Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προφύλαξη και Αντιμετώπιση

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προφύλαξη και Αντιμετώπιση"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προφύλαξη και Αντιμετώπιση
Φουσκάλες Προφύλαξη και Αντιμετώπιση

2 Οι ενοχλητικές φουσκάλες εμφανίζονται στα πόδια λόγω τριβής και επακόλουθης φθοράς της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος. Στη συνέχεια, συγκεντρώνεται στο σημείο υγρό και σχηματίζεται η φουσκάλα, σαν ένας μικρός «αερόσακος» που προστατεύει το ευαίσθητο δέρμα κάτω από την επιδερμίδα από περαιτέρω τραυματισμό.

3 Οι δύο σημαντικοί παράγοντες για τη δημιουργία φουσκάλας δεν είναι άλλοι από τον ιδρώτα και την πίεση. Αυτοί οι δύο παράγοντες μαζί μπορεί με την τριβή να προκαλέσουν διαχωρισμό της επιδερμίδας (εξωτερικό στρώμα του δέρματος) από τα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος. Όταν συμβαίνει αυτό, ένα κενό σχηματίζεται μεταξύ αυτών των στρωμάτων και το σώμα αντιδρά γεμίζοντας το κενό με υγρό. Μπορεί να γεμίσουν με πύον, αίμα, ή υγρό. Μια… ωραιότατη φουσκάλα έχει μόλις σχηματιστεί…

4 Μέτρα πρόληψης Για να γλιτώσετε τον πόνο μιας ενδεχόμενης φουσκάλας πρέπει να γνωρίζετε αρχικά, ότι το σωστό παπούτσι κάνει τη διαφορά. Μία κακή επιλογή στο νούμερο αλλά και το δέρμα ή ύφασμα του παπουτσιού θα μπορούσε να αποβεί δραματική για τα πόδια σας. Η τριβή που δημιουργείται φορώντας το λάθος μέγεθος παπούτσι, είτε αυτό είναι πολύ μικρό, είτε πολύ μεγάλο, είναι η αρχή για την ταλαιπωρία σας. Βεβαιωθείτε, ότι τα παπούτσια σας ταιριάζουν ιδανικά και στα δύο πόδια. Να θυμάστε, ότι συχνά το ένα πόδι είναι μεγαλύτερο από το άλλο, για αυτό χρειάζεται να ελέγχετε πολύ καλά πριν αγοράσετε καινούρια παπούτσια.

5 Φορέστε τις σωστές κάλτσες
Ακόμη και με το σωστό μέγεθος παπουτσιού, τα ιδρωμένα πόδια και οι λάθος κάλτσες, που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνεύσει, μπορεί να προσθέσουν επιπλέον πόνο στο πόδι σας. Αντί για βαμβακερές κάλτσες, που συγκρατούν τον ιδρώτα, καλό θα ήταν να επιλέξετε εκείνες που κατασκευάζονται από συνθετικά υφάσματα και δεν απορροφούν την υγρασία. Εάν αντιμετωπίζετε βέβαια, συχνό πρόβλημα με τις φουσκάλες, μπορείτε να αγοράσετε τις ειδικές κάλτσες, που είναι για την προστασία από τις φουσκάλες.

6 Με τη βοήθεια του λιπαντικού
Εάν είστε επιρρεπής στις φουσκάλες μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε ειδικά λιπαντικά προϊόντα, που ενδείκνυνται για τέτοιες περιπτώσεις, προστατεύοντας τα πόδια σας. Ωστόσο, προσοχή γιατί η βαζελίνη, αν και λιπαντική ουσία, δε συστήνεται για τις φουσκάλες, καθώς έχει την τάση να λιώνει και να αραιώνει

7 Σωστή περιποίηση Αν και ένα πεντικιούρ ή η σωστή φροντίδα των άκρων σας, είναι δεδομένη, πρέπει να επισημανθεί ότι τα κομμένα νύχια, είναι ένα μέτρο «πρόληψης» κατά της φουσκάλας και ο λόγος είναι, ότι με τον τρόπο αυτό, τα δάχτυλα δεν τρίβονται στο πάνω άκρο του παπουτσιού ή σε ένα παρακείμενο δάκτυλο, ευνοώντας τη δημιουργία φουσκάλας.

8 Ποιες στρατηγικές θα πρέπει να ακολουθήσετε για να περιποιηθείτε μια φουσκάλα στο πόδι.
Μην την αγγίζετε: Η φουσκάλα προστατεύει το ευαίσθητο, τραυματισμένο δέρμα από μικροοργανισμούς. Εάν την ανοίξετε, είναι πολύ πιθανό να μολυνθεί. Κρατήστε την καθαρή: Καθαρίστε απαλά με νερό και σαπούνι την ώρα που κάνετε μπάνιο ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο λοίμωξης σε περίπτωση που ανοίξει από μόνη της. Εφαρμόστε πάγο: Η φλεγμονή στο σημείο που βρίσκεται η φουσκάλα δυσκολεύει ή και εμποδίζει απλές καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα και η γυμναστική. Για να επιταχύνετε τη διαδικασία επούλωσης, αφού πλύνετε την περιοχή, εφαρμόστε πάγο ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο. - Καλύψτε την: Μια αδέξια κίνηση μπορεί να τραυματίσει κατά λάθος το σημείο που βρίσκεται η φουσκάλα. Για να προστατεύσετε το δέρμα, καλύψτε τη φουσκάλα με μια γάζα ή με επίθεμα, χωρίς βέβαια να την πιέζετε.

