Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος 2011-2012
1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ «Υγεία και διατροφικές συνήθειες των νέων και σύγκρισή τους με το Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο»

2 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αθανασίου Ελένη-Μαρία ΠΕ06
Αθανασίου Ελένη-Μαρία ΠΕ06 Παπαδοπούλου Παναγιώτα ΠΕ02 ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Αγγελετοπούλου Αθανασία Αθανασοπούλου Αγγελική Βερροπούλου Δήμητρα Βετούλα Χριστίνα Γράψας Κων/νος Ζώτου Κων/να Ηρακλέους Κυριακή Καβελλάρη Μαρίνα Καπετανάκου Αικατερίνη Καραβιώτης Στυλιανός Καρλή Ιωάννα Κατούφα Μαρία Λιακοπούλου Μαρία-Παρασκευή Λίλας Νικόλαος Νάτσης Χρήστος Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα Τσιακούλης Νεκτάριος Τσιμπούκη Λουκία Ψώφιος Αθανάσιος

3 ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  Επιλέξαμε το θέμα αυτό με σκοπό να βοηθήσουμε τους μαθητές να αποκτήσουν επαρκή γνώση πάνω στο θέμα «Διατροφικές Συνήθειες, υγεία και Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο». Μέσα από την έρευνα οι μαθητές θα διαπιστώσουν ότι διατροφή του ανθρώπου είναι συνυφασμένη με τις εκάστοτε οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές εξελίξεις. Θα μάθουν ότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες είναι η απάντηση όχι μόνο στην αντιμετώπιση των ασθενειών και της παχυσαρκίας αλλά και στην μείωση της θνησιμότητας των ανθρώπων και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

4 Μέσα από τα ευρήματα τους οι μαθητές θα αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα ως προς τις διατροφικές τους επιλογές και παράλληλα θα αισθάνονται ικανοποίηση για την επιλογή τους αυτή, αφού θα γνωρίζουν τι θα σημαίνει αυτό για την υγεία τους. Σκοπός μας είναι να αναπτύξουν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο με στόχο την σωστή λήψη αποφάσεων αναφορικά με την προσωπική τους διατροφική συμπεριφορά και υγεία, καθώς και την συμπεριφορά τους ως καταναλωτές. Η ερευνητική αυτή εργασία μας μπορεί να συσχετιστεί με πολλά από τα διδασκόμενα μαθήματα όπως την Ιστορία, την Κοινωνιολογία και τα Αγγλικά καθώς θα ερευνήσουν υλικό στα Αγγλικά και θα παρουσιάσουν μέρος της εργασίας τους στα Αγγλικά.

5 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ-ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΕΝΟΤΗΤΑ 1η : Οι διατροφικές συνήθειες των νέων, η Μεσογειακή διατροφή και η σημασία της. 1.1 Οι διατροφικές συνήθειες των νέων στην Ελλάδα και τον κόσμο. 1.2 Τι είναι η Μεσογειακή Διατροφή και πόσο σημαντική είναι για την υγεία. 1.3 Ποια είναι τα είδη της Μεσογειακής Διατροφής / Πυραμίδα. ΕΝΟΤΗΤΑ 2η : Τα συστατικά της Μεσογειακής Διατροφής , oι ιδιότητες τους, Η θρεπτική τους αξία. 2.1 Φρούτα 2.2 Λαχανικά Χόρτα 2.4 Κηπευτικά – Βότανα 2.5 Μπαχαρικά 2.6 Ελαιόλαδο 2.7 Γαλακτοκομικά προϊόντα 2.8 Δημητριακά 2.9 Ξηροί Καρποί 2.10 Όσπρια Αυγά 2.12 Μέλι 2.13 Μαστίχα – Παστέλι – Χαλβάς 2.14 Κρέας Κόκκινο - Λευκό 2.15 Ψάρι Κρασί

