Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Το κυκλοφορικό σύστημα, που αποτελείται από την καρδιά, τις αρτηρίες, τα τριχοειδή αγγεία και τις φλέβες, είναι ο μηχανισμός που αντλεί και μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα. Η καρδιά βρίσκεται ανάμεσα στους δύο πνεύμονες πίσω από το στέρνο, είναι όργανο κωνικού σχήματος. Η καρδιά μας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά όργανα του οργανισμού διότι εξασφαλίζει αίμα σε όλο τον οργανισμό. Με το αίμα μεταφέρονται στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, ενώ απομακρύνονται τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού μας. Χωρίς αυτές τις λειτουργίες ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι δυνατό να διατηρηθεί στη ζωή.

2

3 ΤΑΞΙΔΙ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΑΠΛΟ
Από αυτό το σημείο, το αίμα κινείται μέσω μιας σειράς όλο και περισσότερο μικρότερων αρτηριών, έως ότου φθάνει σε ένα τριχοειδές αγγείο, τη σύνδεση μεταξύ των αρτηριών και των φλεβών. Τα μόρια οξυγόνου αποσυνδέονται από τα ερυθρά κύτταρα αίματος και ξεφεύγουν πέρα από τον τριχοειδή τοίχο, στον ιστό σωμάτων. Τότε το αίμα έχει πλέον αποξυγονωθεί και αρχίζει την επιστροφή του στην καρδιά.Περνά μέσω των ολοένα και περισσότερο μεγαλύτερων φλεβών για να φθάσει τελικά στο σωστό αίθριο. Εισάγεται στη σωστή κοιλία, η οποία με τη σειρά της το αντλεί μέσω των πνευμονικών αρτηριών στους πνεύμονες, για να πάρει περισσότερο οξυγόνο. Οξυγονωμένο, πλέον, το αίμα υπεισέρχεται στο αριστερό αίθριο, κινείται στην αριστερή κοιλία και «το ταξίδι του αίματος» αρχίζει και πάλι. Από τον δεξιό κόλπο το αίμα περνά στη δεξιά κοιλία και από κει στην πνευμονική αρτηρία ή οποία και το μεταφέρει στους πνεύμονες. Εδώ το αίμα αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και πλουτίζεται με οξυγόνο. Έτσι από φλεβικό γίνεται αρτηριακό, και μέσω των πνευμονικών φλεβών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατεβαίνει στην αριστερά κοιλία.

4

5 ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΜΙΚΡΗ ΜΕΓΑΛΗ
Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες και αντίστροφα και την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία Την κυκλοφορία από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα και την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.

6 ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Οι λειτουργίες της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος αρχίζουν ήδη από την εμβρυική ζωή. Η καρδιά μας ξεκινά να χτυπά πριν ακόμη γεννηθούμε και εργάζεται ακούραστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Κάθε χρόνο η καρδιά μας "χτυπά" περισσότερες από 40 εκατομμύρια φορές για να εφοδιάσει με αίμα τους ιστούς και τα κύτταρά μας. Ανάμεσα σε δύο διαδοχικούς καρδιακούς παλμούς, η καρδιά ξεκουράζεται μόνο μισό δευτερόλεπτο περίπου και σε ένα λεπτό της ώρας μεταφέρει 17 λίτρα αίμα.

7 ΚΑΛΗ/ΚΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Η καλή λειτουργία της καρδιάς μας εξαρτάται και από εμάς. Μερικές από τις συνήθειές μας, όπως η καθιστική ζωή και η κακής ποιότητας διατροφή, επιβαρύνουν τη λειτουργίας της. Για να είμαστε υγιείς πρέπει να γνωρίζουμε πώς λειτουργεί η καρδιά μας, από τι κινδυνεύει και ποιες συνήθειές μας συμβάλλουν στη μακρόχρονη καλή λειτουργία της. Κάποιες καλές συνήθειες που βοηθούν το κυκλοφορικό σύστημα: Περίπατος στο δάσος/φύση Καλή διατροφή Σωματική άσκηση

8 <<ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ>>
Μερικές από τις εφράσεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά στη ζωή μας, στις οποίες η καρδιά συμβολίζει την αγάπη, την τρυφερότητα, πρόσωπα μοναδικά για μας και πολύτιμα! Καρδούλα μου Καρδιακός φίλος Χρυσή καρδιά

9 ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ Δ΄


Κατέβασμα ppt "ΣΥΝΟΨΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google