Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
Γεωργία Μανιάτη - Ντενίσα Μπιστίκα ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ 1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου B΄ τάξη ‘Αρχές Περιβαλλοντικών Επιστημών’

2 ΕΛΛΑΔΑ: Χώρα που παράγει ποιοτικά συμβατικά προϊόντα
ΠΟΙΟΣ ΛΟΙΠΟΝ Ο ΛΟΓΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ; ● πιέσεις από εταιρείες βιοτεχνολογίας με την υποστήριξη των ΗΠΑ ● νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία ● «θαυμαστά επιτεύγματα της βιοτεχνολογίας»

3 Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα καταναλώνονται πλέον σε πολλές χώρες του πλανήτη

4 ♥Διεθνές πρωτόκολλο για τη βιοασφάλεια ♥Αρχή της πρόληψης(ΟΗΕ)
ΟΜΩΣ: ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ, ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΝΑ ΑΝΑΚΥΡΗΧΘΟΥΝ ΧΩΡΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΟΠΛΑ ΣΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ: ♥Διεθνές πρωτόκολλο για τη βιοασφάλεια ♥Αρχή της πρόληψης(ΟΗΕ)

5 Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΙ

6 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΩΓΟ: ►Έρευνες δείχνουν ότι οι συμβατικές καλλιέργειες είναι 11% αποδοτικότερες ►Απαιτούνται ορισμένα μέτρα για τη δημιουργία γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών (Π.χ μεγάλες αποστάσεις από τις συμβατικές καλλιέργειες). ►Ειδικά στη χώρα μας όπου ο κλήρος είναι μικρός και πολυτεμαχισμένος η δημιουργία τέτοιων καλλιεργειών θα δημιουργήσει απώλειες σημαντικών καλλιεργήσιμων αγαθών.

7 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟ: ►Η επεξεργασία του γενετικού υλικού οδήγησε στην παραγωγή προϊόντων που διατηρούνται σε καλή κατάσταση από τη στιγμή της συγκομιδής (αφαιρείται το γονίδιο που προκαλεί το σάπισμα). ►Προκύπτουν πολλαπλά οικονομικά συμφέροντα για τους εμπόρους αφού ελαχιστοποιείται το ενδεχόμενο ζημίας.

8

9 ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ: ►Όλοι προτιμούν τα φρέσκα προϊόντα. ►93,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα και 70,9% στην Ε.Ε είναι αντίθετοι με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. ►Είναι ακόμη αμφίβολες οι επιπτώσεις τους στην υγεία (Αλλεργιογόνοι παράγοντες και τοξίνες μπορεί να προκαλέσουν καρκινογενέσεις). ►Επιπλέον τα προϊόντα αυτά είναι 20-30% ακριβότερα από τα συμβατικά.

10

11 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ: ►Η διατροφή όλου του πληθυσμού εναποτίθεται στα χέρια 3-4 εταιρειών των Η.Π.Α ►Η ρήση του προέδρου Μπούς «Θέλουμε να θρέψουμε όλο τον κόσμο» Όσο και αν ακούγεται φιλάνθρωπη κρύβει το μεγαλύτερο ΚΙΝΔΥΝΟ → να αποφασίζουν ελάχιστοι για το πώς και πότε θα τρέφεται όλος ο πλανήτης.

12 ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ►Τα γενετικά τροποποιημένα φυτά εκκρίνουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα. Οι ουσίες αυτές είναι τοξικές ή και καρκινογόνες και επιπλέον μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία υπερμικροβίων και ανεξέλεγκτων μεταλλάξεων. ►Τελικά δεν αποφεύγεται η χρήση φυτοφαρμάκων: Η αμυντική ικανότητα των φυτών είναι ανεπαρκής για τα 3ης ή και 2ης γενιάς παράσιτα (υπερ-ζιζάνια).

13 → Η ΠΕΙΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ♦Ο συσχετισμός πείνας-γενετικώς τροποποιημένων προϊόντων μόνο εμπορικό και όχι ανθρωπιστικό ενδιαφέρον κρύβει. ♦Οι εταιρείες που παράγουν γενετικώς τροποποιημένους σπόρους βρήκαν την ευκαιρία να αναδείξουν την αναγκαιότητα των προϊόντων τους. ►Στην πραγματικότητα όμως η παγκόσμια αγροτική παραγωγή επαρκεί για να θρέψει τον κόσμο. Το 80% των παιδιών που υποσιτίζονται ζει σε χώρες που έχουν πλεόνασμα γεωργικών προιόντων δημητριακών που προορίζονται για ζωοτροφές → Η ΠΕΙΝΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΕ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ

14 Πληροφορίες από το ΟΙΚΟ της Καθημερινής


Κατέβασμα ppt "ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google