Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού
Μεταβλητές, Κλίμακες Μέτρησης, Βαρύτητα, Ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων και Προβλήματα Αξιολόγησης Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

2 Καθορισμός μεταβλητών
Μεταβλητή σαν έννοια θεωρείται ένα οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο είναι δυνατόν να μεταβληθεί και να μετρηθεί. Η αξιοπιστία μιας μεταβλητής κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από το εάν επαναλαμβανόμενες μετρήσεις κάτω από τις ίδιες συνθήκες οδηγούν τη μεταβλητή στο ίδιο αποτέλεσμα. Οι μεταβλητές χωρίζονται σε ποσοτικές και ποιοτικές. Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

3 Κλίμακες μέτρησης Ονομαστικές κλίμακες, όλα τα αντικείμενα τα οποία εντάσσονται σε μία τέτοια κλίμακα είναι ισοδύναμα μεταξύ τους και δεν είναι δυνατόν να συγκριθούν μεταξύ του (π.χ. Το Φύλο). Τακτικές κλίμακες, αντιπροσωπευτική κλίμακα της κατηγορίας αυτής είναι η κλίμακα likert η οποία περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές κατηγορίες της μορφής «Συμφωνώ απόλυτα», «Συμφωνώ», «αβέβαιος», «διαφωνώ», «διαφωνώ απόλυτα» στην κλίμακα αυτή παρατηρείται μία διαβάθμιση των απαντήσεων η οποία μας επιτρέπει την ιεράρχηση της στάσης ενός ατόμου απέναντι σε ένα θέμα. Ίσο διαστημικές κλίμακες στην ισοδιαστημική κλίμακα δεν επιτρέπεται μόνο η ιεράρχη αλλά προσδιορίζονται και τα διαστήματα (π.χ. οι ηλικίες). Αναλογικές κλίμακες η κατηγορία της αναλογικής κλίμακας περιλαμβάνει τις ιδιότητες των προηγούμενων τριών ειδών κλίμακας με ένα επιπλέον στοιχείο το γεγονός ότι έχει ως αρχή μέτρησης το μηδέν. Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

4 Η βαρύτητα αξιολόγησης κάθε ομάδας
Τα δεδομένα τα οποία απαιτούνται για μία αξιολόγηση προέρχονται από πολλές διαφορετικές πηγές. Το ζήτημα αυτό μας οδηγεί στην ανάγκη προσμέτρησης με διαφορετικό ειδικό βάρος της αξιολόγησης που προέρχεται από διαφορετικές κατηγορίες αξιολογητών. Εκτός από τη διαφορετική βαρύτητα η οποία θα πρέπει να δίνεται στην κάθε ομάδα αξιολογητών θα πρέπει να δίνεται και διαφορετική βαρύτητα στις απαντήσεις, ανάλογα από ποια ονόματα προέρχονται. Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

5 Πληθυσμός και δείγμα Επειδή τις περισσότερες φορές ο πληθυσμός είναι αρκετά μεγάλος, η αξιολόγηση γίνεται με βάση ένα δείγμα του πληθυσμού. Αυτό το δείγμα ονομάζεται αντιπροσωπευτικό. Το αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού θα πρέπει να το διέπουν ίδια γενικά χαρακτηριστικά με τα αντίστοιχα του πληθυσμού και να διαθέτει κατάλληλο μέγεθος. Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

6 Ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων
Κωδικοποίηση των δεδομένων Στατιστική ανάλυση των δεδομένων Ερμηνεία των αποτελεσμάτων Να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αμεροληψία να υπάρχει σύγκριση και αναφορά με προηγούμενες έρευνες να υπάρχει απλούστευση επεξήγησης και η παρουσίαση των αποτελεσμάτων να ερμηνεύονται περισσότερο ποιοτικά και λιγότερο ποσοτικά στα αποτελέσματα μιας έρευνας να υπάρχει προβολή όλων των σημείων εκείνων που η έρευνα δεν κατάφερε να θίξει η αγνόησε να γίνεται σε βάθος διείσδυση στα αποτελέσματα της έρευνας και προσπάθεια ερμηνείας τους να υπάρξει προβληματισμός στα αναπάντητα ερωτήματα σε αυτά που χρειάζονται περισσότερη διερεύνηση Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

7 Προβλήματα στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού λογισμικού
Χρόνος Κόστος Έλλειψη επαρκών γνώσεων και ικανοτήτων των αξιολογητών Μεροληψία, υποκειμενικότητα, ιδεολογική φόρτιση αξιολογητών Παρεμβάσεις και μεροληψίες σε δευτερογενή δεδομένα Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)

8 Λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται
Λύσεις στα προβλήματα που εμφανίζονται στην αξιολόγηση Να χρησιμοποιηθούν επιστήμονες με κύρος, έμπειροι και περισσότεροι του ενός αξιολογητές. Να χρησιμοποιηθούν εξωτερικοί αξιολογητές οι οποίοι δεν εμπλέκονται στενά με τους δημιουργούς του λογισμικού Να χρησιμοποιηθούν πολλαπλές μέθοδοι και τεχνικές ώστε να εξουδετερωθούν προβληματικά σημεία Η διαδικασία διεξαγωγής της αξιολόγησης να σχεδιαστεί σωστά και να οργανωθεί συστηματικά Να υπάρξει γενική παραδοχή και αποδοχή των αξιών που σχετίζονται με την αξιολόγηση από τους τελικούς αποδέκτες του προϊόντος Κλεισαρχάκης Μιχαήλ (Phd, Medu)


Κατέβασμα ppt "Επιμέρους Στοιχεία Αξιολόγησης Εκπαιδευτικού Λογισμικού"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google