Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Συμβατική καλλιέργεια  Ολοκληρωμένη καλλιέργεια  Βιολογική καλλιέργεια.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Συμβατική καλλιέργεια  Ολοκληρωμένη καλλιέργεια  Βιολογική καλλιέργεια."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Συμβατική καλλιέργεια  Ολοκληρωμένη καλλιέργεια  Βιολογική καλλιέργεια

3  Συμβατική καλλιέργεια είναι η χημική γεωργία που στηρίζεται στη χρήση ( λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και ζιζανιοκτόνων )  Στην καλλιέργεια αυτή διακρίνουμε συνεχώς εισροές και μεγάλη κατανάλωση ενέργειας. Ταυτόχρονα εξαντλεί το έδαφος, καταστρέφει τη φυσική του δομή και το καθιστά σχεδόν αδρανές.  Οι υπερβολικές έως και πολύ υψηλές πολλές φορές δόσεις αγροχημικών έχουν σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση καταλοίπων σε υψηλά επίπεδα στα προϊόντα.

4  Ο μεγαλύτερος όγκος των γεωργικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως και στη χώρα μας παράγονται με τη συμβατική καλλιέργεια.  Στόχοι συμβατικής καλλιέργειας : - μεγιστοποίηση παράγωγης - μεγιστοποίηση κέρδους  Η συμβατική παράγωγη επιδεικνύει σημαντικές επιτυχίες : - η αύξηση της πάραγωγης τροφίμων ξεπερνά την αύξηση του πληθυσμού - οι αποδόσεις των περισσότερων καλλιεργούμενων ειδών έχουν αυξηθεί - οι τιμές των προϊόντων μειώνονται

5  Η ολοκληρωμένη διαχείριση είναι πιο κοντά στον βιολογικό τρόπο παραγωγής από τη Συμβατική Γεωργία και Κτηνοτροφία, ωστόσο δεν ταυτίζεται κατά κανένα τρόπο. Στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση επιτρέπεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων.  Στόχος : Είναι προϊόντα που παράγονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές και κανόνες ώστε να προστατεύουν την υγεία των καταναλωτών και το περιβάλλον.

6  Αρχές : X ρησιμοποιούνται τα φυτοφάρμακα που είναι εγκεκριμένα για συγκεκριμένες καλλιέργειες και εφόσον η χρήση τους κρίνεται απαραίτητη.  X ρησιμοποιούνται λιπάσματα εάν και εφόσον χρειάζονται και στις αναγκαίες ποσότητες. Πριν από τη χρήση κάποιου λιπάσματος γίνονται εργαστηριακές αναλύσεις εδάφους ώστε να διαγνωστούν οι ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία.  Καταγράφονται επίσης ιστορικά γεωργικά στοιχεία της περιοχής ώστε να εφαρμοστεί η καλύτερη πρακτική για τις συνθήκες που επικρατούν.  Απαγορεύεται η χρήση σπόρων γενετικώς τροποποιημένων όταν πρόκειται για την παραγωγή προϊόντων που θέλουν να πάρουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

7  Εφαρμόζεται σε προϊόντα φυτικής παραγωγής, στην εκτροφή χοιρινών και στα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας προς το παρόν.  Τα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης φέρουν το σήμα του Agrocert κρατικού οργανισμού Ελέγχου και Πιστοποίησης. Οποιαδήποτε άλλη επισήμανση πρέπει να αντιμετωπίζετε τουλάχιστον με σκεπτικισμό. Αρμόδιος έως τώρα είναι ο ΟΠΕΓΕΠ (Agrocert) τόσο για τον έλεγχο όσο και για την πιστοποίηση των προϊόντων που παράγονται με το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης.  Ο σύμβουλος γεωπόνος αλλά και ο ίδιος ο παραγωγός είναι υπεύθυνος για τα λάθη που μπορεί να γίνουν. Κανένα σύστημα δεν μπορεί να διασφαλίσει πλήρως την εφαρμογή του, ωστόσο γίνονται έλεγχοι.

8  Η Βιολογική Καλλιέργεια είναι μια μέθοδος καλλιέργειας η οποία ελαχιστοποιεί ή αποφεύγει πλήρως τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, ορμονών καθώς και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές. καλλιέργειας λιπασμάτων ζιζανιοκτόνων ρυθμιστών ανάπτυξης ορμονών ζωοτροφές  Η Βιολογική Καλλιέργεια απορρίπτει τη χρήση συνθετικών χημικών ουσιών, όπως τα συνθετικά ζιζανιοκτόνα, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς. φυτοφάρμακα γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς

9  Ανάμεσα σε 43 διαφορετικές κατηγορίες φρούτων και λαχανικών τα ακόλουθα έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων : μπρόκολο, μελιτζάνα, βλήτα, μπανάνα, kiwi – ακτινίδιο, σπαράγγια, μπιζέλια ( έλεγχος στα κατεψυγμένα ), μάνγκο, ανανάς, γλυκό καλαμπόκι ( έλεγχος στα κατεψυγμένα ), αβοκάντο και κρεμμύδι  Ενώ αντίστοιχα, τα ακόλουθα φρούτα και λαχανικά παρουσιάζουν υψηλότερο αριθμό φυτοφαρμάκων : ροδάκινα, μήλα, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, σταφύλια ( εισαγωγής ), αχλάδια, πιπεριές, σέλινο, μαρούλι, σπανάκι και πατάτες

10  O ι στόχοι της βιολογικής καλλιέργειας είναι :  Να παράγει τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας σε επαρκή ποσότητα.  Να αλληλεπιδράσει με εποικοδομητικό και ζωτικό τρόπο με όλα τα φυσικά συστήματα και κύκλους.  Να διατηρήσει και να αυξήσει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα του εδάφους.  Να χρησιμοποιήσει, όσο είναι δυνατόν, ανανεώσιμες πηγές σε γεωργικά συστήματα οργανωμένα σε τοπικό επίπεδο.  Να εργαστεί, όσο είναι δυνατόν, με υλικά και ουσίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν σε ένα αγρόκτημα ή οπουδήποτε αλλού.  Να προσφέρει στα εκτρεφόμενα ζώα συνθήκες ζωής τέτοιες που θα επιτρέψουν την ανάπτυξη των βασικών πλευρών της έμφυτης συμπεριφοράς τους.  Να περιορίσει όλες τις μορφές ρύπανσης που προέρχονται από τη γεωργική πρακτική.

11


Κατέβασμα ppt " Συμβατική καλλιέργεια  Ολοκληρωμένη καλλιέργεια  Βιολογική καλλιέργεια."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google