Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ

2 Πρωτεΐνες ή Λευκώματα Οι πρωτεΐνες πήραν το όνομα τους από τις λέξεις «πρώτος-πρωτεύω», γεγονός που δηλώνει καθαρά τον πρωτεύοντα ρόλο που «παίζουν» στον ανθρώπινο οργανισμό.

3 Χρησιμότητα των πρωτεϊνών
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την ύπαρξη της ζωής και τη συντήρηση της. Πιο συγκεκριμένα, στον ανθρώπινο οργανισμό: «Οικοδομούν» τα κύτταρα και τους ιστούς. Συνθέτουν ουσίες που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού, όπως τα ένζυμα και οι ορμόνες. Χρησιμοποιούνται στη σύνθεση των αντισωμάτων, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού στις ασθένειες. Παρέχουν ενέργεια 1 gr προσφέρει ενέργεια ίση με 4 kcal.

4 Γνωρίζοντας τις πρωτεΐνες...
Οι πρωτεΐνες μοιάζουν με αλυσίδες των οποίων οι κρίκοι είναι τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα, τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών, είναι ενώσεις που αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο, οξυγόνο και άζωτο. Περίπου 20 αμινοξέα, σε διάφορους συνδυασμούς, φτιάχνουν τις περισσότερες πρωτεΐνες στον ανθρώπινο οργανισμό. Γνωρίζοντας τις πρωτεΐνες...

5 Κατηγορίες αμινοξέων Τα αμινοξέα χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
τα απαραίτητα και τα μη απαραίτητα.

6 Ποιότητα των πρωτεϊνών
Η ποιότητα, ή αλλιώς η βιολογική αξία των πρωτεϊνών, εξαρτάται από το είδος και τον αριθμό των αμινοξέων που περιέχουν. πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας.

7 Πηγές των πρωτεϊνών Πρωτεΐνες υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα τρόφιμα. Διαφέρουν όμως από τρόφιμο σε τρόφιμο τόσο στην ποσότητα (σε κάποια τρόφιμα οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες και σε κάποια σε ασήμαντες) όσο και στην ποιότητα.

8 Πηγές των πρωτεϊνών Οι ζωικές πρωτεΐνες, δηλαδή αυτές που βρίσκονται στα ζωικά τρόφιμα (κρέας, αβγό, τυρί, ψάρια), είναι υψηλής βιολογικής αξίας.

9 Πηγές των πρωτεϊνών Από την άλλη μεριά, οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας. Υπάρχουν όμως και φυτικά τρόφιμα που περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως είναι τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, φακές).

10 Πηγές των πρωτεϊνών Υπάρχουν όμως και φυτικά τρόφιμα που περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνες, όπως είναι τα προϊόντα σόγιας.

11 Πηγές των πρωτεϊνών Είναι σημαντικό τα 7 κύρια γεύματα της εβδομάδας να περιέχουν πρωτεΐνες ( 2γ όσπρια, 2γ ψάρι, 1γ πουλερικά, 1γ δημητριακά 1γ κρέας) Πολύ συχνά σε ένα γεύμα συνδυάζονται διάφορα φυτικά τρόφιμα είτε μεταξύ τους είτε με ζωικά τρόφιμα και επομένως οι αντίστοιχες πρωτεΐνες τους.

12 Οι ανάγκες του ατόμου σε πρωτεΐνες
Όλοι οι άνθρωποι χρειάζεται να παίρνουν καθημερινά πρωτεΐνες από την τροφή τους. Ένα υγιές άτομο χρειάζεται από 0,8 έως 1 γραμμάριο πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας για κάθε κιλό σωματικού βάρους,

13 Οι ανάγκες του ατόμου σε πρωτεΐνες
Τα νεαρά άτομα, οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες, κάποιοι ασθενείς (π.χ. οι τραυματισμένοι) και οι έντονα εργαζόμενοι ή αθλούμενοι έχουν αυξημένες ανάγκες σε πρωτεΐνες.

14 Οι ανάγκες του ατόμου σε πρωτεΐνες
Tρόφιμο gr/100gr τροφής Mοσχάρι, αρνί, χοιρινό, κοτόπουλο (άπαχα, ωμά) 20,5 Συκώτι (ωμό) 20,1 Ψάρι (ωμό) 17,5 Γαρίδες (βρασμένες, χωρίς κέλυφος) 22,6 Aβγό 12,3 Γάλα 3,3 Tυρί 26,0 Γιαούρτι 5,0 Φασόλια βρασμένα 4,1 Φακές βρασμένες 7,6 Kαρότα βρασμένα 0,6 Πατάτες βρασμένες 1,4 Pύζι βρασμένο 2,2 Mακαρόνια βρασμένα 4,2 Ψωμί ολικής άλεσης 8,8 Ψωμί άσπρο 7,8 Mούσλι 12,9 All Bran 15,1 Koρν-Φλέiκς 8,6 Οι ανάγκες του ατόμου σε πρωτεΐνες Για έναν ενήλικα, η ενέργεια που δίνουν οι πρωτεΐνες θα πρέπει να καλύπτει το 10-15% της συνολικής ενέργειας (δηλαδή των συνολικών θερμίδων) που παίρνει από τη δίαιτα του.

15 Έλλειψη πρωτεϊνών Υποβαθμισμένη ανάπτυξη του ανθρώπινου οργανισμού
Υποβαθμισμένη συντήρηση του ανθρώπινου οργανισμού Γεροντικός μαρασμός Οίδημα λοιμού ή σύνδρομο Κβασιόρκορ


Κατέβασμα ppt "Πρωτεΐνες Πρωτεΐνες Αυτοί που συμφωνούν στο φαγητό, συμφωνούν και στη ζωή. ΜΑΛΑΙΣΙΑΝΗ ΠΑΡΟΙΜΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google