6 3.1 Μ.Μ.Ε (Τηλεόραση- περιοδικά) 3.2 Υγεία. 3.3 Γενετικοί παράγοντες.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3η : Παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των νέων. 3.1 Μ.Μ.Ε (Τηλεόραση- περιοδικά) 3.2 Υγεία. 3.3 Γενετικοί παράγοντες. 3.4 Περιβαλλοντικοί παράγοντες. 3.5 Οικονομικοί παράγοντες. 3.6 Θρησκευτικοί παράγοντες . 3.7 Πολιτισμικοί παράγοντες. 3.8 Κατάσταση Υγείας 3.9 Κοινωνικο-Ψυχολογικοί Παράγοντες 3.10 Γεωργία 3.11 Παγκόσμιο Πληθυσμιακό Πρόβλημα 3.12 Άνιση Κατανομή Τροφής ΕΝΟΤΗΤΑ 4η : Πως η Μεσογειακή Διατροφή προάγει την υγεία του ανθρώπου και προλαμβάνει ασθένειες. 4.1 Μακροζωία-Θνησιμότητα 4.2 Καρκίνος 4.2.1 Καρκίνος Στομάχου 4.2.2 Καρκίνος Πνεύμονα 4.2.3 Καρκίνος Παχέος Εντέρου 4.2.4 Καρκίνος Μαστού

7 4.8 Καρδιαγγειακά Νοσήματα 4.9 Υπνική Άπνοια
4.2.5 Καρκίνος Προστάτη 4.3 Νόσος Πάρκινσον 4.4 Οστεοπόρωση 4.5 Νόσος Αλτσχάϊμερ 4.6 Διαβήτης 4.7 Παχυσαρκία 4.8 Καρδιαγγειακά Νοσήματα 4.9 Υπνική Άπνοια . ΕΝΟΤΗΤΑ 5η : Διατροφικές Διαταραχές των Νέων – Αιτίες – Τρόποι Αντιμετώπισης 5.1 Νευρική Ανορεξία 5.2 Βουλιμία  ΕΝΟΤΗΤΑ6η : 6.1 Μεθοδολογία 6.2 Γραφήματα / Σχόλια 6.3 Συμπεράσματα 6.4 Περίληψη μεταφρασμένη στα Αγγλικά. 6.5 Ερωτηματολόγια που χρησιμοποιήθηκαν,Βιβλιογραφία

8 ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η έρευνα μας πάνω σε αυτό το θέμα στοχεύει στο να ερευνηθούν οι διατροφικές συνήθειες των νέων και να συγκριθούν με το Μεσογειακό Διατροφικό Πρότυπο. Ειδικότερα, θα μελετηθεί η Μεσογειακή Διατροφή μέσα στο χρόνο τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες καθώς και ο ρόλος της στη διατήρηση και προαγωγή της καλής υγείας των νέων. Θα αναλυθούν τα κύρια χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής οι ιδιότητές τους καθώς και η ευεργετική τους επίδραση στην υγεία του ανθρώπου (μακροζωία, πρόληψη παχυσαρκίας, πρόληψη καρκίνου). Θα εξεταστούν οι παράγοντες εκείνοι ΜΜΕ, οικογενειακοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί που επηρεάζουν τις διατροφικές μας συνήθειες. Οι μαθητές μέσα από την έρευνα θα ανακαλύψουν ότι η Μεσογειακή δίαιτα περιλαμβάνει τροφές με συστατικά εξαιρετικής σημασίας και ότι η αξία της έγκειται κυρίως στην απόλυτη αρμονία της με το κλίμα, την γεωγραφική της θέση, την κουλτούρα, τα ήθη και τα έθιμα των Μεσογειακών λαών.Ένας από τους στόχους είναι η ενεργοποίηση του ίδιου του μαθητή, ώστε να κατανοήσει ότι η υγεία του έχει άμεση σχέση με την υιοθέτηση της σωστής διατροφικής συμπεριφοράς

