Κρατικός Προϋπολογισμός. Ορισμός Σύνολο λογαριασμών οι οποίοι περιέχουν ποσά δαπανών και εσόδων που θα πραγματοποιηθούν σε μια ορισμένη χρονική περίοδο.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 Χ Ο υπό έκδοση νόμος για τις υπηρεσίες πληρωμών στην εσωτερική αγορά Χρήστος Βλ. Γκόρτσος Αναπληρωτής Kαθηγητής Διεθνούς Οικονομικού Δικαίου, Πάντειο.
Advertisements

Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΩΝ
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
Εισαγωγή στη Λογιστική
Προϋπολογισμός Δήμων και ΝΠΔΔ ο.ε. 2015
ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΔΡΑΣΗΣ Αγγελική Βογιατζή
ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΕΚΤΕΛΕΣΗΠΡΑΞΕΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΜΟΝΑΔΑ Γ΄ Δημήτρης Τάσιος - Οικονομολόγος τηλ:
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Β’ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Μέμα Κλαουδάτου Project Manager ΟΠΣ ΔΠ 5 Οκτωβρίου 2010
Αξιολόγηση Επενδύσεων στη Γεωργία (διάλεξη 5η)
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
1 Προϋπολογισμός 2007 Δεκέμβριος Ποια είναι τα κριτήρια αξιολόγησης του Κρατικού προϋπολογισμού ; Ο προϋπολογισμός του 2007, όπως και κάθε προϋπολογισμός,
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 2 η Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Έργα.
ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS1 Κεφάλαιο 9 Ασκήσεις. ΠΙΓΓΟΥΡΑΣ/PINGOURAS2 Άσκηση 19 Τιμές Αγοράς = Τιμές Συντελεστών + Έμμεσοι Φόροι – Επιδοτήσεις Προϊόν Α: Τιμές.
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 1η
Κοινωνικοοικονομική Αξιολόγηση Επενδύσεων Διάλεξη 5η
Κεφάλαιο 7 Δημόσια οικονομικά σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης Μακροοικονομία.
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΗΜΩΝ
ΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ; Οι βασικοί οικονομικοί λόγοι για την κυβερνητική παρέμβαση είναι:  Ο επιχειρηματικός κύκλος- οι αποφάσεις σχετικά με.
Δ.Λ.Π. 1 Παρουσίαση των Οικονομικών Καταστάσεων
Η ακαθάριστη αξία της παραγωγής συγκροτείται από τρεις κατηγορίες εισροών: Τα αναλώσιμα ενδιάμεσα προϊόντα και τις αναλώσιμες ενδιάμεσες υπηρεσίες Την.
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ 1. Μέσω των δημοσίων δαπανών πραγματοποιούνται όλοι οι στόχοι του κράτους, όπως : 1.Η ανακατανομή των πόρων της οικονομίας. 2.Η επέκταση.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ νοικοκυριά επιχειρήσεις ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ Δημόσιοι Οργανισμοί Δημόσιες επιχειρήσεις Στόχοι: 1.νοικοκυριά: max.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης Μελέτη Περίπτωσης Οι πωλήσεις του μηνός Δεκεμβρίου για την εταιρία «ΘΗΤΑ Α.Ε. ήταν € ενώ οι πωλήσεις.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Κεφάλαιο 5 Κρατικός προϋπολογισμός. Καραγιάννης Θανάσης, ΜΒΑ Γενικά στοιχεία Κρατικός προϋπολογισμός είναι η αναλυτική κατάσταση των δημοσίων εσόδων και.
Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης, Προγραμματισμός δράσεως Επιχειρήσεων. Βραχυχρόνιος προγραμματισμός. Παρουσίαση Δρ. Δημήτρης Λαμπρούλης.
Ν.Μ. 32_Απλοί λόγοι απόδοσης 1 Απλοί λόγοι απόδοσης Μέθοδος του μέσου ποσοστού αποδόσεως αποδόσεως (average rate of return)
Φαρμακευτική Δαπάνη ΙΚΑ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΚΑ 2004 (χιλ ΕΥΡΩ) ΕΣΟΔΑ ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ Κρατική Επιχορήγηση Επιχορήγηση.
Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμού Διαδικασίες.
ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ 6 η Προσδιορισμός του Εισοδήματος και ο Δημόσιος Τομέας.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Εισαγωγή στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΝΟΜΟΣ 4308/
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Διαχείριση και Έλεγχος
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010 “Εγγύηση από τη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών κλπ” Δρ. Αλέξανδρος.
UEFA “Financial Fair Play Regulation” και λογιστικές επιπτώσεις
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Β’ Τάξη Γενικού Λυκείου
ΚAΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ)1467/1997 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
8.1. Οικονομική και Νομισματική Πολιτική
Ο κρατικός προϋπολογισμός
Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων
Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων Διοικητική Επιχειρήσεων & Τραπεζών
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
4.1. Νομοθετική λειτουργία
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Καθηγητής Δημήτρης Γκίνογλου
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Εκτέλεση προϋπολογισμού φορέων γενικής κυβέρνησης –
Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Κρατικός Προϋπολογισμός

Ορισμός Σύνολο λογαριασμών οι οποίοι περιέχουν ποσά δαπανών και εσόδων που θα πραγματοποιηθούν σε μια ορισμένη χρονική περίοδο στο μέλλον. Ο προϋπολογισμός αποτελεί ένα σχέδιο δράσης.

