Ο ρόλος της δοκιμασίας κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων στην πρόγνωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος Μια εξέταση χωρίς αξία; Χαράλαμπος.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΤΡΟΠΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 1.1 Τεχνικές δεξιότητες και προσόντα.
Advertisements

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Στη διδακτική διαδικασία ο διδάσκων θέτει στόχους, στη συνέχεια μεριμνά για την επίτευξή τους και τέλος αξιολογεί το έργο του, το υλικό.
ΟΓΚΟΜΕΤΡΗΣΗ Ή ΤΙΤΛΟΔΟΤΗΣΗ ;
Υγιεινή Εισαγωγικές έννοιες.
ΤΡΟΠΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ
Alexander Moore.
ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΙΔΕΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 2.2 Ορισμός των στόχων στην πράξη.
Ανάπτυξη Επιχειρηματικότητας: από την ιδέα στην υλοποίηση Δρ. Εμμανουήλ Αλεξανδράκης 28/05/2004.
Επίκουρος καθηγητής ΤΕΦΑΑ-ΠΘ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
ManLab1 Συστεμική θεώρηση του σχεδιασμού της εργασίας Οργανωσιακάστοιχεία Περιβαλλοντικάστοιχεία Στοιχείασυμπεριφοράς ΕΙΣΕΡΧΟΜΕΝΑ Παραγωγική και ικανοποιητική.
Μελέτη Περιπτώσεων: UNIC-Services Ltd. UNIC-Services Ltd  Ιδρύθηκε το 1993 από την IT Saara Remes-Ulkunniemi  Η εταιρεία προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Πρόταση αποτελεσματικής μαθησιακής διαδικασίας για το μάθημα : Προγραμματιστικά εργαλεία για το διαδίκτυο. Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας.
ΙΤ Disaster Recovery στην COSMOTE
Αξιολόγηση πληροφοριακών συστημάτων
Στατιστική διαγνωστικών δοκιμασιών
ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ & ΜΑΣΤΟΣ ΟΡΙΣΜΟΣ Αδυναμία σύλληψης μετά από ένα χρόνο προσπάθειας ΘΕΡΑΠΕΙΑ (γυναίκα, άνδρας) Χειρουργική Ορμονική.
ΣΕΡΡΕΣ, ΕΙΣΑΓΩΓΗ Σύγχρονη και κορυφαία πρόκληση για τον κλάδο της διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού. Σκοπός: η μελέτη μεθόδων προσέλκυσης και άσκησης.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
2ο ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΛΟΓΙΕΣ, ΡΥΘΜΟΙ ΜΕΤΑΒΟΛΗΣ, ΔΕΙΚΤΕΣ, ΛΟΓΟΙ Πηγή: Βιοστατιστική [Β.Γ. Σταυρινός, Δ.Β. Παναγιωτάκος]
Τεχνολογία ΛογισμικούSlide 1 Τεχνολογία Απαιτήσεων u Καθορίζει τι θέλει ο πελάτης από ένα σύστημα λογισμικού.
Συγχρονικές μελέτες ή Χρονικής στιγμής
Στατιστική – Πειραματικός Σχεδιασμός Βασικά. Πληθυσμός – ένα μεγάλο σετ από Ν παρατηρήσεις (πιθανά δεδομένα) από το οποίο το δείγμα λαμβάνεται. Δείγμα.
Σχεδιασμός των Μεταφορών Ενότητα #5: Δειγματοληψία – Sampling. Δρ. Ναθαναήλ Ευτυχία Πολυτεχνική Σχολή Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών.
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις Αθανάσιος Σ. Δερμετζόπουλος, MSc. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Κατ. Διοίκησης Τουριστικών.
Δ. ΚΟΥΚΟΥΡΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ
ΜΑΘΗΜΑ 10ο. Ανάρρωση και πρόγνωση  Είναι χαρακτηριστικό του εγκεφαλικού ότι οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν βελτίωση, ανεξάρτητα από το αν μπαίνουν.
Genomic applications in the clinic: use in treatment paradigm of acute myeloid leukemia ASH 2013 Σιώρος Σπυρίδων-Αθανάσιος.
Το τεστ (test) Ο όρος τεστ (test) είναι αγγλικός. Παράγεται από τη λατινική λέξη testis (=μάρτυρας) και σημαίνει λεπτομερή δοκιμασία και εξέταση, αξιόπιστη.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ Δειγματοληψία
Διαστήματα Εμπιστοσύνης για αναλογίες. Ποιοτικές μεταβλητές χαρακτηρίζονται εκείνες οι οποίες τα στοιχεία τους δεν έχουν μετρηθεί με κάποιον τρόπο – οι.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ
ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ.
1 Επιμέτρηση αποθεμάτων και υπηρεσιών (Άρθρο 20) Τα αποθέματα αναγνωρίζονται αρχικά στο κόστος κτήσης. Το κόστος κτήσης των αποθεμάτων περιλαμβάνει το.
Πέτρος Κολοβός ΕΕΔΙΠ Κλινικής Νοσηλευτικής ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΡΟΛΟΙ & ΠΡΟΤΥΠΑ Η Περίπτωση της Νοσηλευτικής.
ΔΙΑΛΕΞΗ 11η Ποσοτική έρευνα υγείας
Δραματική Τέχνη στην εκπαίδευση: Ερευνητικό Σχέδιο ΙΙ
Βιοψια με boυρτσακι ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ
Στατιστικές Υποθέσεις
ΚΟΙΝΩΝΙΟΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ 2η Θεματική ενότητα Μεθοδολογία της κοινωνιογλωσσολογίας Διδάσκων: Γιώργος Ανδρουλάκης ΠΤΔΕ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Πρωταθλητές στο κάπνισμα οι Έλληνες μαθητές.
Μέτρηση Οστικής Πυκνότητας Όταν η έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνει …
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Το τεστ (test) Ο όρος τεστ (test) είναι αγγλικός
ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΠΕΙΡΑΙΑ «ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ»
Επιχειρησιακές Επικοινωνίες και Δημόσιες Σχέσεις
Κύρια βήματα της έρευνας Πρωτόκολλο έρευνας
Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης MSc
Διαχείριση Κινδύνου Ενότητα 3: Σχέδιο Διαχείρισης Κινδύνου.
ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΤΙΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ
Δειγματοληψία στον έλεγχο δικλίδων
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Εισηγητής: Msc Νίκος Νίκας
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Θέμα: Επιλέξτε μια προτεινόμενη δραστηριότητα από τη θεματική περιοχή των Στοχαστικών Μαθηματικών (Πιθανότητες, Στατιστική) από το έγγραφο «Μαθηματικά.
Διατήρηση και μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ
ΤΟ ΓΕΝΕΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΣΕ ΧΡΩΜΟΣΩΜΑΤΑ
Η θεμελιώδης μονάδα ζωής
Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Απλή γραμμική παλινδρόμηση
Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc
Μεθοδολογία Έρευνας Διάλεξη 5η: Δειγματοληψία
Αξιολόγηση της επίδοσης ενός οργανισμού σε θέματα ασφάλειας
Μεθοδολογία της Έρευνας στις Κοινωνικές Επιστήμες Ι & ΙΙ
Ανάλυση των πελατών Δρ. Μάλαμα Ελεονώρα Ιουλία
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Ο ρόλος της δοκιμασίας κατακερματισμού DNA σπερματοζωαρίων στην πρόγνωση της γονιμοποιητικής ικανότητας του σπέρματος Μια εξέταση χωρίς αξία; Χαράλαμπος Γ. Θωμάς Χειρουργός Ουρολόγος M.Sc., FECSM

