Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού
Στοιχεία για την κατάσταση των δικαιωμάτων του παιδιού στον κόσμο

2 Περίπου παιδιά (κάτω των 15 ετών) πεθαίνουν κάθε χρόνο στις χώρες του ΟΟΣΑ από κακομεταχείριση (έκθεση Innocenti του 2003). Οδικά ατυχήματα, πνιγμοί, πτώσεις, φωτιές και δηλητηριάσεις ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε πάνω από θανάτους παιδιών κάθε χρόνο (έκθεση Innocenti του 2011).

3 Η Παγκόσμια Οργάνωση Εργασίας (ILO) εκτιμά πως το 2004, 218 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονταν σε παιδική εργασία, τα 126 εκατομμύρια από αυτά κάνοντας επικίνδυνες εργασίες. Η ILO επίσης εκτιμά πως 5,7 εκατομμύρια παιδιά εμπλέκονταν σε μορφές εξαναγκαστικής εργασίας ή δουλείας, πως 1,8 εκατομμύρια παιδιά εργάζονταν στην πορνεία και την πορνογραφία και πως 1,2 εκατομμύρια παιδιά ήταν θύματα εμπορίας και διακίνησης οργάνων (trafficking).

4 Κάθε 30 δευτερόλεπτα ένα παιδί στην Αφρική πεθαίνει από ελονοσία
Τα παιδιά από τα που εκτιμάται πως έχουν ανάγκη θεραπευτικής αγωγής για τον HIV (έητζ) δεν είχαν πρόσβαση σε αυτή.

5 Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΥΓΕΙΑΣ εκτιμά πως 150 εκατομμύρια κορίτσια και 73 εκατομμύρια αγόρια κάτω των 18 ετών υπέστησαν κάποιας μορφής σεξουαλική βία το 2010. Από 1% έως 21% κυμαίνεται το ποσοστό των κοριτσιών που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά πριν από την ηλικία των 15 ετών.

6 Μεταξύ 100 και 140 εκατομμυρίων κοριτσιών και γυναικών στον κόσμο έχουν υποστεί κάποιας μορφής ακρωτηριασμού των γεννητικών τους οργάνων. Στην υποσαχάρια Αφρική, την Αίγυπτο και το Σουδάν, 3 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες υπόκεινται στην πρακτική αυτή κάθε χρόνο.

7 *Μόνο 16 χώρες στον κόσμο έχουν νομοθεσία που απαγορεύει τη σωματική τιμωρία των παιδιών στο σπίτι.
*106 χώρες σε όλο τον κόσμο δεν έχουν απαγορεύσει τη σωματική τιμωρία στα σχολεία. *31 χώρες εξακολουθούν να επιτρέπουν τη σωματική τιμωρία ως νόμιμη ποινή για παιδιά. *Σε ορισμένες χώρες τα παιδιά μπορεί ακόμη και να καταδικασθούν σε θάνατο.

8 Τα αποτελέσματα της βίας στα παιδιά μπορεί να εξακολουθούν να έχουν επιπτώσεις και πολλά χρόνια αργότερα: Προβλήματα υγείας, τραυματισμοί, δυσκολία προσαρμογής με άλλους ανθρώπους, μαθησιακά προβλήματα, αδυναμία συναισθηματικής έκφρασης και επικοινωνίας, άγχος, κατάθλιψη, επιθετικότητα ή τάσεις αυτοκτονίας και ροπή προς επικίνδυνες συνήθειες όπως η χρήση ναρκωτικών. Δηλαδή θα γίνουν βίαιοι σύζυγοι, βίαιοι πατεράδες, βίαιοι πολίτες.

9 Η βελτίωση της τύχης των παιδιών στον κόσμο προϋποθέτει την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος των γυναικών καθώς και την αυτονόμησή τους, αναφέρει η UNICEF «Η ισότητα των φύλων και η ευημερία των παιδιών είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένα» γράφει η Αν Βένεμαν, διευθύντρια της UNICEF, προσθέτοντας ότι «όταν οι γυναίκες μπορούν να ζουν καλύτερα και πιο παραγωγικά, τα παιδιά και οι οικογένειές τους ζουν καλύτερα».


Κατέβασμα ppt "Τα ανθρώπινα δικαιώματα του παιδιού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google