Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος 2012-2013.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος 2012-2013."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος

2 PROJECT ΠΟΛΙΚΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ

3 Βιοτεχνολογία Γενετική μηχανική

4 Βιοτεχνολογία είναι η επιστήμη η οποία χρησιμοποιώντας ζωντανούς οργανισμούς ή μέρη αυτών, με κατάλληλη βιολογική διεργασία, παράγει νέους οργανισμούς και ουσίες προς όφελος του ανθρώπου και του περιβάλλοντος.

5 Γενετική μηχανική είναι ο χειρισμός των γονιδίων των έμβιων όντων .
Οι ερευνητές πλέον μπορούν να εισάγουν γονίδια από έναν οργανισμό σε κάποιον άλλον . Αυτό το κάνουν για να αναπτύξουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ή για να δημιουργήσουν ζωικά έμβρυα.

6 Παραδείγματα… Από φυτά:
Οι πρώτες γενετικά τροποποιημένες τροφές κυκλοφόρησαν στην αγορά το Ήταν μια ποικιλία ντομάτας που ονομαζόταν ΦΛΑΒΡ ΣΑΒΡ .Το γονίδιο που μαλακώνει την ντομάτα είχε τροποποιηθεί ώστε να επιβραδύνεται η ωρίμανσή της. Με αυτόν τον τρόπο ταυτόχρονα βελτιωνόταν και η γεύση!

7 Παραδείγματα… Από ζώα:
Ο πρώτος κλώνος που δημιουργήθηκε από το DNA ενός ωρίμου ζώου ήταν το πρόβατο Dolly. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να κλωνοποιηθούν με τον ίδιο τρόπο όπως η Dolly, στην περίπτωση που δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδιά . Ωστόσο η κλωνοποίηση είναι κάτι που έχει ήδη απαγορευτεί από τον νόμο σε πολλές χώρες !

8 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Μείωση του υποσιτισμού με την μεγιστοποίηση της αντοχής των τροφίμων σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και αύξηση των ευεργετικών ιδιοτήτων τους για τον άνθρωπο. Παραγωγή φαρμάκων και εμβολίων για θεραπεία, πρόληψη ασθενειών και ανοσία.

9 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Κλωνοποίηση σε βακτήρια γονιδίων πολύτιμων πρωτεϊνών για τον άνθρωπο (θεραπεία ινσουλίνης, θεραπεία νανισμού). Δημιουργία φυτών, ανθεκτικά σε παθογόνα και σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες, που χρειάζονται πολύ μικρότερη ποσότητα λιπασμάτων, πράγμα που τα καθιστά οικονομικότερα.

10 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 1. Εμφάνιση σοβαρών αλλεργιών με την κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων οργανισμών. 2. Διαταραχή της ισορροπίας του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. π.χ. η γύρη από ένα μεταλλαγμένο καλαμπόκι σκότωνε κατά χιλιάδες ένα είδος πεταλούδας. 3. Δημιουργία νέων εντόμων ανθεκτικών σε εντομοκτόνα.

11 Επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον

12 Στον πλανήτη Γη ζουν πάνω από 6 δισεκατομμύρια άνθρωποι .
Καθώς ο πληθυσμός αυξάνεται καταλαμβάνουμε ολοένα και περισσότερο έδαφος για να ζήσουμε και χρησιμοποιούμε περισσότερους φυσικούς πόρους . Πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες προκαλούν ΜΟΛΥΝΣΗ!

13 Η μόλυνση βλάπτει φυτά και ζώα εξαιτίας αποβλήτων που προέρχονται από εργοστάσια , κατοικίες , καλλιέργειες , μέσα μεταφοράς , καπνούς, καυσαέρια, δηλητηριώδη χημικά από βιομηχανική επεξεργασία και σκουπίδια, όπως πλαστικές συσκευασίες και αλλά αστικά λύματα.

14 Όλα αυτά μολύνουν το έδαφος, τα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες και τον αέρα μας.
Γι’ αυτό και ένα από τα δυσκολότερα μελήματα είναι να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη χρήση των φυσικών πόρων της Γης και στη διατήρησή τους.

15 ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ…
…ότι το περιβάλλον είναι ενιαίο για όλους τους ανθρώπους και όποιες συνέπειες προκύψουν από την καταστροφή του θα τις υποστούμε όλοι…!!!

16 ΒΙΟΗΘΙΚΗ

17 Βιοηθική είναι ο κλάδος εκείνος της επιστήμης που ασχολείται με τα ηθικά προβλήματα που προέκυψαν από τις νέες ανακαλύψεις της Βιολογίας και τις εφαρμογές της Γενετικής Μηχανικής, με στόχο την αποφυγή μη αναστρέψιμων καταστάσεων που σχετίζονται με τον χειρισμό του γενετικού υλικού.

