Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος 2011- 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Υγεία και διατροφικές συνήθειες των νέων και σύγκρισή τους με το Μεσογειακό Διατροφικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος 2011- 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Υγεία και διατροφικές συνήθειες των νέων και σύγκρισή τους με το Μεσογειακό Διατροφικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Υγεία και διατροφικές συνήθειες των νέων και σύγκρισή τους με το Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο»

2 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αθανασίου Ελένη-Μαρία ΠΕ06 Παπαδοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αγγελετοπούλου Αθανασία Αθανασοπούλου Αγγελική Βερροπούλου Δήμητρα Βετούλα Χριστίνα Γράψας Κων/νος Ζώτου Κων/να Ηρακλέους Κυριακή Καβελλάρη Μαρίνα Καπετανάκου Αικατερίνη Καραβιώτης Στυλιανός Καρλή Ιωάννα Κατούφα Μαρία Λιακοπούλου Μαρία-Παρασκευή Λίλας Νικόλαος Νάτσης Χρήστος Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα Τσιακούλης Νεκτάριος Τσιμπούκη Λουκία Ψώφιος Αθανάσιος

3 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Επιλέξαμε το θέμα αυτό με σκοπό να βοηθήσουμε τους μαθητές να αποκτήσουν επαρκή γνώση πάνω στο θέμα «Διατροφικές Συνήθειες, υγεία και Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο». Μέσα από την έρευνα οι μαθητές θα διαπιστώσουν ότι διατροφή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με τις εκάστοτε οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις. Θα μάθουν ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι η απάντηση όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και της παχυσαρκίας αλλά και στην μείωση της θνησιμότητας των ανθρώπων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

4 Μέσα από τα ευρήματα τους οι μαθητές θα αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα ως προς τις διατροφικές τους επιλογές και παράλληλα θα αισθάνονται ικανοποίηση για την επιλογή τους αυτή, αφού θα γνωρίζουν τι θα σημαίνει αυτό για την υγεία τους. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο με στόχο την σωστή λήψη αποφάσεων αναφορικά με την προσωπική τους διατροφική συμπεριφορά και υγεία, καθώς και την συμπεριφορά τους ως καταναλωτές. Η ερευνητική αυτή εργασία μας μπορεί να συσχετιστεί με πολλά από τα διδασκόμενα μαθήματα όπως την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τα Αγγλικά καθώς θα ερευνήσουν υλικό στα Αγγλικά και θα παρουσιάσουν μέρος της εργασίας τους στα Αγγλικά.

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΠΡΟΛΟΓΟΣ ΕΝΟΤΗΤΑ 1η : Οι διατροφικές συνήθειες των νέων, η Μεσογειακή διατροφή και η σημασία της. 1.1 Οι διατροφικές συνήθειες των νέων στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1.2 Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή και πόσο σημαντική είναι για την υγεία. 1.3 Ποια είναι τα είδη της Μεσογειακής Διατροφής / Πυραμίδα. ΕΝΟΤΗΤΑ 2η : Τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής, oι ιδιότητες τους, Η θρεπτική τους αξία. 2.1 Φρούτα 2.2 Λαχανικά 2.3 Χόρτα 2.4 Κηπευτικά – Βότανα 2.5 Μπαχαρικά 2.6 Ελαιόλαδο 2.7 Γαλακτοκομικά προϊόντα 2.8 Δημητριακά 2.9 Ξηροί Καρποί 2.10 Όσπρια 2.11 Αυγά 2.12 Μέλι 2.13 Μαστίχα – Παστέλι – Χαλβάς 2.14 Κρέας Κόκκινο - Λευκό 2.15 Ψάρι 2.16 Κρασί

6 ΕΝΟΤΗΤΑ 3η : Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των νέων. 3.1 Μ.Μ.Ε (Τηλεόραση- περιοδικά) 3.2 Υγεία. 3.3 Γενετικοί παράγοντες. 3.4 Περιβαλλοντικοί παράγοντες. 3.5 Οικονομικοί παράγοντες. 3.6 Θρησκευτικοί παράγοντες. 3.7 Πολιτισμικοί παράγοντες. 3.8 Κατάσταση Υγείας 3.9 Κοινωνικο-Ψυχολογικοί Παράγοντες 3.10 Γεωργία 3.11 Παγκόσμιο Πληθυσμιακό Πρόβλημα 3.12 Άνιση Κατανομή Τροφής ΕΝΟΤΗΤΑ 4η : Πως η Μεσογειακή Διατροφή προάγει την υγεία του ανθρώπου και προλαμβάνει ασθένειες. 4.1 Μακροζωία-Θνησιμότητα 4.2 Καρκίνος Καρκίνος Στομάχου Καρκίνος Πνεύμονα Καρκίνος Παχέος Εντέρου Καρκίνος Μαστού

7 ΕΝΟΤΗΤΑ 5η : Διατροφικές Διαταραχές των Νέων – Αιτίες – Τρόποι Αντιμετώπισης 5.1 Νευρική Ανορεξία 5.2 Βουλιμία ΕΝΟΤΗΤΑ6η : 6.1 Μεθοδολογία 6.2 Γραφήματα / Σχόλια 6.3 Συμπεράσματα 6.4 Περίληψη μεταφρασμένη στα Αγγλικά. 6.5 Ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν,Βιβλιογραφία Καρκίνος Προστάτη 4.3 Νόσος Πάρκινσον 4.4 Οστεοπόρωση 4.5 Νόσος Αλτσχάϊμερ 4.6 Διαβήτης 4.7 Παχυσαρκία 4.8 Καρδιαγγειακά Νοσήματα 4.9 Υπνική Άπνοια

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα μας πάνω σε αυτό το θέμα στοχεύει στο να ερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες των νέων και να συγκριθούν με το Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο. Ειδικότερα, θα μελετηθεί η Μεσογειακή Διατροφή μέσα στο χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες καθώς και ο ρόλος της στη διατήρηση και προαγωγή της καλής υγείας των νέων. Θα αναλυθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής οι ιδιότητές τους καθώς και η ευεργετική τους επίδραση στην υγεία του ανθρώπου (μακροζωία, πρόληψη παχυσαρκίας, πρόληψη καρκίνου). Θα εξεταστούν οι παράγοντες εκείνοι ΜΜΕ, οικογενειακοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί που επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι μαθητές μέσα από την έρευνα θα ανακαλύψουν ότι η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τροφές με συστατικά εξαιρετικής σημασίας και ότι η αξία της έγκειται κυρίως στην απόλυτη αρμονία της με το κλίμα, την γεωγραφική της θέση, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των Μεσογειακών λαών.Ένας από τους στόχους είναι η ενεργοποίηση του ίδιου του μαθητή, ώστε να κατανοήσει ότι η υγεία του έχει άμεση σχέση με την υιοθέτηση της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς

9 ΟΜΑΔΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕΛΩΝ: Καβελλάρη Μαρίνα, Αθανασοπούλου Αγγελική, Ηρακλέους Κυριακή ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας(project) χωριστήκαμε σε τρεις υποομάδες κάθε μία από τις οποίες ανέλαβε ένα μέλος της ομάδας. Σκοπός μας ήταν να ερευνήσουμε και να μάθουμε τις διατροφικές συνήθειες των νέων στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, καθώς και να μελετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή, ως ένας σύγχρονος και ωφέλιμος τρόπος διατροφής και τη σημασία της. Η συγγραφή της εργασίας μας πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου στη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου.(Μάρτιος-Μάιος).

