Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού, που συχνά συνοδεύεται από την αίσθηση απώλειας του ελέγχου.

2 Στη συνέχεια το άτομο εκδηλώνει αντισταθμιστικές συμπεριφορές από φόβο μήπως αυξηθεί το σωματικό του βάρος. Στις συμπεριφορές αυτές συγκαταλέγονται η πρόκληση εμετού, η χρήση καθαρτικών/διουρητικών, η υπερβολική εκγύμναση κλπ. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι δυνατόν να προκληθούν προβλήματα σωματικής υγείας

3 Βουλιμια στις γυναικες
Οι γυναίκες που πάσχουν από ανορεξία ή βουλιμία απεικονίζουν τους εαυτούς τους με εμφανώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από ό, τι οι γυναίκες που δεν έχουν διατροφικές διαταραχές και οι οποίες θεωρούνται πως έχουν φυσιολογικό βάρος «Οι γυναίκες που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές συνήθως τείνουν να κρύβουν την κατάστασή τους, ακόμη και από τους θεραπευτές τους.

4 ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΔΡΕΣ Μέσα από μία σειρά ερευνών, αξιολογήθηκαν οι ανησυχίες γύρω από τις διατροφικές διαταραχές στους αντρών. Οι ερευνητές αξιολόγησαν άνδρες οι οποίοι ήταν μεταξύ ετών το 1999 και τους οποίους παρακολούθησαν μέχρι το Εκτός από την εικόνα του σώματος και τις διατροφικές διαταραχές, αξιολόγησαν επίσης τη μάζα του σώματος.

5 Κατά την ενηλικίωση, σχεδόν το 18% του δείγματος ανέφερε έντονη ανησυχία για το βάρος και τη διάπλαση και τουλάχιστον το 7,6% υιοθετούσαν ανθυγιεινές συμπεριφορές στη προσπάθεια να επιτύχουν το ιδανικό σώμα. Μόνο το 2,5% του δείγματος παρουσίασε υψηλή ανησυχία για το αδυνάτισμα.Τέλος, λιγότερο από το 1% πληρούσε τα κριτήρια για ψυχογενή βουλιμία.

6 AITIA Τα αίτια των σοβαρών βουλιμικών επεισοδίων είναι: 1. Οργανικά νοσήματα και ϕάρμακα.Οποιοσδήποτε παθολογικός παράγοντας, που διαταράσσει τα εγκεϕαλικά κέντρα της όρεξης και ρύθμισης διατροϕικής συμπεριϕοράς ή τις συνδέσεις τους με την περιϕέρεια μπορεί να οδηγήσει σε βουλιμία Stress, ψυχολογικά νοσήματα Το υπερβολικό άγχος και ποικίλα ψυχιατρικά νοσήματα (π.χ. κατάθλιψη), προκαλούν σοβαρές βουλιμικές κρίσεις.

7 Αντιμετώπιση Στην περίπτωση της βουλιμίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η συνεργασία με κάποιον ειδικό ενώ υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους η ομαδική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή βοήθειας για τα άτομα με προβλήματα βουλιμίας. Οι μελέτες δείχνουν ότι η γνωσιακή ψυχοθεραπεία μπορεί να διακόψει τη συνήθεια της υπερφαγίας. Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι ψυχοθεραπείας, όπως διαπροσωπική, ψυχαναλυτική, ύπνωση κ.ά., αλλά αυτή που έχει τα καλύτερα αποτελέσματα είναι η γνωσιακή.

8 Ανορεξία, το σύμπτωμα. Θυμηθείτε πως άλλο είναι η μειωμένη όρεξη των παιδιών για το ϕαγητό και άλλο η παθολογική απώλεια όρεξης, η οποία στις ηλικίες αυτές μπορεί να οϕείλεται σε διάϕορες αιτίες:

9 ΑΙΤΙΑ ΑΝΟΡΕΞΙΑΣ 1. Λοιμώξεις συνήθως ιογενείς ή άλλα νοσήματα που προσβάλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού και προκαλούν εξάντληση και αδυναμία. 2. Ηπατίτιδα που προκαλείται από ιογενή λοίμωξη. 3. Επίμονη άρνηση του παιδιού να ϕάει που, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, διαταράσσει το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εμϕανίσει παθολογική ανορεξία.

10 Συμπτώματα παθολογικής ανορεξίας
Η παθολογική ανορεξία παρουσιάζει συμπτώματα που εκδηλώνονται με τους παρακάτω τρόπους: - Το παιδί χάνει απότομα βάρος ή δεν αναπτύσσεται ανάλογα με την ηλικία του και το ϕύλο του. - Τα παιδιά με ανορεξία συχνά δεν αισθάνονται καλά, υποϕέρουν από πονοκεϕάλους, ζαλάδες και δυσκολίες στην συγκέντρωση, ενώ πολύ συχνά είναι κακοδιάθετα.

11 - Το γαστρεντερικό τους σύστημα είναι διαταραγμένο, με αποτέλεσμα να εμϕανίζουν πόνους στο στομάχι και στην κοιλιά. Γι' αυτό και εμετοί, διάρροιες, πόνοι στην κοιλιά και ίσως πυρετός είναι συνήθη συμπτώματα. - Ορμονικές και ενδοκρινολογικές διαταραχές. - Τα παιδιά με ανορεξία είναι υπερβολικά αδύνατα, σε βαθμό που να εμϕανίζουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

12 Είναι χαρακτηριστικό ότι τα παιδιά με ανορεξία κρυώνουν ακόμη και όταν κάνει ζέστη, αϕού δεν υπάρχει αρκετό λίπος για να τα ζεστάνει. - Όταν η ανορεξία επιμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε έντονο βαθμό, μπορεί να επηρεάσει την καρδιά, το συκώτι και τα νεϕρά. Στα μεγαλύτερα κορίτσια μπορεί να καθυστερήσει την έμμηνο ρύση, κάτι που έχει επιπτώσεις στη γενικότερη ανάπτυξη του οργανισμού.

13 Βιβλιογραφια

14 ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΛΙΣΜΑΝ ΚΙΟΣΙΑ ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΝΤΟΓΟΝΗΣ ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κατέβασμα ppt "Τι είναι η βουλιμία; Η βουλιμία είναι μία διαταραχή διατροφής και αναφέρεται στην υπερβολική κατανάλωση τροφής μέχρι σημείου υπερβολικού κορεσμού,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google