οι παραδοσιακές μέθοδοι αξιολόγησης θεωρούν ότι όσο μεγαλύτερη είναι η αβεβαιότητα μιας επένδυσης τόσο χαμηλότερη είναι η αξία της. Η προσέγγιση των πραγματικών δικαιωμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη αξία των επενδύσεων αν αναγνωριστούν και χρησιμοποιηθούν τα δικαιώματα. Amram and kulatilaka (1999). Αυτό διότι συμβαίνει όσο μεγαλύτερη είναι η μεταβλητότητα της τιμής του αγαθού ή της υπηρεσίας για το οποίο πραγματοποιείται η επένδυση τόσο μεγαλύτερο είναι το εύρος των δυνατών θετικών αποτελεσμάτων, υπό την αίρεση ότι έχει φυσικά αγορασθεί το αντίστοιχο δικαίωμα. Αντιθέτως, την ίδια χρονική στιγμή, η μέγιστη ζημιά είναι δεδομένη και ισοδυναμεί με το αρχικό κόστος απόκτησης του δικαιώματος. Είναι λοιπόν σαφές ότι η αγορά ενός δικαιώματος καθιστά την αβεβαιότητα παράγοντα λιγότερο δυσμενή στην απόφαση ανάληψης ενός επενδυτικού σχεδίου, καθώς από την ύπαρξη μεγαλύτερης αβεβαιότητας είμαστε σε θέση να προσποριστούμε μεγαλύτερο όφελος. Για αυτό ακριβώς τον λόγο η αξία ενός δικαιώματος εμφανίζει θετική συνδιακύμανση με την αύξηση της μεταβλητότητας.


Κατέβασμα ppt "Δείκτες Απόδοσης Επενδύσεων"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google