10 Α΄ ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕΛΟΥΣ:Καβελλάρη Μαρίνα ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σκοπός της εργασίας μου ήταν να ερευνήσω τη διατροφή πολιτισμών όπως του αρχαίου ελληνικού, του ρωμαϊκού, του βυζαντινού καθώς και την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Παράλληλα, μελέτησα τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων και των νέων στην Ελλάδα και στον κόσμο. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Μέσω της εργασίας αυτής θα ενημερωθείτε με έναν αρκετά ενδιαφέρον τρόπο για τη διατροφή των προγόνων σας, για τις διατροφικές συνήθειες των συνομήλικών σας και των νέων γενικά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως..

11 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι διατροφικές προτιμήσεις των αρχαίων λαών στηρίζονταν στα αγαθά που παρήγαγε η γη. Επομένως κύριες τροφές τους ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, το λάδι. Όμως, οι προτιμήσεις των νέων τόσο των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, όσο και των Αμερικανών απέχουν κατά πολύ από τις ρίζες της μεσογειακής διατροφής. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Αυτά τα οποία με απασχόλησαν ήταν τα ερωτήματα: Ποια διατροφικά πρότυπα άραγε να ακολουθούσαν οι αρχαίοι λαοί? Τα ίδια με τα δικά μας? Τι να επιλέγουν άραγε στη διατροφή τους οι νέοι στον κόσμο?. Αυτά, λοιπόν, επιχείρησα να απαντήσω μέσα από έρευνα και μελέτη και έτσι τα αποτελέσματα σας τα παρουσιάζω παρακάτω

12 1.1.α ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν το φαγητο ως μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν να ανυψώσουν τη διατροφή τους σε στοιχείο πολιτισμού, εξαιτίας του γεγονότος ότι την βάσιζαν σε τρία είδη: το ψωμί, το λάδι και το κρασί. Άλλωστε, λόγω της μεγάλης χρήσης του ελαιολάδου και της κατανάλωσης λαχανικών, φρούτων και δημητριακών η αρχαία ελληνική διατροφή αποτελεί τη βάση της σύγχρονης Μεσογειακής Διατροφής ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!!.

13 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ!! Οι Ρωμαίοι των πρώτων δημοκρατικών χρόνων ήταν κυρίως χορτοφάγοι. Κατανάλωναν πολλά είδη λαχανικών και φρούτων, ενώ το μοναδικό κρέας που συμπλήρωνε τη διατροφή τους ήταν το χοιρινό. Παρόλο που το σιτάρι αποτελούσε την κύρια τροφή, δεν υπήρχαν φούρνοι στη Ρώμη και το ψωμί το παρασκεύαζαν κατ’ οίκον. Παράλληλα, η ελιά εισήχθη στους δημοκρατικούς χρόνους και το μέλι είχε τη θέση της ζάχαρης. Το ψάρι, τα πουλερικά και το κυνήγι θεωρούνταν είδη πολυτελείας

14 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ! Κατά τα βυζαντινά χρόνια η διατροφή άλλαξε αρκετά, εξαιτίας της επίδρασης διάφορων παραγόντων. Η αλλαγή του κλίματος που έγινε ψυχρότερο, οδήγησε στην καταστροφή πολλών παραδοσιακών καλλιεργειών. Αυξήθηκαν τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, το κυνήγι και το κρέας. Η κατάκτηση από τους Άραβες της Αιγύπτου και της Συρίας, περιοχές οι οποίες προμήθευαν την αυτοκρατορία με σιτάρι και λάδι αντίστοιχα, προκάλεσε έλλειψη στα προϊόντα αυτά. Οι βασικές τροφές των Βυζαντινών ήταν οι εξής: άγρια χόρτα, βολβοί, όσπρια, οπωρικά, γαλακτοκομικά, λίπη, κρέατα, κρασί σιτηρά, λάδι,αυγά, ψάρια, καρυκεύματα.

15 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!! Η διατροφή των Ελλήνων κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια αποτελεί τη λεγόμενη ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Βασική τροφή του ελληνικού λαού ήταν το ψωμί. Η κατανάλωση κρέατος ήταν πολύ περιορισμένη και γινόταν συνήθως στις μεγάλες γιορτές, τις Κυριακές και στα πανηγύρια. Αντίθετα, σημαντική θέση στη διατροφή κατείχαν τα όσπρια. Επίσης, τα διάφορα λαχανικά και φρούτα ήταν μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές και ειδικά σε περιοχές που παραγόταν πολύ λάδι. Τέλος, ενώ το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούσαν βασικές τροφές κυρίως των κτηνοτροφικών πληθυσμών, οι κάτοικοι των νησιών και των παράλιων περιοχών κατανάλωναν πολλά ψάρια και θαλασσινά.

16 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι σε όλη τη διάρκεια των χρόνων οι λαοί στήριζαν τη διατροφή τους κυρίως στη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψωμιού, όσπριων, ενώ ελάχιστα προτιμούσαν το κρέας. Συνεπώς, οι συνήθειες τους ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής.

17 1.1.β ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυϊκού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος. Είναι λοιπόν απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά.

18 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του φορτωμένου προγράμματος του με διαφορες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι.Το 25% των εφήβων ξεκινά την μέρα του παραλείποντας το πρωινό γεύμα, κάτι το οποίο συντελεί στη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης και ενέργειας.Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών.Το 60% των εφήβων τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τη συνιστώμενη δοσολογία.Επιπλέον, τα επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών από τους έφηβους έχουν μειωθεί κατά 36% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου.Η ελλιπής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συντελέσει στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των εφήβων ή στον περιορισμό της μέγιστης σκελετικής τους ανάπτυξης.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα προαναφερόμενα στοιχεία μας ‘κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου’ καθώς οι μελλοντικοί μας ηγέτες και τωρινοί έφηβοι σιτίζονται με άθλιο τρόπο και πρέπει απαραιτήτως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επιστήμονες υγείας και κυρίως οι κλινικοί διαιτολόγοι και οι γιατροί να λάβουν μέτρα για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση. Οι έφηβοι μας χρειάζονται απαραιτήτως διατροφική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά παχύσαρκων ή υποσιτισμένων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας..

