Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
Συσκευασίες και απορρίμματα Αγόρασε τοπικά προϊόντα Περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατανάλωση Κατανάλωση με στόχο τη μείωση

2 8 κανόνες γα έξυπνες αγορές
2.Αγόρασε προϊόντα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. 1.Αγόρασε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν. 5.Σκέψου πως θα χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν πριν το αγοράσεις 6.Μην αγοράζεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι. 3.Όταν είναι δυνατό, διάλεξε προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. 4. Επίλεξε προϊόντα με τη μικρότερη δυνατή συσκευασία 8. Επίλεξε προϊόντα που είναι φτιαγμένα ή χρησιμοποιούνται με ένα περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. 7. Επίλεξε τοπικά προϊόντα.

3 Kλείσε τον κύκλο της ανα- κύκλωσης.
Όταν τα απορρίμματα ανακυκλώνονται και εμείς αγοράζουμε ανακυκλωμένα προϊόντα, τα χρησιμοποιούμε και μετά τα ανακυκλώνουμε ξανά τότε δημιουργούμε ένα κλειστό κύκλο. Κλείνοντας τον κύκλο, μειώνουμε την ποσότητα των δυσεύρετων πρώτων υλών και της ενέργειας που απαιτείται για να παράγουμε νέα προϊόντα.  Οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν να κλείσουμε τον κύκλο αγοράζοντας ανακυκλωμένα προϊόντα, όταν αυτό είναι δυνατόν.  Άρα 2 κανόνες για έξυπνες αγορές μπορούν να κλείσουν τον κύκλο της ανακύκλωσης Αγόρασε προϊόντα που μπορούν να ανακυκλωθούν. Αγόρασε προϊόντα φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

4 Συσκευασίες και απορρίμματα.
Η συσκευασία είναι απαραίτητη, καθώς διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα, καθαρά, προστατεύει το περιεχόμενο και μας παρέχει πληροφορίες για αυτό. Δυστυχώς, η υπερβολική συσκευασία δημιουργεί νέα απορρίμματα. Έχουμε σκεφτεί πόση συσκευασία χρειαζόμαστε τελικά όταν αγοράζουμε κάτι; Κάποιες φορές είναι πιο σοφό να αγοράσουμε ένα προϊόν σε μία μεγάλη συσκευασία από πολλές μικρότερες.  Σκέψου πως θα χρησιμοποιήσεις το προϊόν πριν το αγοράσεις. Κάποιες φορές αυτό σε βοηθάει να κάνεις την πιο σωστή επιλογή.  Να είσαι προσεκτικός όταν ψωνίζεις και να μην παίρνεις περισσότερα από όσα χρειάζεσαι. Καλύτερα να μην αγοράζεις μεγαλύτερες ποσότητες τροφής από όσο εσύ χρειάζεσαι ούτε και προϊόντα που δεν είσαι σίγουρος ότι σου είναι απαραίτητα. Άρα 3 κανόνες για έξυπνες αγορές: Επίλεξε προϊόντα με τη λιγότερη δυνατή συσκευασία. Σκέψου πως θα χρησιμοποιήσεις ένα προϊόν πριν το αγοράσεις. Μην αγοράζεις περισσότερα από αυτά που χρειάζεσαι.

5 Aγόρασε προϊόντα της τοπικής αγοράς
Είναι καλή ιδέα, όταν αυτό είναι δυνατό, να επιλέγεις προϊόντα του τόπου σου. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεις τους έλληνες αγρότες και επιχειρηματίες και μειώνεις την ανάγκη για μεταφορά των προϊόντων. Προϊόντα που είναι από (άλλο νομό) ή άλλη χώρα χρειάζονται να μεταφερθούν από μακριά. Έτσι καταναλώνονται περισσότερα καύσιμα, δημιουργείται μεγαλύτερη μόλυνση και χρησιμοποιούνται περισσότερες πρώτες ύλες. Οπότε θυμήσου αυτό τον απλό κανόνα για έξυπνες αγορές: Επίλεξε τοπικά προιόντα!

6 Περιβαλλοντικά υπεύθυνη κατανάλωση
Ορισμένα προϊόντα κατά την παραγωγή ή κατά τη χρήση τους είναι βλαβερά για το περιβάλλον. Για να γίνεις έξυπνος καταναλωτής, έλεγξε τη συσκευασία και δες αν υπάρχει κάποια από τις παρακάτω ενδείξεις. Βιοδιασπώμενα: Επίλεξε βιοδιασπώμενα προϊόντα καθώς διασπώνται εύκολα και προκαλούν λιγότερη ζημιά στο περιβάλλον. Κατασκευασμένα από φυτείες δασών: Αυτά τα προϊόντα είναι κατασκευασμένα από ξύλο που προέρχεται από φυτείες δασών και όχι από φυσικά δάση. Βιοβασιζόμενα: Τα βιοβασιζόμενα προϊόντα είναι αυτοανανεώσιμα αγροτικά προϊόντα που παράγονται από φυτικά η ζωικά υλικά , τα οποία διασπώνται στο περιβάλλον πιο εύκολα και με μεγαλύτερη ασφάλεια. Βιολογικά: Τα βιολογικά φρούτα και λαχανικά καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων. Αντίθετα οι αγρότες στις βιολογικές καλλιέργειες χρησιμοποιούν λιπάσματα και φυτοφάρμακα παρασκευασμένα από ζωικά και φυτικά υλικά. Τα ζώα στη βιολογικής κτηνοτροφίας μεγαλώνουν χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών, ορμονών και άλλων χημικών. Μερικοί προτιμούν τις βιολογικές τροφές για τους παραπάνω λόγους. Άλλοι τονίζουν πως η βιολογική κτηνοτροφία είναι μια περισσότερο βιώσιμη μορφή κτηνοτροφίας, καθώς μειώνει την ποσότητα των χημικών που εισέρχονται στο έδαφος και στους υδάτινους δρόμους. Οπότε για να γίνεις έξυπνος καταναλωτής έλεγξε τη συσκευασία και ακολούθησε αυτόν τον εύκολο κανόνα Επίλεξε προϊόντα που είναι φτιαγμένα ή χρησιμοποιούνται με έναν περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο.

7 Κατανάλωση με στόχο τη μείωση
Η μείωση δεν αφορά μονάχα τα απορρίμματα, αφορά επίσης την ποσότητα των φυσικών πηγών που χρησιμοποιούμε. Όταν πας για ψώνια κοίταξε για προϊόντα που θα μειώσουν την ποσότητα της ενέργειας και του νερού που χρησιμοποιείς καθημερινά, όπως συσκευές χαμηλής κατανάλωσης νερού και ενέργειας. Δεδομένου ότι για να παραχθούν όλα όσα εσύ αγοράζεις χρησιμοποιείται ενέργεια και φυσικές πηγές , μπορείς συμβάλλεις στην εξοικονόμησή τους μειώνοντας τα απορρίμματα και την περιττή συσκευασία και απλά αγοράζοντας μόνο αυτά που χρειάζεσαι.


Κατέβασμα ppt "8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google