Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες 621 24 ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ - ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
Advertisements

Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (9η)
Εισαγωγή στη Λογιστική
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΒΑΣΕΙ Δ.Λ.Π. (ΕΝΑΡΞΗΣ)
Εισαγωγή στη Λογιστική.
© 2007 Εκδόσεις Κριτική Εισαγωγή στην Οικονομική ΤΟΜΟΣ Α΄ David Begg S. Fischer, R. Dornbusch.
Παράδειγμα Για την ίδρυση ξενοδοχειακής ατομικής επιχείρησης ο Α.Β. (1/1/2011) διαθέτει τα εξής περιουσιακά στοιχεία : Ακίνητο αξίας 500 και μετρητά.
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΟΥ ΗΡΩ, Α.Ε.Μ 7322 ΣΕΡΡΕΣ, 10 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010
Εισαγωγή (1 από 2) Ο λογιστικός κύκλος, είναι η διαδικασία σύνθεσης λογιστικών εργασιών που οδηγεί στο τέλος της χρήσης, στην έκδοση του αποτελέσματος,
Οι εγγραφές προσαρμογής (1 από 2)
Χρηματοοικονομικά μέσα: Γνωστοποίηση και παρουσίαση (ΔΛΠ 32) Αναγνώριση και αποτίμηση (ΔΛΠ 39) Το ΔΛΠ 32 αποτελεί τον οδηγό για την παρουσίαση των χρηματοοικονομικών.
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση αποθεμάτων
Λογιστική ΙΙ Λογιστική Πράξεων σε Ξένο Νόμισμα. Συναλλαγματικοί Κίνδυνοι Η συμμετοχή μιας επιχείρησης σε δραστηριότητες εκτός των συνόρων της χώρας-έδρας.
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση άυλων παγίων στοιχείων
Λογιστική παρακολούθηση και αποτίμηση ενσώματων παγίων
Έννοια και ορισμός.  Απόσβεση: ονομάζεται γενικά η μείωση ενός λογαριασμού για οποιαδήποτε αιτία π.χ. μείωση χρέους, εξαφάνιση απαιτήσεως κατά τρίτου.
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
Με όραμα για το μέλλον. Μπορώ να διατηρήσω το Ε.Γ.Λ.Σ. ? Οι διατάξεις του ν. 4308/2014 για τα «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα» περιλαμβάνουν στο παράρτημα.
1 Γραμμάτια Εισπρακτέα λογ. (31) Στον λογαριασμό (31) παρακολουθούνται: –οι απαιτήσεις που είναι ενσωματωμένες σε τίτλους συναλλαγματικών ή γραμματίων.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙΙΙ ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
Introduction to Long- Lived Assets ΠΑΓΙΟ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ.
1 Γενικές αρχές σύνταξης χρηματοοικονομικών καταστάσεων (Άρθρο 17) Οι λογιστικές πολιτικές χρησιμοποιούνται με συνέπεια από περίοδο σε περίοδο ώστε να.
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
1 Γενική Λογιστική  Λογιστική Αξιογράφων. 2 ΕΝΑΡΞΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Ο. Ε. ( ) Ημερομηνία Α.1 Περιγραφή / Αιτιολογία Ποσό 1/3/1995*
Λογιστικά Βιβλία – Δικαιολογητικά Έγγραφα.  Κάθε επιτηδευματίας ανεξαρτήτως εάν είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί οποιαδήποτε μορφή επιχειρηματικής.
1 Εγγραφές Προσδιορισμού Λογιστικού Αποτελέσματος Όταν όλες οι ημερολογιακές εγγραφές προσαρμογής των υπολοίπων των λογαριασμών προς τα δεδομένα της απογραφής.
1 Λογιστικά Σφάλματα Ως Λογιστικά Σφάλματα θεωρούνται: –τα αριθμητικά λάθη –οι παραλήψεις και –οι λανθασμένες καταχωρήσεις των λογιστικών γεγονότων στα.
Απογραφή Η εύρεση της πραγματικής οικονομικής κατάστασης μιας οικονομικής μονάδας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή επιτυγχάνεται με την απογραφή.
1 Ορισμός του Λογαριασμού Λογαριασμός είναι η κατηγορία: –η οποία περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα στοιχεία μιας οικονομικής μονάδας τα οποία έχουν κάποιο.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
1 Το Σύστημα της Διαρκούς Απογραφής Η Διαρκής Απογραφή είναι: –ένα λογιστικό σύστημα το οποίo επιτρέπει τη συνεχή παρακολούθηση της κίνησης των αποθεμάτων.
 Η περιληπτική εικόνα της απογραφής της επιχείρησης, ο οποίος περιέχει όλα τα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης κατά ομοειδείς κατηγορίες σε μια δεδομένη.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΧΕΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ: Δρ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΩΤΣΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2015/2016.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
1 Ανώνυμη Εταιρεία ΙI ΔΙΔΑΣΚΩΝ: ΠΑΤΣΙΟΛΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2010.
1 Λογαριασμοί της Ομάδας 8 Μέσω της όγδοης ομάδας παρακολουθούνται οι λογαριασμοί: προσδιορισμού των αποτελεσμάτων εκμεταλλεύσεως των εκτάκτων και ανόργανων.
1 Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα Η λογιστική της χρηματοδοτικής μίσθωσης σύμφωνα με το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο και τα ΔΛΠ Χύτης Ευάγγελος Ελληνική Δημοκρατία.
1 Το Σύστημα της Περιοδικής Απογραφής Η Περιοδική Απογραφή αποτελεί το δεύτερο από τα διεθνώς αποδεκτά συστήματα για την λογιστική παρακολούθηση της κίνησης.
TEI OF WESTERN MACEDONIA M.Sc in Accounting and Auditing
Ισολογισμός Ο Ισολογισμός εμφανίζει σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή:
ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Κάθε πράξη που πραγματοποιείται στην επιχείρηση κ μεταβάλλει 2 ή περισσότερα στοιχεία του ισολογισμού Απλοί = 2 στοιχεία αγορά εμπορευμάτων.
Χρηματοοικονομική Λογιστική
Εισηγήτρια: Τσιμεράκη Βαρβάρα, ACCT, MSc
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Συστήματα χρηματοοικονομικής διοίκησης
Επιβλέπων Καθηγητής: Παναγιώτης Παντελίδης
Συμμετοχές και λοιπές μακροπρόθεσμες απαιτήσεις (λογ. 18)
Αποτίμηση απαιτήσεων Κατά τη διαδικασία της απογραφής στο τέλος της χρήσης οι απαιτήσεις πρέπει να: Αναγνωριστούν Μετρηθούν Αποτιμηθούν.
Απαιτήσεις σε ξένο νόμισμα
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Προχωρημένη Χρηματοοικονομική Λογιστική
ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Μ.Sc in ACCOUNTING AND AUDITING
Λογιστική για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ
Κόστος παραγωγής και Οικονομικά Αποτελέσματα Γεωργικής Δραστηριότητας
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΣ
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Ορισμός: Ισολογισμός είναι εκείνη η οικονομική κατάσταση που παρουσιάζει τα στοιχεία του Ενεργητικού, του Παθητικού και της Καθαρής Περιουσίας.
Άσκηση 1η Δίνονται τα εξής στοιχεία: Αρχικό απόθεμα εμπορευμάτων 10000
Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα
ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΙ & ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
Βασικές αρχές της Λoγιστικής
FUN FUN IS FUN! ΧΡ = ΠΙ Accounting Η ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ.
ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ
Τσιμεράκη Βαρβάρα ACCT, MSc
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ 1 ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΧΡΗΣΗΣ TEΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ Τέρμα Μαγνησίας Σέρρες ΤΟΜΕΑΣ ΠΟΣΟΤΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ Τηλ: 0321/49229, Fax: 0321/