Χαρακτηριστικά Αναφέρεται κατά κανόνα σε ένα έτος (οικονομικό). Είναι ειδικευμένος και περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την διάρθρωση των εσόδων και των δαπανών. Είναι δεσμευτικός.

Σκοποί προϋπολογισμού Προσδιορίζεται το είδος και η ποσότητα των αγαθών προς το κοινωνικό σύνολο. Αναδιανομή εισοδήματος μεταξύ εισοδηματικών τάξεων. Σταθεροποίηση οικονομίας σε επίπεδο πλήρους απασχόλησης Προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης.

Κατηγορίες Προϋπολογισμών Αναλόγως της φύσης των κονδυλίων: Α) Προϋπολογισμοί εκμετάλλευσης και κεφαλαίου. Β) Τακτικοί και έκτακτοι προϋπολογισμοί. Οι προϋπολογισμοί εκμετάλλευσης περιλαμβάνουν έσοδα έξοδα που δεν επηρεάζουν την αξία περιουσίας του δημοσίου σε αντίθεση με αυτούς του κεφαλαίου. Οι τακτικοί περιλαμβάνουν τα τακτικά έσοδα και έξοδα ενώ ο έκτακτος συντάσσεται σε ειδικές περιπτώσεις.

Κατηγορίες Προϋπολογισμών Αναλόγως της έκτασης εσόδων & εξόδων: Α) Ακαθάριστο προϋπολογισμό: έσοδα & έξοδα σε όλη την έκταση. Β) Καθαρό προϋπολογισμό: ακαθάριστα έσοδα και έξοδα μειωμένα με τις δαπάνες πραγματοποίησης τους. Σήμερα όλοι οι προϋπολογισμοί είναι ακαθάριστοι.

Κατηγορίες Προϋπολογισμών Ανάλογα με την περίοδο που καλύπτουν: Α) Ετήσιο. Β) Πολυετή ή κυκλικό προϋπολογισμό. Γ) Ταμειακός (ότι εισπράττεται και πληρώνεται) Δ) Διοικητικός (ότι έσοδα και δαπάνες βεβαιώνονται – αρχή δεδουλευμένων).

Κατηγορίες Προϋπολογισμών Κλασικοί προϋπολογισμοί: ταξινόμηση εσόδων και δαπανών σε κατηγορίες και υποκατηγορίες (ΦΕΦΠ). Προϋπολογισμοί προγραμμάτων: ταξινόμηση εσόδων εξόδων ανά πρόγραμμα-στόχο.

Κλασικοί προϋπολογισμοί Διευκολύνουν τις συγκρίσεις ανά κατηγορίες εσόδων-δαπανών, αλλά: Α) Δεν βοηθούν αξιολόγηση αποτελεσμάτων Β) Δεν συγκρίνεται το αποτέλεσμα μιας δραστηριότητας με το κόστος Γ) Καταρτίζονται για μικρό χρονικό διάστημα Δ) Εξετάζονται οι μεταβολές από έτος σε έτος αποτελώντας εμπόδιο στην λήψη ορθολογικών αποφάσεων για έσοδα και δαπάνες.

Προϋπολογισμοί προγραμμάτων Μπορεί να γίνει αξιολόγηση των προγραμμάτων και ελέγχεται η αποδοτικότητα των μέσων δράσης του δημοσίου. Μπορεί να αξιολογηθούν όχι μόνο οι μεταβολές των προγραμμάτων αλλά και το σύνολό τους. Καλύπτουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Γενικός προϋπολογισμός Κράτους Τακτικό προϋπολογισμό: Έσοδα- έξοδα εκτός από δάνεια ή εκμετάλλευση δημοσίων επενδύσεων Προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων: Έσοδα από δανεισμό και δημόσιες επενδύσεις καθώς και δαπάνες κράτους για επενδύσεις

Ισοζύγιο προϋπολογισμού Ισοσκελισμένος προϋπολογισμός: Έσοδα = Δαπάνες Πλεονασματικός προϋπολογισμός: Έσοδα > Δαπάνες Ελλειμματικός προϋπολογισμός: Έσοδα < Δαπάνες

Πρωτογενείς δαπάνες Σχέση μεταξύ των τρεχόντων εσόδων και των δαπανών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι τόκοι εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους: Πρωτογενείς δαπάνες. Έσοδα > Πρωτογενείς δαπάνες: Προϋπολογισμός έχει πρωτογενές πλεόνασμα και αντιστρόφως.

