Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός 2004-2005.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός 2004-2005."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός 2004-2005

2 Στόχοι του προγράμματος  Γνωριμία με τις τεχνικές που έχουν αναπτύξει οι βιολόγοι προκειμένου να τροποποιούν το γενετικό υλικό φυτικών και ζωικών οργανισμών.  Ανάδειξη των ιατρικών εφαρμογών των μεταλλαγμένων.  Συνειδητοποίηση της επικινδυνότητας των μεταλλαγμένων τροφίμων για τον άνθρωπό και τα οικοσυστήματα.

3 Γενετικό υλικό, ο βασικός εκφραστής των ιδιοτήτων της ζωής  Το DNA περιέχει την πληροφορία για το χτίσιμο των πρωτεϊνών  Οι πρωτεΐνες καθορίζουν την δομή & λειτουργία των ζωντανών οργανισμών

4 Η αρχή των τεχνιτών μεταλλάξεων  Ο άνθρωπος παρεμβαίνει στο DNA τον διαφόρων οργανισμών.  Κόβει τμήματα από το DNA ενός οργανισμού (δότη) και τα προσκολλά στο DNA ενός άλλου (μεταλλαγμένος οργανισμός).  Το τμήμα του DNA που μεταφέρθηκε είναι υπεύθυνο για την κατασκευή μίας νέας πρωτεΐνης.  Ο μεταλλαγμένος οργανισμός απέκτησε νέες λειτουργικές ή δομικές ιδιότητες.

5 Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί στην υπηρεσία του ανθρώπου.  Μεταλλαγμένοι οργανισμοί, από βακτήρια έως ανώτερα θηλαστικά χρησιμεύουν ως ζωντανά εργαστήρια για την παραγωγή φαρμακευτικών ουσιών.  Μεταλλαγμένοι οργανισμοί χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για τη μελέτη ασθενειών.

6 Οι μεταλλαγμένοι οργανισμοί στην γεωργία και την κτηνοτροφία Στην γεωργία το ενδιαφέρον επικεντρώνεται:  Να προφυλαχθούν αποτελεσματικά οι καλλιέργειες από τα ζιζάνια, τα έντομα, τους παθογόνους μικροοργανισμούς και τις κλιματικές αλλαγές.  Να παράγονται προϊόντα με μεγάλη διάρκεια ζωής.  Να επιτυγχάνονται καλύτερες αποδόσεις τόσο ως προς το μέγεθος, όσο και ως προς την συνολικά παραγόμενη ποσότητα. Στην κτηνοτροφία  Τα μεταλλαγμένα ζώα παρουσιάζουν αντοχή σε παθογόνους μικροοργανισμούς και έντονες θερμοκρασιακές αλλαγές.  Η ανάπτυξή τους είναι ταχύτερη και η ποσότητα ζωοτροφών που απαιτείται μικρότερη.

7 Κίνδυνοι από τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα Βιολογικοί:  Κατάργηση φυσικών γενετικών φραγμών  Ενσωμάτωση του γενετικού υλικού σε τυχαίες θέσεις στο γονιδίομα  Επιφυλάξεις ως προς την ασφάλεια των φορέων που μεταφέρουν το γονίδιο από τον ένα οργανισμό στον άλλο Περιβαλλοντικοί :  αλλοίωση της βιοποικιλότητας  αύξηση της χρήσης ζιζανιοκτόνων  αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα  απελευθέρωση στο περιβάλλον οργανισμών που είναι δυνατό να παραγκωνίσουν φυσικά συγγενικά είδη. Στην υγεία του ανθρώπου:  αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά  εμφάνιση αλλεργιών  τοξική δράση

8 Τι μπορούμε να κάνουμε  Να μη γίνουμε άκριτοι καταναλωτές αλλά πολίτες με ενεργό συμμετοχή στα θέματα που αφορούν τη διατροφή, την υγεία και το περιβάλλον  Να φροντίσουμε για την ενημέρωση μας και να διεκδικήσουμε το δικαίωμα μας σε αυτή.  Να επιλέγουμε προσεκτικά τα προϊόντα διατροφής που αγοράζουμε. Ιδιαίτερα χρήσιμος σ' αυτό είναι ο κατάλογος εταιριών που έχει καταρτίσει η Greenpeace.  Να επιλέγουμε, όταν αυτό είναι δυνατό, βιολογικά προϊόντα, τα οποία όχι μόνο είναι απαλλαγμένα από ΄τροποποιημένους οργανισμούς αλλά και παράγονται χωρίς χημικά φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα, με τεχνικές που σέβονται τη φύση και προστατεύουν το περιβάλλον.

9 Στο πρόγραμμα αγωγής υγείας του Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού συμμετείχαν οι μαθητές: Μιμηγιάννη Αφροδίτη Μπακασίνη Ελένη Μπαλαμπάνη Μαρία Μπαρμπάκης ΝAικόλαος Ντάικου Βασιλική Παπαθωμά Παναγιώτα Πίπας Αθανάσιος Πλάτανου Καλλιόπη Πλεξίδα Βασιλική Πλεξίδας Γεώργιος Τουρλίδα Λαμπρινή Τουρλίδα Χριστίνα Τριφέρης Κωνσταντίνος Τσεκούρα Ελένη Τσιόλκας Δημήτρης Τσιούνης Ανδρέας Χατζάρας Γεώργιος Χατζάρας Θωμάς Αλεξοπούλου Παρασκευή Αϋφαντή Ειρήνη Γελαδάρη Ναταλία Γυρνάς Βασίλειος Δημοβασίλη Ευτυχία Δρογούτη Βασιλική Ζαραλή Πηνελόπη Ζούμπου Δήμητρα Καρατζούνη Σαββούλα Κατσίκης Χρήστος Κοσυφάκη Χρυσάνθη Κουσιορή Μαρίνα Κουσιορής Αθανάσιος Κουτσοδήμος Δημήτριος Κουφογιάννη Κωνσταντίνα Λαγού Ιωάννα Μακρή Αλεξάνδρα Μέρκος Δημήτριος Μέρκου Ρωξάνη Υπεύθυνοι Καθηγητές: Καρανάσος Ευάγγελος - Σέλλη Χριστίνα


Κατέβασμα ppt "Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Ενιαίου Λυκείου Εμπεσού Οι μεταλλάξεις στα τρόφιμα και τις ιατρικές εφαρμογές Προβληματισμοί και προοπτικές Εμπεσός 2004-2005."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google