 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Advertisements

Εργασία Βιολογίας Από: Ραφτοπούλου Μαρία
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Χοληστερόλη.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Σχολικό έτος Α’ τετράμηνο Ναλμπαντίδου Ελένη.
Τι είναι χοληστερόλη; Λιπίδιο->παράγεται στον οργανισμό μας από το συκώτι. Αποτελεί δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Χρησιμοποιείται.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Ηλέκτρα Μαρία Ζέρβα.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
φυτικές στερόλες & στανόλες, ελαιόλαδο.
Διάγραμμα μείωσης του αριθμού των χρωματοσωμάτων κατά την
Εργασία για > Παπαδοπούλου Νικολέτα ΒΛ2 Σχολικό Έτος:
ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ : «ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ»
Χοληστερολη ΟΝΟΜΑ ΜΑΘΗΤΡΙΑΣ: ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΕΥΔΟΚΙΑ
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Οικιακή Οικονομία)
Ένα καλό και κακό στεροειδές Κυριάκος Χατζηδάκης
ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΛΙΠΗ Οικογενειακή Αγωγή Ι Κατερίνα Καρεκλά.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ Η χοληστερόλη είναι κηρώδης στερόλη που βρίσκεται στη μεμβράνη των κυττάρων όλων των ιστών του σώματος, και στο πλάσμα του αίματος.
Τι είναι η χοληστερόλη και γιατί μας ενδιαφέρει;
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ (ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ)
ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗ.
Αιματοεγκεφαλικός Φραγμός και Σκλήρυνση κατά Πλάκας Μικροβίωμα
ΥΓΙΗΣ ΚΑΡΔΙΑ.
Χοληστερινη.
Κυκλοφορικό και υγεία Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που.
Συμμετέχουν Μπίκης Γιώργος Μπίκης Γιώργος Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπακαλούμη Κωνσταντίνα Μπεκίρη Ερσίντα Μπεκίρη Ερσίντα Μπούσμπος Πέτρος Μπούσμπος Πέτρος.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
Ομάδα 5η: Λίπη και έλαια.
Βιταμίνες & Οφέλη.
Διατροφή & Υγεία Μαθητών Λυκείου
ΑΙΜΟΦΟΡΑ ΑΓΓΕΙΑ.
3.3 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στους ζωικούς οργανισμούς.
ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΟΥΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΨΗ ΣΤOΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ Σοφία Μερμίγκη Α3.
ΦΩΣΦΟΡΟΣ (Ρ).
ΘΑΝΑΣΗΣ ΤΖΙΑΜΟΥΡΤΑΣ, Ph.D., C.S.C.S
ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΚΑΣΣΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Μάθημα διαιτολογίας C.D.A. College Limassol Χειμερινό εξάμηνο 2014 ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ.
1 ΑΘΗΡΟΣΚΛΗΡΩΣΗ μια νόσος της εποχής 2 Αθηροσκλήρωση Αθηροσκλήρωση (ή αρτηριοσκληρωτική αγγειακή νόσος) είναι μια κατάσταση όπου στις αρτηρίες εμφανίζεται.
Λίπη και έλαια Παπαηλιού Άννα.
C.D.A. COLLEGE Διαιτολογία - ECTS 2 Styliana Ioannou Bsc Food Technologist & Nutrition M.B.A Business Administration.
Λιπίδια. Βασικά λιπίδια αίματος Τα βασικά λιπίδια του αίματος είναι τα τριγλυκερίδια (tryglicerides) και η χοληστερόλη (cholesterol), τα οποία προέρχονται.
ΜΑΘΗΜΑ 4. ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ΤΟΥ ΛΙΠΟΥΣ ΟΡΜΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΝΖΥΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΧΕΙΣ ΓΛΥΚΟΚΟΡΤΙΚΟΕΙΔΩΝ ΣΤΟΝ.
Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
Κωνςταντινιδης Κωνςταντινος Λαττας πετρος Παγωνης νικος
3.4 Η μεταφορά και η αποβολή ουσιών στον άνθρωπο
Καρδιαγγειακό και αναισθησία!
ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟΣ ΛΙΠΙΔΙΩΝ-ΙΙ:
ΕΠΙΠΕΔΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΚΥΤΤΑΡΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ
ΧΡΥΣΑ ΜΑΝΤΖΑ ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΟΥ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΟΥΛΟΥ, βιολόγος
ΕΝΔΟΚΡΙΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.
Διατροφή και Ασθένειες
ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΒΟΛΗ ΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Τα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα
ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ. ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σ΄ αυτήν την εργασία θα αναφερθούμε συνοπτικά στις ομάδες τροφίμων, στα θρεπτικά που περιέχονται σ’ αυτές και.
Βιολόγος 3ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου
Κούρτη Μαρία Βιολόγος, Msc, PhD 18 Ιανουαρίου 2018
ΠΝΕΥΜΟΝΕΣ Δ. κόλπος Α. κόλπος Δ. κοιλία Α. κοιλία Μέρη του Σώματος
ΑΝΑΤΟΜΙΑ – ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΖΩΩΝ

AΝΟΡΓΑΝΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ Νερό H2O To πιο απλό μόριο που συναντάμε στη φύση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του σώματός μας και του εγκέφαλου.  Παράγεται κυρίως από το ήπαρ αλλά βρίσκεται και στη σπονδυλική στήλη και στον εγκέφαλο, όπως επίσης και στα αθηρώματα.

o Τα άτοµα του άνθρακα στο μόριο της χοληστερίνης είναι τοποθετηµένα σε τέσσερις συνδεδεµένους δακτυλίους και τα στεροειδή διαφοροποιούνται από τις πλευρικές οµάδες που είναι συνδεδεµένες µε τους δακτυλίους.

Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης. Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ) Παράγει τη βιταμίνη D Παράγει χολικά οξέα, που βοηθούν στην πέψη των λιπών Συμβάλλει στο μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά Παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του σακχάρου Έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου Βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων

Η χοληστερίνη δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα, υπάρχει σε σύμπλοκα, τις λιποπρωτεΐνες. Τα δύο βασικά είδη χοληστερίνης είναι:  Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) που είναι ωφέλιμη, αφού μεταφέρει τη χοληστερίνη από τους ιστούς στο ήπαρ από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εναπόθεση χοληστερόλης στα αγγεία κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και, συνεπώς, απόφραξης των αγγείων.  Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που είναι βλαβερή, μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ προς τους ιστούς. Όταν είναι αυξημένη στο αίμα, η περίσσεια χοληστερόλης εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας απόφραξή τους και συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

 Η χοληστερίνη όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  Τα υπολείμματα λιπαρών συσσωρεύονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση των τοιχωμάτων τους (αρτηριοσκλήρυνση) και θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων. Με αυτόν τον τρόπο καταπονείται η καρδιά, που δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με αίμα όλο το σώμα.

 Η υψηλή πίεση του αίματος και η υψηλή χοληστερόλη συνδέονται στενά. Η συσσώρευση χοληστερίνης στις αρτηρίες έχει ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να γίνεται ασυνήθιστα υψηλή.

1.Παχυσαρκία 2.Διατροφή 3.Αλκοόλ 4.Κάπνισμα 5.Διαβήτης 6.Ηλικία και φύλο 7.Έλλειψη γυμναστικής 8.Κληρονομικότητα

cholesterol/ti-einai-i-xolisterini.aspx %83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7