9 ΟΜΑΔΑ Α ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕΛΩΝ: Καβελλάρη Μαρίνα, Αθανασοπούλου Αγγελική, Ηρακλέους Κυριακή ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Στο πλαίσιο του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας(project) χωριστήκαμε σε τρεις υποομάδες κάθε μία από τις οποίες ανέλαβε ένα μέλος της ομάδας. Σκοπός μας ήταν να ερευνήσουμε και να μάθουμε τις διατροφικές συνήθειες των νέων στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο, καθώς και να μελετήσουμε τη μεσογειακή διατροφή, ως ένας σύγχρονος και ωφέλιμος τρόπος διατροφής και τη σημασία της. Η συγγραφή της εργασίας μας πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου στη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου.(Μάρτιος-Μάιος).

10 Α΄ ΥΠΟΟΜΑΔΑ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΜΕΛΟΥΣ:Καβελλάρη Μαρίνα ΣΚΟΠΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Σκοπός της εργασίας μου ήταν να ερευνήσω τη διατροφή πολιτισμών όπως του αρχαίου ελληνικού, του ρωμαϊκού, του βυζαντινού καθώς και την ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Παράλληλα, μελέτησα τις διατροφικές συνήθειες των εφήβων και των νέων στην Ελλάδα και στον κόσμο. ΠΡΟΛΟΓΟΣ Μέσω της εργασίας αυτής θα ενημερωθείτε με έναν αρκετά ενδιαφέρον τρόπο για τη διατροφή των προγόνων σας, για τις διατροφικές συνήθειες των συνομήλικών σας και των νέων γενικά στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Οι διατροφικές προτιμήσεις των αρχαίων λαών στηρίζονταν στα αγαθά που παρήγαγε η γη. Επομένως κύριες τροφές τους ήταν τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τα δημητριακά, το λάδι. Όμως, οι προτιμήσεις των νέων τόσο των Ελλήνων και των Ευρωπαίων, όσο και των Αμερικανών απέχουν κατά πολύ από τις ρίζες της μεσογειακής διατροφής. ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ Αυτά τα οποία με απασχόλησαν ήταν τα ερωτήματα: Ποια διατροφικά πρότυπα άραγε να ακολουθούσαν οι αρχαίοι λαοί? Τα ίδια με τα δικά μας? Τι να επιλέγουν άραγε στη διατροφή τους οι νέοι στον κόσμο?. Αυτά, λοιπόν, επιχείρησα να απαντήσω μέσα από έρευνα και μελέτη και έτσι τα αποτελέσματα σας τα παρουσιάζω παρακάτω.

11 1.1.α ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!! Οι αρχαίοι Έλληνες αντιμετώπιζαν το φαγητο ως μέσο επικοινωνίας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού. Αποτέλεσμα αυτής της αντίληψης ήταν να ανυψώσουν τη διατροφή τους σε στοιχείο πολιτισμού, εξαιτίας του γεγονότος ότι την βάσιζαν σε τρία είδη: το ψωμί, το λάδι και το κρασί. Άλλωστε, λόγω της μεγάλης χρήσης του ελαιολάδου και της κατανάλωσης λαχανικών , φρούτων και δημητριακών η αρχαία ελληνική διατροφή αποτελεί τη βάση της σύγχρονης Μεσογειακής Διατροφής ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ!! Οι Ρωμαίοι των πρώτων δημοκρατικών χρόνων ήταν κυρίως χορτοφάγοι. Κατανάλωναν πολλά είδη λαχανικών και φρούτων, ενώ το μοναδικό κρέας που συμπλήρωνε τη διατροφή τους ήταν το χοιρινό. Παρόλο που το σιτάρι αποτελούσε την κύρια τροφή, δεν υπήρχαν φούρνοι στη Ρώμη και το ψωμί το παρασκεύαζαν κατ’ οίκον. Παράλληλα, η ελιά εισήχθη στους δημοκρατικούς χρόνους και το μέλι είχε τη θέση της ζάχαρης. Το ψάρι, τα πουλερικά και το κυνήγι θεωρούνταν είδη πολυτελείας.