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ2 ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ 1.Δημιουργία του λογαριασμού «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» 2.Εκκαθάριση Αποθεμάτων 3.Διεξαγωγή Αποσβέσεων 4.Μεταφορά των υπολοίπων από τους λογαριασμούς δραστηριότητας στο λογαριασμό «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» 5.Μεταφορά του υπολοίπου του λογαριασμού «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» στο λογαριασμό «ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ» 6.Μεταφορά των υπολοίπων των λογαριασμών περιουσίας στον ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ3 Δημιουργία του λογαριασμού «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» Ο Λογαριασμός «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» δεν υπάρχει στο Γενικό Καθολικό και τον δημιουργούμε Ο Λογαριασμός «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» δεν υπάρχει στο Γενικό Καθολικό και τον δημιουργούμε Εάν η επιχείρηση έχει περισσότερες από μία εκμεταλλεύσεις (πχ Εμπορική δραστηριότητα, παραγωγική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών) είναι δυνατή η δημιουργία πολλών εκμεταλλεύσεων, οπότε δημιουργούμε το λογαριασμό «Γενική Εκμετάλλευση», όπου συγκεντρώνονται οι επιμέρους εκμεταλλεύσεις Εάν η επιχείρηση έχει περισσότερες από μία εκμεταλλεύσεις (πχ Εμπορική δραστηριότητα, παραγωγική δραστηριότητα και παροχή υπηρεσιών) είναι δυνατή η δημιουργία πολλών εκμεταλλεύσεων, οπότε δημιουργούμε το λογαριασμό «Γενική Εκμετάλλευση», όπου συγκεντρώνονται οι επιμέρους εκμεταλλεύσεις

