Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά – Τρόφιμα ΕΕΕΕΚ Ρόδου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά – Τρόφιμα ΕΕΕΕΚ Ρόδου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά – Τρόφιμα ΕΕΕΕΚ Ρόδου

2 Γνωρίζουμε πραγματικά τι τρώμε; Tι είναι οι ΓΤΟ?

3 Οι Γενετικά Τροποποιημένοι Οργανισμοί (Γ.Τ.Ο) είναι: «Οργανισμοί (φυτά, μικροοργανισμοί, ζώα, ψάρια),, των οποίων το γενετικό υλικό (DNA) έχει τροποποιηθεί (στο εργαστήριο) με τρόπο που δε συμβαίνει στη φύση

4 «Μεταλλαγμένα» Η μετάλλαξη είναι κάτι που συμβαίνει στη φύση τυχαία Η μετάλλαξη μπορεί να συμβεί και με τη χρήση μεταλλαξιογόνων παραγόντων (χημικές ουσίες, ακτινοβολία) ΣΥΝΗΘΩΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

5 Γενετική Τροποποίηση Οργανισμών Η τροποποίηση του γενετικού κώδικα (DNA) ενός οργανισμού επιτυγχάνεται με την:  Εισαγωγή/προσθήκη νέου γονιδίου συνήθως από ΜΗ συγγενικό είδος οργανισμού  Αφαίρεση γονιδίου  Μεταβολή της λειτουργίας γονιδίου (σίγηση/αύξηση έκφρασης/τροποποίηση έκφρασης ) Με στόχο

6

7 Μέθοδοι γενετικής τροποποίησης Κυριότερο μέρος είναι η απομόνωση του γονιδίου που μας ενδιαφέρειαπομόνωση Μετά η εισαγωγή του στον οργανισμό λήπτη με τη χρήση κάποιου φορέα (συνήθως μικροοργανισμού)εισαγωγή

8

9 ‘ Ανακατεύοντας’ το DNA

10 Πρωτόκολλο Εργασιών & Εργαστήρια

11 Γενετικές τροποποιήσεις οργανισμών Γεωργία Ιατρική Άπειρες και ασύλληπτες οι προοπτικές και οι δυνατότητες

12 Ανάγκη για εφαρμογή της Γενετικής Τροποποίησης στη Γεωργία n Φυτική παραγωγή: –Βελτιωμένη γεύση και ποιότητα –Μειωμένος χρόνος ωρίμανσης –Αυξημένη θρεπτική αξία, καρποφορία και ανθεκτικότητα –Βελτιωμένη αντίσταση στις ασθένειες, ζιζάνια και έντομα

13 Καλλιέργεια Γ.Τ Φυτειών ( 2007)

14 Αύξηση ΓΤ καλλιεργειών,

15 Φυτοπροστασία Ασθένειες Έντομα Ζιζάνια Θρέψη Λιπάσματα

16 ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ Για ασθένειες που προκαλούνται από μύκητες, πέρα Από τον συμβατικό τρόπο αντιμετώπισης, είναι δυνα- τον να εισαχθεί στο φυτό ένα γονίδιο που παράγει ένα ένζυμο το οποίο καταστρέφει τους μύκητες, χωρίς όμως να καταστρέφει τα κύτταρα του φυτού. Τέτοια ένζυμα απομονώθηκαν από ένα τροπικό δημητριακό. Με την εισαγωγή σε καλλιέργειες δημητριακών του γονιδίου που παράγει αυτό το ένζυμο, τα δημητριακά αυτά θα διαθέτουν πρόσθετη άμυνα έναντι των ασθενειών που προκαλούνται από μύκητες.

17 Το βακτήριο Bacillus thuringiensis παράγει μια βιοεντομοκτόνο πρωτεΐνη (Bt) ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΕΝΤΟΜΑ Το γονίδιο αυτό μεταφέρθηκε στο DNA φυτών όπως καλαμπόκι, βαμβάκι ώστε να παράγουν βιοεντομοκτόνο και να μη χρειάζονται χημικά εντομοκτόνα Bt-Corn

18 ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΦΥΤΩΝ ΓΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΕ ΖΙΖΑΝΙΟΚΤΟΝΑ Ανθεκτικότητα στο ζιζανιοκτόνο GLYPHOSATE Γονίδιο από το βακτήριο εδάφους Agrobacterium

19 Θρέψη από Αζωτοβακτήρια γενετική τροποποίηση των συμβιωτικών αζωτοδεσμευτικών οργανισμών, που προσκολλώνται μόνο στα ριζίδια των ψυχανθών και δεσμεύουν άζωτο από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε αμμωνιακά άλατα τα οποία αποδίδουν στις ρίζες των ψυχανθών στις οποίες είναι προσκολλημένοι. στη νέα τους μορφή οι συμβιωτικοί αζωτοδεσμευτικοί οργανισμοί θα προσκολλώνται στα ριζίδια και άλλων φυτών, με αποτέλεσμα το δεσμευόμενο άζωτο από την ατμόσφαιρα να το αποδίδουν και σε άλλα φυτά σαν άλατα.

