Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
“Ο ρόλος της οικογένειας και του σχολείου στη σωστή διατροφή των παιδιών”      Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

2 Στατιστικά που αφορούν την Παιδική Διατροφή
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Στα επόμενα χρόνια θα αυξάνεται η θνησιμότητα περισσότερο από την κακή διατροφή παρά από τα ναρκωτικά ή το AIDS. Η φυσική δραστηριότητα έχει μειωθεί πάρα πολύ. Το 77% των παιδιών δεν τρώει σχεδόν ποτέ μαζί με τους γονείς του. Το "σπιτικό" φαγητό αποτελεί μια πολυτέλεια. Τα παιδιά τρώνε σε ταχυφαγεία ("fast food") σε ποσοστό % τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα. που συνοδεύεται από μηχανιστική κατανάλωση περιττών, ποσοτικά και ποιοτικά τροφίμων.

3 Στατιστικά που αφορούν την Παιδική Διατροφή
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Οι μαθητές αγοράζουν σνακς (γαριδάκια, πατατάκια κ.ά) σε ποσοστό 49-56%, Καταναλώνουν προϊόντα με πολύ ζάχαρη σε ποσοστό 36-65%, και συσκευασμένους χυμούς (τύπου αναψυκτικού) σε ποσοστό 53-57%. Το 85% των παιδιών διαθέτει σε άχρηστα και συχνά επικίνδυνα τρόφιμα τα χρήματα που λαμβάνουν ως «χαρτζηλίκι». To ποσοστό αύξησης της παχυσαρκίας κυμαίνεται: α. σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών έως και το 54% β. σε εφήβους ηλικίας ετών έως και το 40%

4 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Το πρόβλημα της αύξησης βάρους στα παιδιά πρέπει να αντιμετωπίζεται σε έγκαιρο στάδιο, ακόμα και από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους. Αλλάξτε τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας (διατροφής και άσκησης), και όχι μόνο του παιδιού σας. Ενθαρρύνετε το παιδί σας για το βάρος του, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό. Τα υπέρβαρα - παχύσαρκα παιδιά χρειάζονται: Υποστήριξη - Αποδοχή - Ενθάρρυνση

5 Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς Ενημερωθείτε για τις επιπλοκές της παχυσαρκίας Μιλήστε στα παιδιά σας για τη σημασία της διατροφής και της άσκησης. Ενημερωθείτε σωστά από τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας για το βάρος του παιδιού σας. Μην αναλώνεστε συχνά με δίαιτες. Αυξάνουν τον κίνδυνο να δημιουργήσουν στο παιδί ανασφάλεια για το βάρος του.

6 Εισάγετε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα της οικογένειας
Φροντίστε να υπάρχουν στο σπίτι υγιεινές επιλογές τροφίμων. Καταργείστε την τροφό - αποθήκη που περιέχει γλυκίσματα γαριδάκια κρουασάν κ.α. βλαβερά τρόφιμα. Προσπαθήστε να τρώτε όσο γίνεται συχνότερα όλοι μαζί σαν οικογένεια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στα ψώνια και στην προετοιμασία του φαγητού.

7 Εισάγετε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα της οικογένειας
Προγραμματίστε σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας την κατανάλωση ενδιαμέσων snacks. Μη χρησιμοποιείτε το φαγητό για τιμωρία ή ανταμοιβή. Σιγουρευτείτε ότι το παιδί έχει μια ισορροπημένη διατροφή και έξω από το σπίτι. Προγραμματίστε μια συγκεκριμένη ημέρα για φαγητό εκτός σπιτιού (πίτσα, γύρο κ.τ.λ)

8 Εισάγετε την υγιεινή διατροφή στην καθημερινότητα της οικογένειας
Ενημερωθείτε ποια είναι η σωστή μερίδα που πρέπει να καταναλώνει το παιδί σας. Καταναλώστε με το παιδί σας ένα υγιεινό πρωινό. Ετοιμάστε στο παιδί σας ένα υγιεινό σνακ για το σχολείο. Αποφεύγετε να δίνετε μεγάλα χαρτζιλίκια για το σχολείο. Μην υποβάλετε από μόνοι σας τα παιδία σε δίαιτα.