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ4 Εκκαθάριση Αποθεμάτων Οι Λογαριασμοί Αποθεμάτων (Α’ Ύλες, Υλικά Συσκευασίας κλπ) στο Γενικό Καθολικό παρουσιάζονται με τις αξίες που είχαν στην έναρξη της χρήσης, όπως μεταφέρθηκαν από τον προηγούμενο Ισολογισμό, κατά το άνοιγμα των βιβλίων. Οι Λογαριασμοί Αποθεμάτων (Α’ Ύλες, Υλικά Συσκευασίας κλπ) στο Γενικό Καθολικό παρουσιάζονται με τις αξίες που είχαν στην έναρξη της χρήσης, όπως μεταφέρθηκαν από τον προηγούμενο Ισολογισμό, κατά το άνοιγμα των βιβλίων. Οι αγορές και οι πωλήσεις, κατά τη διάρκεια της χρήσης, έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχους λογαριασμούς Αγοράς ή Πώλησης. Οι αγορές και οι πωλήσεις, κατά τη διάρκεια της χρήσης, έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχους λογαριασμούς Αγοράς ή Πώλησης. Στο τέλος του έτους γίνεται Απογραφή όλων των κινητών περιουσιακών στοιχείων και αποτίμηση της αξίας τους. Στο τέλος του έτους γίνεται Απογραφή όλων των κινητών περιουσιακών στοιχείων και αποτίμηση της αξίας τους. Η αξία των κυκλοφοριακών περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από την Απογραφή είναι αυτή που πρέπει να εμφανιστεί στον Ισολογισμό του τέλους της χρήσης. Η αξία των κυκλοφοριακών περιουσιακών στοιχείων που προκύπτουν από την Απογραφή είναι αυτή που πρέπει να εμφανιστεί στον Ισολογισμό του τέλους της χρήσης.

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ5 Αρχικά Αποθέματα σε «Εκμετάλλευση» Τα αποθέματα της αρχής της χρήσης μεταφέρονται στο λογαριασμό «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» Τα αποθέματα της αρχής της χρήσης μεταφέρονται στο λογαριασμό «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» Η αντίστοιχη Ημερολογιακή Εγγραφή είναι: Α’ ΥΛΕΣΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ6 Αποθέματα Απογραφής Από την «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» Τα αποθέματα που προκύπτουν από την αποτίμηση των αποθεμάτων που προέκυψαν από την Απογραφή «αντιστοιχούνται» με την ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ, προκύπτοντας από αυτή Η αντίστοιχη Ημερολογιακή Εγγραφή είναι: Α’ ΥΛΕΣΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Από Απογραφή Τελικά Αποθέματα