20 Ποιοτικά Χαρακτηριστικά Αναστολή της Ωρίμανσης (τομάτα) Μείωση Ρυθμού Παραγωγής Αιθυλενίου (φρούτα) Σογιέλαιο Ανταγωνιστικό του Ελαιόλαδου (σόγια) Αύξηση Παραγωγής – Βελτιωμένα Ποιοτικά Χαρακτηριστικά (πατάτα) Βελτίωση της Γεύσης (τομάτα, μαρούλι) Καφές χωρίς Καφεΐνη (ποικιλίες καφέ)

21 Γ.Τ Καλλιέργειες εγκεκριμένες ή υπό έγκριση στην ΕΕ Είδος φυτούΝέο Χαρακτηριστικό Προέλευση γονιδίου Καλαμπόκι (56) Αντοχή σε έντομα Αντοχή σε ζιζανιοκτόνα Διαφοροποίηση στη σύσταση (Αυξ. Λυσίνη) Μικροοργανισμός Σόγια (9) Αντοχή σε ζιζανιοκτόναΜικροοργανισμός Ελαιοκράμβη (12) Αντοχή σε ζιζανιοκτόναΜικροοργανισμός Ρύζι (1) Αντοχή σε ζιζανιοκτόναΜικροοργανισμός Βαμβάκι (22) Αντοχή σε έντομα Αντοχή σε ζιζανιοκτόνα Μικροοργανισμός Πατάτα (2) Διαφοροποίηση στη σύσταση (Αυξ. αμυλοπηκτίνη) Μικροοργανισμός Λουλούδια (5) Διαφοροποιημένο χρώμα Αυξημένη διάρκεια ζωής Πετούνια Κολοκυθιά Αντοχή σε ιώσειςΜικροοργανισμός Ζαχαρότευτλο ( 3) Αντοχή σε ζιζανιοκτόναΜικροοργανισμός

22 Ανάγκη για εφαρμογή της Γενετικής Τροποποίησης στη Γεωργία n Ζωική Παραγωγή: –Αυξημένη αντίσταση(σε ασθένειες) παραγωγικότητα, ανθεκτικότητα και τροφική αποτελεσματικότητα –Μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος, αυγών και γάλακτος

23 Ανθεκτικότητα στις Ασθένειες n Αγελάδες με ανθεκτικότητα στις μαστίτιδες n Πουλερικά με ανοσία σε ιούς n Ψάρια με ανοχή σε διάφορες ασθένειες n Ψάρια με αντοχή σε παγωμένα νερά

24 Ποσοτικά & Ποιοτικά Χαρακτηριστικά στις Ζωικές Τροφές n Έχουν παραχθεί γενετικά τροποποιημένοι χοίροι με προσθήκη γονιδίων αυξητικής ορμόνης. Τα ζώα αυτά είχαν μεν πολύ άπαχο κρέας, αλλά παρουσίαζαν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως πεπτικά έλκη, ασθένειες των νεφρών, αρθρίτιδες κ.λπ. n ψάρια, που μεγαλώνουν ταχύτερα απ’ ότι τα μη τροποποιημένα ελεύθερης βοσκής ψάρια ή τα ψάρια των ιχθυοκαλλιεργειών.

25 Ανάγκη για εφαρμογή της Γενετικής Τροποποίησης στην Ιατρική Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εφαρμογής της γενετικής μηχανικής στην Ιατρική είναι η παρα- σκευή α α α α α νννν θθθθ ρρρρ ώώώώ ππππ ιιιι νννν ηηηη ςςςς ι ι ι ι νννν σσσσ οοοο υυυυ λλλλ ίίίί νννν ηηηη ςςςς α α α α από γενετικά τροποποιημένα βακτήρια το 1982 στις ΗΠΑ. Την εξελικτική πορεία για την εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ινσουλίνης ακολούθησαν πολλές άλλες ορμόνες, όπως η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη, ή α-ιντερφερόνη κ.λπ. για την αντιμετώπιση νανισμού. Παραγωγή παραγόντων πήξης του αίματος για τη θεραπεία της αιμορροφιλίας.