12 ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ! Κατά τα βυζαντινά χρόνια η διατροφή άλλαξε αρκετά, εξαιτίας της επίδρασης διάφορων παραγόντων. Η αλλαγή του κλίματος που έγινε ψυχρότερο, οδήγησε στην καταστροφή πολλών παραδοσιακών καλλιεργειών. Αυξήθηκαν τα άγρια χόρτα, τα όσπρια, το κυνήγι και το κρέας. Η κατάκτηση από τους Άραβες της Αιγύπτου και της Συρίας, περιοχές οι οποίες προμήθευαν την αυτοκρατορία με σιτάρι και λάδι αντίστοιχα, προκάλεσε έλλειψη στα προϊόντα αυτά. Οι βασικές τροφές των Βυζαντινών ήταν οι εξής: άγρια χόρτα, βολβοί, όσπρια, οπωρικά, γαλακτοκομικά, λίπη, κρέατα, κρασί σιτηρά, λάδι ,αυγά, ψάρια, καρυκεύματα. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ!! Η διατροφή των Ελλήνων κατά τα μεταβυζαντινά χρόνια αποτελεί τη λεγόμενη ελληνική παραδοσιακή διατροφή. Βασική τροφή του ελληνικού λαού ήταν το ψωμί. Η κατανάλωση κρέατος ήταν πολύ περιορισμένη και γινόταν συνήθως στις μεγάλες γιορτές, τις Κυριακές και στα πανηγύρια. Αντίθετα, σημαντική θέση στη διατροφή κατείχαν τα όσπρια. Επίσης, τα διάφορα λαχανικά και φρούτα ήταν μία από τις πιο συνηθισμένες τροφές και ειδικά σε περιοχές που παραγόταν πολύ λάδι. Τέλος, ενώ το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούσαν βασικές τροφές κυρίως των κτηνοτροφικών πληθυσμών, οι κάτοικοι των νησιών και των παράλιων περιοχών κατανάλωναν πολλά ψάρια και θαλασσινά.

13 1.1.β ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι σε όλη τη διάρκεια των χρόνων οι λαοί στήριζαν τη διατροφή τους κυρίως στη κατανάλωση λαχανικών, φρούτων, ψωμιού, όσπριων, ενώ ελάχιστα προτιμούσαν το κρέας. Συνεπώς, οι συνήθειες τους ακολουθούσαν το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής 1.1.β ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Η εφηβεία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στάδια ανάπτυξης του ανθρώπου, κατά την οποία παρατηρούνται ραγδαίες ψυχολογικές και σωματικές αλλαγές που οδηγούν το άτομο στην κορύφωση της οργανικής του ανάπτυξης αλλά και την τελική διαμόρφωση της προσωπικότητας του. Η εφηβική ανάπτυξη για τα κορίτσια ξεκινάει στην ηλικία των ετών και ολοκληρώνεται συνήθως μέχρι τα 15 έτη ενώ για τα αγόρια ξεκινάει σε ηλικία ετών, φτάνει στο μέγιστο ρυθμό ανάπτυξης σε ηλικία 14 ετών και ολοκληρώνεται στα 19 έτη. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς ο έφηβος χρειάζεται ενέργεια για την αύξηση του μυϊκού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος. Είναι λοιπόν απαραίτητο, οι έφηβοι να προσλαμβάνουν την κατάλληλη ποσότητα ενέργειας καθημερινά .