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ7 Αποσβέσεις Οι Αποσβέσεις αποτελούν χρονικά εξαρτώμενη μείωση της αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων. Οι Αποσβέσεις αποτελούν χρονικά εξαρτώμενη μείωση της αξίας παγίων περιουσιακών στοιχείων. Είναι απώλεια μέρους της περιουσίας που απεικονίζεται για κάθε περιουσιακό στοιχείο. Είναι απώλεια μέρους της περιουσίας που απεικονίζεται για κάθε περιουσιακό στοιχείο. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται, η διαθεσιμότητά τους σημαίνει εκμετάλλευση. Ακόμη και αν δεν χρησιμοποιούνται, η διαθεσιμότητά τους σημαίνει εκμετάλλευση. Η εκμετάλλευση επιβαρύνεται με το κόστος απώλειας μέρους της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου, ανάλογο με το χρόνο που ήταν διαθέσιμο. Η εκμετάλλευση επιβαρύνεται με το κόστος απώλειας μέρους της αξίας ενός περιουσιακού στοιχείου, ανάλογο με το χρόνο που ήταν διαθέσιμο. Οι Αποσβέσεις είναι δυναμική καταγραφή, ως εξαρτώμενη από το χρόνο. Οι Αποσβέσεις είναι δυναμική καταγραφή, ως εξαρτώμενη από το χρόνο.

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ8 Αποσβεσμένα Περιουσιακά Στοιχεία Αντίστοιχη με τη δυναμική απεικόνιση των Αποσβέσεων είναι η καταγραφή του συνόλου της πάγιας περιουσίας που έχει απορροφηθεί κατά το χρόνο που ήταν διαθέσιμη, από την Εκμετάλλευση κάθε χρήσης. Αντίστοιχη με τη δυναμική απεικόνιση των Αποσβέσεων είναι η καταγραφή του συνόλου της πάγιας περιουσίας που έχει απορροφηθεί κατά το χρόνο που ήταν διαθέσιμη, από την Εκμετάλλευση κάθε χρήσης. Η απώλεια της περιουσίας αντιστοιχείται με την αξία που είχε το περιουσιακό στοιχείο όταν αποκτήθηκε. Η απώλεια της περιουσίας αντιστοιχείται με την αξία που είχε το περιουσιακό στοιχείο όταν αποκτήθηκε. Το υπόλοιπο που απομένει, μετά την αφαίρεση του αθροίσματος των αποσβέσεων από την αξία απόκτησης, είναι η τρέχουσα αξία του παγίου περιουσιακού στοιχείου. Το υπόλοιπο που απομένει, μετά την αφαίρεση του αθροίσματος των αποσβέσεων από την αξία απόκτησης, είναι η τρέχουσα αξία του παγίου περιουσιακού στοιχείου. Η αξία αυτή δεν συμπίπτει οπωσδήποτε με την αξία πιθανής πώλησης. Η αξία αυτή δεν συμπίπτει οπωσδήποτε με την αξία πιθανής πώλησης.

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ9 Αποσβέσεις - Αποσβεσμένα Το φορολογικά δικαιολογημένο ως «έξοδο» ποσοστό ετήσιων Αποσβέσεων, καθορίζεται από το Κράτος. Το φορολογικά δικαιολογημένο ως «έξοδο» ποσοστό ετήσιων Αποσβέσεων, καθορίζεται από το Κράτος. Ο λογαριασμός «Αποσβεσμένα» απεικονίζει το άθροισμα των Αποσβέσεων ενός περιουσιακού στοιχείου από τότε που αποκτήθηκε, δηλαδή πόσο συνολικά έχει χάσει από την αξία του. Ο λογαριασμός «Αποσβεσμένα» απεικονίζει το άθροισμα των Αποσβέσεων ενός περιουσιακού στοιχείου από τότε που αποκτήθηκε, δηλαδή πόσο συνολικά έχει χάσει από την αξία του. Η αφαίρεση των Αποσβεσμένων από την Αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δείχνει την τρέχουσα ‘οικονομική’ του αξία, τη δυνατότητά του να συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής οικονομικού αποτελέσματος. Η αφαίρεση των Αποσβεσμένων από την Αξία ενός περιουσιακού στοιχείου δείχνει την τρέχουσα ‘οικονομική’ του αξία, τη δυνατότητά του να συμμετέχει στη διαδικασία παραγωγής οικονομικού αποτελέσματος.