20 1.1.γ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο 3,4 γεύματα τη μέρα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καθώς και ένα ενδιάμεσο γεύμα ημερησίως. Από αυτούς, οι 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν τρώνε πρωινό, ενώ ο 1 στους 5 ότι τρώει βραδινό στις 22:00 ή αργότερα. Ταυτόχρονα, το 33% που παραγγέλνει έτοιμο φαγητό από έξω, «λαχταρά» περισσότερο σουβλάκια και πίτσες. Απογοητευτικότερα, δείχνουν να είναι τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών του μαθητικού-φοιτητικού πληθυσμού καθώς και οι στάσεις των γονέων σε αυτές. Σχεδόν οι 7 στους 10 ερωτηθέντες, αποτελούμενοι από μαθητές, φοιτητές και φαντάρους, καταναλώνουν φαγητά από το κυλικείο. Κάπως πιο αισιόδοξα δείχνουν να είναι τα πράγματα όσον αφορά στην Μεσογειακή διατροφή, αφού όχι μόνο 7 στους δέκα ερωτηθέντες γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες τροφίμων της, αλλά και καταναλώνουν καθημερινά μέρη αυτών των κατηγοριών Μελανό σημείο των αποτελεσμάτων για την Μεσογειακή διατροφή αποτελεί η αύξηση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η οποία γίνεται από το 53% των πολιτών σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που συνιστούν οι κανόνες της διατροφής. Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι ποσότητες κατανάλωσης ψαριών, πουλερικών, ζυμαρικών και ρυζιού.

21 Ακούμε συχνά ότι είμαστε από τους παχύτερους λαούς στον κόσμο, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο υπέρβαρα της Ευρώπης, δεν δείχνουμε όμως να το πολυπιστεύουμε για τον εαυτό μας: Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι είναι υπέρβαροι και μάλιστα μόνο 2 στους 10 δηλώνουν ότι ζυγίζουν πολύ παραπάνω από το κανονικό. Ωστόσο, μόνο ο ένας στους δύο ελέγχει το σωματικό του βάρος «συχνά» ή «πολύ συχνά». Αναγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει μία γενικότερη αύξηση στο βάρος του λαού τα τελευταία πέντε χρόνια. Και μπορεί να μη θεωρούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς υπέρβαρους, το γεγονός αυτό αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα», που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και με την εισαγωγή μαθήματος για τη σωστή διατροφή στα σχολεία.

22 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των νέων δεν ακολουθεί πιστά τη μεσογειακή διατροφή, αφού δεν γίνεται κατανάλωση από όλους των απαιτούμενων γευμάτων και στις σωστές μερίδες, ενώ πολλοί προτιμούν να τρώνε έξω από το σπίτι σε εστιατόρια, ψησταριές κ.ά. Οι μαθητές από την άλλη μεριά καταναλώνουν τρόφιμα που προσφέρονται στο κυλικείο. Γενικότερα, παρατηρείται μία αύξηση στη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών, αλκοολούχων ποτών καθώς και μείωση στη κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, ζυμαρικών και ρυζιού. Παρόλο,όμως, που η παχυσαρκία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, λιγότεροι από το 50% δηλώνουν παχύσαρκοι. Ωστόσο, το φαινόμενο της παχυσαρκίας πρέπει να μας προβληματίζει όλους και να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν και με την εισαγωγή μαθήματος για τη σωστή διατροφή στα σχολεία.

23 ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Τα πρόχειρα γεύματα είναι παγκόσμιο φαινόμενο Η κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, ειδικά μετά από το σχολείο. Μόνο το 13% καταναλώνουν τουλάχιστον 200 γραμμάρια λαχανικά την ημέρα και μόνο το 16% τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα. Αντίθετα, η διατροφή Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, οι Ευρωπαίοι νέοι φαίνεται ότι δεν τρέφονται σωστά. τους αποτελείται από μεγάλο ποσοστό λιπαρών

24 1.2 ΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών.Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής".φυσιολόγοΆνσελ Κις Μελέτη των Επτά ΧωρώνΠανεπιστημίου Χάρβαρντ

25 1.3 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 1. Καταναλώστε άφθονη ποσότητα σε φυτικές ίνες. 2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. 3. Χρησιμοποιήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού στην διατροφή σας.

26 ΕΝΟΤΗΤΑ 2 η : ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ –ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ –Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ ΟΜΑΔΕΣ Β και Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕΛΩΝ: Γράψας Κων/νος, Καπετανάκου Αικατερίνη, Καραβιώτης Στυλιανός, Λίλας Νικόλαος, Τσιακούλης Νεκτάριος, Ψώφιος Αθανάσιος

27 2.1 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στον οργανισμό μας μεγάλο εύρος βιταμινών, ανόργανων συστατικών. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός υγιής και δραστήριος! Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικούς βάρους και στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε καθημερινή βάση, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα τους - συνεπώς, και το είδος των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν- κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά και των 5 κατηγοριών καθημερινά.

28 ΦΡΟΥΤΑ Τα φρούτα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Το γεγονός ότι αποτελούνται κατά 80-90% από νερό μπορεί να συμβάλλει εν μέρη στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού. Η ευεργετική τους δράση έχει πλέον εδραιωθεί και από επιστημονικές μελέτες. Οι υδατάνθρακες που εμπεριέχονται στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά την άσκηση, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τη γρήγορη ανασύνθεση μυϊκού γλυκογόνου. Γενικότερα τα περισσότερα φρούτα καλοκαιριού αποτελούν τις προτιμώμενες πηγές υδατανθράκων για τη γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου.

