Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Χοληστερινη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Χοληστερινη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Χοληστερινη

2 Τι είναι η χοληστερόλη;
Η χοληστερόλη είναι μία λιπαρή ουσία,που συντίθεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο ήπαρ, και η οποία κυκλοφορεί στο αίμα καθώς βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Ο οργανισμός μας τη χρησιμοποιεί για να συνθέσει τη βιταμίνη D, ορμόνες, χολικά άλατα καθώς και για να κατασκευάσει τις μεμβράνες των κυττάρων. Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης μπορούν... μακροπρόθεσμα να επηρεάσουν δυσμενώς τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

3 Η χοληστερίνη μεταφέρεται σε όλα τα σημεία του σώματος μέσα από το αίμα. Οι "μεταφορείς" της χοληστερίνης είναι ουσίες που ονομάζονται λιποπρωτεϊνες. Οι υψηλής πυκνότητας λιποπρωτεϊνες (HDL) που μεταφέρουν περίπου το 20 – 30% της ολικής χοληστερόλης στα όργανα στόχους, και οι χαμηλής πυκνότητας (LDL) που μεταφέρουν το υπόλοιπο 60 – 70% της ολικής χοληστερόλης, είναι οι κυριότεροι "μεταφορείς". Η (HDL) είναι η καλή λιποπρωτεϊνη, γιατί απομακρύνει τη χοληστερίνη από τα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών προς το συκώτι και έτσι μειώνει τον κίνδυνο των εμφραγμάτων. Η (LDL) είναι η κακή λιποπρωτεϊνη γιατί σχηματίζει λιπαρά εναποθέματα στα κύτταρα των τοιχωμάτων των αρτηριών και δημιουργεί την αθηροσκληρωτική πλάκα.

4 Ποια είναι η σχέση της χοληστερόλης με την αρτηριοσκλήρυνση (ή αθηρωμάτωση);
Η χοληστερίνη όταν κυκλοφορεί σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό εναποτίθεται στο τοίχωμα των αγγείων (αρτηριών) και δημιουργεί τις αθηρωματικές πλάκες . Προοδευτικά το αγγείο αποφράσσεται με συνέπειες δυσάρεστες για τα όργανα που τροφοδοτεί.

5 Ποια είναι η σχέση της χοληστερόλης με τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια και με την παρεμπόδιση της κυκλοφορίας στα άκρα; Αν το αγγείο που θα αποφραχθεί αφορά την καρδιά , στεφανιαία αγγεία, παρεμποδίζεται έτσι η αιμάτωση της και εκδηλώνεται ως έμφραγμα. Αν το αγγείο που θα υποστεί απόφραξη αφορά τον εγκέφαλο τότε έχουμε τα εγκεφαλικά επεισόδια λόγω ισχαιμίας δηλαδή λόγω ανεπαρκούς αιμάτωσης της περιοχής. Η αθηρωμάτωση είναι επίσης η κύρια αιτία της περιφερικής αρτηριακής νόσου, δηλαδή της απόφραξης των αρτηριών των κάτω άκρων. Εκδηλώνεται με δυσφορία και πόνο στα πόδια κατά τη διάρκεια της βάδισης και βελτιώνεται με ανάπαυση. Αυτό ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα.

6 Εμπλέκεται η υψηλή αρτηριακή πίεση μετά τα παραπάνω φαινόμενα; Σχετίζεται (η αθηρωμάτωση) με τον τρόπο ζωής; Παράγοντες που επιδεινώνουν την αθηρωματική νόσο είναι η ηλικία, η οικογενειακή προδιάθεση, η αυξημένη χοληστερίνη του αίματος, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και η αρτηριακή υπέρταση. Η αυξημένη πίεση του αίματος στα αγγεία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το τοίχωμα που έχει ήδη προσβληθεί από αθηρωματικές πλάκες και οδηγεί ευκολότερα σε ισχαιμία.

7 ΤΕΛΟΣ Μαρία Κωνσταντακοπούλου Μάγδα Κυρίκου Β’2


Κατέβασμα ppt "Χοληστερινη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google