Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!
Τσιάγκα Αναστασία Σεβαστίδου Ελπίδα Καλούση Ηλέκτρα

2 Η καρδιά είναι κοίλο όργανο που σπρώχνοντας το αίμα, το κάνει να κυκλοφορεί στο εσωτερικό των αρτήριων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να φτάνει σε όλα τα όργανα. Είναι φυσική αντλία που παίρνει το αίμα από τις  φλέβες, στις οποίες βρίσκεται σε χαμηλή πίεση και το στέλνει στις αρτηρίες. 

3 Μπορείς να αισθανθείς την καρδιά με διάφορους τρόπους
Μπορείς να αισθανθείς την καρδιά με διάφορους τρόπους. Ένας τρόπος είναι βάζοντας τα δύο δάχτυλα αριστέρα ή δεξιά στο λαιμό.

4 Οι σωστές συνήθειες για καλή λειτουργία της καρδιάς είναι: ότι πρέπει να έχουμε υγιεινή διατροφή όπως[φρούτα,λαχανικά κ.α.] και σωματική άσκηση όπως [τρέξιμο ,κολύμπι ,στίβο κ.α.]

5 Όλα τα κύτταρα του οργανισμού μας για να διατηρηθούν στη ζωή και να επιτελέσουν τις λειτουργίες τους χρειάζονται οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες. Ο εφοδιασμός αυτός γίνεται από το αίμα το οποίο ταυτόχρονα παραλαμβάνει από τα κύτταρα τις άχρηστες ουσίες. Για να επιτέλεση το αίμα τον προορισμό του, πρέπει να "κυκλοφορεί" συνεχώς. Οι σωλήνες μέσα στους οποίους τρέχει το αίμα ονομάζονται αιμοφόρα αγγεία, η καρδιά είναι η αντλία πού δίνει στο αίμα την ώθηση για να κυκλοφορήσει. Η καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία αποτελούν μαζί  καρδιαγγειακό σύστημα.

6

7 ΤΑ ΑΓΓΕΙΑ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ   Το αίμα για να φθάσει σε κάθε τμήμα του οργανισμού μας, ρέει μέσα σε ειδικούς σωλήνες που ονομάζονται αγγεία. Τα αγγεία τα οποία ξεκινούν από την καρδιά και κατευθύνονται στην περιφέρεια ονομάζονται αρτηρίες. Εκείνα τα οποία ακολουθούν αντίθετη κατεύθυνση, δηλ. από την περιφέρεια προς την καρδιά, ονομάζονται φλέβες. Tα αγγεία του σώματος μας έχουν συνολικό μήκος περί τα χιλιόμετρα ή αλλιώς 2,5 φορές η περίμετρος της γης.

8

9 Το κυκλοφορικό σύστημα περιλαμβάνει τρία είδη αγγείων.
Τις αρτηρίες (και τα αρτηρίδια), που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά προς την περιφέρεια. Τα τριχοειδή, που επιτρέπουν την ανταλλαγή ουσιών με τους ιστούς. Τις φλέβες (και τα φλεβίδια), που επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά. Τα τριχοειδή αγγεία παρεμβάλλονται μεταξύ αρτηριών και φλεβών.

10 ΑΡΤΗΡΙΕΣ  Κάθε φορά που διοχετεύεται μία ποσότητα αίματος στις αρτηρίες, τα τοιχώματά τους διευρύνονται με την πίεση του εισερχόμενου αίματος και η διεύρυνση αυτή ονομάζεται σφυγμός. Κάθε παλμός της καρδιάς προκαλεί ένα σφυγμό στις αρτηρίες, με αποτέλεσμα να έχουν τον ίδιο ρυθμό οι σφυγμοί των αρτηριών και οι παλμοί της καρδιάς. Ο σφυγμός αυτός ανιχνεύεται στον καρπό του χεριού, καθώς και σε άλλα σημεία του σώματος. Το αίμα προωθείται στο εσωτερικό των αρτηριών και με τις συσπάσεις των τοιχωμάτων τους, που συντελούνται με τη βοήθεια του μυϊκού ιστού που περιέχουν. 