14 ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΕΥΜΑΤΩΝ Τα στατιστικά δεδομένα σχετικά με τη διατροφή των εφήβων είναι απογοητευτικά μιας και παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά διατροφικών ανωμαλιών, όπως η υπερφαγία η ανορεξία και η βουλιμία.Ο σύγχρονος έφηβος, λόγω του γρήγορου ρυθμού ζωής του και του φορτωμένου προγράμματος του με σχολείο, φροντιστήρια και άλλες δραστηριότητες, συχνά δεν εφαρμόζει το προτεινόμενο σχήμα των ‘τριών γευμάτων την ημέρα’ και των ‘δύο ενδιάμεσων σνακς’ που συνιστούν οι κλινικοί διαιτολόγοι.Το 25% των εφήβων ηλικίας 12 με 19 ετών ξεκινά την μέρα του παραλείποντας το πρωινό γεύμα, κάτι το οποίο συντελεί στη μείωση των επιπέδων συγκέντρωσης και ενέργειας .Το 85% των εφήβων δεν καταναλώνουν τις 5 μικρομερίδες φρούτων και λαχανικών.Το 60% των εφήβων τρώνε περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από τη συνιστώμενη δοσολογία.Επιπλέον, τα επίπεδα κατανάλωσης γαλακτοκομικών από τους έφηβους έχουν μειωθεί κατά 36% μέσα στα τελευταία 25 χρόνια, γεγονός που σχετίζεται με μειωμένη πρόσληψη ασβεστίου, ενός απαραίτητου ιχνοστοιχείου για την ανάπτυξη της σκελετικής μάζας. Η διαπίστωση αυτή είναι ιδιαίτερα σοβαρή καθώς η ελλιπής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να συντελέσει στη μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των εφήβων ή στον περιορισμό της μέγιστης σκελετικής τους ανάπτυξης.

15 1.1.γ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα προαναφερόμενα στοιχεία μας ‘κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου’ καθώς οι μελλοντικοί μας ηγέτες και τωρινοί έφηβοι σιτίζονται με άθλιο τρόπο και πρέπει απαραιτήτως οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί αλλά και οι επιστήμονες υγείας και κυρίως οι κλινικοί διαιτολόγοι και οι γιατροί να λάβουν μέτρα για να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση. Οι έφηβοι μας χρειάζονται απαραιτήτως διατροφική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύουμε να μεγαλώσουμε μια νέα γενιά παχύσαρκων ή υποσιτισμένων ατόμων με σοβαρά προβλήματα υγείας. 1.1.γ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ οι Έλληνες τρώνε κατά μέσο όρο 3,4 γεύματα τη μέρα, δηλαδή πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό καθώς και ένα ενδιάμεσο γεύμα ημερησίως. Από αυτούς, ωστόσο, οι 4 στους 10 δηλώνουν ότι δεν τρώνε πρωινό, ενώ ο 1 στους 5 ότι τρώει βραδινό στις 22:00 ή αργότερα. Παράδοξο μοιάζει να είναι ότι παρόλο που μόνο το 27% δηλώνει ότι το φαγητό αποτελεί απόλαυση, από το 57% των ερωτηθέντων που τρώνε εκτός σπιτιού, οι 2 στους 3 δείχνουν να προτιμούν τις ταβέρνες και τις ψησταριές. Ταυτόχρονα, το 33% που παραγγέλνει έτοιμο φαγητό από έξω, «λαχταρά» περισσότερο σουβλάκια (64%) και πίτσες (42%). Απογοητευτικότερα, δυστυχώς, δείχνουν να είναι τα αποτελέσματα των διατροφικών συνηθειών του μαθητικού-φοιτητικού πληθυσμού καθώς και οι στάσεις των γονέων σε αυτές. Σχεδόν οι 7 στους 10 ερωτηθέντες, λοιπόν, αποτελούμενοι από μαθητές, φοιτητές και φαντάρους, καταναλώνουν φαγητά από το κυλικείο, αλλά μόνο οι 4 στους δέκα ερωτηθέντες δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποσότητα των διαθέσιμων τροφίμων. Κάπως πιο αισιόδοξα δείχνουν να είναι τα πράγματα όσον αφορά στην Μεσογειακή διατροφή, αφού όχι μόνο 7 στους δέκα ερωτηθέντες γνωρίζουν τις βασικές κατηγορίες τροφίμων της, αλλά και καταναλώνουν καθημερινά μέρη αυτών των κατηγοριών.