29 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΕΜΟΝΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ ΜΗΛΟ ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΦΡΑΟΥΛΑ

30 2.2 ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟΛΑΧΑΝΟ ΜΑΡΟΥΛΙ NTOMATA AΓΓΟΥΡΙ

31 2.3 ΧΟΡΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλών ειδών αγριόχορτων, που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή σαν φρέσκα ως χορταστική σαλάτα να γίνουν μέρος μιας καθημερινής διατροφικής συνήθειας, η οποία θα αποτελέσει σύμμαχο μας για μια καλύτερη υγεία. ΡΑΔΙΚΙΑ ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΠΙΚΡΑΛΙΔΑ

32 2.4 ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ Ελληνική κουζίνα & υγιεινή διατροφή Η Ελλάδα διαθέτει το προνόμιο να προσφέρει μια μεγάλη γκάμα από υγιεινά τρόφιμα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει παγκόσμια αποδεκτή η αξία και η υγιεινή διατροφή της Μεσογειακής κουζίνας Η Ελλάδα είναι ο κήπος της Ευρώπης με τα λαχανικά, τα φρούτα και το λάδι να αποτελούν παραδοσιακά τις μεγαλύτερες εξαγωγές τις Ελλάδας. Η ρίγανη, το θυμάρι, το δενδρολίβανο, ο μαϊντανός, ο άνηθος, η πιπεριά, το κρεμμύδι, τα σκόρδα, τα καρότα και το σέλινο είναι από τα βασικά βότανα και κηπευτικά που χρησιμοποιούνται στην ελληνική κουζίνα μαζί με τα μυρωδικά μπαχαρικά όπως το μοσχοκάρυδο, η κανέλα, το πιπέρι, το γαρύφαλλο και η βανίλια. ΣΚΟΡΔΟ ΚΡΕΜΜΥΔΙ ΠΡΑΣΟ ΣΕΛΙΝΟ

33 2.5 ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ Οι πολύτιμες ουσίες των μπαχαρικών : 1.αντικαρκινικές ιδιότητες 2.Ανιμικροβιακά 3.Πλούσια σε αντιοξειδωτικά 4.Πολυδύναμα και χωνευτικά ΘΥΜΑΡΙ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΚΑΝΕΛΑ

34 2.6 ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ Το ελαιόλαδο, ως γνωστό, αποτελεί προϊόν της ελιάς. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες τρέφονταν το χειμώνα με λίγα όσπρια, λαχανικά, ελιές και κυρίως ελαιόλαδο και με αυτά εξασφάλιζαν τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά. Το ελαιόλαδο αποτέλεσε το παραδοσιακό λιπαρό τρόφιμο της ελληνικής κουζίνας. Αυτό είναι άλλωστε το κύριο συστατικό της τόσο γνωστής Μεσογειακής Δίαιτας. ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Το ελαιόλαδο αναμφισβήτητα αποτελεί ένα προϊόν με ξεχωριστά βιολογικά, θρεπτικά, αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά τα συναντάμε, κυρίως, στο καλής ποιότητας ελαιόλαδο, αυτό με την πολύ χαμηλή οξύτητα (χωρίς τάγγισμα) και με το πολύ καλό άρωμα και γεύση.

35 ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ Το ελαιόλαδο διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου. Πιο αναλυτικά φαίνεται να: Συμβάλλει στην καθυστέρηση της γήρανσης εξαιτίας των φυσικών αντιοξειδωτικών που περιέχουν (βιταμίνη Ε, κυρίως φαινόλες). Βοηθά έναντι πολλών μορφών καρκίνου (προστάτη, καρκίνο του μαστού, καρκίνο του εντέρου). Συμβάλλει στην παρεμπόδιση καρδιακών παθήσεων, και αυτό γιατί επιδρά θετικά στην χοληστερίνη, και μειώνει την οξείδωση της LDL-χοληστερόλη (κακή χοληστερίνη) μέσω των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει. ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ 1. ΠΑΡΘΕΝΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ 2. ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΕΝΟ (ΡΑΦΙΝΕ) ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ. 3. ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ.

36 2.7 ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΓΑΛΑ Γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζουμε τα προϊόντα, τα οποία παράγονται από γάλα. Οι βιομηχανίες που παράγουν γαλακτοκομικά προϊόντα ονομάζονται γαλακτοβιομηχανίες. Το γάλα προέρχεται από αρκετά ζώα, όπως είναι η αγελάδα, το κατσίκι, το πρόβατο κ.ά.Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά σε όλο τον κόσμο από τις αρχές της δεκαετίας του 1950γάλα βιομηχανίες ζώααγελάδα κατσίκι1950

37 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Το γάλα δεν είναι ομοιογενές, αλλά μείγμα διάφορων οργανικών ουσιών και αποτελείται από νερό,λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Μερικά από τα συστατικά αυτά, όπως το λίπος, είναι δυνατό να χωριστούν από το υπόλοιπο γάλα με μηχανικό τρόπο. ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑμείγμανερόλίποςπρωτεΐνες υδατάνθρακεςένζυμαάλαταβιταμίνες Τόσο το γάλα, όσο και τα προϊόντα του είναι πρώτης τάξης τροφές για τον άνθρωπο. Εξασφαλίζουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες (λίπος, υδατάνθρακες (λακτόζη) και πρωτεΐνες), αλλά περιέχουν και μεγάλη ποσότητα από ασβέστιο και φώσφορο, που είναι πολύ απαραίτητα για τη δημιουργία του σκελετού και μυών.λίποςυδατάνθρακεςλακτόζηπρωτεΐνεςασβέστιοφώσφοροσκελετού μυών

38 ΤΥΡΙ Το τυρί είναι το τρίτο σε αξία γαλακτοκομικό προϊόν. Σε συνδυασμό με ψωμί ή με φρούτα μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες ενδιάμεσο γεύμα, με πολύ σημαντικά οφέλη για το παιδί. Oι μελέτες δείχνουν ότι, αν ένα παιδί καταναλώνει 60 γραμμάρια τυρί την ημέρα, έχει καλύψει το 1/4 των αναγκών του σε πρωτεΐνες, τα 3/5 σε ασβέστιο, και το 1/4 σε βιταμίνη Α. Το τυρί παρέχει ακόμη στον παιδικό οργανισμό μια σημαντική ποσότητα φωσφόρου, σιδήρου, και βιταμίνης Β και D. Δίκαια, λοιπόν, το τυρί είναι από τις τροφές που είναι απαραίτητο να υπάρχει στην καθημερινή διατροφή του παιδιού. ΑΝΑΛΥΣΗ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ Το τυρί, αποτελεί για τον άνθρωπο ένα πολύ καλό τρόφιμο, γι' αυτό και καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι της διατροφής του. Ανάλογα με το είδος του και τον τρόπο παρασκευής του, περιέχει πρωτεΐνες, λίπος, ασβέστιο και βιταμίνες σε διάφορα ποσοστά και διατροφική αξία. Το τυρί Φέτα είναι το κυριότερο Ελληνικό τυρί. Είναι ένα τυρί με πολύ πλούσια διαθρεπτική αξία.

39 ΒΟΥΤΥΡΟΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ

40 2.8 ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ Τα δημητριακά είναι η σπουδαιότερη κατηγορία φυτών που καλλιεργούνται για τη διατροφή του ανθρώπου. Από τα δημητριακά παράγεται ένα από τα βασικά είδη της ανθρώπινης διατροφής, το ψωμί, ζωοτροφές, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων, για τη βιομηχανία χαρτιού, καθώς και για άλλους βιομηχανικούς κλάδους. Τα δημητριακά στη μεγάλη τους πλειονότητα ανήκουν στην οικογένεια των αγρωστιδών και τα περισσότερα κατάγονται από την περιοχή της Δυτικής Ασίας. Τα δημητριακά αποτελούν τη βάση της φυτικής παραγωγής κάθε χώρας και στις πιο πολλές χώρες η καλλιέργειά τους κατέχει την πρώτη θέση της γεωργικής παραγωγής.φυτώνψωμί ζωοτροφές χαρτιούαγρωστιδώνΑσίας

41 ΡΥΖΙ, ΜΕ ΠΛΟΥΣΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ Λίγα είναι τα δημητριακά που μπορούν να συγκριθούν με το ρύζι και τον ρόλο που παίζει στην διατροφή των ανθρώπων παγκοσμίως. Στο εμπόριο θα βρείτε πολλά είδη ρυζιού όπως: αναποφλοίωτο, λευκό, καφέ, κόκκινο, νυχάκι, μικρόκοκκο, μακρύκοκκο, μεσόκοκκο, μπασμάτι, άγριο κ.λπ. Όλες όμως οι κατηγορίες του ρυζιού είναι εξίσου θρεπτικές. Το ρύζι είναι πλούσιο σε: - Σύνθετους υδατάνθρακες - Πρωτεΐνες -Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε

42 Ο ΨΩΜΙ ΚΑΙ Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥ ΑΞΙΑ Το ψωμί είναι ένα βασικό είδος τροφίμου με ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Απενοχοποιηθείτε από τις τύψεις ότι παχαίνει και απολαύστε το σε όλα τα γεύματα με το σωστό τρόπο και στη σωστή ποσότητα.Το «παν μέτρον άριστον» των αρχαίων προγόνων ισχύει και γι’ αυτό το νόστιμο και θρεπτικό τρόφιμο. Η θρεπτική αξία του ψωμιού εξαρτάται από το αλεύρι που έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή του, επειδή η διαδικασία της άλεσης καταστρέφει μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών. Οι πρωτεΐνες του σιταριού είναι κυρίως γλουτένη, προλαμίνη και λευκοσίνη. Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι πλουσιότερο σε σίδηρο, ψευδάργυρο και ασβέστιο. Επίσης περιέχει τη διπλάσια ποσότητα μαγνησίου από το λευκό, μέταλλο το οποίο τελευταίες έρευνες το φέρνουν να έχει αντικαταθλιπτική δράση. Οι φυτικές ίνες του μαύρου ψωμιού συντελούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις, και διατηρούν σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

43 Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ Το Καλαμπόκι είναι ένα παραδοσιακό κέρασμα το καλοκαίρι που μπορεί να προσθέσει μερικά θετικά στη διατροφή μας. Το Καλαμπόκι καλλιεργείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια και ήταν (και εξακολουθεί να είναι) η βάση της διατροφής σε πολλά μέρη του κόσμου. Μια καλή πηγή βιταμινών Β1, Β5 και C, το καλαμπόκι παρέχει πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά

44 Η ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ Γενικά η πατάτα ευδοκιμεί σε σχετικά ψυχρά και δροσερά κλίματα. H καλύτερη παραγωγή επιτυγχάνεται σε περιοχές σχετικά δροσερές με ομοιόμορφη θερμοκρασία, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις κατά την περίοδο της καλλιέργειας και με μέτριες ως συχνές βροχοπτώσεις. Tο φύτρωμα των πατατών γίνεται σε μέρες από τη φύτευση, όταν η μέση θερμοκρασία του αέρα είναι βαθμοί Kελσίου. Επειδή αυτή είναι μία από τις περιόδους που φυτεύονται λοιπόν, ας δούμε κάποια πράγματα για το που μας ωφελεί η κατανάλωσή της.

45 Οι ξηροί καρποί είναι μια κατηγορία τροφίμων που ο άνθρωπος καταναλώνει από την αρχαιότητα. Μικρή ποσότητα ξηρών καρπών τροφοδοτεί τον οργανισμό μας με μεγάλες ποσότητες ενέργειας, ακόρεστων λιπαρών οξέων, φυτικών πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών, βιταμινών, ανόργανων συστατικών και φυτικών ινών. Πίσω από την ιδιαίτερη γεύση που έχει η κάθε κατηγορία ξηρών καρπών κρύβονται τα ωφέλιμα ακόρεστα λιπαρά οξέα και μηδενική ποσότητα χοληστερόλης. Η σωστή κατανάλωσή τους προσφέρει: Μείωση της "κακής" χοληστερόλης και αύξηση της "καλής" χοληστερόλης. Βελτίωση λειτουργίας και φυσικής κατάστασης των αρτηριών της καρδιάς. Προστασία από την εμφάνιση του διαβήτη. Βελτίωση λειτουργίας του εντέρου και καλύτερη κάλυψη των διατροφικών αναγκών του ανθρώπου. Καταπολέμηση του οξειδωτικού stress στον οργανισμό. 2.9 ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:ΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ!!!

46 2.10 ΟΣΠΡΙΑ Όσπρια ονομάζονται τα φυτά και οι καρποί μιας ολόκληρης οικογένειας φυτών, που ανήκουν στην οικογένεια των Κυαμιδών. Τα όσπρια χρησιμοποιούνται άμεσα για τη διατροφή του ανθρώπου, ενώ πολλά από αυτά χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ζώων. Ανάμεσα στα όσπρια, που καταναλώνει άμεσα ο άνθρωπος, ανήκουν τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, τα κουκιά, τα μπιζέλια, τα φιστίκια, η σόγια, τα χαρούπια το τριφύλλι και άλλα. καρποίοικογένειαφασόλιαφακέςρεβίθιακουκιά μπιζέλιαφιστίκιασόγια χαρούπιατριφύλλι Το βασικό χαρακτηριστικό των οσπρίων είναι ότι περιέχουν μεγάλο ποσοστό από πρωτεΐνες που αποτελούν βασικό συστατικό της ανθρώπινης διατροφής. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε εξαρχής, είναι ότι τα όσπρια αποτελούν ένα από τα απαραίτητα τρόφιμα, τα οποία πρέπει να υπάρχουν τόσο στην διατροφή των ενηλίκων, όσο και στην διατροφή των παιδιών και των εφήβων. πρωτεΐνες

47 2.11 ΑΥΓΟ Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΒΓΟΥ Το αυγό κατατάσσεται σε μια από τις καλύτερες και πλήρεις τροφές μαζί με το γάλα. Πλούσιο σε θρεπτικές ουσίες θεωρείται πολύτιμο τρόφιμο για τον οργανισμό και φθηνό. Το αβγό είναι το δώρο της φύσης..Στη ζωή μας.το αβγό αποτελείται: από το κέλυφος από το λεύκωμα ή ασπράδι από τον κρόκο ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ -ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ Τα αβγά είναι από τα πλέον πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα που μας χαρίζει η φύση.Είναι πλούσια σε ασβέστιο, σίδηρο,νάτριο κάλιο, βιταμίνη Α, νιασίνη, βιοτίνη, δηλαδή υψηλής θρεπτική αξίας πρωτεϊνών, βιταμινών,μετάλλων και ιχνοστοιχείων. Επιπλέον έχουν ελάχιστα λιπαρά, άριστη χοληστερόλη και δίνουν δύναμη και ενέργεια δυσανάλογα υψηλή σε σχέση με το μικρό τους όγκο. Η ποιότητα των πρωτεϊνών που περιέχονται στα αβγά, είναι πολύ ψηλή. Οι πρωτεΐνες του αβγού περιέχουν όλα τα 9 ουσιώδη, απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός μας.

