Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

γονίδια  Τα γονίδια που παρουσιάζονται στο σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού τον βοηθούν να προσδιορίσει τις συνήθειες του οργανισμού του. η τεχνολογία που.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "γονίδια  Τα γονίδια που παρουσιάζονται στο σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού τον βοηθούν να προσδιορίσει τις συνήθειες του οργανισμού του. η τεχνολογία που."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 γονίδια  Τα γονίδια που παρουσιάζονται στο σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού τον βοηθούν να προσδιορίσει τις συνήθειες του οργανισμού του. η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατασκευή των κυττάρων  Η γενετική μηχανική ορίζεται ως η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να αλλάξει την κατασκευή των κυττάρων και να μετακινήσει τα γονίδια από ένα είδος σε ένα άλλο με σκοπό την παραγωγή νέων οργανισμών.

3 ο άνθρωπος μπορεί και αλλάζει τα γονίδια των ειδών για δεκάδες χρόνια  Αν και πολλοί πιστεύουν πως η γενετική μηχανική είναι πρόσφατο επίτευγμα της ανθρωπότητας, η αλήθεια είναι πως ο άνθρωπος μπορεί και αλλάζει τα γονίδια των ειδών για δεκάδες χρόνια μέσα από διάφορες άλλες μεθόδους. Paul Berg  Το 1972 ο Paul Berg κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο ανασυνδυασμένο μόριο DNA χρησιμοποιώντας ιό πιθήκου και ιό από λάμδα. Herbert Boyer Stanley Cohen  Το 1973 οι Herbert Boyer και Stanley Cohen δημιούργησαν τον πρώτο διαγονιδιακό οργανισμό εισάγοντας αντιβιοτικό ανθεκτικό γονίδιο μέσα σε ένα πλασμίδιο Ε.

4 τέσσερα βήματα  Η διαδικασία που ακολουθούν οι επιστήμονες για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανασυνδυασμένο DNA αποτελείται από τέσσερα βήματα: ειδικού ενζύμου 1. Πρώτα απ’ όλα παίρνουμε το DNA από ένα ανθρώπινο κύτταρο και με τη βοήθεια ενός ειδικού ενζύμου απομονώνουμε το γονίδιο που χρειαζόμαστε

5 πλασμίδιο 2. Μόλις απομονώσουμε το γονίδιο που μας ενδιαφέρει, «κόβουμε» από το πλασμίδιο ενός βακτηρίου ένα συγκεκριμένο κομμάτι,

6 τοποθετούμε το γονίδιο στον κενό χώρο του πλασμιδίου 3. Και αμέσως μετά τοποθετούμε το γονίδιο στον κενό χώρο του πλασμιδίου, ενώ αργότερα επιστρέφουμε το νέο πλασμίδιο και πάλι το εσωτερικό του βακτηρίου.

7 αφήνουμε το βακτήριο να πολλαπλασιαστεί μεγάλες ποσότητες 4. Τέλος αφήνουμε το βακτήριο να πολλαπλασιαστεί έτσι ώστε να μπορούμε να πάρουμε την ουσία που θέλουμε σε μεγάλες ποσότητες.

8 ΙΑΤΡΙΚΗ : μαζική παραγωγή ινσουλίνης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων αλλά και πολλών άλλων φαρμάκων  Στην Ιατρική η γενετική μηχανική έχει χρησιμοποιηθεί για την μαζική παραγωγή ινσουλίνης, ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, μονοκλωνικών αντισωμάτων, εμβολίων αλλά και πολλών άλλων φαρμάκων. κατασκευή ζωικών μοντέλων ανθρωπίνων ασθενειών  Επίσης η γενετική μηχανική χρησιμοποιείται για την κατασκευή ζωικών μοντέλων ανθρωπίνων ασθενειών.  Το πιο κοινό είναι το γενετικά τροποποιημένο ποντίκι, που έχει χρησιμοποιηθεί για τη μελέτη του καρκίνου, της παχυσαρκίας, του διαβήτη, της ασθένειας Πάρκινσον και άλλων σοβαρών ασθενειών.

9 ΓΕΩΡΓΙΑ: γενετικώς τροποποιημένων τροφίμωνΥπάρχουν τρεις  Μία από τις πιο γνωστές εφαρμογές της γενετικής μηχανικής είναι η δημιουργία γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων. Υπάρχουν τρεις γενιές γενιές των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.  Η πρώτη γενιά καλλιεργειών προστασία από έχει εμπορευματοποιηθεί και παρέχει προστασία από έντομα και ζιζανιοκτόνα έντομα και ζιζανιοκτόνα. αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης  Η δεύτερη γενιά των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης με τη βελτίωση του αλατιού, της ανοχή στο κρύο και στην ξηρασία και της αύξησης της θρεπτικής αξίας των καλλιεργειών. φαρμακευτικά φυτά βρώσιμα εμβολίων και άλλων ναρκωτικών.  Η τρίτη γενιά αποτελείται από φαρμακευτικά φυτά, φυτά που περιέχουν βρώσιμα εμβολίων και άλλων ναρκωτικών.