Αρχές του προϋπολογισμού Δημοσιότητα του προϋπολογισμού Ετήσια διάρκεια Ειλικρίνεια του προϋπολογισμού Σαφήνεια Ενότητα Καθολικότητα Ειδικότητα Μη ειδικό πορισμό των εσόδων

Φάσεις προϋπολογισμού Κατάρτιση Έγκριση Εκτέλεση Έλεγχος Όλες οι φάσεις είναι χωριστές και τα όργανα που ασχολούνται με κάθε μια διαφορετικά.

Κατάρτιση προϋπολογισμού Η κατάρτιση ανήκει στον Υπουργό Οικονομικών και ενεργείται από το ΓΛΚ. Αρχίζει 6 μήνες πριν την έναρξη του οικονομικού έτους. Όλοι οι φορείς του δημοσίου καταρτίζουν προσχέδιο προϋπολογισμού εξόδων Ο υπουργός τα προσαρμόζει για την επίτευξη των κυβερνητικών στόχων στο δημοσιονομικό τομέα.

Εκτίμηση εξόδων Θέματα που παρουσιάζονται: Α) Δαπάνες των οποίων το ύψος επηρεάζεται από απρόβλεπτους παράγοντες Β) Δαπάνες που το ύψος τους καθορίζεται από τυχαία γεγονότα. Γ) Δαπάνες με ευκολία πρόβλεψης (μισθοί, συντάξεις κλπ.).

Εκτίμηση εσόδων Έσοδα = κυρίως φόροι οι οποίοι επηρεάζονται από εισοδηματική ελαστικότητα Έσοδα = λοιπά περιουσιακά στοιχεία δημοσίου (ενοίκια, παραχωρήσεις εκτάσεων κλπ.) Έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα δημοσίου.

Ψήφιση προϋπολογισμού Μετά την κατάρτισή του ο προϋπολογισμός εισάγεται στη βουλή για ψήφιση ένα μήνα πριν την έναρξη του οικονομικού έτους. Αντίγραφο διανέμεται σε βουλευτές της διαρκούς επιτροπής οικονομικών θεμάτων – ορίζεται εισηγητής από κάθε παράταξη – υποβάλλονται εκθέσεις Ο προϋπολογισμός δεν ψηφίζεται «κατ’ αρχήν» αλλά μόνο κατά άρθρο – άρα η βουλή δεν μπορεί να αρνηθεί ψήφο για τον προϋπολογισμό ως σύνολο. Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι υποχρεωτική βάση Συντάγματος. Αν δεν εγκριθεί άμεσα και αρχίσει το νέο έτος τότε εφαρμόζεται η μέθοδος των προσωρινών δωδεκατημορίων για περίοδο μέχρι 3 μήνες.

Εκτέλεση προϋπολογισμού Α) Εκτέλεση των εσόδων περιλαμβάνει: 1)Βεβαίωση των εσόδων = καθορίζεται η νόμιμη απαίτηση του δημοσίου από ένα πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) και προσδιορίζεται το ύψος της. 2)Είσπραξη των εσόδων από αρμόδιους φορείς (ΔΥΟ, τελωνεία κλπ.)

Εκτέλεση προϋπολογισμού Β) Εκτέλεση των εξόδων περιλαμβάνει: 1)Ανάληψη υποχρέωσης (διατάκτες) 2)Αναγνώριση δαπάνης 3)Εκκαθάριση δαπάνης 4)Εντολή πληρωμής της δαπάνης (χρηματικό ένταλμα) 5)Πληρωμή δαπάνης

Έλεγχος εκτέλεσης προϋπολογισμού Προληπτικός έλεγχος: διενεργείται από το ελεγκτικό συνέδριο μετά την έκδοση του εντάλματος και πριν την πληρωμή της δαπάνης. Κατασταλτικός: διενεργείται πάλι από το ελεγκτικό συνέδριο μετά την κατάθεση του ισολογισμού του κράτους Κοινοβουλευτικός: διενεργείται από την βουλή.

Απολογισμός Απολογισμός = αποτέλεσμα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού εσόδων και δαπανών. Περιλαμβάνει τα προϋπολογιζόμενα, βεβαιωμένα, διαγραμμένα, και εισπραχθέντα έσοδα και ανά είδος. Περιλαμβάνει τις πιστώσεις που χορηγήθηκαν, υποχρεώσεις που αναλήφθηκαν, τις πληρωμές, αδιάθετες πιστώσεις και τυχόν υπερβάσεις πιστώσεων

Ισολογισμός κράτους Συντάσσεται από το ΓΛΚ. Περιλαμβάνει κατάσταση ταμείου, το ύψος του κρατικού χρέους και τις κρατικές εγγυήσεις. Ο απολογισμός και ο ισολογισμός υποβάλλονται στην βουλή από τον υπουργό οικονομικών για κύρωση.

Φορείς αρμόδιοι για τον προϋπολογισμό Υπουργείο Οικονομικών ΔΟΥ και τελωνεία Δημόσιοι υπόλογοι (άτομα που διαχειρίζονται χρήμα και αξίες) Τράπεζα της Ελλάδος Ελεγκτικό συνέδριο

Προϋπολογισμός 2011

Οι προοπτικές το 2016