Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: ""— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ Ενδοκρινικού Συστήματος

2 Δομή & Σύνθεση των Ορμονών Οι ορμόνες χωρίζονται σε 3 χημικές ομάδες: 1. Τις αμίνες, 2. Τα πεπτίδια & πρωτεΐνες και 3. Τα στερεοειδή.

3 Αμινορμόνες Περιλαμβάνουν:  Τις θυρεοειδικές ορμόνες  Την επινεφρίνη & την νορεπινεφρίνη (παράγονται από το επινεφριδιακό μυελό)  Και την ντοπαμίνη (παράγεται από τον υποθάλαμο)

4 Θυρεοειδικές Ορμόνες Ο θυρεοειδής αδένας βρίσκεται στο κάτω και πρόσθιο μέρος του λαιμού περιβάλλοντας την τραχεία. Αποτελείται από πολλά σφαιρικά δομικά υλικά τα οποία ονομάζονται θυλάκια. Τα θυλάκια αυτά εκκρίνουν δύο αμινορμόνες, οι οποίες περιέχουν ιώδιο, τη θυροξίνη (T 4 ) και την τριιωδοθυρονίνη (T 3 ), οι οποίες ονομάζονται θυρεοειδικές ορμόνες ή ορμόνες του θυρεοειδούς (TH). Περιθυλακικά κύτταρα, που βρίσκονται ανάμεσα στα θυλάκια, εκκρίνουν μια 3 η ορμόνη, ένα πεπτίδιο που καλείται καλσιτονίνη. Η ορμόνη αυτή δεν περιέχει ιώδιο και δεν εμπεριέχεται στον όρο «θυρεοειδικές ορμόνες». Το ιώδιο είναι ένα βασικό στοιχείο, συστατικό των ορμονών Τ 4 και Τ 3. Το περισσότερο από το ιώδιο που καταναλώνεται με την τροφή, απορροφάται από το αίμα στο γαστρεντερικό σωλήνα, μέσω ενεργούς μεταφοράς και ταυτοχρόνως μετατρέπεται σε ιωδιούχο ιονισμένη μορφή. Στη συνέχεια, το ιωδιούχο αυτό συστατικό μεταφέρεται ενεργά από το αίμα προς τα θυλακοειδή κύτταρα του θυρεοειδούς.

5 Ορμόνες του Επινεφριδιακού Μυελού & Ντοπαμίνη Υπάρχουν δύο επινεφρίδια κάθε ένα από τα οποία βρίσκονται πάνω σε κάθε νεφρό. Ο επινεφριδιακός αδένας αποτελείται από δύο διαφορετικές ενδοκρινείς μοίρες: τον επινεφριδιακό μυελό (εκκρίνει αμινορμόνες) και τον επινεφριδιακό φλοιό (εκκρίνει στεροειδείς ορμόνες). Ο μυελός των επινεφριδίων εκκρίνει δύο αμινορφμόνες: 1. Την επινεφρίνη και 2. Την νορεπινεφρίνη. Στον άνθρωπο, ο επινεφριδιακός μυελός εκκρίνει περίπου 4 φορές περισσότερη επινεφρίνη από ότι νορεπινεφρίνη. Η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη ασκούν παρόμοια δράση με εκείνη των συμπαθητικών νεύρων.

6 Πεπτιδικές Ορμόνες

7 Στεροειδείς Ορμόνες Παράγονται από το φλοιό των επινεφριδίων και τα γεννητικά όργανα (τις γονάδες, δηλ. τους όρχεις και τις ωοθήκες), όπως επίσης από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της κύησης. Επιπλέον, η ορμόνη 1,25-διϋδροξυβιταμίνη D 3, η δραστική μορφή της βιταμίνης D είναι επίσης στεροειδές παράγωγο. Η χοληστερόλη αποτελεί την προδρομική ουσία όλων των στεροειδών ορμονών.

8 Ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων Οι 5 ορμόνες που εκκρίνονται από τον επινεφριδιακό φλοιό είναι: 1. Η κορτιζόλη, 2. Η αλδοστερόνη, 3. Η κορτικοστερόνη, 4. Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και 5. Η ανδροστενδιόνη.

9 Ορμόνες του φλοιού των επινεφριδίων Η αλδοστερόνη, γνωστή και ως αλατοκορτικοειδές, λόγω της δράσης της στους νεφρούς και κατ’ επέκταση στο σωματικό ισοζύγιο των αλάτων (νάτριο, κάλιο και ιόντα υδρογόνου). Η κορτιζόλη και η κορτικοστερόνη ονομάζονται γλυκοκορτικοειδή, διότι έχουν σπουδαία επίδραση στο μεταβολισμό της γλυκόζης και σε άλλα οργανικά θρεπτικά συστατικά. Η κορτιζόλη είναι η πιο σπουδαία ορμόνη από τα δύο γλυκοκορτικοειδή. Ασκεί πολλές άλλες επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων της απόκρισης του σώματος σε εντασογενείς καταστάσεις και της ρύθμισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Η δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA) και η ανδροστενδιόνη ανήκουν στην κατηγορία ορμονών των ανδρογόνων και περιλαμβάνουν επίσης την ανδρική γεννητική ορμόνη, τεστοστερόνη που παράγεται από τους όρχεις.

10 Ορμόνες Γονάδων

11

12

13


Κατέβασμα ppt ""

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google