Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων Βαντσιώτης Γιώργος 65/01 Βουγιούκα Ελένη 192/01 Επιβλέπων: Σαρτζετάκης Ευτύχιος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων Βαντσιώτης Γιώργος 65/01 Βουγιούκα Ελένη 192/01 Επιβλέπων: Σαρτζετάκης Ευτύχιος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων Βαντσιώτης Γιώργος 65/01 Βουγιούκα Ελένη 192/01 Επιβλέπων: Σαρτζετάκης Ευτύχιος

2 Εισαγωγή n Αυξανόμενη Ζήτηση για τρόφιμα τη δεκαετία του ‘50 n Green Revolution n Δεν έδωσε λύσεις n Ανάπτυξη της Γενετικής (Βιοτεχνολογίας) n Δυνητική απάντηση στα προβλήματα του πλανήτη

3 Εισαγωγή n Τι είναι τα Γενετικώς Τροποποιημένα Τρόφιμα: –Τρόφιμα προερχόμενα από οργανισμούς, στων οποίων τη γονιδιακή σύσταση έχουν προστεθεί γονίδια άλλων οργανισμών ώστε να προστεθούν και/ή αλλάξουν κάποιες ιδιότητές τους

4 Βιομηχανική Εκμετάλλευση των Μεταλλαγμένων Τροφίμων n Δικαιώματα χρήσης στους «εφευρέτες» νέων οργανισμών n Συνήθως πολυεθνικές (πχ Monsanto Inc.) σπανιότερα πανεπιστήμια n Κατ’ επέκταση μονοπωλιακή συμπεριφορά των εταιρειών αυτών n Πραγματική ανακάλυψη ή ασέβεια στη διαδικασία φυσικής εξέλιξης;

5 Βιομηχανική Εκμετάλλευση των Μεταλλαγμένων Τροφίμων n Αμιγώς οικονομική συνέπεια: –Αντικατάσταση παραδοσιακών καλλιεργειών από μεταλλαγμένες, που χρειάζονται εξειδικευμένα φυτοφάρμακα, τα οποία μπορούν να παράγουν μόνο οι εταιρείες που ανέπτυξαν τον οργανισμό. –Αποτέλεσμα: Εξάρτηση των αγροτών από τις εταιρείες

6 Πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. n Καλλιέργειες: –Βελτιωμένη γεύση και ποιότητα –Μειωμένος χρόνος ωρίμανσης –Αυξημένη θρεπτική αξία, καρποφορία και ανθεκτικότητα –Βελτιωμένη αντίσταση στις ασθένειες, ζιζάνια και έντομα –Νέα προϊόντα και μεγαλύτερος αριθμός τεχνικών

7 Πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. n Ζωική Παραγωγή: –Αυξημένη αντίσταση(σε ασθένειες) παραγωγικότητα, ανθεκτικότητα και τροφική αποτελεσματικότητα –Μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος –Βελτιωμένη υγεία ζώων και περισσότερες διαγνωστικές μέθοδοι

8 Πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. n Περιβάλλον: –«Φιλικά» ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα –Οικονομία χώματος, νερού και ενέργειας –Καλύτερη διαχείριση φυσικών απορριμμάτων

9 Πλεονεκτήματα των Γ.Τ.Ο. n Κοινωνικά: –Αυξημένη εξασφάλιση τροφής για τον αυξανόμενο πληθυσμό της γης

10 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. n Ασφάλεια: –Δυνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία: Αλλεργίες, μεταφορά σκελών δημιουργίας ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά και άλλες άγνωστες συνέπειες –Δυνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: Κατά λάθος μεταφορά γονιδίων μέσω αναπαραγωγής, άγνωστες συνέπειες σε άλλους οργανισμούς(πχ βακτήρια εδάφους) –Περιορισμός της βιοποικιλότητας

11 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. n Πρόσβαση και Πνευματική Περιουσία: –Κυριαρχία στην παγκόσμια παραγωγή τροφίμων λίγων εταιρειών –Αυξανόμενος βαθμός εξάρτησης των αναπτυσσόμενων χωρών από τις βιομηχανοποιημένες χώρες –Βιοπειρατεία-εκμετάλλευση φυσικών πόρων των αναπτυσσόμενων χωρών από της ανεπτυγμένες

12 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. n Ηθικοί: –Παραβίαση των εσωτερικών αξιών των φυσικών οργανισμών –Μεταβολή των φυσικών διαδικασιών μέσω ανάμιξης γονιδίων μεταξύ των ειδών –Αντιρρήσεις στην κατανάλωση ζωικών γονιδίων μέσω φυτικών οργανισμών και τούμπαλιν

13 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. n Δυσκολίες στην πληροφόρηση του καταναλωτή: –Δεν έχει θεσπιστεί επαρκές νομοθετικό πλαίσιο σε μερικές χώρες (πχ ΗΠΑ) –Ανάμιξη Γ.Τ. καλλιεργειών με παραδοσιακές δυσκολεύει τις προσπάθειες ετικετοποίησης

14 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. n Κοινωνικοί: –Η πρόοδος μπορεί να στραφεί προς όφελος των ανεπτυγμένων χωρών και σε βάρος των υπό ανάπτυξη

15 Νομοθετικό Πλαίσιο n Στην Ε.Ε. –Τα Γ.Τ. πρέπει να περνούν από ποιοτικούς ελέγχους –Τα Γ.Τ. πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση –Αλλά υπάρχει δυσκολία στον εντοπισμό Γ.Τ.Ο. στην παραγωγική διαδικασία

16 Αποτελέσματα Έρευνας

17

18

19

20

21

22

23

24

25 Συμπεράσματα n Ανεπαρκής έρευνα για τις συνέπειες n Δυνατότητα μόνο υποθέσεων: –Ακίνδυνοι οι ΓΤΟ –Επικίνδυνοι οι ΓΤΟ

26 Συμπεράσματα n Ακίνδυνοι οι ΓΤΟ –Κυρίως συνέπειες κοινωνικές –Εκτόπιση των μικρών παραγωγών –Εκμετάλλευση των αναπτυσσόμενων χωρών –Μακροχρόνια ελάχιστες μεταβολές στις τιμές

27 Συμπεράσματα n Επικίνδυνοι οι ΓΤΟ: –Πλήγμα για τη βιομηχανία μεταποίησης, των κτηνοτροφικών μονάδων και των εταιρειών εξέλιξης –Επιστροφή στις παραδοσιακές καλλιέργειες –Μείωση της παγκόσμιας παραγωγής –Αναζήτηση νέων λύσεων

28 Συμπεράσματα n Πιθανότερη εξέλιξη: –Απόδειξη της επικινδυνότητας μερικώς –Αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο –Καλύτερη πληροφόρηση του κοινού

29 Ευχαριστούμε για την υπομονή σας


Κατέβασμα ppt "Οικονομικές Συνέπειες των Γενετικά Τροποποιημένων Τροφίμων Βαντσιώτης Γιώργος 65/01 Βουγιούκα Ελένη 192/01 Επιβλέπων: Σαρτζετάκης Ευτύχιος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google