48 2.12 ΜΕΛΙ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ! Από την αρχαιότητα θεωρείται μια μακροβιοτική τροφή με εξαιρετικές θρεπτικές και θεραπευτικές ιδιότητες,που παίζουν σημαντικό ρόλο στα εξής: Αντιβακτηριακή δράση Μεταβολισμός Καρδιά-Κυκλοφορικό Αναιμία Στομαχοεντερικές παθήσεις Συκώτι Νεφρά Αναπνευστικό σύστημα

49 2.13 ΓΛΥΚΑ ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ Η μαστίχα είναι μια φυσική ρητίνη που βγαίνει από τον κορμό του μαστιχόδεντρου. Το μαστιχόδεντρο ευδοκιμεί αποκλειστικά και μόνο στη Νότια Χίο. Η αποκλειστική παραγωγή της στο νησί της Χίου οφείλεται σύμφωνα με θεωρίες στο εύκρατο κλίμα της περιοχής και στα υποθαλάσσια ηφαίστεια και στο ασβεστολιθικό έδαφος. Στην αρχαία Ρώμη χρησιμοποιούσαν οδοντογλυφίδες από Μαστιχόδεντρα για να λευκαίνουν τα δόντια τους. Επίσης βρέθηκαν ιατρικές συνταγές στις οποίες φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν τη μαστίχα σε διάφορες ασθένειες.

50 ΠΑΣΤΕΛΙ Το παστέλι είναι ένα ελληνικό παραδοσιακό γλύκισμα με βάση το σουσάμι και το μέλι. Και τα δύο συστατικά του είναι φυσικά προϊόντα με θρεπτική αξία. Οι ρίζες του γλυκίσματος χάνονται στην αρχαιότητα. Τόσο το μέλι, όσο και το σουσάμι ήταν συστατικά της διατροφής των αρχαίων Eλλήνων, οι οποίοι είχαν επινοήσει διάφορα εδέσματα για να τα αξιοποιήσουν. Η κοινή ονομασία του παστελιού στα αρχαία χρόνια ήταν σησαμίς.

51 2.14 ΚΡΕΑΣ Τα κρεατικά είναι βασική τροφή για τον άνθρωπο. Δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα τους. Αλλά είναι απαραίτητα μαζί με το γάλα, το τυρί και το αυγό να συμπληρώνουν το λεύκωμα της φυσικής τροφής (όσπρια, δημητριακά) που δεν έχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

52 ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, ΠΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ Το κρέας περιέχει άριστης ποιότητας πρωτεϊνες. Οι σπουδαιότερες από αυτές είναι : η μυοσίνη, η κρεατοαλβουμίνη και το κολλαγόνο από το οποίο γίνεται το ζελέ. Το κρέας είναι πλούσιο σε βιταμίνες της ομάδας Β αλλά πολύ φτωχό σε άλλες βιταμίνες. Όταν μαγειρεύουμε το κρέας χάνει περίπου το 40% του βάρους του. Εξαρτάται από το πόσο λιπαρό είναι το κρέας και από τον τρόπο μαγειρέματος. Το κρέας πρέπει να το μαγειρεύουμε σε χαμηλή θερμοκρασία γιατί καταστρέφεται η πρωτεϊνη που περιέχει. Το κρέας είναι καλό για όλους μας επειδή περιέχει άριστης ποιότητας πρωτεϊνη, βιταμίνες της ομάδας Β, ανόργανα συστατικά κυρίως σίδηρο.

53 ΛΕΥΚΟ ΚΡΕΑΣ - ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΡΕΑΣ Το κόκκινο κρέας προέρχεται κυρίως από το μοσχάρι. Οι πρωτεϊνες του κόκκινου κρέατος ευνοούν το νευρικό σύστημα. Τα λίπη που περιέχει το κόκκινο κρέας και που είναι περισσότερα από το λευκό προσφέρουν ενέργεια. Το κόκκινο κρέας σε σχέση με το λευκό είναι πιο επικίνδυνο γιατί ευνοεί τη χοληστερίνη γι΄ αυτό πρέπει να καταναλώνεται λίγες φορές την εβδομάδα επίσης το λευκό χρησιμοποιείται για την δίαιτα επειδή περιέχει λίγες θερμίδες και λίπη. Το λευκό είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο, περιέχει λιγότερες θερμίδες και λίπη και οι πρωτεϊνες του ευνοούν το αίμα, κάνοντας ερυθρά αιμοσφαίρια. Κοτόπουλα, πάπιες, γαλόπουλα, ορτύκια, περιστέρια όπως το κρέας έχουν πολύ καλή πρωτεϊνη, σίδηρο, βιταμίνες της ομάδας Β. Το λίπος τους δεν είναι τόσο κορεσμένο όπως βοειδών και των αρνιών.

54 2.15 ΨΑΡΙ Τα ψάρια όπως και τα υπόλοιπα είδη ζωικής προέλευσης αποτελούν μια πλούσια πηγή σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και αμινοξέων απαραίτητα για τη δόμηση των ιστών και την αποκατάσταση των φθορών τους. Ακόμη όμως και σε σύγκριση με το κρέας το λίπος τους είναι διαφορετικό ανάλογα το είδος του ψαριού. Χωρίζονται σε ψάρια με χαμηλά και σε πλούσια λιπαρά. Το λίπος τους μπορεί να είναι χαμηλό, όπως στην περίπτωση του μπακαλιάρου και της γλώσσας, που είναι 0.5-2%, ή αρκετά υψηλότερα όπως στην πέστροφα, το σολομό και το σκουμπρί, που κυμαίνεται από 10-20%. Αλλά ακόμα και τα πιο λιπαρά ψάρια δίνουν χαμηλές θερμίδες σε σχέση με άλλες επιλογές όπως είναι το κοτόπουλο με πέτσα ή με άλλα ειδή κρέατος πλούσια σε κορεσμένο λίπος. Για αυτό τον λόγο τα ψάρια μπορούν επάξια να αντικαταστήσουν το κρέας, ως προς την πρωτεϊνική τους περιεκτικότητα.

