Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΤΥΠΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εριφύλη Προυσαλίδη Τμήμα Γ 2 Β 16 – 10 – 2017 ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ Υπεύθυνος Καθηγητής : Π. Διαμάντης

2 Είδη Βιομηχανικών Ζωνών
Βιομηχανική Ζώνη Ως Βιομηχανική Ζώνη χαρακτηρίζεται η περιοχή που δημιουργείται από τη συγκέντρωση πολλών βιομηχανικών μονάδων. Είδη Βιομηχανικών Ζωνών Οι Βιομηχανικές Ζώνες (σύμφωνα με τον ν. 2545/1997) καθορίζονται, οριοθετούνται, πολεοδομούνται και οργανώνονται ανάλογα με το είδος της βιομηχανικής δραστηριότητας που εξυπηρετούν και διακρίνονται στα εξής είδη: α. Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.): λειτουργεί ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας χωρίς περιορισμό στο επίπεδο όχλησης, ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης ΒΙ.ΠΕ. Χαλκίδος

3 Είδη Βιομηχανικών Ζωνών (συνέχεια) Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
Βιομηχανική Ζώνη Είδη Βιομηχανικών Ζωνών (συνέχεια) β. Βιομηχανικό Πάρκο (ΒΙ.ΠΑ.): λειτουργεί ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας μέσης και χαμηλής όχλησης, ΒΙ.ΠΑ. Σχιστού γ. Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ.): λειτουργεί ως χώρος υποδοχής κάθε βιομηχανικής και βιοτεχνικής δραστηριότητας χαμηλής όχλησης και επαγγελματικών εργαστηρίων, ΒΙO.ΠΑ. Γλαύκου Πάτρας δ. Τεχνόπολη: ο χώρος που φιλοξενεί βιομηχανίες νέας και υψηλής τεχνολογίας, ερευνητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών . Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

4 Βιομηχανικές Ζώνες Οφέλη για την Κοινωνία
Τα οφέλη για την κοινωνία από τη δημιουργία Βιομηχανικών Ζωνών μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα: οι βιομηχανικές μονάδες συγκεντρώνονται σε μία τοποθεσία, αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση και την υποβάθμιση ευρύτερων περιοχών, δημιουργείται οργανωμένη δομή, η οποία μπορεί να προσαρμοστεί στους περιβαλλοντικούς όρους της συγκεκριμένης περιοχής, δημιουργούνται αισθητά καλύτεροι όροι εργασίας και είναι δυνατή η λήψη συγκεντρωτικών μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι ευκολότερη η παρακολούθηση των εγκαταστάσεων, είτε από τους ίδιους τους φορείς είτε από τις Δημόσιες Αρχές.

5 Οφέλη για τις Επιχειρήσεις
Βιομηχανικές Ζώνες Οφέλη για τις Επιχειρήσεις Τα οφέλη για τις επιχειρήσεις από την ένταξη σε Βιομηχανικές Ζώνες είναι: η οικονομία κλίμακας λόγω των κοινών εγκαταστάσεων (π.χ. κτίρια για λέβητες, αποθηκευτικές ζώνες, εκθεσιακούς χώρους, εστιατόρια, κυλικεία), το χαμηλότερο κόστος γενικών υποδομών (δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, επικοινωνίας), η διευκόλυνση από τη χρήση νέων σύγχρονων υποδομών όπως η ηλεκτρονική διασύνδεση με δίκτυα πληροφοριών και βάσεις δεδομένων, η διευκόλυνση καλλιέργειας συνεργασιών με τις γειτονικές επιχειρήσεις π.χ. σε τομείς έρευνας και ανάπτυξης νέων προϊόντων.

6 « Τα χαρακτηριστικά της Τεχνολογίας καθορίζονται σε γενικές γραμμές από τη φύση των οικονομιών για τις οποίες σχεδιάστηκαν. Η ίδια Τεχνολογία δεν είναι το ίδιο κατάλληλη για κάθε χώρα και κάθε περίσταση »

7 Σχολιασμός Αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάθε Τεχνολογία είναι στενά συνδεδεμένη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Οικονομίας για την οποία σχεδιάζεται και την οποία στοχεύει να υπηρετήσει. Πιο συγκεκριμένα, η εφαρμογή ενός ή περισσοτέρων τεχνολογικών επιτευγμάτων σε μία χώρα, μια συγκεκριμένη εποχή, εξαρτάται από τις ανάγκες της χώρας αυτής, από τις πρώτες ύλες που διαθέτει και τον εθνικό της πλούτο, αλλά και από άλλους παράγοντες όπως το κλίμα και οι περιβαλλοντικές συνθήκες. Άλλοι παράγοντες είναι επίσης η δομή της παραγωγικής διαδικασίας και τα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν, τα οποία τελικά καθορίζουν εάν μία τεχνολογία θα αποδειχθεί επιτυχής ή οικονομικά ατελέσφορη.

8 Σχολιασμός Είναι λοιπόν η φύση της οικονομίας κάθε χώρας, έτσι όπως και η ίδια προσδιορίζεται από τις επικρατούσες συνθήκες και τα ιδιαίτερα γνωρίσματά της, που διαμορφώνει το είδος, τη μορφή και τα χαρακτηριστικά των τεχνολογιών, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν με επιτυχία. Παρόμοιες τεχνολογίες σε χώρες όπου επικρατούν διαφορετικές οικονομικές συνθήκες, είτε λόγω ανόμοιας διάρθρωσης της οικονομίας, είτε λόγω έλλειψης πρώτων υλών, είτε λόγω διαφορετικών κλιματολογικών συνθηκών κ.ο.κ., θα αποδεικνύονταν απολύτως ακατάλληλες.

9 Παράδειγμα Ενδεικτικά, μπορεί να αναφερθεί, ότι στην Ελλάδα, η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου στηρίζεται στα μεγάλα (και μοναδικά στην Ευρώπη) κοιτάσματα βωξίτη που υπάρχουν στην περιοχή του Παρνασσού. Αντίστοιχο εργοστάσιο δεν θα είχε επιτυχία σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, καθώς το κόστος παραγωγής των προϊόντων θα επιβαρυνόταν σημαντικά από το μεγάλο κόστος μεταφοράς και εισαγωγής της πρώτης ύλης.

10 Συμπεράσματα Κάθε τεχνολογικό επίτευγμα διαμορφώνεται λοιπόν ως αποτέλεσμα των συνθηκών που επικρατούν μία δεδομένη χρονική στιγμή σε μία συγκεκριμένη περιοχή και η εφαρμογή του αποδεικνύεται επιτυχής μόνον εάν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες για τις οποίες αναπτύχθηκε. Συμπερασματικά, προκύπτει ότι η τεχνολογία, από τη φύση της, καλείται να υπηρετήσει την οικονομία μίας χώρας υπό συγκεκριμένες περιστάσεις και οφείλει να είναι απολύτως προσανατολισμένη σε αυτόν τον στόχο.

11 Πηγές https://www.etvavipe.gr/

12 Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google