9 Αντιμετώπιση Για μια μικρή φουσκάλα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την αφήσετε να θεραπευτεί φυσικά. Αν δεν σάς ενοχλεί, απλά καλύψτε την με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο και αφήστε το σώμα σας να κάνει αυτό που πρέπει. Μια μικρή φουσκάλα σε μέγεθος αρακά, η οποία δεν έχει σπάσει ακόμα, είναι πιθανό να απορροφηθεί φυσικά από τον οργανισμό και να εξαφανιστεί. Αποφύγετε να σπάσετε μια φουσκάλα σε αυτό το μέγεθος. Αν η φουσκάλα, έστω και μικρή, βρίσκεται σε σημείο του δέρματος που ασκείται πίεση (πχ στο πέλμα του ποδιού) τότε πρέπει να την προστατέψετε για να μην σπάσει. Κόψτε ένα κομμάτι ύφασμα σε σχήμα «ντόνατ» και κολλήστε το γύρω από την φουσκάλα. Αφήστε όσο είναι δυνατόν το σημείο αυτό εκτεθειμένο στον αέρα.

10 Αντιμετώπιση Τοποθετήσετε μικρούς επιδέσμους ανάμεσα στο γυμνό σας δέρμα και τα παπούτσια σας.  Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από επιθέματα, επιδέσμους, ή σιλικόνες στην αγορά που μπορούν να μειώσουν την τριβή στις περιοχές του ποδιού σας που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στο τρίψιμο με το παπούτσι σας.

11 Αντιμετώπιση Πολλές φορές μπαίνουμε στον «πειρασμό» να ανοίξουμε τη φουσκάλα, ώστε να απελευθερωθεί το υγρό και να μπορούμε και πάλι να περπατήσουμε ή να γυμναστούμε με άνεση. Αυτό επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση που η φουσκάλα προκαλεί έντονο πόνο και εάν έχει μεγαλώσει ήδη αρκετά, σε σημείο που είναι πια σίγουρο ότι θα ανοίξει από μόνη της. Απαλά τρυπήστε με την καρφίτσα την φουσκάλα στην άκρη της και όχι στο κέντρο. Πιέσετε απαλά το υγρό να βγει από την τρύπα.

12 Αν η φουσκάλα έχει σχιστεί μόνη της (πχ από την τριβή του πέλματος στο παπούτσι) ή αν την έχετε αποστραγγίσει μόνοι σας, τότε: -πλύνετε καλά το σημείο με σαπούνι και νερό, μην χρησιμοποιήσετε οινόπνευμα, ιώδιο ή άλλο απολυμαντικό -μην αφαιρέσετε το «νεκρό» δέρμα στην επιφάνεια της φουσκάλας εκτός και αν είναι βρόμικο ή έχει σχιστεί και υπάρχει πύον από κάτω. Απαλά καθαρίστε το σημείο. -χρησιμοποιήστε μια αντιβιοτική αλοιφή και έναν καθαρό επίδεσμο. Αν νιώσετε ότι το δέρμα κάτω απόν επίδεσμο «σας τρώει» ή προσέξετε ότι δημιουργείται εξάνθημα, μην χρησιμοποιήσετε άλλο την αλοιφή, καθώς μπορεί να ευθύνεται για το εξάνθημα. -αλλάξτε τον επίδεσμο τουλάχιστον μια φορά την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και όσο κοιμάστε, αφαιρέστε τον τελείως.

13 Προσοχη!!!! Μην αποστραγγίσετε καμία φουσκάλα αν:
Μην αποστραγγίσετε καμία φουσκάλα αν: - είστε διαβητικοί, ή έχετε διαγνωστεί με ιό του HIV, καρκίνο ή κάποια καρδιακή ασθένεια, επειδή διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης - πιστεύετε ότι η φουσκάλα είναι αποτέλεσμα κάποια μολυσματικής ασθένειας, όπως η ανεμοβλογιά, επειδή μπορεί να κολλήσετε κάποιο άλλο άτομο -πιστεύετε ότι η φουσκάλα είναι αποτέλεσμα κάποια μολυσματικής ασθένειας, όπως η ανεμοβλογιά, επειδή μπορεί να κολλήσετε κάποιο άλλο άτομο

14 Τι να μην κάνετε Αντισταθείτε στον πειρασμό να τις σπάσετε
Αν είναι μεγάλες και επώδυνες απευθυνθείτε στο γιατρό σας. Εκείνος θα αποφασίσει να την τρυπήσει ή όχι με μια αποστειρωμένη βελόνα για να αφήσει το υγρό στραγγίξει. Πλύνετε την περιοχή με σαπούνι και νερό και απλώστε αντιβιοτική αλοιφή. Καλύψτε την περιοχή με έναν επίδεσμο και κρατήστε την καθαρή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα να αφήνετε την περιοχή να στεγνώσει πολύ καλά. Μεγάλη προσοχή για τα άτομα που έχουν διαβήτη, HIV, καρκίνο ή κάποιο καρδιακό πρόβλημα, αφού αν σπάσετε τις φουσκάλες διατρέχετε κίνδυνο μόλυνσης. Στην περίπτωση που πιστεύετε ότι οι φουσκάλες είναι αποτέλεσμα κάποια μολυσματικής ασθένειας, όπως του έρπη ζωστήρα ή της ανεμοβλογιάς, μην επιχειρήσετε να την αποστραγγίξετε.

15


Κατέβασμα ppt "Προφύλαξη και Αντιμετώπιση"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google