10 ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: βιολογικό εργοστάσιο πρωτεΐνες και ένζυμα  Τοποθετώντας γονίδια μέσα σε πλασμίδια βακτηρίων, είναι δυνατό να δημιουργηθεί ένα βιολογικό εργοστάσιο το οποίο μπορεί να παράγει πρωτεΐνες και ένζυμα. Τα παρασκευάσματα αυτά χρησιμεύουν ως φάρμακα για τους ασθενείς που τα χρειάζονται.

11 ΕΡΕΥΝΑ:  Η γενετική μηχανική είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τους φυσικούς επιστήμονες.  Γονίδια και άλλες γενετικές πληροφορίες μετατρέπονται σε βακτήρια για αποθήκευση και τροποποίηση γενετικά τροποποιημένα βακτήρια  Γονίδια και άλλες γενετικές πληροφορίες από ένα ευρύ φάσμα οργανισμών μετατρέπονται σε βακτήρια για αποθήκευση και τροποποίηση δημιουργώντας γενετικά τροποποιημένα βακτήρια κατά αυτή τη διαδικασία. φθηνά, εύκολο  Τα βακτήρια είναι φθηνά, εύκολο να αυξηθούν και πολλαπλασιά- να αυξηθούν και πολλαπλασιά- ζονται γρήγορα ζονται γρήγορα.

12 ΆΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ: πιο φιλικής προς το περιβάλλον, μπαταρίας λιθίου  Στην επιστήμη των υλικών, ένας γενετικά τροποποιημένος ιός έχει χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας, πιο φιλικής προς το περιβάλλον, μπαταρίας λιθίου. ασπρόμαυρων φωτογραφιών  Ορισμένα βακτηρία έχουν τροποποιηθεί γενετικά για τη δημιουργία ασπρόμαυρων φωτογραφιών. Bioart μπλε τριαντάφυλλαλαμπερό ψάρι  Η γενετική μηχανική έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία Bioart αλλά και για στοιχεία καινοτομίας, όπως τα μπλε τριαντάφυλλα, και το λαμπερό ψάρι.

13 ασθένειεςνα αποτρέπονται 1. Οι ασθένειες μπορούν να αποτρέπονται αφού οι επιστήμονες θα μπορούν να κάνουν αλλαγές στο γενετικό υλικό του εμβρύου. διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα 2. Ζώα και φυτά μπορούν να τροποποιηθούν έτσι ώστε να εμφανίζουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα συνηθισμένα. Τα γονίδια μπορούν να χειραγωγηθούν έτσι ώστε τα δέντρα για παράδειγμα να απορροφούν περισσότερο CO 2 αποτρέποντας την εμφάνιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. βιοποικιλότητα μπορεί να αυξηθεί 3. Η βιοποικιλότητα μπορεί να αυξηθεί από τη στιγμή που θα μπορούμε να παράγουμε νέα είδη με διάφορες αλλαγές του DNA.

14 διαταραχθούν οι ισορροπίες 1. Με την τροποποίηση των ζώων αλλά και των υπόλοιπων ζωντανών οργανισμών υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διαταραχθούν οι ισορροπίες της φύσης με άγνωστες συνέπειες. εξαιρετικά δαπανηρή καταστροφικό 2. Η διαδικασία της γενετικής τροποποίησης είναι εξαιρετικά δαπανηρή και ένα μόνο λάθος μπορεί να είναι καταστροφικό. αλλεργιογόνοκωδικοποιήσει 3. Το προστιθέμενο γενετικό υλικό μπορεί να δράσει ως αλλεργιογόνο ή να κωδικοποιήσει επιβλαβείς για τη διατροφή του επιβλαβείς για τη διατροφή του ανθρώπου παράγοντες ανθρώπου παράγοντες. μεταλ- 1. Γίνονται συχνά απρόσμενες μεταλ- λάξεις λάξεις οι οποίες μπορούν να αλλάξουν το μέλλον με δυσάρεστους τρόπους.

15  Παναγιώτα Δημοπούλου  Χρύσα Αλεξοπούλου


Κατέβασμα ppt "γονίδια  Τα γονίδια που παρουσιάζονται στο σώμα κάθε ζωντανού οργανισμού τον βοηθούν να προσδιορίσει τις συνήθειες του οργανισμού του. η τεχνολογία που."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google