11 ΦΛΕΒΕΣ Οι φλέβες είναι περισσότερες των αρτηριών και δεν εμφανίζουν σφυγμό.  Στις φλέβες επικρατεί πολύ χαμηλότερη πίεση απ’ ότι στις αρτηρίες. Για τον λόγο αυτό τα τοιχώματα των φλεβών είναι λεπτότερα. 

12 ΤΡΙΧΟΕΙΔΗ Οι αρτηρίες, όταν φθάνουν στην περιφέρεια του ανθρώπινου σώματος, δηλ. στους μύες, το δέρμα και σε όλα τα όργανα, διακλαδίζονται σε ολοένα μικρότερες αρτηρίες, ωσότου η διάμετρός τους γίνει μικροσκοπική. Σε αυτό το σημείο ακριβώς συντελείται η ανταλλαγή μεταξύ του αίματος και των κυττάρων. Τα μικροσκοπικά αυτά αγγεία ονομάζονται τριχοειδή και σχηματίζουν μέσα στα διάφορα όργανα και ιστούς ένα εκτεταμένο δίκτυο. Τα τριχοειδή συμβάλλουν σε μικρές φλέβες οι οποίες λίγο-λίγο ενώνονται ή μία με την άλλη σε όλο μεγαλύτερες φλέβες και επαναφέρουν το αίμα στην καρδιά.

13 Η λειτουργία της καρδιάς
Η καρδιά είναι μυϊκή αντλία που αποτελείται από 4 κοιλότητες και 4 βαλβίδες. Καρδιακές κοιλότητες Δεξιός κόλπος: Ο δεξιός κόλπος δέχεται μη οξυγονωμένο αίμα από την άνω και κάτω κοίλη φλέβα, καθώς και από το στεφανιαίο κόλπο. Αριστερός κόλπος: Ο αριστερός κόλπος δέχεται οξυγονωμένο αίμα από τις πνευμονικές φλέβες. Δεξιά κοιλία: Η δεξιά κοιλία εξωθεί αίμα στην πνευμονική κυκλοφορία η οποία είναι κυκλοφορία χαμηλών πιέσεων. Το πάχος της είναι περί τα 3mm Αριστερή κοιλία: Η αριστερή κοιλία εξωθεί αίμα στη συστηματική κυκλοφορία η οποία είναι  κυκλοφορία υψηλών πιέσεων.

14

15 Κατά τη συστολική περίοδο το αίμα ρέει από τους τις κοιλίες προ τα μεγάλα αγγεία (στην αορτή από την αριστερά κοιλία και πνευμονική αρτηρία από τη δεξιά κοιλία). Τούτο γίνεται επειδή στο τέλος της διαστολής ακολουθεί συστολή των κοιλιών και η πίεση μέσα σε αυτές αυξάνεται απότομα πάνω από τη πίεση που επικρατεί στα μεγάλα αγγεία, με αποτέλεσμα την διάνοιξη της αορτικής και πνευμονικής βαλβίδας. Ταυτόχρονα οι κόλποι διαστέλλονται και αίμα ρέει από την άνω και κάτω κοίλη φλέβα στο δεξιό κόλπο και από τις πνευμονικές φλέβες στον αριστερό κόλπο. Στην αρχή της συστολής ή εξώθηση είναι ταχεία και σταδιακά μειώνεται. Το τέλος της συστολής υποδηλώνεται με τη σύγκλειση της αορτικής και πνευμονικής βαλβίδας.   

16

17 Κατά τη διαστολική περίοδο το αίμα ρέει από τους από τον δεξιό κόλπο μέσω της τριγχλώχινας βαλβίδας προς τη δεξιά κοιλία και από τον αριστερό κόλπο μέσω της μιτροειδούς βαλβίδας προς την αριστερά κοιλία. Αυτό γίνεται επειδή στο τέλος της συστολής συμβαίνει διαστολή (χάλαση) των κοιλιών και η πίεση αυτών πέφτει απότομα πολύ χαμηλά, ώστε να γίνει μικρότερη από την πίεση των κόλπων.

18   

19 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "Το Καρδιαγγειακό σύστημα!!!"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google