55 2.16 ΚΡΑΣΙ Νέες έρευνες αποδεικνύουν ότι αποτελεί σύμμαχο ενάντια στον καρκίνο και μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης του. Αυτό οφείλεται στην ουσία ρεσβερατρόλη που έχει αντικαρκινικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.Το κρασί διαθέτει επίσης τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα φλαβονοειδή, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς με μία ήπια. Επίσης, η μέτρια κατανάλωση του, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσαχάιμερ.. Θεωρείται απαραίτητη η ήπια κατανάλωσή του, στα πλαίσια μιας μεσογειακής διατροφής, καθώς τα επιτρεπόμενα όρια είναι 2 ποτήρια/ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτήρι/ημέρα για τις γυναίκες ενώ το θερμιδικό φορτίο που διαθέτει είναι χαμηλό. Εξάλλου, όπως λέγανε και οι Αρχαίοι Έλληνες «οίνος ευφραίνει καρδίαν».

56 ΟΜΑΔΑ Δ΄ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕΛΩΝ: Αγγελετοπούλου Αθανασία, Βερροπούλου Δήμητρα, Κατούφα Μαρία, Νάτσης Χρήστος. 3.1 ΤΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ Ένας από τους παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση της παχυσαρκίας είναι και η τηλεόραση. Η διεισδυτικότητα των διαφημίσεων στους εφήβους έχει καταγραφεί σε έρευνες όπου διαπιστώθηκε ότι η έκθεση σε διαφημίσεις είχε πολύ μεγαλύτερη επίδραση από ότι οι παρέες και το οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι λοιπόν μέσω των διαφημίσεων καλλιεργούνται κακές διατροφικές συνήθειες αφού προβάλλονται σνακ και γενικά φαγητά υψηλής θερμιδικής περιεκτικότητας Αυτή δεν είναι η μόνη αρνητική πλευρά της τηλεόρασης στις διατροφικές συνήθειες των ανηλίκων. Από την δεκαετία του 60 έως και σήμερα γνωρίζομε ότι η ψυχογενής ανορεξία, μία από τις διαταραχές διατροφής που εμφανίζεται συνήθως σε έφηβες, σχετίζεται με την εικόνα του αδύνατου και πετυχημένου μοντέλου που καλλιεργεί η τηλεόραση. Η προβολή και ο συσχετισμός της επιτυχίας και του ωραίου, με το αδύνατο σώμα έχει συμβάλλει στην σημαντική αύξηση των περιστατικών ανορεξίας στην εφηβική ηλικία. ENOTHTA 3 η :ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ TΩΝ ΝΕΩΝ

57 ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ Οι πολίτες της σημερινής κοινωνίας, λόγω της μεγάλης επιρροής που τους ασκούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έχουν μετατραπεί σε παθητικούς αποδέκτες με υποβαθμισμένη κρίση. Κύριο θύμα των μέσων είναι οι νέοι. Μέσω αυτών μπορούν εύκολα να ενισχυθούν αμφισβητούμενα πρότυπα τα οποία περνούν στο υποσυνείδητο τους ως πρότυπα όχι μόνο κατάλληλα προς μίμηση αλλά και ως γνώμονες για την «σωστή» δημιουργία προσωπικοτήτων στην κοινωνία. Πείθουν δηλαδή το κοινό πως όλοι οι άνθρωποι πρέπει να είναι όμοιοι με αυτό που εκείνα προβάλουν. Με την εισβολή των δυτικών προτύπων ομορφιάς και κομψότητας μέσα από τα περιοδικά, πλασάρουν ένα πρότυπο που δυστυχώς έχει ήδη περάσει ως το «φυσιολογικό» και υγειές. Τα τελευταία είκοσι χρόνια στις δυτικές κοινωνίες, όλο και πιο πολύ προβάλλεται το αδύνατο σώμα όχι μόνο σαν πρότυπο ομορφιάς αλλά και σαν προϋπόθεση για αυτοεκτίμηση, επιτυχία κι ευτυχία. Κυρίως κάποια κορίτσια προσπαθούν πάση θυσία να αποκτήσουν καλλίγραμμα σώματα γιατί έχουν πειστεί πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσουν την αποδοχή των γύρω τους. Για γρήγορα αποτελέσματα καταφεύγουν σε ακραίες λύσεις που μπορεί να αποβούν επικίνδυνες για την υγεία τους, όπως να τρώνε ελάχιστα ή μετά από κατανάλωση κανονικών μερίδων να αποβάλλουν την τροφή μέσω εμετού που τον προκαλούν οι ίδιες.

58 3.2 ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες γίνονται όσο αφορά την διατροφή μας. Χωρίς τροφή ο οργανισμός μας αδυνατίζει, αφού η ενέργεια, οι οργανικές και ανόργανες ουσίες για τον σχηματισμό των συστατικών του σώματος και την διατήρηση της λειτουργίας του δεν επαρκούν. Το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού είναι αυτό που μας ωθεί στην εύρεση τροφής. Κάποτε η τροφή ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους. Στις μέρες μας όμως η τροφή είναι κυρίως και για τους περισσότερους θέμα απόλαυσης. Έχει παρατηρηθεί πως η επιλογή τροφίμων σχετίζεται με γενετικούς παράγοντες. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανθρώπινα γονίδια επηρεάζουν την αποστροφή στην πικρή γεύση και την προτίμηση στην γλυκιά αλλά και την ανάγκη του αλατιού από γέννησης.

59 ΠΩΣ ΤΟ ΣΤΡΕΣ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ? Υπολογίζεται ότι το 50% των προβλημάτων των σύγχρονων ανθρώπων σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με το στρες. Μια άλλη μακροχρόνια αντίδραση στο στρες, είναι η υιοθέτηση ανθυγιεινών συνηθειών, όπως του καπνίσματος, των λανθασμένων διατροφικών συνηθειών, της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της κατανάλωσης οινοπνεύματος, της έλλειψης σωματικής άσκησης.. Μεγάλη ανησυχία σχετικά με την τρέχουσα εφηβική διατροφή περιλαμβάνει η ανεπαρκής πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Η διατροφή των εφήβων επηρεάζεται από διάφορους προσωπικούς και κοινωνικούς παράγοντες καθώς και περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως τα τρόφιμα στο οικιακό περιβάλλον, τη γονική διατροφική συμπεριφορά και τη διαθεσιμότητα των fast-food. τους καθιστούν επιρρεπείς σε διατροφικές και ψυχικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η βουλιμία κ.ά.