16 Μελανό σημείο των αποτελεσμάτων για την Μεσογειακή διατροφή αποτελεί η αύξηση στην κατανάλωση κόκκινου κρέατος, η οποία γίνεται από το 53% των πολιτών σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που συνιστούν οι κανόνες της διατροφής. Ταυτόχρονα έχουν μειωθεί οι ποσότητες κατανάλωσης ψαριών, πουλερικών, ζυμαρικών και ρυζιού. Ακούμε συχνά ότι είμαστε από τους παχύτερους λαούς στον κόσμο, ενώ τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο υπέρβαρα της Ευρώπης, δεν δείχνουμε όμως να το πολυπιστεύουμε για τον εαυτό μας: Λιγότεροι από τους μισούς πολίτες δηλώνουν ότι είναι υπέρβαροι και μάλιστα μόνο 2 στους 10 δηλώνουν ότι ζυγίζουν πολύ παραπάνω από το κανονικό. Ωστόσο, μόνο ο ένας στους δύο ελέγχει το σωματικό του βάρος «συχνά» ή «πολύ συχνά». Αναγνωρίζουμε όμως ότι υπάρχει μία γενικότερη αύξηση στο βάρος του λαού τα τελευταία πέντε χρόνια. Και μπορεί να μη θεωρούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς υπέρβαρους, το γεγονός αυτό αποτελεί «μεγάλο πρόβλημα», που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί και με την εισαγωγή μαθήματος για τη σωστή διατροφή στα σχολεία .

17 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία των νέων δεν ακολουθεί πιστά τη μεσογειακή διατροφή, αφού δεν γίνεται κατανάλωση από όλους των απαιτούμενων γευμάτων και στις σωστές μερίδες, ενώ πολλοί προτιμούν να τρώνε έξω από το σπίτι σε εστιατόρια, ψησταριές κ.ά. Οι μαθητές από την άλλη μεριά καταναλώνουν τρόφιμα που προσφέρονται στο κυλικείο. Γενικότερα, παρατηρείται μία αύξηση στη κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γλυκών, αλκοολούχων ποτών καθώς και μείωση στη κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, ζυμαρικών και ρυζιού. Παρόλο ,όμως, που η παχυσαρκία έχει αυξηθεί ιδιαίτερα τα τελευταία πέντε χρόνια, λιγότεροι από το 50% δηλώνουν παχύσαρκοι. Ωστόσο, το φαινόμενο της παχυσαρκίας πρέπει να μας προβληματίζει όλους και να αντιμετωπιστεί όσο είναι δυνατόν και με την εισαγωγή μαθήματος για τη σωστή διατροφή στα σχολεία.

18 ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Τα πρόχειρα γεύματα είναι παγκόσμιο φαινόμενο
Η κατανάλωση σνακ μεταξύ των γευμάτων παρατηρήθηκε σε όλες τις χώρες, ειδικά μετά από το σχολείο. Μόνο το 13% καταναλώνουν τουλάχιστον 200 γραμμάρια λαχανικά την ημέρα και μόνο το 16% τρώνε τουλάχιστον δύο φρούτα. Αντίθετα, η διατροφή Όσον αφορά τις διατροφικές τους συνήθειες, οι Ευρωπαίοι νέοι φαίνεται ότι δεν τρέφονται σωστά. τους αποτελείται από μεγάλο ποσοστό λιπαρών ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι και η διατροφή των Ευρωπαίων στηρίζεται στην κατανάλωση φαγητών γευστικών και όχι υγιεινών, επειδή είναι βαρετά και άγευστα. Παρατηρείται ιδιαίτερη προτίμηση στα σνακς, ενώ η γεύση αποτελεί το κύριο κριτήριο στην επιλογή τροφίμων