Χαρακτηριστικά μιας ιδανικής εξέτασης: 1.Εύκολα αναπαραγώγιμη 2.Μεγάλη ευαισθησία 3.Μεγάλη ειδικότητα 4.Μεγάλη θετική/αρνητική προγνωστική αξία 5.Ελάχιστη υποκειμενικότητα χρήστη (bias) 6.Χαμηλό κόστος

Ημιποσοτική εκτίμηση της γενικότερης κατάστασης του DNA χωρίς να προσφέρει ενδείξεις για το πόιές αλληλουχίες έχουν υποστεί βλάβη (διαφορετικό επίπεδο βλάβης-δεν προσδιορίζεται η φύση και η αιτιολογία της βλάβης) χωρίς να έχουμε πάντα συγκρίσιμα αποτελέσματα. Ποικιλότητα στη μεθοδολογία και στα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την ανάλυση του σπέρματος (εκτίμηση αριθμού-χρώσεις, ακόμη και η υιοθέτηση ή μη των κριτηρίων της WHO. Ποιοτικός έλεγχος των εργαστηρίων. Έλλειψη ομοιομορφίας στους ελεγχόμενους πληθυσμούς.

Δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα μιας φυσικής σύλληψης (Level C) Δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα μιας σύλληψης με σπερματέγχυση (Level C) Δεν μπορεί να προτείνει ως εξέταση ρουτίνας σε περιπτώσεις IVF/ICSI (Level C) Δεν μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα αποβολής μετά από IVF/ICSI (Level C)

Γενικώς το επίπεδο του DFI δεν επηρεάζει το αποτέλεσμα της ICSI. Οι κλινικές μελέτες μέχρι στιγμής υποφέρουν από χαμηλή αναπαραγωγιμότητα, διαφορετικούς ουδούς DFI και μη καταληκτικά συμπεράσματα όσον αφορά το αποτέλεσμα μιας εγκυμοσύνης. Έλλειψη μιας κοινά αποδεκτής μεθόδου προσδιορισμού του DFI με μια cut- off τιμή που να προσφέρει σημαντικά προγνωστικά οφέλη. Πολλές στρατηγικές έχουν διαμορφωθεί για τη μείωση του DFI, όμως καμμιά τεχνική δεν επιτρέπει την επιλογή σπερματοζωαρίων με ανέπαφο DNA με 100% επιτυχία.

Ο μέγιστος περιορισμός του DFI είναι η αδυναμία χρήσης του εξετασθέντος δείγματος για κλινική χρήση.

Απαιτούνται μεγάλες κλινικές μελέτες για την πλήρη ενσωμάτωση της εξέτασης στην καθημερινή πρακτική. Lin MH Fertil Steril 2008 Οι στατιστικές μεταβλητές (ειδικότητα, ευαισθησία, πιθανότητα εμφάνισης) δεν επιτρέπουν ευθεία συσχέτιση με την πιθανότητα κύησης μετά από IVF ή ICSI. Αναγνώριση υποομάδων που θα μπορούν να ωφεληθούν. Απαιτείται σχεδιασμός και δημιουργία δοκιμασιών που θα μπορούν να αναγνωρίζουν και να απομονώνουν σπερματοζωάρια με ανέπαφο DNA. Μέχρι να αποκτήσουμε διαγνωστικές εξετάσεις με στανταρισμένο πρωτόκολλο, συγκεριμένους ουδούς που θα καθορίζουν την κλινική συσχέτιση και την προγνωστική αξία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην καθημερινή κλινική πράξη. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Ευχαριστώ για την προσοχή σας!!!