60 Η ΕΦΗΒΕΙΑ Ιδιαίτερα στην εφηβεία και την μετεφηβεία, περίοδο ανάπτυξης των διαταραχών διατροφής, τα κοινωνικά πρότυπα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας του εαυτού. Ο έφηβος σταδιακά αποκτά επίγνωση του εαυτού του. Του σωματικού και ψυχολογικού εαυτού. Πώς βλέπει εκείνος τον εαυτό του και πώς τον βλέπουν οι άλλοι. Οι έφηβοι της πρώτης εφηβικής φάσης (11-15) βρίσκονται αναπτυξιακά πιο κοντά στην παιδική ηλικία και βρίσκονται στα αρχικά στάδια της αναζήτησης του εαυτού. Στην ηλικία αυτή συντελούνται δραματικές αλλαγές στο σώμα. Οι έφηβοι αυτής της ηλικίας, μέσα από την κοινωνικοποίηση και την παρέα διαμορφώνουν αντιλήψεις για τον εαυτό τους, μαθαίνουν να σχετίζονται με συνομήλικους. Ιδιαίτερα η εικόνα του σωματικού εαυτού παίζει καθοριστικό ρόλο στην εφηβεία. Ο έφηβος ασχολείται υπέρμετρα με το σώμα του και τις αλλαγές του. Η σωματική εικόνα και ο βαθμός που πλησιάζει με την ιδανική εικόνα σώματος, γίνεται στην εφηβεία πηγή άντλησης αυταξίας και αυτοεκτίμησης. Σημαντικό ρόλο έχουν και οι αντιλήψεις των άλλων για την ιδανική εικόνα σώματος. Αυτές οι αντιλήψεις των άλλων διαμορφώνουν και την ιδανική εικόνα.

61 3.3 ΓΕΝΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Έχει βρεθεί πως κάποιος παχύσαρκος δεν επηρεάζεται μόνο από το περιβάλλον του αλλά η παχυσαρκία του μπορεί να οφείλεται σε γενετική διαταραχή της ρύθμισης του υποθαλάμου αλλά και μιας ορμόνης της λεπτίνης σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες. Το ίδιο έχει παρατηρηθεί και σε άτομα με διατροφικές διαταραχές όπως ανορεξία και βουλιμία. Έχει παρατηρηθεί πως αυτά τα άτομα έχουν έναν δείκτη κοινό που παρουσιάζει ανωμαλία.

62 3.4 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Εκτός από γενετικούς παράγοντες υπάρχουν και οι περιβαλλοντικοί. Ο άνθρωπος επηρεάζεται από το τι μπορεί να βρει άμεσα στο περιβάλλον που ζει. Έτσι η διαθεσιμότητα των τροφίμων εξαρτάται από το κλίμα, την γεωμορφολογία ενός τόπου, την μεταφορά και την εμπορία των τροφίμων, την βιομηχανία, την πολιτική αλλά και την οικονομία του κράτους.

63 3.5 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Είναι φυσικό η διατροφή του κάθε ανθρώπου να επηρεάζεται από την οικονομική του άνεση. Όσο περισσότερα χρήματα μπορεί να διαθέσει τόσο καλύτερης ποιότητας προϊόντα μπορεί να αγοράσει. 3.6 ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Η κάθε θρησκεία έχει την δική της φιλοσοφία, και μέρος αυτής είναι η διατροφή. Για παράδειγμα οι ινδουιστές απαγορεύεται να τρώνε βοδινό γιατί θεωρείται ιερό ζώο. Η Μουσουλμανική θρησκεία απαγορεύει το χοιρινό γιατί το θεωρεί βρώμικο κρέας. Επίσης το κόκκινο κρασί απαγορεύεται στους Μουσουλμάνους ενώ οι Χριστιανοί το θεωρούν ως το αίμα Χριστού. Στον Χριστιανισμό υπάρχουν περίοδοι νηστείας όπου οι Χριστιανοί πρέπει να αποφεύγουν συγκεκριμένα τρόφιμα για κάποιες μέρες.

64 3.7 ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Ο πολιτισμός μιας χώρας είναι το σύνολο των στοιχείων που περιλαμβάνει τη γνώση, τις πεποιθήσεις, την τέχνη, τους νόμους, τα ήθη και έθιμα, καθώς και όλες τις συνήθειες που αποκτά ο άνθρωπος όντας μέλος μιας κοινωνίας. Οι ανθρωπολόγοι περιγράφουν τον πολιτισμό όχι μόνο ως τα στοιχεία της κοινωνικής ζωής του ανθρώπου αλλά και τις καθημερινές συνήθειές του, π.χ προετοιμασία φαγητού, φροντίδα παιδιών κτλ. Οι παραδόσεις αποτελούν βασικό στοιχείο πολλών λαών που καθορίζουν τα τρόφιμα που πρέπει να τρώγονται, τον τρόπο παραγωγής τους αλλά και την περίοδο κατανάλωσής τους.

65 3.8 ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Η κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου επηρεάζει άμεσα την επιλογή φαγητού, παρασκευή αλλά και ποσότητα πρόσληψης. Η επιστήμη της διατροφής διαιτολογίας μαζί με την ιατρική έχουν διεξάγει επιστημονικές έρευνες Παγκόσμιες που μας διαφωτίζουν σχετικά με τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνουμε και να αποφεύγουμε σε σχέση με κάποιο πρόβλημα υγείας που ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε.

66 3.9 ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ-ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Η τροφή αποτελεί σύμβολο κοινωνικότητας, φιλίας και κοινωνικής αποδοχής. Χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο για την αρχή αλλά και την διατήρηση των κοινωνικών του σχέσεων. Αναλυτικές έρευνες τα τελευταία χρόνια σε μεγάλα πανεπιστήμια της Αμερικής και της Ευρώπης έδειξαν πως όταν οι άνθρωποι ζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα παγιδευμένοι σε αρνητικά συναισθήματα κατάθλιψης, απόγνωσης, φόβου εκνευρισμού ή είναι κυριευμένοι από άγχος, τότε η σωματική τους υγεία διατρέχει σοβαρούς κινδύνους. Αν το άτομο δεν φροντίσει να καλλιεργήσει τις ψυχολογικές προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για να αναπτυχθεί ομαλά, τότε οι ψυχολογικές του ελλείψεις ενδέχεται να επηρεάσουν με πολλούς τρόπους και το σώμα του. Έτσι, δημιουργούνται τα λεγόμενα ψυχοσωματικά συμπτώματα.


Κατέβασμα ppt "1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος 2011- 2012 ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Υγεία και διατροφικές συνήθειες των νέων και σύγκρισή τους με το Μεσογειακό Διατροφικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google