19 1.2 ΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.
Μεσογειακή διατροφή είναι όρος που επινοήθηκε από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις για να περιγράψει το μοντέλο διατροφής, το οποίο ακολουθούσαν οι λαοί των μεσογειακών χωρών που συμπεριλαμβάνονταν στη Μελέτη των Επτά Χωρών.Στη Διεθνή Διάσκεψη για τις Μεσογειακές Διατροφές το 1993 αποφασίστηκε τι θα θεωρείται υγιεινή, παραδοσιακή Μεσογειακή διατροφή και το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημιούργησε την "Πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής".

20 1.3 ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 1. Καταναλώστε άφθονη ποσότητα σε φυτικές ίνες. 2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών. 3. Χρησιμοποιήστε μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού στην διατροφή σας.

21 ΕΝΟΤΗΤΑ 2η : ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ –ΟΙ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥΣ –Η ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΑΞΙΑ
ΟΜΑΔΕΣ Β και Γ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΜΕΛΩΝ: Γράψας Κων/νος, Καπετανάκου Αικατερίνη, Καραβιώτης Στυλιανός, Λίλας Νικόλαος, Τσιακούλης Νεκτάριος, Ψώφιος Αθανάσιος

22 ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στον οργανισμό μας μεγάλο εύρος βιταμινών, ανόργανων συστατικών. Τα συστατικά αυτά είναι απαραίτητα για να διατηρηθεί ο ανθρώπινος οργανισμός υγιής και δραστήριος! Τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν στη διατήρηση φυσιολογικού σωματικούς βάρους και στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε καθημερινή βάση, η κατανάλωση των φρούτων και λαχανικών θα πρέπει να ξεπερνάει τις 5 μερίδες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ανάλογα με το χρώμα τους - συνεπώς, και το είδος των φυτοχημικών ουσιών που περιέχουν- κατατάσσονται σε 5 κατηγορίες. Κάθε κατηγορία έχει διαφορετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά και των 5 κατηγοριών καθημερινά.

23 ΦΡΟΥΤΑ Τα φρούτα προσφέρουν άφθονες φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία που βοηθούν στην καλή λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Το γεγονός ότι αποτελούνται κατά 80-90% από νερό μπορεί να συμβάλλει εν μέρη στην καθημερινή ενυδάτωση του οργανισμού. Η ευεργετική τους δράση έχει πλέον εδραιωθεί και από επιστημονικές μελέτες. Οι υδατάνθρακες που εμπεριέχονται στα φρούτα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά την άσκηση, αλλά μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και για τη γρήγορη ανασύνθεση μυϊκού γλυκογόνου. Γενικότερα τα περισσότερα φρούτα καλοκαιριού αποτελούν τις προτιμώμενες πηγές υδατανθράκων για τη γρήγορη αποκατάσταση του μυϊκού γλυκογόνου.

24 ΤΟ ΣΤΑΦΥΛΙ ΜΗΛΟ ΦΡΑΟΥΛΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΛΕΜΟΝΙ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ

25 ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΠΡΟΚΟΛΟ ΛΑΧΑΝΟ AΓΓΟΥΡΙ NTOMATA ΜΑΡΟΥΛΙ

26 2.3 ΧΟΡΤΑ ΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ Στην εποχή μας γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή. Μια διατροφή που περιλαμβάνει πολλών ειδών αγριόχορτων, που μπορούν κατάλληλα μαγειρεμένα ή σαν φρέσκα ως χορταστική σαλάτα να γίνουν μέρος μιας καθημερινής διατροφικής συνήθειας, η οποία θα αποτελέσει σύμμαχο μας για μια καλύτερη υγεία. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ ΠΙΚΡΑΛΙΔΑ ΡΑΔΙΚΙΑ

27


Κατέβασμα ppt "1ο Γ.Ε.Λ. Πάτρας Σχολικό Έτος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google