26 Ανθρώπινη Ινσουλίνη

27 Έλεγχος για Γενετικώς Τροποποιημένα Προϊόντα Διατροφής

28 Αριθμός Δειγμάτων: 119 Είδος Δειγμάτων: Δείγματα που περιείχαν ή αποτελούνταν από σόγια (λεκιθίνη) ή/ και αραβόσιτο (άμυλο) ή/ και ρύζι ή συστατικά αυτών. Παιδικές τροφές, σάλτσες, ροφήματα σόγιας, επιδόρπια, αλεύρια, είδη ζαχαροπλαστικής, δημητριακά προγεύματος, ψωμιά (από καλαμποκάλευρο και σογιάλευρο), ρύζι και προϊόντα ρυζιού, παγωτά, σνακς, έτοιμες σαλάτες. Τόπος Δειγματοληψίας: Λιανικό εμπόριο, αποθήκες εισαγωγέων, εργοστάσια παραγωγής. Δειγματοληψία 2008

29 Ανάλυση αποτελεσμάτων 2008 Στο 81% (97/119) των δειγμάτων που εξετάστηκαν δεν ανιχνεύθηκαν γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, ενώ στο 7% (8/119 δείγματα) ανιχνεύθηκαν εγκεκριμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί. Το 12% (14/119) αφορούσε δείγματα στα οποία δεν επιτεύχθηκε απομόνωση του DNA

30 Ανάλυση αποτελεσμάτων 2008 Από τα 8 θετικά δείγματα, τα έξι ανιχνεύθηκαν σε ποσοστό μικρότερο του νομοθετικού ορίου (  0.9  ), ενώ τα υπόλοιπα 2 σε ποσοστό μεγαλύτερο του νομοθετικού ορίου (  0.9  ). Παρουσία ΓΤΟ (  0.9  ) Α/ΑΕίδος Ποσοστό Γ.Τ.Ο.% Είδος Γενετικής Τροποποίησης 1.Πίτσα53,50% Γ. Τ. Σ. Roundup Ready 2. Επιδόρπι ο 100% Γ. Τ. Σ. Roundup Ready Παρουσία ΓΤΟ (<0.9  ) Α/ΑΕίδος Ποσοστό Γ.Τ.Ο.% Είδος Γενετικής Τροποποίησης 1. Πρώτη Ύλη 0,35%Γ. Τ. Α. MON Πρώτη Ύλη 0,3%Γ. Τ. Α. MON Πρώτη Ύλη 0,2% Γ. Τ. Σ. Roundup Ready 4.4. Πρώτη Ύλη 0,01%Γ. Τ. Α. MON Έτοιμες Σαλάτες 0,2% Γ. Τ. Σ. Roundup Ready 6.6. Έτοιμες σαλάτες 0,1% Γ. Τ. Σ. Roundup Ready

31 Ανάλυση Θετικών Δειγμάτων

32 Θα έπρεπε να επιβάλλεται ΣΗΜΑΝΣΗ Ότι: Στα προϊόντα που αποτελούνται, περιέχουν ή παράγονται από ΓΤΟ τόσο τα προσυσκευασμένα όσο και τα μη προσυσκευασμένα σε πινακίδα κοντά στο προϊόν ◊ «Το προϊόν αυτό περιέχει γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς» ή ◊ «Το προϊόν αυτό παράγεται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς» ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ΟΜΩΣ!

33 Κίνδυνοι λόγω Γ.Τ.Ο. –Οικονομικές Επιπτώσεις –Δυνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία: Αλλεργίες, ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και άλλες άγνωστες συνέπειες –Δυνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον: Ακούσια ή εκούσια διασπορά γονιδίων, (υπερζιζάνια, ανθεκτικά έντομα) με άγνωστες συνέπειες σε άλλους οργανισμούς (πχ βακτήρια εδάφους) –Περιορισμός της βιοποικιλότητας

34 Ευχαριστώ για την προσοχή σας Ποιο θα είναι άραγε το τίμημα για αυτό το ‘ανακάτεμα’ των γονιδίων και την παράκαμψη των αιώνιων διαδικασιών της φύσης;

35 Στο πρόγραμμα πήραν μέρος οι: Καθηγητές: Κωνσταντίου Άρτεμις Φιλόλογος (Διευθύντρια) Θεοδοσιάδου Κωνσταντίνα Φιλόλογος Ντούλας Ιωάννης Γεωπόνος Μαθητές: Αραπάκης Ιωάννης Παραής Λουκάς Ρήγας Νικόλαος


Κατέβασμα ppt "Γενετικά Τροποποιημένα Φυτά – Τρόφιμα ΕΕΕΕΚ Ρόδου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google