18 Τα θέματα που εξετάζει η Βιοηθική είναι εξαιρετικά σοβαρά και θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σε διακρατικό επίπεδο, ώστε να μην αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Τα πιο σημαντικά άρθρα που σχετίζονται με τη διασφάλιση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι: «Απαγορεύεται οποιαδήποτε παρεμβολή με σκοπό τη δημιουργία ανθρώπινου όντος γενετικά όμοιου με άλλο ανθρώπινο ον, ζωντανού ή νεκρού», Άρθρο 1. «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα να γνωρίζει οποιαδήποτε πληροφορία αφορά την υγεία του», Άρθρο 10. «Απαγορεύεται κάθε είδους διάκριση εναντίον ατόμου με βάση κληρονομικά του χαρακτηριστικά», Άρθρο 11.

19 Μπορούμε να ξαναγράψουμε το βιβλίο της φύσης;
Ερωτηματολόγιο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Μπορούμε να ξαναγράψουμε το βιβλίο της φύσης; Συμπεράσματα...

20 Ύστερα από έρευνα που έγινε σε 25 μαθητές... ...της Α' λυκείου

21 ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Να τα προστατέψουμε σε καταφύγια και ειδικά πάρκα.
Να προτείνετε δράσεις που μπορούμε να κάνουμε για τα ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση… Να τα προστατέψουμε σε καταφύγια και ειδικά πάρκα. Να βοηθήσουμε την εκτροφή και την αναπαραγωγή τους. Να προστατέψουμε το περιβάλλον που ζουν. Να υπάρξουν αυστηρές ποινές για όσους τα κυνηγούν. Να μην αγοράζουμε προϊόντα που προέρχονται από αυτά. Να μη γίνονται πειράματα πάνω τους.

22 ΕΡΩΤΗΣΗ 2 Πιστεύετε ότι μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση του επισιτιστικού προβλήματος στη Γη; Ναι-Όχι

23 ΕΡΩΤΗΣΗ 2 ΠΩΣ; Παράγοντας μεγαλύτερες ποσότητες τροφίμων.
Στέλνοντας προϊόντα σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς που προσφέρουν βοήθεια. Προσπαθώντας για δικαιότερη κατανομή του πλούτου.

24 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 Θεωρείτε ηθικά σωστή την διαδικασία της κλωνοποίησης;
Ναι-Όχι

25 ΕΡΩΤΗΣΗ 3 ΓΙΑΤΙ; Για βελτίωση του είδους Για θεραπεία ασθενειών
ΝΑΙ Για βελτίωση του είδους Για θεραπεία ασθενειών ΟΧΙ Θα χαθεί η μοναδικότητα του κάθε οργανισμού Πιθανή εμφάνιση δυσλειτουργιών

26 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 Πιστεύετε ότι η βιοτεχνολογία έχει ΜΟΝΟ θετικά αποτελέσματα στην ανθρώπινη ζωή και στο περιβάλλον; Ναι-Όχι

27 ΕΡΩΤΗΣΗ 4 ΓΙΑΤΙ; Εφαρμόζεται μόνο από ειδικευμένους επιστήμονες ΝΑΙ
ΟΧΙ Καταστρέφεται το περιβάλλον Επηρεάζεται η ισορροπία της φύσης Δημιουργούνται τρόφιμα με επισφαλή αποτελέσματα για την ανθρώπινη υγεία

28 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 Θα αγοράζατε κάτι εάν γνωρίζατε ότι είναι μεταλλαγμένο;
Ναι-Όχι

29 ΕΡΩΤΗΣΗ 5 ΓΙΑΤΙ; ΝΑΙ Είναι απαραίτητο Είναι νόστιμο ΟΧΙ
Δεν γνωρίζουμε τις παρενέργειες Είναι ανθυγιεινό

30 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 Πιστεύετε ότι ο άνθρωπος πρέπει να επεμβαίνει στην φύση και να την χρησιμοποιεί προς όφελός του; Ναι-Όχι

31 ΕΡΩΤΗΣΗ 6 ΓΙΑΤΙ; Είναι απαραίτητο Πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση ΝΑΙ
ΟΧΙ Πρέπει να προστατεύσουμε τη φύση

32 Τρόπος λειτουργίας της ομάδας...

33 Γενικά λειτουργήσαμε με βάση το συμβόλαιο που υπογράψαμε.
Αρχικά έγινε καταμερισμός εργασιών, ανάλογα με τις δυνατότητές μας. Στη συνέχεια κάθε μέλος της ομάδας εργάστηκε στο κομμάτι που του αναλογούσε και η εργασία ολοκληρώθηκε. Οι πληροφορίες από το διαδίκτυο, προέρχονται από έμπιστες πηγές.

34 ΠΗΓΕΣ… agrool.gr/gr/b2.htm Wikipedia.gr bioethics.htm Youtube.com
Βιβλίο «Περιβάλλον και Γεωργία» Β΄τάξης ΕΠΑ.Λ.

35 Τα μέλη της ομάδας: Λυδία Κατσάνου Ευαγγελία Καραπλή Γεωργία Κασφίκη Θεοδώρα Κοκολιού Σωτήρης Θεοκλήτου Μάριος Ζοπανιώτης


Κατέβασμα ppt "4ο ΛΥΚΕΙΟ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ Σχολικό έτος 2012-2013."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google