9 Συμβουλές παιδικής διατροφής
Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών. Πρόσληψη περισσότερων ψαριών, κυρίως λιπαρών. Μείωση της πρόσληψης αλατιού. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα σε κάθε γεύμα. Κατανάλωση ελαιόλαδου αντί για βούτυρο. Κατανάλωση ψωμιών και δημητριακών ολικής αλέσεως . Μείωση της πρόσληψης χυμών με ζάχαρη και αναψυκτικών. Κατανάλωση άπαχου κρέατος και απομάκρυνση της πέτσας από τα πουλερικά. Περιορισμός σαλτσών που μας φορτώνουν με πολλές θερμίδες. Κατανάλωση περισσότερων οσπρίων.

10 Ιδιότροπα παιδιά πως θα αλλάξω τις διατροφικές συνήθειες του παιδιού;
Ποτέ μην πιέζετε ένα παιδί να αδειάσει το πιάτο του. Μην δημιουργείτε εντάσεις την ώρα των γευμάτων. Μην το πιέζετε να φάει κάτι που δεν θέλει – μην παραιτήστε όμως από την προσπάθεια. Μην του φτιάχνετε ιδιαίτερα φαγητά. Καλέστε συχνά στο σπίτι έναν καλοφαγά. Αφήστε στο παιδί σας να διαλέξει ένα γεύμα (σαν παιχνίδι). Μαγειρέψτε μαζί με το παιδί σας. Προσθέστε νέες γεύσεις διπλά στις αγαπημένες του.

11 Πως θα εντάξω την άσκηση στην καθημερινότητα του παιδιού μου;
Βοηθήστε το παιδί να βρει εκείνη τη δραστηριότητα (άσκηση ή σπορ) που του ταιριάζει. Οργανώστε το πρόγραμμα της οικογένειας έτσι ώστε να δίνεται η ευκαιρία σ’ όλους να ασκούνται. Ελαττώστε το χρόνο που εσείς και το παιδί περνάτε μπροστά στην τηλεόραση. Χρησιμοποιήστε τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ. Προτιμήστε το περπάτημα για τη μετάβαση στο σχολείο ή το ποδήλατο για τις άλλες του δραστηριότητες. Διαμορφώστε έναν χώρο για παιχνίδι μέσα στο σπίτι.

12 Ο ρόλος του σχολείου Ενημέρωση των μαθητών για θέματα διατροφής.
Οι εκπαιδευτικοί αποτελούν και αυτοί πρότυπα για τα παιδιά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά για παιχνίδι στα διαλείμματα. Έλεγχος για τα τρόφιμα που παίρνουν τα παιδιά στο σχολείο. Επιβράβευση μαθητών για τις σωστές τους διατροφικές συνήθειες. Εκπαίδευση εκπαιδευτικών για την αντιμετώπιση αρνητικών σχολίων σε βάρος των υπέρβαρων – παχύσαρκων παιδιών από τους συμμαθητές τους. Κυλικεία

13 O ρόλος του διαιτολόγου
Εκτίμηση αν το παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Αλλαγή της λανθασμένης διατροφικής συμπεριφοράς. Επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης ή διατήρηση του βάρους. Κίνητρα για την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας. Η ποσότητα και η ποιότητα της τροφής που θα χορηγηθεί, θα πρέπει να καλύπτει τις βασικές ανάγκες για μια σωστή ανάπτυξη.

14 Απαγορεύεται η χορήγηση διατροφής που έχει στόχο την μεγάλη απώλεια βάρους.
Μέχρι 3 ετών Υπέρβαρο Δεν αναγνωρίζεται η ανάγκη ενός παιδιού να χάσει βάρος. 3-6 ετών 6-12 ετών Διατήρηση του βάρους ή μείωση του ρυθμού αύξησής του Διατήρηση του σωματικού βάρους. 13-18ετών Απώλεια μισού κιλού το μήνα περίπου Μέχρι 3 ετών Παχύσαρκο Δεν αναγνωρίζεται η ανάγκη ενός παιδιού να χάσει βάρος. 3-6 ετών 6-12 ετών Διατήρηση του βάρους ή μείωση του ρυθμού αύξησής του Απώλεια του σωματικού βάρους κατά μισό κιλό το μήνα. 13-18ετών Απώλεια ενός κιλού το μήνα περίπου

15 Ευχαριστώ για την προσοχή σας
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ Διατροφή + Άσκηση = ΥΓΕΙΑ Τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα με παραδείγματα, γι’ αυτό ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνετε εσείς το παράδειγμα στο παιδί σας, τρώγοντας υγιεινά και όντας σωματικά δραστήριοι. Ευχαριστώ για την προσοχή σας


Κατέβασμα ppt "Εισηγητής Πύργος Γεώργιος Διαιτολόγος-Διατροφολόγος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google