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ10 Εγγραφές Αποσβέσεων Συνολικές Αποσβέσεις από τότε που αποκτήθηκαν τα Μηχανήματα: =6.000€ Η εγγραφή στο Ημερολόγιο είναι: ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑΑποσβεσμένα ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ Αποσβέσεις χρήσης: Αξία επί ποσοστό Αποσβέσεις = * 10% Αποσβέσεις=1.000 €

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ11 Μεταφορά στην «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Τελικά Αποθέματα Ο Λογαριασμός ΑΠΟΣΒΕΣΕΙΣ κλείνει αφού μεταφερθεί το υπόλοιπό του στο Λογαριασμό ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Η Ημερολογιακή εγγραφή είναι:

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ12 Μεταφορά των υπολοίπων από τους λογαριασμούς δραστηριότητας στο λογαριασμό «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Τελικά Αποθέματα ΑΓΟΡΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ13 Μεταφορά του υπολοίπου του λογαριασμού «ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ» στο λογαριασμό «ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ» ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ Τελικά Αποθέματα ΚΕΡΔΗ -ΖΗΜΙΕΣ Σύνολο Χρέωσης € Σύνολο Πίστωσης €

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ14 Μεταφορά των υπολοίπων των λογαριασμών περιουσίας στον ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ Τα «καθαρά» υπόλοιπα όλων των λογαριασμών περιουσίας μεταφέρονται στον Ισολογισμό Τα «καθαρά» υπόλοιπα όλων των λογαριασμών περιουσίας μεταφέρονται στον Ισολογισμό Οι λογαριασμοί που έχουν το σκέλος της χρέωσης ίσο με το σκέλος της πίστωσης, κλείνουν Οι λογαριασμοί που έχουν το σκέλος της χρέωσης ίσο με το σκέλος της πίστωσης, κλείνουν Στο τέλος της χρήσης δεν απομένουν λογαριασμοί που να έχουν διαφορά μεταξύ χρέωσης και πίστωσης Στο τέλος της χρήσης δεν απομένουν λογαριασμοί που να έχουν διαφορά μεταξύ χρέωσης και πίστωσης Ο Λογαριασμός «ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ» κλείνει και αυτός στον Ισολογισμό Ο Λογαριασμός «ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ» κλείνει και αυτός στον Ισολογισμό

Νικόλαος Καρανάσιος - ΓΕΝΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ15 Ο Λογαριασμός «ΚΕΡΔΗ – ΖΗΜΙΕΣ» Τα Κέρδη αποτελούν οφειλή της επιχείρησης στον Επιχειρηματία Τα Κέρδη αποτελούν οφειλή της επιχείρησης στον Επιχειρηματία Οι Ζημίες αποτελούν οφειλή του επιχειρηματία προς την επιχείρηση Οι Ζημίες αποτελούν οφειλή του επιχειρηματία προς την επιχείρηση Η καταβολή των κερδών στον επιχειρηματία γίνεται μόνο με «μετρητά» Η καταβολή των κερδών στον επιχειρηματία γίνεται μόνο με «μετρητά» Ζημίες που παραμένουν για αρκετές χρήσεις, μειώνουν το κεφάλαιο της επιχείρησης Ζημίες που παραμένουν για αρκετές χρήσεις, μειώνουν το κεφάλαιο της επιχείρησης Η «κεφαλαιοποίηση» των κερδών που δεν έχουν αποδοθεί στον επιχειρηματία ακολουθεί τη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου (απαιτείται ειδική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, σε περίπτωση Α.Ε. και φορολογείται η «συγκέντρωση κεφαλαίου» Η «κεφαλαιοποίηση» των κερδών που δεν έχουν αποδοθεί στον επιχειρηματία ακολουθεί τη διαδικασία αύξησης του κεφαλαίου (απαιτείται ειδική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, σε περίπτωση Α.Ε. και φορολογείται η «συγκέντρωση κεφαλαίου»