Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά ή μεταγεννητικά και από τη βιβλιογραφία είναι γνωστές και τεκμηριωμένες οι βλάβες που προκαλούν στον παιδικό εγκέφαλο και από κοινωνικούς παράγοντες του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο καλείται να αναπτυχθεί ). Ορισμένα παιδιά μπορεί να είναι εκτεθειμένα και στις δύο κατηγορίες παραγόντων συγχρόνως. Για παράδειγμα, η γέννηση προώρων ή νεογνών με καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης είναι συχνότερη σε μητέρες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

2 Η έννοια του «υψηλού κινδύνου» σημαίνει ότι είναι πιθανό, όχι υποχρεωτικό όμως, να παρουσιάσουν κάποιες δυσλειτουργίες, όπως γνωρίζουμε από τα ερευνητικά και στατιστικά δεδομένα, επομένως πρέπει να μπαίνουν σε πρόγραμμα συστηματικής παρακολούθησης, για έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση.

3 Παράγοντες υψηλού κινδύνου Βιολογικοί Περιβαλλοντικοί

4 Βιολογικοί παράγοντες Χαρακτηριστικές ομάδες υψηλού κινδύνου (high risk) αποτελούν τα παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ή τα παιδιά που παρουσίασαν Ενδομήτρια Καθυστέρηση της ανάπτυξης.

5 Απώτερες Συνέπειες της Προωρότητας Μείζονες (Συχνότερες όσο μικρότερη η ηλικία γέννησης και το βάρος) Εγκεφαλική Παράλυση,Τύφλωση, Κώφωση,Νοητική καθυστέρηση (ΙQ<50),Επιληψία Μέτριας βαρύτητας Ανεπαρκής σωματική ανάπτυξη, Διαταραχές συμπεριφοράς και προσοχής, Μαθησιακές δυσκολίες, Διαταραχές του λόγου, Διαταραχές όρασης, Διαταραχές ακοής, Ήπια Νοητική Καθυστέρηση Κοινωνικές Διαταραχή δεσμού μητέρας-παιδιού, Κακοποίηση

6 Απώτερες Συνέπειες της Ενδομήτριας Καθυστέρησης της Ανάπτυξης Ανεπαρκής οστική και σωματική ανάπτυξη Διαταραχές του Ανοσοποιητικού Μαθησιακές Δυσκολίες Διαταραχές συμπεριφοράς Ψυχοκινητική Καθυστέρηση Νοσήματα φθοράς (Διαβήτης, Καρδιαγγειακά νοσήματα )

7 Περιβαλλοντικοί παράγοντες Η αλληλεπίδραση του παιδιού με την οικογένειά του περιλαμβάνει την ποιότητα του δεσμού και των σχέσεων γονέων- παιδιού, την παροχή ερεθισμάτων και εμπειριών στο παιδί, καθώς και την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειάς του. Η γειτονιά αποτελεί ένα δίκτυο στήριξης των οικογενειών μέσα στο οποίο μοιράζονται μία κοινή κουλτούρα για την ασφαλή ανατροφή των παιδιών (from neurons to neighbourhood).

8 Χαρακτηριστικά Οικογένειας: Στρεσογόνοι Παράγοντες Προσωπικά Χαρακτηριστικά Γονέων ψυχική υγεία/ διαταραγμένα γονεϊκά πρότυπα νοητικό πηλίκο γονέων αλκοολισμός / χρήση ουσιών αντιλήψεις και πρακτικές σχετικά με την ανατροφή των παιδιών Οικονομικοί Πόροι της Οικογένειας ανεργία, χαμηλό εισόδημα Κοινωνικά Χαρακτηριστικά της Οικογένειας σχέσεις ζευγαριού μονογονεϊκές οικογένειες πολύτεκνες οικογένειες μετανάστες μειονότητες


Κατέβασμα ppt "Παιδιά με παράγοντες «υψηλού κινδύνου». Η ανάπτυξη ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από ατομικούς- βιολογικούς παράγοντες, οι οποίοι δρουν προγεννητικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google