Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
Έννοια και Σκοπός της Αναλύσεως Εισηγητής: Γιανναράκης Γρηγόρης

2 Έννοια και Σκοπός της Αναλύσεως
Πως μοιάζουν οι λογιστικές καταστάσεις;;;;;;;;; ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

3 Έννοια και Σκοπός της Αναλύσεως
Γενικός Απολογισμός & Ετήσια Οικονομικά Αποτελέσματα ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

4 Έννοια και Σκοπός της Αναλύσεως
Οι λογιστικές ή χρηματοοικονομικές καταστάσεις παρέχουν πληροφορίες που μπορούν να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους για τις επιχειρηματικές μονάδες να λάβουν τις σωστές αποφάσεις! Σε αυτές εμφανίζονται τα περιουσιακά στοιχεία, οι πηγές προελεύσεως των κεφαλαίων της και οικονομικά αποτελέσματα από τις δραστηριότητές της Μειονεκτήματα των λογιστικών καταστάσεων: Τα στοιχεία είναι συνοπτικά και ανομοιόμορφα καταταγμένα – δεν υπάρχει ενιαίος υποχρεωτικός τύπος παρουσίασης. Ό χρόνος που συνήθως μεσολαβεί από το τέλος της χρήσεως, στην οποία αναφέρονται, μέχρι ότου δημοσιευτούν ενδέχεται να είναι αρκετά μακρύς ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

5 Σκοπός της αναλύσεως των Λ.Κ
Η ερμηνεία και η αξιολόγηση των στοιχείων των Λ.Κ εξαρτάται από το ενδιαφέρον που και τις επιδιώξεις αυτών που πραγματοποιούν την ανάλυση. Επομένως, οι ενδιαφερόμενοι για την ανάλυση των Λ.Κ μπορεί να είναι: Επενδυτές – Μέτοχοι Δανειστές της επιχείρησης Διοικούντες της επιχείρησης Οικονομικοί αναλυτές, χρηματιστές, στελέχη τραπεζών Αναλυτές σε περιπτώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων Ελεγκτές λογιστικών καταστάσεων Λοιπές ομάδες ενδιαφερομένων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

6 Σκοποί επενδυτών και μετόχων
Σε γενικές γραμμές: Στη λήψη κάποιου μερίσματος στο μέλλον Στην αυξημένη τιμή που ελπίζει ότι θα έχουν οι τίτλοι (μετοχές) στην Αγορά, ώστε να πραγματοποιήσει κέρδη κεφαλαίου. Στην πιθανή λήψη κάποιων δικαιωμάτων από τη διανομή αποθεματικών ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

7 Σκοποί δανειστών μιας επιχειρήσεως
Δανειστές μιας επιχειρήσεως είναι όλοι εκείνοι που με τη μία ή την άλλη μορφή δανείζουν σ’ αυτή κεφάλαια. Δανεισμός σε κεφάλαια Μία μορφή δανεισμού αποτελεί και η πίστωση που δίνεται από τους προμηθευτές α’ υλών και εμπορευμάτων ή από πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες. Δανεισμός βραχυπρόθεσμος & μακροπρόθεσμος Υποχρέωση επιστροφής Οι επενδυτές-μέτοχοι εστιάζουν την προσοχή τους στην προοπτική κερδοφορίας, ενώ οι δανειστές δίνουν προσοχή στην ασφάλεια που τους παρέχεται, τόσο για τους τόκους όσος και για την επιστροφή του κεφαλαίου. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

8 Σκοποί δανειστών μιας επιχειρήσεως
Οι δανειστές σε γενικές γραμμές είναι πιο συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους, σε ότι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της επιχειρήσεως. Ενδεχομένως, να υπολογίζουν την αξία των επί μέρους περιουσιακών στοιχείων της επιχειρήσεως με βάση τη δυνατότητα ρευστοποιήσεώς τους – σε χαμηλότερες τιμές από εκείνες που εμφανίζονται στις Λ.Κ Σε περίπτωση: Βραχυχρόνιων δανείων: έμφαση στο βαθμό ρευστότητας Μακροπρόθεσμων δανείων: προβλέψεις μελλοντικών εισροών, τη δυνατότητα να διατηρήσει την οικονομική κατάσταση Ενδιαφέρον να γνωρίζουν τη διάρθρωση των κεφαλαίων της επιχείρησης – δείχνει το βαθμό ασφάλειας, Σημαντική η σχέση ΙΔΙΩΝ προ ΞΕΝΑ (κεφάλαια) ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

9 Σκοποί της διοικήσεως της επιχειρήσεως
Ενδιαφέρονται για: Τον προσδιορισμό της οικονομικής καταστάσεως Την κερδοφόρα δυναμικότητα Την μελλοντική εξέλιξη Βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση σε σχέση με τις δύο προηγούμενες κατηγορίες καθώς συνδέονται άμεσα με τα οικονομικά δεδομένα και μπορούν να κάνουν χρήση των βιβλίων της. Πολλές φορές η ανάλυση των Λ.Κ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο αξιολογήσεως της διοικήσεως μιας επιχειρήσεως – πόσο αποτελεσματική και ικανή στην εκτέλεση των καθηκόντων της. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

10 Σκοποί των αναλυτών σε Ε & Σ
Οι αναλυτές έχουν παρόμοιους σκοπούς με εκείνους των επενδυτών- μετόχων. Σημαντικό στοιχείο είναι και η εκτίμηση και των άυλων στοιχείων των επιχειρήσεων (φήμη και πελατεία) και τον υπολογισμό των υποχρεώσεων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

11 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Σκοποί των ελεγκτών Λ.Κ Διατυπώνουν πορίσματα σχετικά με την ακρίβεια των Λ.Κ. Σκοπός τους είναι ο εντοπισμός ηθελημένων ή μη σφαλμάτων και ατασθαλιών, τα οποία αν δεν επισημανθούν και δεν διορθωθούν, δίνουν μία εσφαλμένη εικόνα για την επιχείρηση. ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

12 Σκοποί λοιπών ομάδων ενδιαφερομένων
Εφοριακοί ελεγκτές σε μία φάση ελέγχου των εσόδων του κράτους Συνδικαλιστικές ενώσεις/ προσωπικό για την εκτίμηση της οικονομικής θέσης της επιχειρήσεως – π.χ για τη΄ν υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας Άλλοι ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)

13 ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)
Είδη αναλύσεως Λ.Κ Δύο ειδών ανάλυση: Εσωτερική Εξωτερική *Ανάλογα με τη θέση εκείνου που τη διενεργεί Η εξωτερική ανάλυση γίνεται από πρόσωπα εκτός της επιχείρησης και βασίζονται αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από την επιχείρηση. Προσπαθούν να διερευνήσουν την οικονομική θέση και αποδοτικότητα της επιχειρήσεως. Να ανταποκριθεί στις τρέχουσες/μελλοντικές υποχρεώσεις της Δυνατότητα πληρωμής των υποχρεώσεων της Δυνατότητα να εκμεταλλευθεί τυχόν ευκαιριών είτε των ιδίων είτε με την άντληση κεφαλαίων ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας - Διοίκηση Επιχειρήσεων (Γρεβενά)


Κατέβασμα ppt "Μάθημα [GD3021]: ΑΝΑΛΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google