Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα
Αθηνά Ανδρέου

2 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η πτυχιακή μου άσκηση επικεντρώνεται στο ρόλο και τη συνεισφορά των γραφιστών προς την αειφορία. Θα αναφερθώ στη σημασία της αειφορίας και τον λόγο που η αειφορία είναι σημαντική για τους γραφίστες.

3 Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ
Η αειφόρος ανάπτυξη ή βιώσιμη ανάπτυξη αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη που σχεδιάζεται και υλοποιείται λαμβάνοντας υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα (Shedroff, 2009).

4 Η αειφορία είναι μια έννοια με περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές παραμέτρους. Ο αειφόρος σχεδιασμός βασίζεται στην οικολογική αποτελεσματικότητα, στη σχεδίαση προϊόντων επαναχρησιμοποίησης, στη μείωση σπατάλης χαρτιών και μελανιών, στην ανακύκλωση, στην εξαΰλωση και στη λιγότερη χρήση ενέργειας.

5 Εδώ και αρκετά χρόνια, το περιβάλλον και η υπερθέρμανση του πλανήτη μονοπωλούν τις συζητήσεις όλων μας. Όμως, τι σχέση μπορούν να έχουν οι γραφικές τέχνες με την αύξηση της θερμοκρασίας και τη μόλυνση του περιβάλλοντος; Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτούργησαν μέχρι σήμερα, οι γραφικές τέχνες είναι από τις βιομηχανίες που επιδρούν αρνητικά στο περιβάλλον, εάν δεν τηρούνται ορισμένοι κανόνες (Ανώνυμος, 2011).

6 Πάντως το πρόβλημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος δεν έχει αφήσει αδιάφορη την βιομηχανία των γραφικών τεχνών. Η βιομηχανία των γραφικών τεχνών έχει πλέον συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας ήδη εφαρμοζόμενης περιβαλλοντολογικής πρακτικής. Έτσι, δεν είναι λίγες οι κατασκευάστριες, αλλά και οι εκτυπωτικές εταιρείες, οι οποίες υιοθετούν επιχειρηματικές πρακτικές που συμβάλλουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, αντιμετωπίζοντας έτσι την επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Οι πρακτικές αυτές είναι εύκολο εφαρμόσιμες, ενώ έχει αποδειχθεί στην πράξη ότι σε καμία περίπτωση δεν μειώνουν την ποιότητα του τελικού προϊόντος, του προσδίδουν υπεραξία, αφού σήμερα τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και οι εταιρείες με οικολογική συνείδηση προτιμούνται από τα καταναλωτικό κοινό (Ανώνυμος, 2011).

7 Η γραφιστική θα συμβάλει στην ανάπτυξη της αειφορίας, με διάφορους τρόπους, όπως:
με το να προωθήσει τη πράσινη οικονομία και αυτό θα γίνει εφικτό με την εμπιστοσύνη του καταναλωτή, με την δημιουργία καινοτόμων προϊόντων (Presenti, 2010). Με γραφιστικά προϊόντα που θα είναι συμβατά με τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις, με νέα προϊόντα που θα επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

8 ΤΑ ΜΕΛΑΝΙΑ Υπάρχουν πολλων ειδών μελάνια, καλά σε ποιότητα κατά την εκτύπωση αλλά και βλαβερά, τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Η βιομηχανία είναι σε θέση να προσφέρει σήμερα νέα ανακυκλώσιμα μελάνια, με βάση από φυτικά έλαια, έναντι του πετρελαίου, των οποίων η επίπτωση στο περιβάλλον είναι ελάχιστη και αφετέρου η ποιότητα τους είναι εξαιρετική.

9 ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ Στα κοινά χαρτιά που χρησιμοποιούνται στην εκτύπωση περιοδικών και εμπορικών φυλλαδίων, χρησιμοποιείτε χλώριο κατά την λεύκανση τους. Πέρα από τα κοινά χαρτιά, οι χαρτοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει στη διάθεση και οικολογικών χαρτιών, τα οποία όχι μόνο προκύπτουν από ανακύκλωση αλλά κατασκευάζονται από ίνες μη προερχόμενες από ξύλο. Αυτά τα νέα τύπου χαρτιά συνεισφέρουν σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος, αφού σύμφωνα με έρευνες, η χαρτοβιομηχανία απαιτεί την κοπή 100 εκατ. δέντρων ετησίως για την κάλυψη της ζήτησης από την αγορά μόνο των ΗΠΑ

10 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός είναι η ανακάλυψη και η αποκάλυψη των πολλαπλών διαστάσεων του θέματος σε σχέση με την γραφιστική ώστε να προωθηθεί η πράσινη οικονομία με την δημιουργία καινοτόμων γραφιστικών προϊόντων.

11 Οι σχεδιαστές έχουν την ικανότητα να επικοινωνούν και τελικά να εξαπλώνουν κοινωνικά και οικολογικά μηνύματα στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις. Μπορεί ο γραφίστας να κάνει την θετική αλλαγή; Το Green Design είναι ο τρόπος που οι σχεδιαστές μπορούν να σκέφτονται για το έργο που δημιουργούν (Dougherty, 2008).


Κατέβασμα ppt "Ο ρΟλοΣ και η συνεισφορΑ των γραφιστΩν προς την αειφορΙα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google